Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Orbán: az életfogytiglan is bekerülhet az alaptörvénybe

Az életfogytig tartó szabadságvesztés is bekerülhet a készülő alkotmány szövegébe - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, amikor felkereste a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát, ahol az új alkotmánnyal kapcsolatos kérdőívre adott válaszokat dolgozzák fel.
A kérdőív egyik kérdése azt firtatta, hogy az új magyar alkotmány tegye-e lehetővé a bíróságok számára tényleges életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását a kiemelt súlyosságú bűncselekmények esetében. Az alkotmány tervezett szövegében ez nem szerepel, de a válaszadók több mint 90 százaléka támogatja - közölte a kormányfő.

"Az embereknek fontos, hogy mi lesz Magyarország jövője" - jelentette ki Orbán, hozzátéve, hogy a mintegy 920 ezer visszaküldött kérdőív alapján hétfőn a parlamentben módosításokat javasol a készülő alkotmány szövegéhez. Az MTI kérdésére hozzátette, hogy várhatóan kevesebb mint tíz ilyen indítványról lesz szó. Az Országgyűlésben összegezni fogja azt, "ami kiolvasható ezekből az adatokból" - mondta a kormányfő, megemlítve: a válaszadók több mint 80 százaléka támogatja, hogy az állampolgári jogok mellé kötelességek is társuljanak, és ez már szerepel is az alkotmány tervezett szövegében.

A miniszterelnök szerint a több százezer kérdőív bizonyítja, hogy "az optimista forgatókönyv valósult meg", mivel nem lehetett előre tudni, hányan válaszolnak a kiküldött levelekre. Az emberek "hallatni akarják a hangjukat. Ha megkérdezik őket, igenis elmondják a véleményüket. Ha úgy gondolják, hogy komolyan veszik őket, akkor hajlandóak megnyílni és őszintén elmondani, amit gondolnak" - fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy "óriási lelki erő, ami megtestesül ezekben a dobozokban" - utalva a kérdőíveket ötszáz darabos kötegekben tartalmazó dobozhalmokra -, majd hozzátette, hogy "Magyarország szól hozzánk ezekből a papírokból, az a feladat, hogy ezt meghalljuk".

A kormányfő elmondta még, hogy "minden egyes javaslat, ami többséget kapott ezekben a papírokban, az hibátlanul megtestesül majd az új alkotmányban". Örül annak, hogy a Fidesz javaslata alapján miniszterelnökként ő adhat be a kérdőívek alapján olyan módosító javaslatokat, amelyek nincsenek benne a tervezett szövegben - tette hozzá. Elmondta, hogy van egy-két olyan pont, amely benne van a tervezett szövegben, de az emberek nem értenek vele egyet. Ezek esetében az kell majd javasolnia, hogy "vegyük ki az alkotmány szövegéből".

Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár azon pénteki javaslatáról, hogy az új alkotmányban rögzítsék: Magyarország hivatalos fizetőeszköze a forint, Orbán az MTI-nek azt mondta, hogy "ha a forint belekerül az alkotmányba, akkor az nem azért történik, mert a választópolgárok ezt javasolták". Hogy ez a parlament elé kerül-e a Fidesz saját módosító javaslataként, arról majd vasárnap délután tárgyal a párt elnöksége, és a hétfői frakcióülés dönt - mondta a kormányfő.

Orbán Viktort Vetési Iván, a KEK KH elnöke mutatta be a kérdőívek feldolgozásának menetét a hivatal budapesti székházában. A kormányfő a feldolgozást három műszakban végző diákoktól is érdeklődött a munkájukról. A KEK KH adattárolással és adatszolgáltatással foglalkozik. A hivatal feladatai közé tartozik például az okmánykiadás, valamint a lakcímek és a gépjárművek adatainak nyilvántartása is.

