Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Orbán: botrányos a bíróság döntése a rezsicsökkentésről

A milliárdokat kereső cégek összefogtak a magyar családok ellen - mondta a kormányfő.

MSZP: Orbán ne legyen mértéktelen!

Az MSZP szerint a miniszterelnök, amikor a közműszolgáltatókkal kapcsolatos bírósági ítélettel összefüggésben ismertette a kormányzati oldal álláspontját, elfelejtett arról beszélni, hogyan alakult ki a helyzet

Tóbiás József, az MSZP frakcióvezető-helyettese Orbán Viktor napirend előtti felszólalására adott válaszában azt mondta: meggyőződése volt, hogy a kormányfő az alaptörvény negyedik módosítását hozza szóba, amelyről - tiltakozások ellenére - hétfőn szavaz a Ház.

A képviselő közölte: az alkotmányos rend védelme ma minden demokráciában kötelesség. "Ne legyen mértéktelen" - szólította fel a miniszterelnököt Tóbiás József.

Botrányosnak nevezte a rezsicsökkentés ügyében hozott bírósági ítéletet Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, napirend előtt a parlamentben. Jelezte, a kormány újabb javaslattal áll elő, amelynek nyomán a rezsicsökkentés a korábbinál is nagyobb mértékű lehet.

A napokban a Fővárosi Törvényszék a Magyar Energia Hivatal rendszerhasználati díjakat meghatározó rendeletével szemben indított bírósági felülvizsgálat során a gázszolgáltatóknak adott igazat első fokon - értesült a Napi Gazdaság. Az energiahivatal a jogerős ítélet megszületéséig nem kívánta kommentálni a lap értesülését.

Erre reagálva Orbán Viktor az Országgyűlésben azt mondta: a milliárdokat kereső cégek összefogtak a magyar családok ellen, hogy megakadályozzák az igazságos tehercsökkentést. A cégek azzal az indítvánnyal fordultak bírósághoz, hogy "vissza akarnak térni a magasabb gáz- és villanyárhoz", a bíróság pedig a vállalatoknak adott igazat a kabinettel szemben - mondta a miniszterelnök, megjegyezve továbbá, hogy a döntés a gázcégekre vonatkozik, de a közeljövőben ítélet várható az áramellátást biztosító vállalatok hasonló indítványa ügyében is.

A kormány azonban harcolni fog, azonnal új javaslattal áll elő, és ha azt a parlament elfogadja, a rezsicsökkentés mértéke még nagyobb lesz, így a cégek még kevesebbet fognak keresni - jelentette ki. Ez nehéz küzdelem lesz, amelyhez minden magyar támogatására szükség van, "hogy megmutassuk ezeknek a gátlástalan és telhetetlen vállalatoknak: ez itt Magyarország. Meg kell mutassuk, Magyarország nem hagyja magát, itt a magyar állampolgárok érdeke érvényesül" - hangsúlyozta. Hozzáfűzte, a tisztességes profitot elfogadja a kabinet, azt viszont nem, hogy családok milliói kerüljenek lehetetlen szociális helyzetbe.

A miniszterelnök ismét elmondta, hogy a 2002-2010 közötti rezsiemelések, valamint a bér-, nyugdíj- és családtámogatás-csökkentések miatt 2010-ben a háztartások mintegy 20 százaléka költötte jövedelme több mint egyharmadát lakásának fenntartására. Hozzátette azt is, hogy 2011-ben az egész Európai Uniót nézve Magyarországon voltak a legmagasabbak a rezsiköltségek.

Felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy az érintett cégek éveken át óriási profitokat termeltek, és tízmilliárdokat kerestek a magyar embereken.

Ennek ismeretében a bíróság döntése maga a botrány - értékelte a kormányfő, jelezve ugyanakkor, hogy Magyarország ma már elég erős a magyarok érdekeinek érvényesítéséhez.

Felszólalása végén arra szólított fel mindenkit, akit szintén felháborít "a szolgáltatók botrányos viselkedése", hogy hallassa hangját, "üzenjük meg együtt ezeknek a cégeknek, nem a magyar kormánnyal állnak szemben, hanem minden magyar emberrel".

Orbán Viktor beszéde közben a Demokratikus Koalícióhoz tartozó független képviselő, Vadai Ágnes többször is bekiabált, miközben párttársaival együtt egy "önkényuralom" feliratú lepedőt tartottak. Erre reagálva az ülést vezető Kövér László házelnök kérte a képviselők munkáját segítő személyzetet, hogy "egy pohár vizet hozzanak a képviselő asszonynak, mert rosszul van".

