Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Orbán: az idén nincs mozgástér a bankadóban

Orbán Viktor miniszterelnök a bankadó erre az évre tervezett részével kapcsolatban semmilyen változtatási lehetőséget nem lát, szerinte ez kiderül a benyújtott törvényjavaslatból is.
A Csányi Sándorral, az OTP elnök-vezérigazgatójával közösen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón a kormányfő jelezte, hogy a jövő évben már valamivel több lesz, 2012-ben pedig nagy lesz a mozgástér, hiszen akkor már ki akarják vezetni a bankadót.

A bankadó 2011-es szabályait a jövő évre vonatkozó költségvetési törvényben kell, valamikor november táján tisztázni a miniszterelnök szerint, újabb tárgyalások eredményeként. Hangsúlyozta: a bankadóra a magyar költségvetés és gazdaság "sanyarú helyzete" miatt van szükség, de bevezetése átmeneti, időben korlátozott intézkedés. A kivezetés módja, ütemezése tárgyalások kérdése lehet, erről 2011 őszén, a 2012-es költségvetés készítésének keretében fognak megállapodni.

A költségvetés idei hiányának alakulásával kapcsolatban a miniszterelnök jelezte, hogy a Költségvetési Tanácsnál pozitívabban látja a helyzetet a kormány, ugyanakkor két bizonytalansági tényezőt lát. Az egyik a átadás-átvétel végleges szaldója, amely várhatóan augusztusban derül ki, a másik pedig az árvíz, az újjáépítés, a károk mértéke, ami nagyon komoly tétel.

A második akciótervet szeptemberben már a végleges átadás-átvételi összegzés birtokában tárhatja elő. Az árvízi kiadásokról azt mondta: a vigasztalanul nehéz helyzetben lévő embereken segíteni kell, ami a költségvetés kiadási oldalán elkerülhetlenül megjelenik. A teher csökkentése érdekében tárgyal a kormány a biztosítókkal és az EU-val. Hozzátette: a második akcióterv bejelentése előtt már nagyságrendileg korrekt számokat lehet mondani.

Csányi Sándor kifejtette: nem örül ugyan a bankadónak, de az OTP jövedelmezősége elbírja a különadót, és hitelezési aktivitását sem kell emiatt visszafognia a következő években.

Leszögezte azt is: kizártnak tartja, hogy a jelenlegi helyzetben a bankok az ügyfelekre hárítsák a bankadó terheit.

Mivel nem tartózkodott Magyarországon a bankadó bejelentésekor, "kimaradt az első sokkból és az egyeztetési folyamatból, így nem volt részese egy sikertelen folyamatnak" - mondta az OTP elnök-vezérigazgatója. A 29 pontos akciótervben a bankvezér sok pozitív intézkedést lát, közöttük "elszomorítónak" csak a bankadót találta.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy azok a bankok, amelyek a bankadó miatt tőkepótlásra szorulnak lehet, hogy más utat választanak és a mérlegfőösszeg csökkentése mellett döntenek. Ez pedig a hitelezési aktivitás visszaesésével, a vállalkozások, a lakosság finanszírozásának visszaesésével, ezzel a GDP csökkenésével járhat. Remélte, hogy "ezt a hatásvizsgálatot elvégezte a kormány és ennek alapján hozta meg a döntését".

Olvasóink írták

 • 4. Ful 2010. július 09. 14:26
  „Szépen kivonulnak a külföldi bankok és marad az OTP - mert az szereti a focit...”
 • 3. történész 2010. július 08. 18:57
  „Nem szívesen mondom ki ,de igaza van aki ezt írta.

  2010-07-08 09:56
  gyurcsany
  Betűméret csökkentése Betűméret növelése
  A 29 pontos fércmű
  A sok handabandázás után lassan tisztul a kép. Tegnap ugyanis előállt a Költségvetési Tanács az orbáni 29 pontos gazdasági csomag elemzésével.
  Az elemzés igazi pofára esés azoknak, akik a hittek a fideszes csodákban. Mi derült ki? Az, hogy Orbán csomagja:

  * nem élénkíti a gazdaságot, hanem lassítja,
  * nem növeli a fogyasztást hanem csökkenti,
  * nem több beruházásra serkent, hanem kevesebbre,
  * nem növeli a foglalkoztatást, hanem csökkenti.

  Aztán azt is megtudjuk, hogy

  * a bankadó jelentős részét a bankok ránk fogják hárítani,
  * a jövő évi költségvetésben meg 150-200 milliárd forintos többlethiány ütötte lyuk tátong.

  Mit lehet ezek alapján mondani? Azt, hogy egy gazdaságpolitikai fércművel állunk szemben, ami az eredetileg kitűzött célokkal gyökeresen ellentétes hatást fog kiváltani. Az egyik nemzetközi pénzügyi újság pancsernek nevezte a kormány gazdasági kommunikációját. Most láthatjuk, nem a kommunikáció pancser, hanem a programja is.

  Hogy a dolog még cifrább legyen, egy másik hírből meg azt is megtudhatjuk, hogy a bankadó ugyan kőbe van vésve (copy right by Matolcsy), kivéve persze azokat, akik közel állnak a Fidesz szívéhez, mint például Járai Zsigmond illetve biztosítója. Ugye világos? Vannak egyenlők és vannak egyenlőbbek. Így néz ki a narancsuralom.”
 • 2. Léni 2010. július 08. 17:41
  „Egy költői kérdés: nem-e volna most nagyobb terük a kormányzásra felkent pártnak, ha esetleg
  hagyták volna az előző kormányt dolgozni? Most nem kellene papolni, állandóan rájuk hivatkozni,
  ráadásul sokszor igaztalanul?
  Nem kellett volna sokfelé, sok mindent ígérgetni? Nem kellene talán betartani a ktsv. -ben meghatározott
  irányt? Ér annyit a Fidesz, hogy elveszítse az ország miattuk ebben a nehéz időszakban megszerzett
  támogatást, jóindulatot, bizalmat?
  Ezen nem kellene esetleg elgondolkozni azoknak, akiknek most lehetőségük lenne arra is hogy haladjanak
  a jól kijelölt úton, de arra is, hogy elveszítsék újra a bizalmat és mélyrepülésbe menjünk át?
  Még mindég ennyire csak az önös érdekek az érdekek? Ezt is az egyszerű, hitelre szoruló emberek terhére
  csinálja ez a "szociálisan érzékeny" kormány?”
 • 1. sziszka1 2010. július 08. 15:20
  „csányi bank monopóliumra törekszik! látható a tervekből, ha jól emlékszem nem csak az ótépé van az országban!? orbánisztán=ótépé monopólium”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brutális kivégzés - drótot tekert az eb nyakára

Brutális kegyetlenséggel végzett ki két mernyei férfi egy középtermetű keverék kutyát szerdán.… Tovább olvasom