Olvasóink írták

 • 9. novaklaszlo56 2011. március 27. 06:30
  „Egy kis pontosítás, hogy egyértelmű legyen:
  ´erkölcs -> jog´ helyett: ´erkölcs = jog´; azaz erkölcsi értékek alapján történő jogalkotás helyett az erkölcs a jog helyébe lép, és lőn óriási káosz, amelyet azután remekül tud kézi vezérléssel uralni a hatalom, részben megosztva (mondjuk az egyházzal, akár úgy, mint a vallásállamokban, pl. a fundamentalista iszlám országokban - mert hát valamivel csak meg kell hálálni az egyházat, az Alkotmány szellemiségével nem éppen harmonizálva képviselő KDNP választási támogatását, meg a jövőre sem árt gondolni, ugye), vagy teljesen autoriter módon, ez már aztán tényleg nem sokat számít. Hogy megteszik-e ezt, az sem igazán lényeges, a lényeg az, hogy ebbe az irányba a készülő alaptörvény megnyitja az utat. Ha pedig út van, akkor azon bármikor el lehet indulni, nemde? Mintha a médiatörvény kapcsán is lett volna valami ilyen probléma: igaz, hogy brutálisan lesújthat a hatóság a törvényt megsértőkre - ráadásul ismét csak a "jó erkölcsök" alapján mérlegelve! -, de "nem fogja szigorúan alkalmazni a törvényt". Az a törvény pedig, amely létezik, de nincs alkalmazásban, súlyosan demoralizáló hatású, részint, mert Damoklész kardjaként lebeg a jogalanyok feje felett, részint pedig, mert azt sugallja, hogy a törvényeket nem kell feltétlenül komolyan venni, kivált nem, ha megfelelő védőháló ("kapcsolati tőke") oltalmában éldegél az ember fia-lánya...

  Jó reggelt, atyafiak! Ébresztő! (Itt a NYISZ. :))”
 • 8. novaklaszlo56 2011. március 27. 06:09
  „Röhej: Büntető Alaptörvény! Mi a fenét keres bármilyen büntetési nem, bármilyen részletezése az alaptörvényben?! Jó, hogy nem részletezi mindjárt az összes kiszabható büntetést! Akkor már Btk. sem kell majd (félő, hogy hatályát is veszíti, mert a változások miatt túl sok helyen nem lesz szinkronban az alaptörvénnyel, bár ezt tagadják az előterjesztők: az alaptörvény végleg leszámol a múlttal, új lesz, de mégsem annyira... :S). Valószínűleg egyszerűsödnek is majd a büntető törvények, hiszen a kereszténység, és a keresztényi erkölcsök beemelése az alaptörvénybe (lidérces: ´erkölcs > jog´ helyett: ´erkölcs = jog´!) feleslegessé teszi a büntetőpolitika megfogalmazását és a bonyolult Btk-t is. :S Ezzel együtt is azt kell mondanom, bár ez (ti. egy büntetési nem említése) lenne a legnagyobb baj ezzel a készülő, alaptörvénynek titulált valamivel! Így, ahogy van, beleértve a széles társadalmi konszenzus hiányát is, a legnagyobb baj vele az, hogy létezik, és minden jel arra mutat, hogy megkerülhetetlenül. Hogy mi lesz itt...?! Abban is biztos vagyok, hogy sokan azért küldték vissza azt a kérdőívet, mert belátták, hogy új alaptörvény márpedig lesz, ha beledöglünk is, így hát legalább megpróbáltak valamennyire beleszólni. Még több lehet a lelkesedő, csúnyán rászedett honpolgár, de ők majd csak akkor jönnek rá az aljas svindlire, amikor kisül a friss, magyar pite, és amikor megkóstolják, beletörik a foguk.
  Mostanában gyakran beleülök egy cserép kaktuszba, hogy biztosan tudjam, nem álmodom mindazt, ami körülöttem zajlik: ébren vagyok. Tele van már az ülepem tüskékkel, de még mindig nem sikerül elhinnem, hogy mindaz, ami e honban zajlik - és nem csak az alaptörvény körül -, a teljes valóság, és nem egy forró, verejtékes, nyáréji álom. Mi történt, mi történik veled, Magyarország?!”
 • 7. dodó 2011. március 26. 20:47
  „6.)*
  Tévedtem, a déli (ugyanezen) cikknél ott van! Élnézést a moditól!”
 • 6. Nátrix73 2011. március 26. 20:47
  „Dodó!

