Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Orbán: az Élet menete napján nem tarthatnak a sértő felvonulást

Orbán Viktor kormányfő arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy az Élet menete napján ne lehessen olyan típusú politikai természetű rendezvényeket tartani, amelyek sérthetnék a felvonulók emberi méltóságát. A Belügyminisztérium közlése szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság a jogszabályi lehetőségek teljes igénybevételével tiltani fogja a Nemzeti Érzelmű Motorosok Egyesülete által tervezett felvonulást.
A miniszterelnök hétfőn a parlamentben jelentette be, hogy minden eszközzel biztosítani fogják az Élet menetén részt vevők testi épségét, háborítatlan emlékezését és emberi méltóságát. Közölte, egyetért a szocialista Steiner Pállal abban, hogy nemcsak ízléstelen, hanem mélyen bántó, az alkotmány szellemével is ellentétes minden olyan kísérlet, amely az emberi méltóságot sértve egyes népcsoportok méltóságát, történelmét és önérzetét figyelmen kívül hagyja, sőt szándékosan megsérti.

Orbán Viktor a szocialista Steiner Pál felszólalására reagálva közölte az Élet menetével összefüggő döntését. Az ellenzéki politikus arra a motoros demonstrációra utalt, amely az Élet menete napjára, április 21-re lett meghirdetve Adj gázt! címmel Budapest belvárosába, a Dohány utcai zsinagóga érintésével. Az Élet menetén a holokauszt magyarországi áldozataira emlékeznek a résztvevők.

Steiner Pál azt mondta a motoros felvonulásról, hogy "a vállaltan antiszemita szerveződés" arra készül, hogy otromba módon provokálja, és így meggyalázza az emlékezést több mint 400 ezer magyar zsidó ember meggyilkolására, továbbá hatmillió áldozatra, akiket a haláltáborokban elgázosítottak vagy más módon megöltek.

A Belügyminisztérium közleményt adott ki ezzel kapcsolatban, amelyben azt írta: a Budapesti Rendőr-főkapitányság a jogszabályi lehetőségek teljes igénybevételével tiltani fogja a Nemzeti Érzelmű Motorosok Egyesületének felvonulását, a tárca pedig határozottan elítéli a provokációs kísérletet. Közleményük szerint a rendezvény időpontja, útvonalterve, valamint annak provokatív - Adj gázt! - elnevezése valamennyi jóérzésű embert sérti.

Az Élet Menete Alapítvány ízléstelennek tartja az akciót. A holokauszt áldozataira való megemlékezést szervező alapítvány hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: ha a jog eszközével nem megy, a jóérzésű, normális emberek erejével tudnak csak válaszolni az ilyen ízléstelen rendezvényekre, és ezen a napon tízezrekkel többen lesznek azok, akiknek elegük van a rasszizmusból, a szélsőjobból, mert az Élet menete felvonulás szervezői a megemlékezésükkel építik "a normális magyar jövőt", a provokálók pedig rombolják.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szintén ízléstelennek és provokatívnak nevezte a rendezvényt, jelezve, a teljes parlamenti frakciójuk elítéli.

A motoros felvonulás miatt tiltakozását fejezte ki az LMP is: Schiffer András és Szél Bernadett független országgyűlési képviselők közös fellépésre szólították fel az összes demokratikusan gondolkodó közéleti, politikai és civil szervezetet. A Szabad Emberek Magyarországért ugyancsak közleményben tiltakozott a motoros felvonulás ellen. A Demokratikus Koalíció azt közölte: élőláncot szervez az antiszemita provokáció ellen.

A Raoul Wallenberg Egyesület is tiltakozó közleményt adott ki. Egyetértve a Mazsihisz és más szervezetek tiltakozásával felháborítónak és elfogadhatatlannak tartják a motoros felvonulást, amelyet az Élet Menete útvonalát is érintve szerveznek. "Tűrhetetlennek tartjuk, hogy történelmünk legsötétebb korszakát idéző nyílt utalás zsidó honfitársaink elgázosítására zavartalanul történhet egy uniós tagállamban. Reméljük, hogy az arra illetékesek a szükséges intézkedéseket megteszik" - olvasható közleményükben.

