Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Orbán: az átlagjövedelemig ingyenes készpénzfelvétel

Még vitatják a luxusadót és a hús áfájának csökkentéséről sincs még végleges döntés. Segélyalapú helyett munkaalapú gazdaságot valósítana meg a Fidesz.
Segélyalapú helyett munkaalapú gazdaságra van szükség

A miniszterelnök szerint segélyalapú helyett munkaalapú gazdaságra és társadalomra van szükség, és Magyarország jó úton halad, hogy ezt megvalósítsa. Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában megerősítette: az átlagjövedelem mértékéig havi két készpénzfelvétel tranzakcióilleték-mentes lesz.

A kormányfő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: a munkahelyek száma nő, a munkanélküliség csökken, a rendszerváltás óta nem dolgoztak annyian, mint most. "Közelítünk a négymillió, munkából élő emberhez, de ez az ország akkor lesz boldog és elégedett, ha legalább ötmillióan tudnak dolgozni" - jelentette ki.

Arról is beszélt, több mint húsz éve dolgozik azon, hogy lelassuljon az áremelkedések üteme és csökkenjenek a megélhetési költségek. Hozzátette: mostanra közel kerültek ezekhez "a történelmi célokhoz", az infláció mélyponton van, a rezsicsökkentés pedig jelentősen mérsékli a háztartások kiadásait.

A jövő évi adótervekről elmondta: eldőlt, hogy az átlagjövedelem mértékéig havi két készpénzfelvétel után nem kell tranzakciós illetéket fizetni.

A kormány továbbra is szeretne luxusadót, ezt a parlamenti frakció még vitatja. A hús áfájának csökkentéséről sincs még végleges döntés - közölte a kormányfő, hozzátéve, csak olyan megoldást tart elfogadhatónak, amely garantálja, hogy a forgalmi adó mérséklése együtt jár az árak csökkenésével. Emlékeztetett arra, hogy ez nem mindig volt így, a szocialista kormányzás alatt árkommandókat hoztak létre, mert az áfacsökkentés nem hozott megtakarítást a vásárlóknak.

Fotó: MTI/Kovács Attila
 Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Rádió stúdiójában, ahol interjút adott Kiss Gábor Istvánnak a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Fotó: MTI/Kovács Attila

A miniszterelnök elmondta, a Fidesz-frakcióban egyre többen támogatják a rezsicsökkentés alkotmányba foglalását. Jelezte azonban, nem az árakat akarják alaptörvénybe iktatni, ez "primitív és ésszerűtlen" megoldás lenne, hanem arról folyik a vita, hogy az árak meghatározásának módjáról döntő - hamarosan a parlament elé kerülő - közmű-szolgáltatási törvény megváltoztatásához mekkora többségre legyen szükség.

Orbán Viktor mindazonáltal hangsúlyozta: nem vereségre készül, a rezsicsökkentést pedig elsősorban a jövő évi választáson kell megvédeni.

Azt is mondta, nem mert volna belevágni a gáz árának csökkentésébe, ha nem tudja elindítani az árszabályozáshoz szükséges eszközök állami kézbe vételét, köztük az E.ON gázüzletágának megvásárlását. A kormány célja, hogy az összes magyarországi gáztározó állami kézben legyen - ismertette.

A kormányfő arról is szólt, úgy látja, a pedagógusok béremelése jó irányban halad. Megjegyezte azonban, hogy a rendőrök és a közigazgatási dolgozók fizetését is növelni szeretnék, ám ezt nem lehet külföldről felvett hitelekből megtenni. A szocialisták kétszer követték el ezt a hibát, mindkétszer majdnem belepusztultunk, csak megalapozott béremelést szabad végrehajtani - jelentette ki, hozzáfűzve, amíg a gazdasági növekedés lehetővé nem teszi a béremelést, lakástámogatást adnak a közszolgáknak.

