Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Orbán: bevezetik a választási feliratkozást

Ha ősszel a parlament megszavazza, bevezetik az előzetes választási feliratkozást.

Bevezetik az előzetes választási feliratkozást az országgyűlési választásoknál, erről a szeptemberben kezdődő ülésszakon dönt a parlament - mondta a miniszterelnök pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, ahol arról is beszélt, hogy a külhoni magyarok esetében a levélben szavazás általánossá tételét tartják ésszerű megoldásnak.

Orbán Viktor közölte: Magyarországon eddig az állam választói névjegyzéket állított össze és saját adatbázisából indult ki. Ezt most megfordítják, így aki a választásokon részt akar venni, annak fel kell iratkoznia, és ha ezt megteszi, akkor a jelöltállítás első pillanatától kezdve minden információt, ajánlási lehetőséget megkap.

Az előzetes választási feliratkozásról is beszélt Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. Fotó: MTI/Soós Lajos (galéria)

Aki pedig nem akar részt venni, az kívül marad ezen, és őt nem fogják "zargatni" választási akciókkal, az nem fog szórólapot vagy kopogtatócédulát kapni. A nagy vita inkább azon van, hogy azok esetében, akik feliratkoztak, kötelezővé tegyék-e a részvételt - mondta.

Orbán Viktor közölte: a feliratkozás több hónapig tart majd, mindenki tudni fog róla, és könnyű lesz megoldani ezt a feladatot.

Arra a felvetésre, hogy lesznek, akik elfelejtkeznek majd erről, a kormányfő azt mondta: azt gondolja, ha valaki az ország számára egyik legfontosabb döntésben részt kíván venni, akkor "annyit igazán megtehet", hogy a maga részéről a szándékot jelzi.

Az előzetes választási feliratkozásról is beszélt Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. Fotó: MTI/Soós Lajos (galéria)

A feliratkozás alapján jóval a választások előtt tudni fogják, hogy a magyar választópolgárok hány százaléka dönt úgy, hogy részt vesz a szavazáson - tette hozzá.

A miniszterelnök arra a kérdésre, hogy erről szeptemberben, illetve az ősszel kezdődő parlamenti ülésszakon dönthet-e az Országgyűlés, azt mondta: határoznia kell erről a parlamentnek, mert úgy fair, hogy a választások előtt több mint egy évvel minden részletszabályt mindenki pontosan ismerhessen.

Az előzetes választási feliratkozásról is beszélt Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. Fotó: MTI/Soós Lajos (galéria)

A kormányfő arról is beszélt, hogy a külhoni magyarok esetében azért van szükség a feliratkozásra, hogy egyáltalán létrejöjjön a választói névjegyzék. Ezzel kapcsolatban közölte, hogy ésszerű megoldásnak tartják a levélben történő szavazás általánossá tételét a magyar államhatáron kívül.

Olvasóink írták

 • 12. DMagóg 2012. július 28. 09:11
  „Egyiket sem támogatom! Tehát, nem is iratkozok fel! Ez könnyen kiszámíthatóvá válik! Támogatom! Lesz ez 2/3!”
 • 11. DMagóg 2012. július 27. 15:38
  „A Mi szabadságharcosunk: Az állam én vagyok, oszt jónapot!”
 • 10. DMagóg 2012. július 27. 15:28
  „Iratkozzanak le azok, akik nem akrnak szavazni! Aki nem iratkozott le és mégsem megy el szavazni, azt elővezetéssel, a kezét is vezetve kell az Úr(na) elé állítni!”
 • 9. macs 2012. július 27. 14:46
  „Eddig volt, bár nem engedték az exit poll felmérés, most lesz pre-entry felmérés. :-D”
 • 8. deszkás 2012. július 27. 14:36
  „Miért csak a külhoniak szavazhatnak levélben? Mennyi Eurót (nem forintot) is utal az állam külföldre ? Szerintem havonta:200 000X 80 Eu. Mert ugye aki külföldön dolgozik az nem külhoni.”
 • 7. saturnus 2012. július 27. 13:06
  „Orbán fél a népharagtól, hatalmának elvesztésétől. Orbán a szabad választást korlátozza minden elképzelhető eszközzel: a média korlátozásával, a választási körzetek átszabásával, a kettős állampolgársággal és a határon túliak választójogával, és most az előzetes regisztrációval. Orbán Magyarországán nem lesz szabad választás. Mindenkinek, aki híve annak, hogy a magyar nép szabadon dönthessen sorsáról, és európai típusú demokráciában élhessen, össze kell fognia szabadságunk védelmében, az Orbán-rendszer ellen. Így tudjuk Orbán ellen fordítani az erősen többségi választási rendszert, a demokraták mozgósítására fordítani az előzetes regisztrációt.”
 • 6. DMagóg 2012. július 27. 12:01
  „Aki Velünk van, az eleve feliratkozik, aki nem, az nincs Velünk! Máris van egy listánk!