A gáz, az áram és a távhő ára tíz százalékkal csökkent január 1-jétől.


A Jobbik már várta a rezsicsökkentés folytatását

A Jobbik már nagyon régen várta a bejelentést a rezsicsökkentés folytatásáról - mondta Volner János hétfőn az Országgyűlésben a miniszterelnök napirend előtti felszólalására reagálva. Jelezte, szerintük az áramár esetében akár 30 százalékos is lehet a csökkentés.

A jobbikos politikus hangsúlyozta: az áramárnak csak a fele a tényleges díj, a másik fele rendszerhasználati díj és a szolgáltatók számára "az előző szocialista kormány által garantált luxusprofit", így ezekből lehetne az akár 30 százalékos csökkentést végrehajtani.

Olvasóink írták

54 hozzászólás
 • 54. történész 2013. március 12. 12:25
  „Én úgy látom,hogy ezrek lakása fog napokon belül elveszni mivel a magas deviza miatt a hitelek fizetése lehetetlen.már a jövedelmük sem lesz elégrá..”
 • 53. zehn 2013. március 12. 08:57
  „Szokásos mellébeszélés, szemfényvesztés. Természetes, hogy az istenadta nép legfőbb gondja manapság a megélhetőség biztosítása. Még jó, hogy érdeke a rezsicsökkentés.Ki az a marha, aki ez ellen foglalna állást. Rendkívüli pénzbeni juttatást is szívesen venne például. Csakhogy nem erről szólt a tegnap. Rezsicsökkentés majd vagy lesz vagy nem lesz. Alkotmánymódosítás, demokrácia eltörlése viszont már megtörtént. Na itt a gond. Erről érdekes módon nem szólt Orbán.
  Nagy a baj. Emlékszem Ceauescu utolsó napjaiban dupla nyugdíjat ígért, mielőtt az emberek kirángatták palotájából. Az évtizedekig "imádott "kárpátok géniuszát aztán úgy lőtték le mint egy kutyát. Ilyet persze mi nem teszünk, de minden további nélkül elzavarjuk azt a zsarnokot, aki elveszi tőlünk a szabadságot, a demokráciát, a köztársaságot.”
 • 52. Egyolvasó 2013. március 12. 08:38
  „25. lisa01 2013.03.11. 16:34

  Én nem úgy vettem észre, hogy lett volna rendszerváltás, csak a pufajkát vették fordítva fel.”
 • 51. Puttony 2013. március 12. 06:01
  „Lucia!

  Remény hall meg utoljára. Ha a kormányzat hasonló színvonalon repked a következő 14 hónapban, mint eddig tette az 1/3 is hízelgő eredmény lesz a számára! Bár lehet, hogy addigra az alkotmányba kerül, hogy a Fidesznek a leadott szavazatoktól függetlenül mindig kétharmada van.”
 • 50. X_Y 2013. március 12. 04:54
  „46. Lucia 2013.03.11. 22:29

  "Nem jönnek vissza a komcsi utódok"

  Hova jöjjenek vissza? Már ott ülnek a kormányban.”
 • 49. NP1 2013. március 12. 04:53
  „39. Dinoso 2013.03.11. 20:40

  "a baj az, hogy a bíróságok a törvények betűjét nézik, és nem a szellemét." - amikor Sólyom László az Láthatatlan Alkotmányról beszélt, akkor ez ellen éppen Viktorék ágáltak ezerrel? Hogy is van ez? Csak nem a sokat emlegetett kettős mérce?”
 • 48. X_Y 2013. március 12. 04:52
  „Még megérjük hogy a pipolgya bíróságok helyett majd Maga A Fényes Tekintetű Kedves Vezető fog mindenben dönteni.

