Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Orbán: Az IMF nem az ellenségünk

Orbán Viktor szerint a magyar társadalomban nagyon komoly félreértés van a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatandó tárgyalások szerepéről; a kormányfő hangsúlyozta: nem a talpon maradáshoz, hanem az olcsó finanszírozhatóság érdekében van szükség a megállapodásra.
A miniszterelnök minderről egy más témában tartott sajtótájékoztatója végén beszélt kérdésre válaszolva. Mint mondta, az emberek többsége jelenleg tévesen azt hiszi, hogy az IMF-tárgyalások azért kellenek, hogy ne legyen pénzügyi összeomlás Magyarországon, ám - folytatta - a valóságban az ország stabil lábakon áll, a valutaalap pedig azért kell, hogy a "talpon maradás olcsóbb legyen". "Nem arról szól a történet, hogy ha megállapodunk, talpon maradunk, ha pedig nem, akkor nem, hanem arról, hogy az életünket hogyan tudjuk a legolcsóbban finanszírozni" - erősítette meg, hozzáfűzve, hogy azt majd a végén meglátják, milyen konstrukcióban zárulnak a tárgyalások.

"Az IMF nem az ellenségünk. Látom, a sajtó egy részében is úgy jelennek meg, mint a krampuszok, akik nem hoznak, hanem visznek, és ha nem figyelünk oda, akkor még nagy baj lesz, és egyébként virgácsot szorongatnak mindkét kezükben, de az IMF nem így fest: az a mi bankunk, tagok vagyunk benne" - fejtette ki Orbán Viktor, majd hozzátette: kevésbé harcias, sokkal inkább szolid összefüggésben érdemes értelmezni a közeljövő tárgyalásait.

Kijelentette ugyanakkor azt is, hogy a kormány nem köt olyan megállapodást, amely ellentétes lenne a magyar nemzetgazdaság, a magyar emberek érdekeivel.

A tárgyalásokat firtató egyik kérdésre azt válaszolta: "tudom, hogy kukucskálni a legizgalmasabb, (...) de a futballmeccsek előtti taktikai értekezletek, akármilyen izgalmasak is, nem helyettesítik a végeredményt. Én majd a végeredménykor szeretném a helyzetet ismertetni".

Arra a kérdésre, mérlegelnék-e, ha az IMF vagy az EU azt kérné, hogy ne szeptember végén végszavazzon a Ház a jövő évi büdzséről, hanem az év végén, azt válaszolta: "a költségvetési izgalmakon túl vagyunk", mert a büdzsé alapszámait rögzítette a parlament, az el van döntve. A fejezeti átcsoportosításoknak pedig nemzetgazdasági szempontból összességében már nincs akkora jelentősége - jegyezte meg, kijelentve, hogy a költségvetést egy "eldöntött dolognak érdemes tekinteni, nem érdemes feszegetni, dörzsölgetni, felnyálazni".

Még el sem kezdődtek az IMF-tárgyalások - folytatta -, de már előre látja, hogy mi mindent lehet majd ezekről olvasni, hallani a médiumokban, "még az én hajam is égnek fog állni".

Újságírói kérdésre azt is megjegyezte, hogy a parlamenti ciklus végére szerinte százezer forint fölé fog emelkedni a minimálbér Magyarországon.

Olvasóink írták

 • 15. bánki 2012. július 17. 16:01
  „Tudom nem ellenség az IMF, de az isten mentsen meg a barátaimtól !

  Ősi római mondás !”
 • 14. macs 2012. július 17. 08:53
  „8. tótkomlós,
  nem az a baj, amiről Te beszélsz, hiszen politikus. :-D A gond csak az, hogy még mindig sokan vannak, akik isszák minden szavát. :-(”
 • 13. saturnus 2012. július 17. 07:25
  „Közeleg a vég,orbán kutyaszorítóba került kövér lacival egyetemben.http://www.stop.hu/kulfold/orban-30-napon-belul-kaphat-egy-sallert/1065836/”
 • 12. qrumpli 2012. július 17. 07:08
  „Hát neki nem az ,de nekünk????”
 • 11. saturnus 2012. július 17. 05:06
  „Nagymértékű pénzügyi zavarok vannak jelen az állam háztartásban. Mindezt bizonyítja,Varga be mondása, lehet hogy már tavasszal hozzá kell nyúlni hat és fél milliárd euróhoz . Tehát ez már nyílt bevallása gazdasági kudarcuknak. Ezek után már azt sem teszi meg,hogyha IMF jön ő megy. Olyannyira ragaszkodik hatalmához,hogy bármire képes most már ez bizonyos. Ebből tragédia lesz.”
 • 10. smalltown 2012. július 17. 01:39
  „"Az IMF nem az ellenségünk. Látom, a sajtó egy részében is úgy jelennek meg, mint a krampuszok, akik nem hoznak, hanem visznek, és ha nem figyelünk oda, akkor még nagy baj lesz, és egyébként virgácsot szorongatnak mindkét kezükben, de az IMF nem így fest: az a mi bankunk, tagok vagyunk benne"