  Ám, megeshet, hogy ebbéli félelmükben olyanok is feliratkoznak, akik nagy ívben tesznek a választási bohóckodásra, de ha már elmennek szavazni akkor nem mellette voksolnak. Öngól!

  Tegyenek egy olyan választási lehetőséget a szavazólapra, hogy "Egyiket sem támogatom". Biztos 2/3-os! Ha mindemellett valamelyik jelölt mégis több szavazatot kap, az már elfogadottnak tekinthető!

  Ez az egész feliratkozás, egy elmebeteg gondolat! Kellő tisztelettel kérdezem, mikor volt utóljára munkaalkalmassági vizsgálaton? Mindenkinek kötelező!”
 • 5. tzs_szeged 2012. július 27. 10:24
  „"Tud valaki példát mondani nyugati demokráciában hasonlóra?"

  Az USA ilyen, de ott nem létezik hazai értelemben vett népességnyilvántartás és nem 2 hónappal előtte kell feliratkozni.”
 • 4. tzs_szeged 2012. július 27. 09:57
  „Hát, emberek...
  Mi a célja ennek? Olcsóbb nem lesz, az biztos. Bemegy mondjuk a választók fele az önkormányzathoz, kormányablakhoz, ott foglalkozni kell vele. Beazonosítás, rögzítés, aláírás. (Csak lakhelyen lehet? Egyetemistának haza kell mennie? Csak munkaidőben lehet?) No, ez eddig nem volt.
  Várhatóan szavazókörből sem lesz kevesebb, a nyomtatási költség nem tétel. Akkor meg csak növeltük a költségeket. Miért is?”
 • 3. szatyi 2012. július 27. 09:56
  „A következő lépés: azt is meg kell mondani -előre- hogy kire akarunk szavazni!
  A levélben szavazás értékelése, felügyelete hogyan fog történni? Olyan, hogy "bizalom" már elfogyott!”
 • 2. airwaves 2012. július 27. 09:43
  „Tud valaki példát mondani nyugati demokráciában hasonlóra?
  Előre felkerülsz egy listára aszerint, hogy szavazol, avagy sem. Ha nem vagy rajta, akkor nem élhetsz alkotmányos jogoddal.
  Más ország állampolgára egy fillérrel nem járul hozzá az ország működéséhez, de azt meghatározza, hogy mi legyen veled.
  Létezik máshol ilyen?”
 • 1. saturnus 2012. július 27. 09:40
  „ov meglebegtette a RENDKÍVÜLI ÁLLAPOT KIHÍRDTETÉSÉT,A KIJÁRÁSI TILALMAT ÉS AZ ORSZÁGHATÁR HATÁRZÁRÁST. Ha rendkívüli helyzet állna elő. Ez már a diktatúra előszele egyértelmű jelzés és az unióból való kilépés kierőszakolása. Ha ezt megengedi ez a nép akkor tényleg örökre sárba fetrengő rabszolgává fog lesüllyedni mint akkoráiban az orosz muzsikok/parasztok/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt egy ember lakástűzben Gyöngyösön

Lakástűzben meghalt egy ember pénteken Gyöngyösön, az ügyben tűzvizsgálatot indítottak - közölte a… Tovább olvasom