Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Orbán: azért dolgozunk, hogy az ország ne váljon gyarmattá

A roma fiatalok jövőjével kapcsolatban is kérdezték a kormányfőt hétfőn a parlamentben.

A kormány eddigi lépései nem be-, hanem kifelé hozták az országot a gyarmati sorból - fogalmazott a kabinet gazdasági intézkedéseire utalva Orbán Viktor hétfőn a parlamentben. A miniszterelnök az azonnali kérdések és válaszok órájában megjegyezte, jó reményei vannak azzal kapcsolatban, hogy Magyarország még ebben a félévben kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól. Orbán Viktor összesen öt kérdésre válaszolt, köztük a cigány fiatalok jövőjével kapcsolatos kérdésre is.

A kormányfőt kérdező jobbikos Balczó Zoltán felszólalásában idézte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nyilatkozatát, mely szerint az a kiigazítás, amit Brüsszel legutóbb kért Magyarországtól, méltánytalan, szükségtelen, igazságtalan, de a kabinet teljesíti.

Ennek alapján az ellenzéki képviselő azt kérdezte, hogy a miniszterelnök szerint rendelkezik-e a kormány gazdasági-költségvetési kérdésekben a szükséges szuverenitással vagy "a gyarmati helyzetünket tudomásul véve hozza meg végső döntéseit".

Orbán Viktor miniszterelnök (j) azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2013. május 27-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás
Orbán Viktor miniszterelnök (j) azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2013. május 27-én.
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Reagálásában Orbán Viktor emlékeztetett a békemenetre, amely egy "Nem leszünk gyarmat" feliratú molinót vitt maga előtt a tavalyi felvonuláson. "A békemenettel teljes egészében egyetértek, és a mi munkánk arra irányul, hogy Magyarország valóban ne váljon gyarmattá" - mondta a kormányfő. Szavai szerint egy ország akkor válik gyarmattá, ha eladósodik, a szocialisták pedig ilyen helyzetbe hozták Magyarországot, amely így elveszítette függetlenségét. "A helyzet azonban ma úgy fest, hogy Magyarország képes megállni a saját lábán" - emelte ki, hozzátéve, hogy kormánya minden eddigi tette "nem befelé vitt, hanem kifelé hozott bennünket a gyarmati sorból".

Hangsúlyozta, a túlzottdeficit-eljárás alóli kikerülés érdekében zajló küzdelem a magyar emberek pénzéért folytatott harc. "Mindannyian nagy elismeréssel kell, hogy adózzunk a magyar emberek erőfeszítéseinek, amelyek lehetővé tették azt, hogy a kormány - jó reményeim szerint - még ebben a félévben kihozza hazánkat a túlzottdeficit-eljárás alól" - fogalmazott a miniszterelnök.

A szocialista Szekeres Imre arról kérdezte Orbán Viktort, mit kíván tenni a kormány a Tisza-völgyben élő 1,6 millió ember árvízi biztonsága érdekében. Az ellenzéki politikus szerint sem az első, sem a mostani Orbán-kabinet nem tett semmit az árvízi védekezésért, egyetlen tározó építését sem fejezték be. Képes-e a kormány arra, hogy legalább a megtervezett tározókat megépítése? - tette fel a kérdést.

Válaszában a miniszterelnök egyebek mellett a szolnoki gátépítésre hívta fel a figyelmet, megjegyezve, hogy ugyan van még tennivaló, ám az a kijelentés, hogy a kormány nem tett semmit, komolytalanná tette a feltett kérdést.

Jelezte: 2010 óta Magyarország 250 milliárd forintot költött árvízi védekezésre, gátak megerősítésére és víztározók építésére. Magyarországon ma mindenki biztonságban van, az árvízi védekezéshez szükséges létesítmények és források korlátlanul rendelkezésre állnak - jelentette ki Orbán Viktor.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) bírálta a devizahitelesek érdekében tett intézkedéseket, mint mondta, az árfolyamgáthoz például a jogosultak alig egyharmada csatlakozott. Szerinte mindez csak "tüneti kezelés", és nehezíti, hogy később a bíróságon megtámadják a hitelesek az alapszerződéseiket. Azt kérdezte: mi vár a károsultak azon kétharmadára, több mint 600 ezer ügyfélre, akiknek nem nyújtott segítséget az állam és egyedül küzdenek a bankrendszerrel szemben.

