Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Orbán az éledő Horthy-kultuszról is beszélt a Die Pressének

A bécsi lapnak adott interjújában a kormányfő a baloldalról úgy vélekedett, hogy azt 2010-ben szétzúzták.
Magyarországot még sok évig nem érinti, hogy az Európai Unió az erősebb integráció, a fiskális- és bankunió felé halad, amikor is a tagállamoknak a szuverenitás még nagyobb hányadáról kell lemondaniuk. "Levontuk a tanulságot a déli országok válságából: az eurócsoporthoz való túl gyors csatlakozás katasztrófához vezet" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a bécsi Die Presse vasárnapi számában megjelent interjújában.

Magyarország csak akkor csatlakozik az euróövezethez, "ha már teljesen készen áll rá" - mondta a kormányfő a vezető konzervatív osztrák napilapnak adott terjedelmes interjúban.

Orbán Viktor a nemzetek Európája mellett foglalt állást. A kontinens legnagyobb előnye a sokszínűsége - jelentette ki. Úgy vélekedett, hogy a szuverenitáshoz kötődő jogok átadásakor "nagyon óvatosnak" kell lenni, s a kulcsfontosságú döntés ebből a szempontból az euróövezetbe való belépés kérdése.

"Egyelőre nem tudni, hogyan vészeli át az euróövezet a jelenlegi válságot, és hogy belül lesz-e jobb, vagy kívül" - mondta a kormányfő.

Magyarország nagyon sikeres volt a válság kezelésében - mondta, hozzátéve, hogy a sikert a kitűzött célokhoz képest kell mérni. "Vannak komoly nehézségeink, de eddig nagyon sikeresek voltunk abban, hogy közeledjünk céljainkhoz" - jelentette ki. Kifejtette, kormányra lépése előtt Magyarország rosszabb helyzetben volt, mint Görögország. Az IMF-program 2008-ban Európában Magyarország megmentését szolgálta. Görögország azóta összeomlott, Magyarország még mindig áll.

A miniszterelnök a baloldalról úgy vélekedett, hogy azt 2010-ben szétzúzták. A Fidesz minden időközi választást megnyert - mutatott rá azzal kapcsolatban, hogy az újságíró olyan közvélemény-kutatásokra utalt, amelyek az MSZP-nek a Fideszét megközelítő támogatottságát mutatták ki.

A vitákat kiváltó Horthy-emlékművek kérdéséről úgy vélekedett, hogy külön kell választani a történelmi vitákat a politikai vitáktól. "Közép-Európában a kommunisták egyik fő küldetése az volt, hogy kitöröljék a múltat. A múltról szóló mostani viták erre reagálnak" - vélekedett. Az akkori korszak pártjai közül a Fidesz a kisgazdapárttal van legközelebbi rokonságban, amely ellenzékben volt Horthyval szemben - mondta.

Emlékművek létesítéséről dönteni kizárólag az egyes önkormányzatok dolga - mondta. A Horthyról szóló vitát hosszúnak és nagyon bonyolultnak nevezte Orbán Viktor, "s nem az én feladatom miniszterelnökként végleges ítéletet mondani. Amellett vagyok azonban, hogy a vita folytatódjon" - jelentette ki. "Magyarország demokrácia (...). Ha az emberek meg akarnak vitatni valamit, akkor meg kell vitatniuk" - fogalmazott.

Leszögezte, hogy egy Lenin-, Sztálin-, vagy Hitler-emlékművet határozottan ellenezne. "Horthyt diktátornak nevezi valaki?" - felelt az újságnak arra kérdésére, hogy egy "hazai diktátor" emlékművével egyetért-e. "Szálasi Ferenc volt diktátor" - tette hozzá.

