Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Orbán: az új alkotmány a magyar újjászületés dokumentuma

Orbán Viktor a húsvéthétfőn kihirdetendő alaptörvényt a magyar újjászületés legfontosabb dokumentumának és Európa legmodernebb alaptörvényének nevezi a Magyar Nemzet szombati számában megjelent írásában.
A miniszterelnök úgy fogalmaz: "az idei húsvét a magyaroknak különösen fontos. Jézus Krisztus feltámadásán és a természet tavaszi megújulásán túl ebben az évben Magyarország újjászületését is ünnepeljük". Orbán Viktor ezért a legsürgetőbb közös küldetésnek nevezi az újjászületés előtt álló akadályok lebontását, amelynek kiindulópontja - mint írja - egy új, közös alaptörvény megalkotása volt.

A miniszterelnök szerint más-más célból, de mindenki alkotmányozni akart, vagy szeretett volna az elmúlt húsz évben, a magyarok azonban 2006-ban ébredtek rá Magyarország védtelenségére és arra, hogy ennek alapvető oka az erőtlen, átmeneti alkotmány.

"Éppen a 2006-os események tették világossá a magyarok számára, hogy az alkotmányunk - az összes módosításával együtt is - kudarcok alkotmánya, amely nem képes megvédeni minket semmitől. Nem tudott megvédeni minket a teljes eladósodástól, a politikai hazugságoktól, a hatalommal való visszaéléstől, a rendőri brutalitástól, a gazdaság teljes tönkretételétől, a spekulációtól, az offshore arisztokratáktól, a nokiásdobozos tolvajoktól, a bűnözőktől, a szélsőséges politikai alakulatoktól, a pénzügyi válságtól, egyszóval semmitől" - írja.

Orbán Viktor szerint az elmúlt húsz év bebizonyította, hogy csak az válhat erőssé, akinek van önbecsülése. Arra a kérdésre tehát, hogy mi születhet újjá az alaptörvény által, a válasz az, hogy a magyarok nemzeti önbecsülése - írja a miniszterelnök. Hozzáteszi: ez felszabadítja a vállalkozó kedvet, a munkakedvet, a szellemi energiákat, bátorságot ad a családalapításhoz, a gyermekvállaláshoz. Nem a politika és nem a hivatalok erejét növeli, hanem a magyar emberekét. Hangsúlyozza: mostantól alkotmányos védelem alatt állnak az ország legfőbb gazdasági érdekei, a közbiztonság és a családok életfeltételei.

A miniszterelnök mindezek alapján az elmúlt húsz év egyik legnagyobb magyar sikerének tartja az új alaptörvény elkészítését és elfogadását. "Az új alaptörvény egyszer s mindenkorra rázárja az ajtót a múltra, egy olyan világra, amelynek Magyarország és a magyarok nagy többsége ugyan vesztese lett, de azért számos haszonélvezője is volt. Ők érthető módon nem örülnek" - fogalmaz. Utóbbiak közé sorolja a szocialistákat, akiknek kormányzása, hatalmi rendszere a "korlátlan hitelfelvételre épült", a korábban kiváltságokat élvezőket, az "előző kormányok és az alkotmány gyengesége miatt elszabadult bűnözés" hatására megerősödött és parlamentbe került politikai erőt és azt, amelynek "a vita fontosabb, mint az egyetértés", de a zavarosban halászókat is, akik a "magyar termőfölddel, vízkészlettel szeretnek spekulálni".

Vagyis mindazok, akiknek az átmeneti korszak és annak átmeneti alkotmánya saját magánérdekeik érvényesítését tette lehetővé, érthetően nem örülnek az új alaptörvénynek, amelyben a nagy többség érdeke, a közérdek érvényesül - írja Orbán Viktor.

"Az ország döntött. Az új alaptörvény, az újjászületés dokumentuma szerint Magyarországon az emberek szava lesz az első, ők fogják megmondani, hogy merre és meddig" - összegzi a miniszterelnök.