Orbán Viktor miniszterelnök válaszában felsorolta a kormány eddigi intézkedéseit, amelyeket a devizahitelesek érdekében hozott, a többi közt azt, hogy bevezették a kényszerértékesítési kvótarendszert, egyes hiteleseknek pedig kamattámogatást nyújtottak.

A miniszterelnök nem tartotta kevésnek az árfolyamgát rendszerébe bekapcsolódók 150 ezres számát, és hangsúlyozta: ezek az emberek évente mintegy 175 ezer forintot spórolhatnak. Beszámolt arról is: keresték a módszereket arra, amellyel a hitelesek másik kétharmadát is helyzetbe hozhatják, ezért kezdeményezték az árfolyamgát határidejének eltörlését, a belépés folyamatossá tételét.

Közölte még: azokon kell segítenie a kormánynak, akiket a szocialisták hoztak ilyen helyzetbe.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a jegybank további hiteleket is bejelenthet a vállalkozások számára, ha a korábban rendelkezésre bocsátott 250 milliárd forintos keret elfogyna.

Volner János (Jobbik) a jegybankelnök által meghirdetett 250 milliárd forintos hitelprogramról szólva közölte: egyszerű, kétkezi munkát végzők számára ígérték a hiteleket, szerinte azonban tőkeerős, külföldi tulajdonú cégeknek nyújt majd segítséget a nemzeti bank. Úgy vélte: ezt bizonyítja, hogy a hitelösszeg határát nemrég 3 milliárd forintra emelték. Közölte: a kormánynak is van lehetőség arra, hogy kikényszerítsék: a kis és közepes vállalkozásokhoz jussanak el a hitelek.

Orbán Viktor miniszterelnök válaszában közölte: a kormány és a nemzeti bank egymástól el vannak választva, a miniszterelnöknek sem beleszólása, sem a jegybank tevékenységének ismertetésére vagy értékelésére nincs lehetősége. Mint mondta, a jegybankelnök programjának szerinte az volt a program üzenete: olyan körülmények között indítják, amikor nem világos a vállalkozói igény.

Emlékeztetett arra, hogy Matolcsy György arról is beszámolt: ha kimerülne a keret, értékelni fogják a tapasztalatokat, és ha kell újabb keretet nyitnak. A miniszterelnök ezért nem látta annak veszélyét, hogy a keret kimerülésével a lehetőségek is elfogynának.

Közölte azt is: a jegybankelnök valószínűleg nem egyszerre akar hatalmas összeget a piacra zúdítani, hanem 250 milliárd forintos csomagokban.

A kormányfő beszámolt a kabinet eddigi, a kis- és közepes vállalkozások érdekében hozott intézkedéseiről.

Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Országgyűlés plenáris ülésére 2013. május 27-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás
Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Országgyűlés plenáris ülésére 2013. május 27-én.
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A szintén jobbikos Baráth Zsolt kérdésében arról beszélt: nemrég cigány származású brutális gyilkosokat engedtek szabadon a börtönből, mert négy év alatt nem tudták őket elítélni, illetve egy másik ügyben pedig a szintén cigány elkövető büntetését enyhítették. Kifejtette: ennek ellenére a Honvédelmi Minisztérium 2011-ben katonai túlélőtábort hirdetett cigány fiataloknak, 2013-ban pedig az Országos Roma Önkormányzattal közösen hirdettek esélyegyenlőségi tábort, ahol igazi speciális katonai programban vehetnek részt az érdeklődők, Szolnokon pedig ökölvívó akadémiát indítottak cigány fiataloknak. A jobbikos politikus feltette a kérdést: mire készítik fel a cigány fiatalokat és a magyarokat miért nem, illetve mi a célja a kormányzatnak ezekkel a programokkal?