  Nem vitte el a cica, csak, mint már felhívtam rá a figyelmet, a cikk kétszer van fent az oldalon.
  A másiknál még válaszoltam is.”
 • 5. dodó 2011. március 26. 20:43
  „Kár, hogy elvitte a cica, de emlékezetből újra bepötyögöm:

  Segítsetek, ha tévednék!
  - Nincs a hatályos Btk-ban az életfogytiglan?
  - A bírók nem szabhatják ki, vagy tilos alkalmazniuk?
  - Nem a nagy Viktor ígérte/hazudta a "Három csapás" be(nem)vezetésekor, hogy a különös visszaesők a harmadiknál a kiszabható maximum kétszeresét kell, hogy kapják és amennyiben ez elérné vagy meghaladná a 20 évet, automatikusan tényleges életfogytiglant kell kiszabni a bírónak?
  - Ki hülyít megint és kit?”
 • 4. Nátrix73 2011. március 26. 18:42
  „Amúgy másnak is feltűnt, hogy ez a cikk kétszer van fent?”
 • 3. Nátrix73 2011. március 26. 18:41
  „Kudara!

  Bár részben egyetértek, annyit hozzáfűznék, hogy a börtön lényege elsősorban az, hogy a veszélyes elemeket távol tartsa a társadalomtól. Egyébként hála Istennek még sosem jártam börtönben, de azt azért nem hiszem, hogy üdülőtelepek lennének. Sőt, azt mondom, én még egy ötcsillagos hotelben sem szeretnék erőszakos bűnözőkkel összezárva élni. A "luxusbörtönökről" meg csak annyit: néhány éve volt hír, hogy Finnországban ősszel megteltek az orosz határ közelében lévő börtönök orosz kisnyugdíjasokkal, akik direkt azért mentek át és követtek el kisebb vétségeket, hogy így húzzák ki a telet. Ebben az esetben inkább az adott társadalomnak van szégyellnivalója a szolidaritás és emberség terén...”
 • 2. Kudara 2011. március 26. 18:21
  „Hát hogyne, minél több életfogytiglanit, had etessék jobbnál jobb kajákkal a börtöntöltelékeket a MI adónkból.
  Mert, ha rosszabbul bánnának velük [nem arra gondolok, hogy verjék őket, de ne legyen kinyalva a s*ggük](annyira, hogy akinek nincs fedél a feje fölött még az sem követne el semmit, hogy télen legyen hol aludnia) akkor oké, de így: érettségizhetnek, edzhetnek... Ez kinek jó? NEKIK! És a börtönnek nem erről kellene szólnia, hanem pont arról, hogy aki oda bekerül annak ROSSZ legyen!”
 • 1. deszkás 2011. március 26. 17:51
  „Több száz ezer? Ugyan kérem, kb. 300 000nek kellene lenni ha minden Fideszre szavazó visszaküldené. Ez igy viszont azt jelenti:az egyharmada csak!Azt meg végképp nem értem hogy az EDDIGIEKBEN IS kiszabhatót miért kell az alkotmányba is rögziteni.Igy mitől "keményebb"? A büntetésvégrehajtáson múlik hogy milyen kemény a törvénykezés.Mert amióta legyenszives kijár a fogvatartottnak addig semmi nem fog változni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csaknem 40 gépkocsit törtek fel egyetlen éjszaka

Több tucat gépkocsit törtek fel péntekről szombatra virradó éjszaka a főváros XX. kerületében,… Tovább olvasom