Orbán Viktor szerint az európai országok nagy része továbbra is válságban van, nő az államadósságuk és Magyarországgal ellentétben - ahol a családi adókedvezmény kiterjesztésével lényegében véget ér az átalakítás - nem tudták megreformálni az adórendszerüket. "Baj van ma körülöttünk, Európa ma bennünket lefele húz" - jelentette ki.

Nem szabad üzleti konfliktussal rombolni a két ország baráti kapcsolatát

Orbán Viktor szerint a Magyarország és Horvátország közötti barátság olyan érték, amit semmilyen üzleti konfliktussal nem szabad rombolni.

A miniszterelnök a Mol-INA-ügyről a Kossuth Rádiónak pénteken elmondta: Polt Péter legfőbb ügyész a legutóbbi kormányülésen beszámolt a jogi helyzetről. Ez alapján a kormány úgy látja: Horvátországban olyan, gazdaságon kívüli kényszereket alkalmaznak, amelyek nem teszik indokolttá, hogy a 25 százalékban állami tulajdonú Mol ott maradjon a horvát energiapiacon - közölte.


Ezért - folytatta - a magyar kormány azt ajánlja a horvátoknak: fontolják meg, hogy - amint Magyarország is megtette - állami kézbe veszik az olajtársaság részvényeit. "Számoljunk el egymással korrekt módon. Ha úgy gondolják, hogy bizonyos tevékenységet állami tevékenységként akarnak folytatni (...), elfogadjuk, de ennek van egy civilizált módja, ehhez nem kell senkit letartóztatni, kétséges vádakkal megrágalmazni" - jelentette ki Orbán Viktor, utalva a Hernádi Zsolt Mol-elnök-vezérigazgató ellen kiadott európai elfogatóparancsra, és arra, hogy emellett "négy-öt másik ügy is fut, amiben a teljes magyar gazdasági elit legismertebb személyei vannak érintve".

A miniszterelnök hozzátette: arra törekszik, hogy a magyar állam ne szenvedjen el veszteséget, egy magyar állampolgárt se érjen méltatlan elbánás Horvátországban, de a horvát állam is jól járjon, és a két ország barátsága is fennmaradjon, mert az fontosabb egy konkrét üzletnél.
Magyarországnak nincs olyan érdeke, ami miatt ragaszkodna az INA-részvényekhez - hangsúlyozta.

Orbán Viktor kifejtette: Magyarországnak kevés olyan szomszédja van, mint Horvátország, amellyel az elmúlt 800 év nagy részében jó viszonyt ápolt.
Magyarország az elmúlt húsz évben akkor is barátja volt Horvátországnak, amikor ez nem volt népszerű dolog - jegyezte meg, kiemelve, hogy jó kapcsolata volt Franjo Tudjman horvát államfővel is, és "minden politikai, időnként katonai gesztust megtettünk, ami a sok száz éves fegyverbarátságból következett".

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. rózsakert 2013. október 06. 11:47
  „hát....vicces ez így, előbb bevezetik majd kivezetnék...és ez a hőstett Scherzlandban?????háááááááááááááááááááááát”
 • 34. tg1983 2013. október 06. 08:58
  „Ezt a kedvezményt úgy is befizetjük 100-szorosan már helyen:
  27%-os ÁFA.
  Jövedéki adó.
  EVA emelése.
  Tranzakciós adó.
  Gázolaj adó.
  Játékgép adó.
  Baleseti adó.
  Stb, stb, stb.

  Ilyen az Orbán-kormány kommunikációja:
  Koncentráljunk a kicsi kedvezményekre, és tereljük el a figyelmet az igazi problémákról.”
 • 33. mezőgazdász 2013. október 05. 10:32
  „Most essek hanyatt,mert Orbán lesz oly kedves és ingyen engedi felvenni a nyögdíjamat? Na ne má.”
 • 32. X_Y 2013. október 05. 07:58
  „Amit kp-vel fizetsz ki, azt nem látja a NAV. Ha a feketegazdaság elősegítése a cél, akkor ez be fog jönni.”
 • 31. palimadar 2013. október 04. 20:34
  „"5. achilleus 2013.10.04. 13:00