Orbán Viktor válaszában elmondta: nem elfogadható az a helyzet, hogy bármilyen törvényi korlát miatt nem születnek meg megfelelő pillanatban a szükséges bírósági ítéletek és szerinte az államnak igenis felelőssége, hogy a bűncselekmények elkövetőivel szemben kellő időben, megfelelően méltányos, elrettentő erejű, megfelelően szigorú ítéleteket kell hoznia. Hangsúlyozta, hogy az ehhez szükséges törvénymódosítások hamarosan az Országgyűlés elé kerülnek.

Szerinte ugyanakkor az igazi kérdés, hogy "hogyan gondolkodjunk a cigány fiatalokról". Úgy fogalmazott: "Magyarország a saját sírját ássa, amikor egy ilyen jelentős lélekszámú, hátrányos helyzetű, etnikailag kisebbséghez tartozó csoportról lemond" és kizárólag veszélyként és közbiztonsági kérdésként tekint rá. Elmondta: minden javaslatot szívesen fogad a kormány ebben a témában. Leszögezte ugyanakkor: gazdasági lehetőségként és munkaerő-tartalékként is tekint a kormány a cigány honfitársainkra. Hangsúlyozta: az ökölvívó szövetség egyetértett abban, hogy van értelme a sporton keresztül integrálni a roma fiatalokat.

Olvasóink írták

70 hozzászólás
 • 70. SP 2013. május 29. 12:54
  „69. """Nem. De a tied az... Szerencsétlenségedre tudom hogy ki vagy...""

  És aztán, mi van akkor.
  Nem tudhat mindenki nagybőgőzni. Mert én nem tudok pl.

  Az X_Y pedig az analfabéták aláírása.

  Valamint
  gratulálok Viktornak,
  mert, ami még a poszt és a neokomcsiknak, internacionalista haverokkal sem sikerült az Brüsszelben meglesz.

  A túlzott deficit eljárás megszüntetése.
  Hozta a 2/3 többség reményeit, elvárásait.

  ""Túlzott deficit - Andor László szerint az eljárás megszüntetését javasolja az EB""

  http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/tulzott_deficit_-_andor_laszlo_szerint_az_eljaras_megszunteteset_javasolja_az_eb/2335162/”
 • 69. X_Y 2013. május 29. 08:08
  „60. SP 2013.05.28. 18:00

  "És az X_Y az héber név?"

  Nem. De a tied az... Szerencsétlenségedre tudom hogy ki vagy...”
 • 68. deszkás 2013. május 28. 22:57
  „SP! Hagyd rá. Nem fogják érteni. Sajnos. (akinek nem inge...)”
 • 67. SP 2013. május 28. 22:00
  „66
  Annak az érdeke csak
  a nemzetállam megszüntetése, akinek nincs hazája, és a másokét megszállja.
  pl:"Ha EU-s fizetést ad akkor még héber nevet is felveszek:-)""

  Komcsi
  megszálló demagógia is a proletár internacionalizmus volt. CCCP”
 • 66. kormoska 2013. május 28. 21:05
  „56.SP

  Igaz,ez a mostani Magyarország NEM az én országom!3-4 évvel ezelőttig nem ilyen
  Magyarországon éltem és a hetvenes évek végén nem ilyenbe születtem.....