Nyirő József újratemetésének ügyéről szólva kijelentette, hogy azt kegyeleti, és nem politikai kérdésnek tartja, és nem ért egyet azzal, hogy Kövér László részvétele szimbolikus jelentőségű politikai lépés lett volna. "Csodálkozom, hogy Románia számára ez politikai kérdés" - mondta. Hozzátette, Budapesten nemrég megemlékeztek Kádár Jánosról is, amit szintén kegyeleti aktusnak tart.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. smalltown 2012. június 19. 03:31
  „Orban Viktor, hazudozol ejjel-nappal - egy nagy szegyene vagy az orszagnak. Undorito , gerinctelen SENKI!”
 • 36. kilo 2012. június 18. 23:25
  „Kétszínű szenny ember”
 • 35. szandokán 2012. június 18. 10:10
  „Orbán az éledő Horthy holokausztról is beszélt a Die Pressének.Remélem csak elirtátok a főcímet.”
 • 34. qrumpli 2012. június 18. 06:59
  „Minden ellenkező hireszteléssel szembem mi magyarok igenis szeretjük a zsidókat.”
 • 33. qrumpli 2012. június 18. 06:47
  „Orbán az okos embör !
  Az mindönhöz ért .”
 • 32. TomTaylor 2012. június 17. 22:28
  „Ez az ország szép lassan tényleg az olyan embereknek való lesz, mint szodaviz.
  Talán a fejében is az van. :-(((”
 • 31. Mignon 2012. június 17. 22:03
  „Idezet egy Horthy levelböl:

  "Ami a zsidokerdest illeti, en egesz eletemben antiszemita voltam, zsidokkal sohasem erintkeztem.
  ...
  En hirdettem talan elöször hangosan az antiszemitizmust, azonban nem nezhetek nyugodtan
  embertelensegeket, szadista, oktalan megalaztatasokat, mert
  ( es itt jön a lenyeg! megj. Mignon)-
  mert meg szükseg van rajuk...!"

  Horthy levele grof Teleki Palhoz 1940. oktober 14-en.

  Forras:
  hu.wikipedia”
 • 30. deszkás 2012. június 17. 21:47
  „És Francia Kiss Mihály-t miért kellet "levésni" az emlékműről? (Egyáltalán hogy kerülhetett fel?) Aki imádja látta már az Indul a bakterház-at?”
 • 29. orszagzaszlo936 2012. június 17. 21:34
  „Gondoltam elolvasom a Népszava cikkét, bár nincsenek illúzióim.

  S mindjárt a veszteséglista elején, amit Horthyhoz kötnek a fehér terror áldozatainak száma sem stimmel. A legújabb kutatások szerint ( Romsics Ignác, Bödök Gergely) 600 volt mind a fehér mind a vörös terror áldozatainak száma, a cikkben szereplő 1000-es szám.

  A délvidéki hadjáratról szóló rész meg teljes 1852-es tankönyv. Magyarország hadüzenet nélkül megtámadta Jugoszlávát. Néhány apró, bár az ügy valóságát érintő adatot elfelejtett leírni a kedves cikkíró.

  Április 7-én a jugoszláv királyi légierő több támadást intézett dél-magyarországi helységek, köztük Szeged, ( Szegedet 5x érte támadás) Szőreg és Kelebia ellen, anélkül, hogy Belgrád és Budapest között hadüzenetre vagy a hadiállapot kinyilvánítására került volna sor. Április 10-én, kikiáltották Horvátország elszakadását Belgrádtól, majd proklamálták az önálló horvát államot. Így Jugoszlávia mint állam megszűnt létezni. Egy megszűnt állammal szemben pedig a magyar kormányt nem kötelezhetik a régi szerződések, az 1940. december 12-i örökbarátsági szerződés sem. Ezt Teleki közölte is az angolszászoknak titkos úton.

  A cikk tartalmáról ennyi elég is volt, katasztrófa, s ezért a Népszava még fizet is neki. Bár a régi jó elvtársak úsznak a " valóságban"!”
 • 28. booo 2012. június 17. 21:25
  „Nem tudom, Kövérnek gratulált-e már valaki, hogy az évtizedek alatt felépített, javuló Magyar-Román kapcsolatot most tíz perc alatt tönkretette. Még hogy nem avatkozott be a románok belügyébe? Egy politikus "magánemberként" ne vegyen -és nem is vehet- részt külföldön. Kövér civilben is politikus!”
 • 27. macs 2012. június 17. 21:20
  „21. szodaviz,
  Nem fordult meg még a fejedben hogy elhagyd Magyarországot, ha nem vagy képes együtt élni a többi 9 961 999 fővel?
  (2011. 9 962 000 fő)
  És miből gondolod, hogy aki nem lelkesedik Horthyért, az mindjárt baloldali?”
 • 26. Mignon 2012. június 17. 21:04
  „Az eredeti Die Presse cikkböl egy kivonat sajat forditasomban:

  Ujsagiro:
  -"Nincs azzal semmilyen problemaja, hogy egy olyan embert mint Horthy-t dicsöitenek,
  aki 1938-ban a zsidok diszkriminalasanak törvenyeit alairta?"