  3. Mil 2013.10.04. 12:08
  "Az államadósság egyáltalán nem csökkent,"
  - csak az önkormányzatoké lett csaknem teljesen átvállalva, "

  Az az államadósságot nem befolyásolta. Nem nőtt, nem csökkent. Úgyis annak keretében volt és van elszámolva.”
 • 30. sorpocak 2013. október 04. 20:31
  „Hogy ingyenes lesz?
  A bankok az éves kártyadíj és egyéb járulékokkal fogják ezt behozni.Valaki még hisz ezeknek? Többet fogunk fizetni mint eddig, de! Magyarország jobban teljesít! Mármint a politikusok a saját zsebüknek, és a gazdagok maguknak, fidesz segítséggel!”
 • 29. mivan? 2013. október 04. 17:16
  „Huhú! Köszönjük Néked! Dombon a tanya!!!!”
 • 28. queenmargareth1 2013. október 04. 16:56
  „10. Szabadszombat 2013.10.04. 13:23;13. achilleus 2013.10.04. 13:33
  aham, csak egyik nap így a másik nap úgy hangzik el...mi az átlagjövedelem?És az nem változó?tehát 150 e ft az átlagjövedelem, mert bruttóbban nevetséges, ha az az átlagjövedelem netto 150 e ft az nem rossz, csak félek, hogy netto 150 ezret nemigen kap a kisember...havonta, mert kéthavonta kaphat.kamu, semmit nem hiszek el neki.
  Uruguay elnökét akarom!”
 • 27. NP1 2013. október 04. 16:42
  „achilleus

  Az államadósság magas kamatszintjét nem velem kellene megbeszélned, hanem a Matolcsi-Orbán-Rogán zseniális belső hármassal. Különös tekintettel az IMF hitel kontra kötvénykibocsájtás költséghatékonyságára.....”
 • 26. NP1 2013. október 04. 16:37
  „22. achilleus 2013.10.04. 14:18

  "Akkor csak annyit, mikor sikerült 3% alatt tartani a GDP arányos éves hiányt a 2004-es EU csatlakozás óta? " - mikor sikerült különadókkal padlóra küldeni iparágakat? Mikor sikerült a beruházásokat minden idők legalacsonyabb szintjére csökkenteni? Mikor sikerült 32 új sarcot bevezetni?

  Ezért a 3%-ért szerintem iszonyatos árat fizettünk. Nem maradt fejlődési kapacitás a gazdaságban. Szétszakadt a társadalom.”
 • 25. délmagyarországi 2013. október 04. 14:56
  „Lóf@sz ez!
  200% elmaradás van a bminimálérben!
  Adómentességet 300 Ft alatt! A többség 90e Ft visz haza vagy annyit sem!
  Az országos átlag hazugság!”
 • 24. joy 2013. október 04. 14:42
  „13!
  1*űbb a +oldás:
  Minden számlát, bankközi átutalást csoportosra-állandóra tenni, és a havi kp szükségletet 1 összegben kimarni, oszt jól van.”
 • 23. ugyanmé 2013. október 04. 14:20
  „Két dolog jutott eszembe amikor a címet láttam:
  1. Melyikünk átlagjövedelme? A 47 ezer, vagy a képviselői? De gyanítom, kinek mennyi lesz. Képviselők esetén nyilván az átlag valahol másfél-kétmilliónál lesz meghúzva, panelproliknál meg 47 ezernél.
  2. Ez már egyértelműen a kampány, megkezdődött a pénzosztás. Majd a következő kormány dolga lesz a most elszórt pénzek visszaszerzése.”
 • 22. achilleus 2013. október 04. 14:18
  „15. NP1 2013.10.04. 13:46
  Akkor csak annyit, mikor sikerült 3% alatt tartani a GDP arányos éves hiányt a 2004-es EU csatlakozás óta? És mikor volt például 9% feletti? (2006) Miért folyt Magyarország ellen túlzottdeficit-eljárás, mikor szűnt meg és miért szüntették meg? Mi ebből a tanulság, amit bárki levonhat, ha nem is csökkent az adósság, a növekedési üteme csökkent (hozzáteszem, annak ellenére, hogy a magasra srófolt adósságállománynak magasabb a kamatterhe is.)”
 • 21. macs 2013. október 04. 14:17
  „"A miniszterelnök szerint segélyalapú helyett munkaalapú gazdaságra és társadalomra van szükség, és Magyarország jó úton halad, hogy ezt megvalósítsa."
  Mit jelent a "segélyalapú gazdaság és társadalom"?
  Mit jelent a "munkaalapú gazdaság és társadalom"?”
 • 20. florian72 2013. október 04. 14:16
  „Még vitatják a luxusadót"
  Ne feledjük az volt Orbán kormány első intézkedése hogy eltörölte a luxus adót!
  Amit egyéb ként Gyurcsányék vezetek be.”
 • 19. florian72 2013. október 04. 13:57
  „"Megkésett gyógyír a havi két pénz felvét ingyenessé tétele"”
 • 18. geza 2013. október 04. 13:51
  „# 9 Az otthoni fenékvakargatással megkapott pénz az nem "megalázóan alacsony " ???
  Ja az járt és semmit nem kellett csinálni érte persze kényelmesebb volt...(meg lehetett mellette feketén melózni).