  De hála istennek NEM IS a magadfajtáé,mert a társadalom kisebb(és sokak által joggal kirekesztett)részét alkotjátok.
  Tőletek még a Fidesz is távolságot tart,önmagatokban pedig csak egy folytonosan lázadozó kisebbség maradtok.Ez a gondolkodás nem való a 21 századi Európába.
  Európa jó részén már nincsenek határok,a nemzetállamok jelentősége pedig folyamatosan csökken!
  Amúgy jó lenne,ha legalább a nevemet leírnád normálisan......”
 • 65. strangerrr 2013. május 28. 20:44
  „10 millió kádárista hallani sem akar a kapitalizmusról, ezért a vegetációra van kárhoztatva a fejlett világ perifériáján. A politikusoknál már csak a szavazóik szörnyűbbek...”
 • 64. Egyszercsak 2013. május 28. 20:34
  „10 év múlva miből fogják fizetni a szociális segélyeket?
  Csak úgy kérdeztem... elmélkedek.”
 • 63. roxper 2013. május 28. 19:24
  „Inkább azon dolgoznának, hogy az országot elfogadják az eu-ban és ne nézzenek bennünket hülyének, azért mert ilyen gyenge a kormányunk.
  A nagy szavak közepette kiderült a suzuki mekkorát zsugorodott tavaly, 28%-ot csökkent a nettó árbev 1 év alatt, ill fehárváron 400 ember került utcára, mert a philips elpakolt a lengyelekhez. Na ezért is mondom már 3 éve, hogy nem műmagyarkodni kellene, meg nemzeti shiteket gyártani, hanem kormányozni kellene. Ehhez képest megtömték a saját zsebük mellett a haverokét is, meg ilyen rezsi nem csökkentős bohózatot kreáltak, mindezt zéró munka mellett, idióták!”
 • 62. mivan? 2013. május 28. 18:10
  „Nem gondolom, hogy egy gyarmattartó eltűrné a mi politikusaink ellenőrizhetetlen és szemérmetlen vagyongyarapodását.”
 • 61. Lupus 2013. május 28. 18:06
  „És itt ki is pukkadt a lufi. Mellesleg nem is mentünk evvel a vitával semmire. Ugyanúgy le vagyunk sz..rva, mintha nem szóltunk volna semmit. Hát nem?”
 • 60. SP 2013. május 28. 18:00
  „57. X_Y 2013.05.28. 15:56
  "Ha EU-s fizetést ad akkor még héber nevet is felveszek:-)""
  És az X_Y az héber név?

  ""Vár rád Észak-Korea vagy Fehéroroszország.""
  Ott még nem jártam,
  mint látogató magyarországi szívesen megnézném.”
 • 59. igazságkereső 2013. május 28. 17:14
  „Az országunk "gyarmattá" válásához megágyazott rendesen anno az Orvostörténeti Múzeum igazgatója, aki 15 millió magyar miniszterelnök akart lenni, de sajnos 10 millió magyar miniszterelnöke sem tudott lenni! Országunk lecsúszása ott kezdődött és haladt is megállíthatatlanul!! Mindenki, aki politikai porondra került ezt követően, gátlástalanul közrejátszott ebben! Élen a Párt dolgozó vezető ereje az MSZP és a neki besegítő SZDSZ! Lehet ezt szépíteni, de a tények azok makacs dolgok!!”
 • 58. igazságkereső 2013. május 28. 17:05
  „Azt a kérdést is fel kellett - fel lehetett volna- tenni, hogy T.miniszterelnök úr miért nevezi azt a hitelt devizahitelnek, melyről már több kitűnő és képzett közgazdász és jogász is elmondta szakmai véleményét, mely összefoglalva: "Nagy átverés volt a frankhitelezés"! Szerzője: Dr. Pásztor Pál ügyvéd. A tanulmány e címmel jelent meg a Magyar Nemzet 2011. augusztus 11.-diki, csütörtöki számában! Ezen kívül van még 20120 óta folyamatosan megjelent 50-60 ilyen szakmai tanulmány közgazdászoktól és jogászoktól!! Akkor miért nem merik" leánykori nevén" nevezni, azaz a becsületes neve ennek a devizahitel szindrómának: banki indexálási trükk!A többit már ismerik, amit ez a név takar!!”
 • 57. X_Y 2013. május 28. 15:56
  „56.SP 2013.05.28. 15:46

  De nem is a tied.... Vár rád Észak-Korea vagy Fehéroroszország.. Jobb lenne neked is - nekünk is ha a Kedves Vezetődel elhúznál.”
 • 56. SP 2013. május 28. 15:46
  „48. kormos"Ha EU-s fizetést ad akkor még héber nevet is felveszek:-)""

  Ez itt
  nem a te Magyarországod.”
 • 55. dodoni 2013. május 28. 15:04
  „"Magyarország a saját sírját ássa, amikor egy ilyen jelentős lélekszámú, hátrányos helyzetű, etnikailag kisebbséghez tartozó csoportról lemond"

  Magyarország nem ezzel ássa a saját sírját, hanem a saját népesedési lerobbanásával.