Olvasóink írták

54 hozzászólás
 • 54. tarkan 2011. április 25. 12:47
  „Svejk::::"Fel Belgrádba!!!!!!!!helyett-Emberek Fel Budára!!!!!!!!!::)))De hallja ezt valaki?????.....”
 • 53. Silvio_Dante 2011. április 25. 07:26
  „Orbán Viktor mondjon le!”
 • 52. pakk 2011. április 24. 20:48
  „Az emberek szava lesz az első 2014-ben, az ország dönteni fog!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 51. queenmargareth 2011. április 24. 19:14
  „53. Egyolvasó 2011.04.24. 19:13
  Nagyon szörnyű! Az, hogy nekem, egy itteni fideszes író idézi ezt Lázártól, nem érdekel, de egy család esetében......
  Felháborító hova juttatják az embereket.”
 • 50. Egyolvasó 2011. április 24. 19:13
  „Én személy szerint örülök, hogy ilyen tökös a kormánypárt, elértem oda ahonnan indítottak szüleim, nincstelen földönfutó lettem fizetésem a hitel törlesztésre és egy-két számlákra elég, hitelből otthont teremtettem, 6 évig még élni is tudtam a fizetésemből most 15-e környékén azon kell gondolkodjak, hogy vajas, vagy zsíros kenyeret tegyek a gyerekek élé, de lassan már az sem lesz.
  Köszönöm a politikusainknak, hogy ilyen jól élünk itt Magyarországon, bár Lázár úr megmondta: "akinek nincs semmije az annyit is ér..."”
 • 49. queenmargareth 2011. április 24. 19:01
  „"Egy másik igaz mondás pedig,hibájuk a tapasztalatlanság..ezért is csinálnak meg mindent anélkül,hogy a későbbiekre gondoltak volna."
  Ezt mondta ov, vagyis a fiatal, tapasztalatlanságra hivatkozott 2002-es bukásakor.......ez mentség egy országgal szemben?!”
 • 48. queenmargareth 2011. április 24. 16:35
  „nos, nem tudom, engem sem kérdezett meg levélben a kampányában anno ezt nem mondta, de azt tudom és látom, hallom, sokat utazom, hogy az emberek nagyon elkeseredettek, nagyon félnek és egyre rosszabb a közérzet, azt, hogy most még a politikát is betette egy keresztény ünnepbe még jobban fáj nekik+ hogy hülyének néz minket. Mármint ahogy mondta az ország disznóól......
  és egyre többen vallják, mint én is:nem érdekes, hogy volt-e van-e büszkeség, bizony nagyon mélyen nyalni kell:egy EGY magát magyarnak mondó törpe, nagyfejű despotának.
  Mert a Monarchiában mondhattok, hogy az osztrákok, de most mit???”
 • 47. cleanx 2011. április 24. 14:14
  „Szijjártó: nem félünk senkitől, pláne nem a szakszervezetektől

  http://atv.hu/cikk/20110421_szijjarto_peter”
 • 46. Larsson 2011. április 24. 09:45
  „Öndicséret nagyon büdös tud lenni... Szegény beteg ember, hamarosan leesik a magas lóról! :P”
 • 45. bánki 2011. április 24. 07:45
  „1945 és 2011, hát ideje volt a dolognak !

  Tessék sopánkodni.”
 • 44. qrumpli 2011. április 24. 01:44
  „Éljen a király!!!”
 • 43. smalltown 2011. április 23. 23:21
  „31
  jo lenne, ha rajonnel, hogy az "orszagpusztitas" a fidesszel kezdodott.”
 • 42. kissjohn 2011. április 23. 22:12
  „Na az Alkotmány kész.

  Akkor lehet nekifogni dolgozni!!!!