A Tett és Védelem Alapítvány azt kérte a belügyminisztertől: nyújtson segítséget a provokáció megakadályozásához.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vasárnap közleményben szólította fel a hatóságokat, hogy minden rendelkezésükre álló eszközzel akadályozzák meg a megmozdulást.

Olvasóink írták

 • 11. papsajt 2013. április 10. 07:41
  „itt a következő csapat,aki nem tudja hogy a gáz szó használata tilos:
  "Nyomd a gázt! 8 perc gokartozás, vagy gokart verseny F1 mintára 1.090 Ft-tól a Visegrád Gokart, Élmény és Kalandparkba"”
 • 10. acidrain 2013. április 09. 08:45
  „24 óra alatt az egyik fél bizonyíték nélküli paranoiás "bemondására" a miniszterelnök utasítja a belügyminisztert.

  Szép. A másik felet meg se kérdezték?
  Ez még szebb.

  Valóban veszélyben a demokrácia.”
 • 9. süntojás 2013. április 09. 06:27
  „2. honecker601
  Ne légy felháborodva, Viktor azt mondta a Parlamentben, hogy nem engedi meg egy alkotmányozó kisebbség ellen elkövetett izgatást sem! Holnapra már kiderül hogy országalapítók is! Saját maguk gerjesztik, saját maguk ellen a feszültséget !
  Pedig jobb lenne a békesség!”
 • 8. bánki 2013. április 09. 00:51
  „A francba is !
  Minden napra jut egy ,,holo -gram" ?

  Magyarországon az érintettek szám nem éri el az 1 %-ot ( kb. 80 000 )

  Kisugárzásuk 70 % !

