Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Orbán: azok lesznek a győztes nemzetek, amelyek tagjai segítik egymást

Azok lesznek a győztes nemzetek, amelyek tagjai segítik egymást, jól meg tudják szervezni az egymással való együttélést - mondta a magyar miniszterelnök az újvidéki Magyar Szónak. Orbán bíztatónak tartja a a kettős állampolgárság intézményét.
A miniszterelnök emlékeztetett: Tíz évvel ezelőtt úgy nézett ki, hogy az európai politika nem fogadja be a kettős állampolgárság intézményét, ezért tettünk jó lóra, amikor a kedvezménytörvényt megalkottuk a magyarigazolvánnyal együtt. A vajdasági magyarok már akkor is felvetették, hogy a kettős állampolgárság lehet hosszabb távon a megoldás, és nem telt el néhány év, s máris egész Európában fordult a széljárás, a kettős állampolgárság szinte minden országban bevett gyakorlattá vált.

"Ez a szélirány-váltás számunkra kedvező - állapította meg Orbán Viktor. - A Kárpát-medencén túl egész Európában jelen vagyunk, sőt mindenhol élnek magyarok teljes szétszórtságban a világban(...) Számunkra a kettős állampolgárság rendkívül fontos, de még nagyon sokat kell dolgoznunk ahhoz, hogy azt mondhassuk: minden, az anyaországhoz kötődő magyar, éljen a világ bármely sarkában, rendelkezik kettős állampolgársággal. Tehát inkább csak a munka kezdete, ami eddig történt."

A kormányfő szerint a kettős állampolgárság első és legfontosabb üzenete az, hogy "semmi se lehetetlen; ha az ember kitart a céljai mellett, ha nem ad fel bizonyos elveket, akkor a gyorsan változó világ fordulhat úgy, hogy ami lehetetlennek tűnt, az is lehetségessé válik. Nekünk, magyaroknak nem szabad elfelejtenünk, hogy a nyelvünk, a kultúránk, a hagyományaink, az érzésvilágunk és az észjárásunk miatt egy közösséghez tartozunk. Tisztában kell lennünk azzal, hogy azok lesznek a győztes nemzetek, amelyek tagjai segítik egymást, avagy jól meg tudják szervezni az egymással való együttélést, szolidaritást és segítségnyújtást. Tehát a kettős állampolgárság egy biztató jel, Azt hiszem, hogy megkezdődött az élet szerves rendjének a helyreállítása, gyógyulnak a régi sebek" - fogalmazott a miniszterelnök.

Arra fölvetésre válaszolva, hogy a budapesti kormány a korábbi szlovákiai és a mostani szerbiai választások során kiállt egy magyar nemzeti párt mellett, Orbán Viktor kifejtette: létfontosságúnak tartja, hogy a magyar állam határain kívül élő magyar közösségeknek saját politikai képviseletük legyen. "Mi ebben a tekintetben az etnikai, a nemzeti alapú magyar pártokat támogatjuk. Ezért mi úgy teszünk különbséget, hogy vannak egyfelől a magyar pártok, és vannak másfelől a vegyes pártok. A vegyes pártokkal nekünk sok tennivalónk nincs, majd diplomáciai kapcsolatba fogunk lépni velük, ha az élet úgy hozza, hogy jól szerepelnek egy választáson. De az etnikai pártok a magyar közösségeknek a másik országban működő politikai képviseletei. Ezért így is viszonyulunk hozzájuk."

A vegyes etnikai hátterű pártokról szólva Orbán elmondta: ezen a téren "a tapasztalataink negatívak. Felvidéken is volt kísérlet vegyes párt létrehozására, és semmiféle javulás nem állt be az ott élő magyarok életkörülményeiben, a jogaik sem szélesedtek ki, nem gyarapodtak a vegyes párt működésének hatására. Van tapasztalatunk a Délvidéken is, amikor az egyik párt soraiban ülő magyarok esetében a nemzeti szempontokat felülírták a pártszempontok. Például a kárpótlási törvény esetében a szerbiai parlamentben kifejezetten a saját nemzetük, a magyar nemzeti közösség ellen szavaztak. Amit a magyar párt soha sem tett és nem is tehet meg. Ezek a példák jól mutatják, hogy fontosak az etnikai, tehát a magyar nemzeti alapon szerveződő politikai pártok a Kárpát-medencében" - hangoztatta a kormányfő.

Az interjú további részében leszögezte: A mindenkori magyar kormánynak kötelessége a világban élő magyar közösségek összetartozásának erősítése. Amikor Budapest erkölcsi vagy anyagi támogatást nyújt a magyar közösségeknek iskolára, szociális- és kulturális intézményekre, akkor ennek a kötelességének tesz eleget: nem ajándékot oszt, hanem ellátja a feladatát és kötelességét teljesíti.

"Örülök annak, hogy ezt az államhatáron kívül élő magyarok pontosan látják, és nem úgy fogadják ezt a támogatást, mint valami kegyet, hanem mint olyasmit, ami világos kifejezője annak, hogy ugyanahhoz a nemzeti közösséghez tartozunk. Kormányom rendkívül sok visszajelzést, elismerést, támogatást és biztatást kap a határon túli magyaroktól, ami nagyon fontos most, hogy kemény csatákat kell vívnunk Brüsszelben és más nemzetközi fórumokon - hangsúlyozta a magyar kormányfő. - Világosan érezzük, hogy nemcsak a magyarországi magyarok, hanem a határon túli magyar közösségek is velünk vannak, ők ezt ki is nyilatkoztatják, bátorítanak bennünket, üdvözletüket küldik, imádkoznak értünk és mindent megadnak annak érdekében, hogy a magyar kormány a nemzetközi színtéren sikerrel vívhassa meg nemcsak a magyarországi magyarok, hanem az egész magyar nemzet jövője szempontjából kulcsfontosságú küzdelmet."