  "A roma fiatalok jövőjével kapcsolatban is kérdezték a kormányfőt hétfőn a parlamentben."

  A roma fiatalok, sőt, az egész roma népesség jövője biztos itt a Kárpát medencében. A magyar népességé meg teljesen bizonytalan.”
 • 54. macs 2013. május 28. 13:52
  „17. partizáno,
  egy multi azért jön ide, mert olcsóbban kapja meg a szükséges munkaerőt. És jó, hogy idejön, mert nélkülük sokkal magasabb lenne a munkanélküliség. Tehát, nem kéne őket szidni! :-)
  Ezek a cégek még mindig jobban megfizetik az alkalmazottaikat, mint a magyar vállalkozások, és itt kezdődnek a gondok. A multik legalább bejelentik a foglalkoztatottakat, sőt be is fizetik utánuk azt, amit be kell fizetni.
  Egyébként érdekes ez a gyarmat kérdés, mert miközben tiltakozunk és azt hajtogatjuk, nem akarunk gyarmat lenni, mindent elkövetünk, hogy megfeleljünk az elvárásoknak, lásd. az elvárt hiánycél elérése, és reszketünk még a gondolattól is, hogy esetleg elzárják a pénzcsapokat. Mert tetszik, nem tetszik, itt a pénz körül forog minden. Itthon nincs tőke, a cégek szinte teljesen leálltak a beruházásokkal, nincs ami a gazdaságot mozgásba hozza, csak és kizárólag az uniós forrásokból lehet valamit csinálni. Na itt kezdődik a tragédia.”
 • 53. alfa258 2013. május 28. 13:04
  „Hogy a szája gyógyulna be, ez nem gyarmat, hanem cselédek, éhező gyerekek, öngyilkosok országa! Ezt tudta elérni, talán ezt is akarta. Egy biztos, a magyar történelemben a nevét nem fogják áldani (kivéve a trafikmutyisokat)”
 • 52. J.G. 2013. május 28. 12:32
  „34. partizánok 2013.05.27. 22:42
  Nem vagyunk. A multi azert fizet kevesebbet itt, mint nyugatabbra, mert a piac ezt diktalja. Ezert jott ide! Hogy olcsobban termeljen. Meg kevesebbet nem adhat, mint az itteniek, mert akkor nem lesz munkaero, tobbel odacsabithatja oket, de miert fizetne 2x annyit, mint amennyit muszaj? Kereslet kinalat. Piacgazdasag.
  Sajnos a fidesz mindezekre fittyet hany, azert tartunk ott, ahol. Ok erobol megmondjak, hogy mennyi az annyi aztan neznek mint hal a szatyorban, amikor nem mukodik.
  Nalunk meg mindig tobbet fizetnek mint azsiaban vagy afrikaban. Sokszor ezert nem is ide jonnek hanem oda. Persze a szaktudas itt magasabb, ezert vannak itt IS.”
 • 51. queenmargareth1 2013. május 28. 12:00
  „50 áhh Antall azért is lett miniszterelnök mert meghurcolták a zsidóságát, haldoklott, titkolta, indulnia sem kellett volna.
  de a szó legszorosabb értelmében minden akkor lett alapjaiban elcseszve.úgyhogy nekem nem hő, én nem vettem emlékbélyeget róla stb...”
70 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szanyi Tibor a strasbourgi bírósághoz fordul

Kövér László házelnök ismét megakadályozta az MSZP-s politikus parlamenti interpellációjának… Tovább olvasom