  Kinek van egy kölcsön motorja ?”
 • 7. pachakuti 2013. április 08. 20:54
  „"Senkit sem gyűlölök a származása miatt, de senkinek a bűneit, és különösen a magyarság elleni ártásait nem hallgatom el a származása miatt. Annak kimondása, megírása, bizonyítása, hogy Magyarország az 1982-es IMF-be lépés óta egyre fokozódó nemzetközi zsidó nyomás alatt áll, és ennek végső célja a magyar élettér megszerzése, amit megkönnyít a megszállók számára a magyarság tragikus fogyása, nem antiszemitizmus, hanem tény." /Csurka István/”
 • 6. StencilAtya 2013. április 08. 19:45
  „húúúú de meglepődtünk!!!”
 • 5. Koszta 2013. április 08. 19:43
  „A szervezők is tiltakoznak!
  Tavaly volt az első, akkor a benzinárak ellen.
  Tavaly a Nemzeti Érzelmű Motorosok a Szkíta Motorosokkal együtt szervezték meg az első ,,Adj gázt!" motoros felvonulást. A célállomás a Parlament előtti parkoló volt, egy petíciót vittek az országgyűlési képviselőknek, hogy felhívják figyelmüket a magas üzemanyagárakra. Egyúttal az autósoknak is üzentek, hogy tavasszal kirajzanak a motorosok, vezessenek óvatosabban. A mostani rendezvény ,,szórólapján" azonban egy áthallásos felhívás is szerepel: ,,El a kezekkel a hazánktól és a házunktól!" Azt mondják, ezt sem kell félreérteni.
  A szervezők a Facebook-oldalukon az ATV-nek címzett helyreigazítási kérelmet osztottak meg, mert véleményük szerint a televízió hamis és sértő állításokat fogalmazott meg a menettel kapcsolatban. Azt állítják, idén sem zsidóellenes megmozdulásra készülnek. A helyreigazítási kérelemben azt is leírják, hogy a tavalyi, első ,,Adj gázt!" megmozdulás is bizonyítja, hogy semmiféle zsidóellenesség nincs a rendezvényben, a címét és a tartalmát a televízió tette közzé elferdítve. Tavaly a motorosokat érintő jogszabályokkal, idén a földkérdéssel és a devizahitelesekkel foglalkoznak kiemelten, nem értik, miért jelezne ez bármiféle zsidóellenességet. Ugyanakkor állítják, nemzeti patriotizmusukat és magyarságukat büszkén felvállalják."
  ---
  Ez a mindenároni rasszistázás és antiszemitázás már szinte röhejes a baloldal részéről... De szégyen ahogyan a szenzációhajhász média mindezt kihasználja, erősíti! Tudjuk, hogy a baloldal kezében ez szokásos "adu kártya", a "rasszizmus"... Ha baj van (nem megy nekik) akkor ezt mindig elő lehet venni... És kapkodják is... Szép példája volt mikor Gyurcsány mindenfajta tájékozódás nélkül rasszistázott a "Mortimer ügy" kapcsán, holott ott két roma fiatal volt érintett. Mind a sértett, mind az elkövető roma volt... Máig nem derült ki ki volt a "rasszista"...
  Azt azonban nem értem, hogy a jobb miért ül fel ugyanezen hintára!
  Mert mondja már meg nekem valaki, hogy ha tavaly mindenfajta cécó nélkül elment ezen nevű felvonulás, akkor idén mi a különbség? Ha tavaly nem volt sértő, akkor idén mi a gáz?
  Körülbelül ugyanaz a szitu, mint mikor egyes túl érzékeny, de tájékozatlan amerikai művészek a facebookon ki vannak akadva a negro cukorkán és rasszistázzák az országot miatta... Bugyutaság.
  Főleg úgy hogy a másik oldal, a másik fél nem is hallathatja a hangját, meg sem kérdezik!
  A hallgattassék meg a másik fél jogi alapelv Magyarországon már nincs érvényben?
  Mert ez a helyzet most, vagy még rosszabb az adj gázt felvonulással... Motoros körökben ez mindennapi kiszólás, szófordulat...Amit köré "építettek" a "rasszizmus" vádja az pedig nem más mint hisztéria! Vagy még rosszabb - uszítás.
  Mert a szervezők tavaly a motorosokat érintő jogszabályokkal, idén a földkérdéssel és a devizahitelesekkel foglalkoznak kiemelten... Szándékuk és terveik szerint... Ám mint tudjuk ember tervez... politikus meg elferdít... Saját érdeke szerint... Na, ez az igazán nagy gáz!
  Mert kit érdekel az igazság? A cirkusz a lényeg... Mit számít kinek ártunk ezzel...”
 • 4. Mozimasiniszta 2013. április 08. 19:37
  „Hoppá !!! nemde arról lenne szó, hogy egy népségnek előjoga van egy magyar civil társasággal szemben ???
  érzésem szerint, lesz ennek folytatása...Orbán most már naponta az ellenzéknek passzolja a labdát ?”
 • 3. queenmargareth1 2013. április 08. 19:30
  „hányás banda, áááááááá miért nem írjuk már át Izraelre az ország nevét?mit tökölnek ilyenekkel?taroljanak le és kész nem hiába utálták mindig a zsidókat”
 • 2. honecker601 2013. április 08. 19:19
  „Az nem zavarja a tisztelt zsidókat, hogy tavaly ugyanezen címmel már volt egy felvonulásuk? Nem most találták ki! Felháborító, hogy egyes kirekesztő, mások országát elfoglalni kívánó hazátlan liberális senkik már mindenben antiszemita tetteket látnak! Gusztustalan, amit művelnek a holokausztra hivatkozva! Éljen Palesztina!”
 • 1. zero 2013. április 08. 18:34
  „A Mazsihisz felszólította (!) a hatóságokat, hogy akadályozzák meg a Magyar Motoros Menet megtartását . Szavazzon rátok a mazsihisz”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rogán: jóváírják az egyéni számlán a magánnyugdíj-pénztári befizetéseket

Legkésőbb az év végéig jóváírják a 2013 előtti összegeket. Tovább olvasom