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. bambinaXX 2012. május 07. 08:33
  „23. ok. mondj 1 hiteles embert!”
 • 23. smalltown 2012. május 07. 01:22
  „18
  bambina, te ataludtad az elozmenyeket, hogy nem erted miert nem tetszik ez a szep mondat sokunknak?
  mert suketeles, nincs mogotte semmi. Mert aki mondja az hiteltelen.”
 • 22. Mil 2012. május 06. 13:16
  „Újabb semmitmondó dagályor orbán-beszéd. Dumapolitizálás. Ehhez értenek csak semmi máshoz. JA meg a hergeléshez, uszításhoz.. Orbánnak köszönhtejük az ország végletes megosztását. 2002ben kezdte, nem tudta feldolgozni a vereséget. Az országot meg a csőd felé kormányozza.”
 • 21. macs 2012. május 06. 12:45
  „18. bambinaXX,
  igazad van, ez a mondat nagyon szép, a gond csak az, hogy a szavak és a tények között ellentmondás van. :-D”
 • 20. balihoho 2012. május 06. 12:31
  „Már nem a szabadság harcos függetlenséget hirdeti?”
 • 19. baba60 2012. május 06. 11:18
  „Ez beszél összetartásról, egymás segítéséről. Aki itt él országon belül és kívül, mindenkit összeugrasztott mindenkivel, és még van pofája lökni a hegyidumát. Lehet, hogy újvidéken még elhiszik, de mi már nem. Még nem ismerik a gúnyt a képén és talán még hisznek is neki, de nem sokáig, garantálom.”
 • 18. bambinaXX 2012. május 06. 10:30
  „Elolvastam a 17 hozzászólást. Ilyen mentalitással/nézőponttal/véleménnyel soha nem fogunk kikeveredni a bili alján levő cuccból.
  "Azok lesznek a győztes nemzetek, amelyek tagjai segítik egymást, jól meg tudják szervezni az egymással való együttélést"
  Ebbe a mondatba sztem nem lehet belekötni, mindegy ki mondja. Ti is csak azért fikázzátok, mert azt nézitek, ki mondta..”
 • 17. qrumpli 2012. május 06. 07:49
  „Eztetet ö honnan tudja? Látnok? Okos?”
 • 16. Egyolvasó 2012. május 05. 22:30
  „"Ilan Mor meghívta Lázár Jánost Izraelbe"”
 • 15. bömi 2012. május 05. 22:11
  „Egyre gusztustalanabb ami itt folyik már lassan több mint 20éve tart....mikor lesz vége?????????”
 • 14. ALBERT 2012. május 05. 20:53
  „Kasza László, a Szabad Európa Rádió egykori munkatársának nyílt levele Orbán Viktorhoz.Ha jól emlékszem, Angliában találkoztunk először 1987-ben. Te Soros-ösztöndíjjal tanultál Oxfordban, én pedig a Szabad Európa Rádió - magyar ellenzéki csoportok működésével foglalkozó - munkatársa voltam. A LEVÉL TELJES SZÖVEG: http://valakiblogja.wordpress.com/2011/10/08/”
 • 13. pistimolnar 2012. május 05. 20:38
  „Libériás Alszol? 19:24-kor írtam: "Ebben az a szomorú, hogy még sokan vannak akik elhiszik amit ez az elmebeteg hablatyol!"”
 • 12. ferdzso 2012. május 05. 20:36
  „Tessenek mondani?!: Eztet nem-e lehetne-e az Unión belül, ha már annyira szerettünk volna közéjük bekerülni, és eddig ők igen sokkal segítettek azóta??! (Igaz: Egy "bukott diák" sem kedveli az osztályt, ahova járnia kell...)”
 • 11. macs 2012. május 05. 20:23
  „Azért sokat mondó, hogy a választásokon 4, értsd és mondd 4 magyar párt indult. :( Nem mennének többre, ha összefognak és úgy indulnak?”
 • 10. X_Y 2012. május 05. 19:46
  „Hogy is mondta anno Hofi:
  Miből készül az ópium?
  A hanyatló nyugaton: mákból.
  Nálunk: dumákból...”
 • 9. pistimolnar 2012. május 05. 19:24
  „Ebben az a szomorú, hogy még sokan vannak akik elhiszik amit ez az elmebeteg hablatyol”
 • 8. KamuNeni 2012. május 05. 18:36
  „Nemtom ez a Gy***a honnan veszi az ilyen szolasait. Ez az ember nem segitett meg senkinek se meg a sajat orszagat is tonkre teszi. Nem erdemes vele szoba allni se.”
 • 7. smalltown 2012. május 05. 18:15
  „El sem olvasom mar, tele a padlas a predikalassal, hegyibeszedekkel, mikozben a valosag meg egyre siralmasabb!”
 • 6. roxper 2012. május 05. 17:54
  „Újabb hazugság a nemzet nagy megosztójának "szájából", jobb lenne ha hallgatna!”
 • 5. zehn 2012. május 05. 17:43
  „Kíváncsi lennék, kik a mi barátaink. Úgy általában mindenkibe jól belekötöttünk, meg szabadságharcoltunk az általunk hülyének tartott világgal. Ja, a kommunista, népelnyomó Kína? Igaz, voltunk már ilyen harciasak korábban is és kedves barátaink szét is kapták maguknak az országot, nekünk egyharmad részt hagyva. Hülyeséget beszélsz Viktor, már megint!”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: Gyurcsány magyarázkodása szép, de eddig kevés

Gyurcsánynak az "alapkérdésekre" kell válaszolnia szakdolgozata ügyében - mondja a Fidesz. Tovább olvasom