  Van feladat! :

  - Devizahitelesek
  - Munkahelyteremtés
  - Csaló, rabló vállalkozások - jogi kiskapuinak becsukása!!! Pld. Szeviép - Tulajdonosok magánvagyonának elkobzása... az országban több száz ilyen ügy van...
  - külföldi szolgáltatóktól a tulajdon visszaszerzése - Gáz, Villany, Áram
  - Csaló tolvaj politikusokkal visszafizettetni az ellopott pénzeket - Lázár - költségtérítés, Szíjártó 2Mio feletti havi kereset... Orbán - nem járt be a Parlamentbe, de a fizetést felvette, MSZP nem jár be a Parlamentbe, de a fizetést felvette...
  - Vállalkozók terheinek csökkentése - pld. egyéni vállalkozók minimum mínusz 50.000 Ft-tal kezdenek minden hónapot - miért nem csökkentik a terheket????
  - Mezőgazdaság megmentése - cukorgyártás, bioetanol, sertés, szarvasmarha, baromfi ágazat...
  - Parlament létszámának AZONNALI CSÖKKENTÉSE!!!!! - elvégre bajban az ország!!!
  - Képviselői fizetések azonnali felezése - elvégre bajban az ország!!!
  - Az idióta kötvénykibocsátásokat azonnal hagyják abba!!!
  - És sorolhatnám...

  Szóval MARS DOLGOZNI A PARLAMENTBE!!!

  DOLGOZNI - NEM EGYMÁST B.szt.tni!!!

  Dolgozni az országért!!!

  Vagy ha nincs kedvük mars haza - hogy odaférjen aki akar v.mit tenni értünk is!!!”
 • 41. bakfitty 2011. április 23. 20:52
  „Az ország csak szeretett volna dönteni !!!! Szokásához híven már megint hazudik mint a vízfolyás. Mocskos komcsi volt, az is maradt. Teljes mértékben igaza volt Kövér elvtársnak abban a bizonyos elszólásában: "Kommunista kutyából nem lesz demokrata szalonna ! "
  Az összes "módszerváltó" párt egy helyről jött: MSZMP. Egy kicsit átfényezték a karosszériát, de a beltartalom maradt a régi.”
 • 40. Jozsoci 2011. április 23. 20:12
  „Mielőtt megüt a guta, átkattintok a Nap Szépére. Ott miért nem lehet hozzászólni? Nyomatékosan kérem ezt a lehetőséget, gondolom nem vagyok egyedül.”
 • 39. ferdzso 2011. április 23. 20:08
  „"37, DMagóg"! Azt hiszem igen: Idén is szabad még...( De nem berúgni ám!) Gyorsan "végigfutni a lányok" során, és utána nézni a tévében "fan-(fár)-okat", és ha nem egyedül nézed, illik felállva tapsolni,áhítattal "egyesülni" ceremónia magasztos tényével, és "megválónk" örömünnepével!”
 • 38. studyfy 2011. április 23. 19:49
  „igazságkereső, tele a ...., ezzel a dumával. Azért szabad minden hülyeséget megcsinálni Orbánnak, mert Gyurcsány elszúrta? Gondolkozzál már! Ez nem MSZP-FIDESZ foci meccs. Itt az ország és vele együtt a mi sorsunkról van szó, tehát nem mentség a Gyurcsány-Bajnai korszak!”
 • 37. Horizont 2011. április 23. 19:31
  „Senki nem küldte el hivatalosan akár az EU, akár másfelé azt a híres/hírhedt levelet, melyet röpke pármilliárdért kiküldött? Szerinte ez korrekt? Az ország véleményét tükrözte? Eleve úgy volt megszerkesztve, hogy a szerintük helyes gondolat az első hasábban szerepelt. Ismétlem, több milliárdért.”
 • 36. DMagóg 2011. április 23. 19:30
  „"Orbán Viktor a húsvéthétfőn kihirdetendő alaptörvényt a magyar újjászületés legfontosabb dokumentumának és Európa legmodernebb alaptörvényének nevezi ..."

  SZABAD-E LOCSOLKODNI?”
 • 35. DMagóg 2011. április 23. 18:41
  „igazságkereső 2011.04.23. 17:34 !

  Nézzél már szét, találsz ott ma is off-shore tulajdonosi háttérrel közbeszerzésben nyertes kivitelező céget! A döntéshozók között megtalálod a Fidesz kockáról-kockára építkezőjét is.”
54 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyszombaton Jézus halálára emlékeznek

A nagyszombat Jézus halálára, illetve arra a napra emlékeztet, amikor holtteste mintegy kétezer évvel ezelőtt a sziklába vájt sírban feküdt. Tovább olvasom