  Az meg külön elmekórtani eset hogy nemzetikonzultálni akar hogy a zemberek akarják-e-é a rezsinek a csökkentését. Javaslom hogy ha már nemzetikonzultál, azt is kérdezze meg hogy akarnak-e-é a zemberek adót fizetni...”
 • 47. deszkás 2013. március 11. 23:03
  „LUCIA! Nem hát. Így marad a kőbalta.”
 • 46. Lucia 2013. március 11. 22:29
  „45.
  Ne reménykedj!
  Nem jönnek vissza a komcsi utódok - 2014-ben biztos NEM!”
 • 45. mivan? 2013. március 11. 21:52
  „Viktorka feje fölött kezdenek átcsapni a hullámok.”
 • 44. zehn 2013. március 11. 21:31
  „Talán most nem erről kellett volna beszélnie Orbánnak. Hanem, hogy megszavaztatta a demokrácia halálát. Gyáva, sunyi alak!”
 • 43. xenopus 2013. március 11. 21:06
  „Majd hoztok egy olyan törvényt is Viktor, ami kimondja hogy a bíróságnak ilyenkor mit kell kimondania!
  Mert, ugye demokrácia van!”
 • 42. lebowski71 2013. március 11. 21:13
  „39. Dinoso
  "a baj az, hogy a bíróságok a törvények betűjét nézik"
  Tévedsz, a bírónak van szubjektív mérlegelési joga, nem csak kizárólag a törvény betűje szerint ítélkezik.
  Amit te úgy hiszel nem létezik, az bizony mindennapos.”
 • 41. Őszödi 2013. március 11. 21:00
  „Hangosan mondom, hogy mindenki értse: itt rezsicsökkentés lesz. Emelés majd a választások után!”
 • 40. Őszödi 2013. március 11. 20:55
  „Módosították a korábbi jogszabályokat, hogy a bíróság így döntött? Előkészítetlen volt az egész "rezsicsökkentés". "Duma kormány." Nagyot akart a szarka...
  Jogalkotásból sokadjára nulla a köbön.”
 • 39. Dinoso 2013. március 11. 20:40
  „a baj az, hogy a bíróságok a törvények betűjét nézik, és nem a szellemét. Betű szerinti értelmezésnél minden igazságtalanságot meg lehet indokolni. Betű szerinti értelmezésnél lehetnek joghézagok. Betű szerinti értelmezésnél az uzsora jogos polgárijogi szerződés volt, hisz bármilyen kamatot ki lehetett kötni, semmi nem tiltotta. De a jogállam nem ettől jogállam. Mert lehet valami eszméletlen jogszerű ugyanakkor igazságtalan - ez ma a napi joggyakorlat.”
 • 38. Mil 2013. március 11. 20:35
  „Láthatóan tudomást sem vesz arról, hogy a lakossági üzletág már az összes szolgáltatónál súlyosan veszteséges - lexarja. Abszolút kommunista módra úgy gondolja, hogy elég hozni egy törvényt, és a büdös külföldi tőkés majd fogát összeszorítva fizet. Bele sem gondol, hogy esetleg ehelyett idecsapja a kormány nyakába az egész xarkupacot (mint a cseh áramszolgáltató az albán kormánynak), és attól a pillanattól fogva nem, hogy a beszedett vaskos különadók nincsenek, de a kormánynak kell a költségvetésből fizetni a veszteséges ágazatok dotációját is - vagy emelni durván az árakat, de ezt már nem varrhatja senki nyakába...

  Ez egy szó szerinti ámokfutás, aminek nagyjából csak egy vége lehet... Az a kérdés mikor jön el ez a vég, és mennyire fog fájni (és kinek..).”
 • 37. Együgyű 2013. március 11. 20:11
  „,,Orbán: botrányos a bíróság döntése a rezsicsökkentésről"
  Viktorunk ezek szerint már a bíróság ellen is fülkeforradalmi harcol folytat? Azonban a népnek be kellett volna vallani, hogy a rezsicsökkentés ügyében megint helytelenül, szakszerűtlenül jártak el. A mai jogiszonyok tudatában a bíróság más döntést nem hozhatott! Talán Orbán urunknak ez is volt a célja? Így a szent pártszövetsége szóban adott is a választások előtt valamit a népnek! Valójában meg tudták, hogy a rezsicsökkentés nem történhet meg? Ez által ,,a milliárdokat kereső cégek" sem orroltak meg a Nemzeti Egységes áldozatot nem vállaló KORMÁNYUNRA? Vélelmezem az érintett cégek tudatában voltak a gyors végkifejlet és nem idegeskedtek? Lehet, hogy a szent kormányunk nem is állharcban a bírósággal?”
 • 36. kristóf65 2013. március 11. 19:46
  „"Ne figyeljenek oda arra amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok."
  --- Orbán Viktor

  Rezsicsökkentésről beszél Orbán, miközben a kilopja a zsebünkből a megtakarításainkat.
  Orbán és bandája egy Tündérmesében él. A mi adónkból.”
 • 35. queenmargareth1 2013. március 11. 19:28
  „a milliárdokat kereső politikusok akik még termelni sem tudnak meglopták a népet!”
54 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a per a Baunok házaspár megölése ügyében

A vádirat ismertetésével és a vádlottak meghallgatásával megkezdődött a Baunok házaspár… Tovább olvasom