  nocsak, ugyan ki a **** hergelte az IMF ellen a nepet???? idiota.”
 • 9. Zotya100 2012. július 16. 22:21
  „A nyakam rá, hogy nem fognak megállapodni, mert nem is akarnak, csak minket kábítanak vele, de mióta is már?!”
 • 8. tótkomlósi 2012. július 16. 20:02
  „Hogy tud egy ember ennyit hazudni és saját magát szembeköpni? Eddig az IMF volt maga az ördög!”
 • 7. klj-54 2012. július 16. 20:00
  „Baszkföldön egy vegyi üzemben láttam valamit ezért előkaptam a fényképező gépemet.
  Amikor végeztem a rakodással igen udvariasan megkérdezték:
  A tilalom (fénykép) ellenére mégis mi volt az amiért elővettem?
  Megmutattam nekik a képeket és elmagyaráztam, hogy van nekünk egy bukott kormányfőnk akit fényképeztem.
  - De hisz a képen egy ház kéménye van rajta egy szélkakassal!
  - Persze! Hisz ő volt már liberális, keresztényellenes, konzervatív, nemzeti, és most (akkor) a fene tudja éppen milyen köpeny van rajta?
  - Szóval olyan mint a spanyol politikusok!
  Ennyivel el volt intézve...”
 • 6. NP1 2012. július 16. 19:33
  „Mit értetlenkedtek? Viktorunk azt nyilatkozta, ha az IMF jön, ő megy....egyenlőre csak üdülni.....”
 • 5. klj-54 2012. július 16. 19:22
  „Baszkföldön egy vegyi üzemben láttam valamit ezért előkaptam a fényképező gépemet.
  Amikor végeztem a rakodással igen udvariasan megkérdezték:
  A tilalom (fénykép) ellenére mégis mi volt az amiért elővettem?
  Megmutattam nekik a képeket és elmagyaráztam, hogy van nekünk egy bukott kormányfőnk akit fényképeztem.
  - De hisz a képen egy ház kéménye van rajta egy szélkakassal!
  - Persze! Hisz ő volt már liberális, keresztényellenes, konzervatív, nemzeti, és most (akkor) a fene tudja éppen milyen köpeny van rajta?
  - Szóval olyan mint a spanyol politikusok!
  Ennyivel el volt intézve...”
 • 4. dondongó 2012. július 16. 18:53
  „Vegyen be egy Cavintont a Kedves Vezető, vagy olvassa vissza azt, amit úgy 1-2 éve nyilatkozott az ájemefről. Esetleg tanulmányozza Kötél Laca tegnapi nyilatkozatát a párttévében. Ezek teljesen idiótának tekintik szeretett népüket.:-)”
 • 3. petrov 2012. július 16. 18:38
  „"Az IMF nem az ellenségünk. Látom, a sajtó egy részében is úgy jelennek meg, mint a krampuszok, akik nem hoznak, hanem visznek, és ha nem figyelünk oda, akkor még nagy baj lesz, és egyébként virgácsot szorongatnak mindkét kezükben, de az IMF nem így fest: az a mi bankunk, tagok vagyunk benne" - fejtette ki Orbán Viktor...

  No Comment...”
 • 2. papika56 2012. július 16. 18:13
  „" Nem talpon maradásól van szó ..."
  Már régen nem ! HOGYAN másszunk ki a gödörből ?? amibe belöktek minket ?”
 • 1. papika56 2012. július 16. 18:12
  „Vajon MIÉRT most ment el nyaralni ??? ő is meg keszekuszaszem is ???

  Milyen dolog ez ? fontos vendég jelentkezik be ..és én meg elmegyek nyaralni ???
  Inkább várnák a delegációt !!!Mindent Varga nyakába var, ha nem jön össze --majd ezek elviszik a balhét !
  az IMF emberei csak előzetes tájékozodásra jönnek, vizsgálódnak, ellenőríznek, jelentenek --majd ősszel Brüsszelben döntenek !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy kéréssel fordult a kormányfőhöz a KDNP

Semjén Zsolt: azt kértük a kormányfőtől, hogy a kabinet ne engedjen a "pénzügyi világ nyomásának" a… Tovább olvasom