  Szerintem is a bankkártya használatot kellene díjmentessé tenni.
  A kétszeri díjmentes kivétel, arra lesz jó, hogy az eddigi díját majd a számlavezetésbe, egyéb tranzakcióba építik bele.
  Külföldön miért ingyenes a kártyahasználat ugyanannál a banknál, itthon meg fizetek érte??”
 • 17. Dr.Tonyk 2013. október 04. 13:48
  „"hogy havi kétszeri alkalommal díjmentesen lehet automatából felvenni készpénzben az átlagfizetésnek megfelelő összeget"

  Ennek a megvalósítása érdekelne igazán. Havi kettő, de milyen kettő, első kettő (mi van ha csak pár ezer ez a tétel), utolsó kettő, két legnagyobb aminek összege kisebb vagy egyenlő, mint 150E ?
  Ez mind, mind utólagos jóváírással valósítható meg csak, ahol kielemzik azt a két tranzakciót, ami még 150E alatt van. De sérül elv rögtön, ahol pl 100E+15E a két legnagyobb (bennmarad 35E-nyi kedvezmény = 105Ft :) ).
  Lesznek itt gondok még e körül.

  "a kártyás fizetéseket tranzakcióadó mentessé tennék"

  Miért emelték akkor most ennek a tételét? Ez megint csak választási mézesmadzag és majd választások után vagy visszavezeti vagy beszedi máshol. Olyan mint a mérleg. Elveszek innen, a másik oldalról is el kell vennem.”
 • 16. Szabadszombat 2013. október 04. 13:46
  „11. achilleus 2013.10.04. 13:25
  Nem a közmunkával van bajom! Ha van igény a munkaerőpiacon, de nincs rá vállalkozó munkaerő, akkor igenis kötelezném a munkanélküli segélyen élőt, hogy bevállalja, amennyiben alkalmas rá. Vagy ugrik a segély. De ha nincs munka, akkor csak azért nem találok ki valami elfoglaltságot, hogy dolgozzon. Gondolom, ha neked nincs mit csinálnod Te is leülsz olvasni vagy TV.-t nézni, nem sepred fel az amúgy is tiszta udvart, csak hogy dolgozz. Főleg hogy többe kerül ha "dolgozik" mintha otthon van. Még egyszer mondom, ha meg van igény a munkára, akkor meg tessék szíves lenni felvenni, bejelenteni és legalább minimálbéren foglalkoztatni!”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csendes megemlékezések a vörösiszap-katasztrófa harmadik évfordulóján

Ma van a vörösiszap-katasztrófa harmadik évfordulója, az érintett települések csendes megemlékezést,… Tovább olvasom