  Orban:
  -"...mint miniszterelnök nem az a feladatom, hogy ebben az ügyben egy vegsö iteletet hozzak."

  Gyalazatos ez a hozzaallas.”
 • 25. adamantium 2012. június 17. 20:52
  „20. Apátfalvi** 2012.06.17. 19:51
  ez így nem teljesen igaz. sztálin nagy ferencnek mondta, hogy magyarország ne vádolja meg Horthyt háborus bűnökkel mert 1 már túl öreg, 2 ki akart ugrani a háborúból 44 ben, persze magyarországon úgy terjedt el, hogy sztálin megmentette horthyt
  akinek valószínűleg sokkal többet köszönhet a szabadulásában az John Flournoy Montgomery nagykövet
  19. NP1 2012.06.17. 18:38
  amerika nem fogadta el titoék kérését, hogy vádlottként állítsák bíróság elé az újvidéki események miatt, magyarország valószinűleg sztálin kérése miatt nem kérte vádlottá nyilvánítását, a holokauszt ügyében nem vádolták. 45 ben így csak tanuskodott, úgy ahogy 48 ban is az ú.n "Ministries Trial"-on Edmund Veesenmayer ellen. ha neki valami komoly köze lett volna a holokauszthoz szerintetek wiesenthalék nem kapták volna el?”
 • 24. PipiczGabor 2012. június 17. 20:47
  „Mosom kezeim.2 eve ez megy, de jon meg kutyara der.”
 • 23. csonakos 2012. június 17. 20:31
  „18. adamantium 2012.06.17. 17:59
  Még annyit! Sajnos Horthyt az egyezségek miatt csak tanuként hallgatták meg Nürnbergben! Pedig a vádlottak padján volt a helye!:(”
 • 22. lepkehalo 2012. június 17. 20:26
  „"A Fidesz minden időközi választást megnyert" - nem állítom, hogy hibátlan a memóriám, de én emlékszem egy-két független jelölt győzelmére. Ezek a kis füllentések hiteltelenné teszik számomra az egész interjút.”
 • 21. Power 2012. június 17. 20:23
  „Hiába volt módszerváltás, az egypártrendszer megmaradt...mindig akadt egy-egy koalíciós párt, aki hajlandó volt a saját önállósága és függetlensége feladására a jó falatokért cserébe.”
 • 20. szodaviz 2012. június 17. 20:23
  „Baloldaliak:
  Nem fordult meg még a fejetekben hogy elhagyjátok Magyarországot?A ti időtök lejárt.
  Sokkal szebb lenne a város, az ország nélkületek...
  Külföldön nyugodtan gyalázhatjátok Horthyt, és még a külképviseleteken is szavazhattok akár demokratikus koalára vagy éppen az Mszp- re...
  Tanács: vegyétek fontolóra, hogy melyik pártot választjátok legközelebb a kettő közül, ja és honnan, melyik külföldi országból....
  üdv”
 • 19. Apátfalvi** 2012. június 17. 19:51
  „Horthyt Sztálin kérésére nem vádolták meg háborús bűnökkel Nürnbergben. Sztálin Horthy korára hivatkozott, de nyilvánvaló, hogy a magyarok körében népszerű kormányzóból nem akart mártírt csinálni, ezért inkább "elengedte".

  Persze nem ártana tisztázni, hogy kit és milyen tettekért tekinthetünk háborús bűnösnek. Horthy nem volt a szó hitleri értelmében háborús bűnös, de kétségtelen, hogy igen sok rossz döntése miatt rengeteg kár érte az országot. A népszavás cikk hatásvadász meg nem is objektív, de a benne leírt számok azért beszédesek sajnos.”
 • 18. NP1 2012. június 17. 18:38
  „adamantium 2012.06.17. 16:14

  Tényleg érdekelne: megvádolták Horthyt egyáltalán Nürnbergben?
  Azt tudom, hogy mi általában a német főbűnösök peréről tudunk, de ott azért gondolom más perek is folytak....?!”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szabadság napját ünnepli Budapest kedden

Ez alkalomból tizenhatan kapnak budapesti díszpolgári címet. Tovább olvasom