Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Orbán: egy nagy, felívelő korszakra kell készülni

Olyan időket élünk, amikor a kormányoknak és jegybankoknak nagyon szorosan együtt kell működni - mondta Matolcsy György.
Matolcsy: együtt kell működni a kormányoknak és a jegybanokoknak

Olyan időket élünk, amikor a kormányoknak és jegybankoknak nagyon szorosan együtt kell működni, össze kell fogni - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a jegybank által rendezett Lámfalussy-konferencián pénteken Budapesten.

Matolcsy György megnyitó beszédében kiemelte: az Európai Unió összes tagállamának végső soron kötelező lesz belépni az eurózónába, bevezetni az eurót, azonban meg kell fontolni, mikor kell ezt megtenni.

Matolcsy György kiemelte: napjainkban a kormányoknak és a központi bankoknak együtt kell működni, Magyarországon a kormány és a jegybank új vezetése "kéz a kézben" együtt dolgoznak.

Matolcsy György a megnyitó beszédében jó egészséget kívánt a pénteki konferencia és a díj névadójának, Lámfalussy Sándornak. Az MNB elnöke ezzel párhuzamosan Lámfalussy Sándor köszönő szavait is tolmácsolta a konferencia résztvevőinek.

Matolcsy György bejelentette: Ewald Nowotny, az osztrák jegybank elnöke kapja az első Lámfalussy-díjat.

A konferencián az eredeti programhoz képest a török jegybank alelnöke nem vesz részt. Az eredeti program szerint előadást tartott volna Turalay Kenc, a török jegybank alelnöke.

Lámfalussy-koncerencia Budapesen - az MTI felvételei.

Orbán: egy nagy, felívelő korszakra kell készülni

A miniszterelnök szerint, ha a parlamenti választás után is folytatódhat a jelenlegi gazdaságpolitika, akkor Magyarország előtt egy nagy, felívelő fejlesztési korszak áll. Orbán Viktor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által szervezett pénteki Lámfalussy-konferencián utalt a feltörekvő piacokon tapasztalt árfolyam-ingadozásokra is, amellyel kapcsolatban leszögezte, az árfolyamkérdést kizárólagos jegybanki hatáskörnek tartja. Kijelentette egyúttal: a magyar gazdaság rendkívül stabil.

A központi bankok és a kormányok viszonyáról a kormányfő a budapesti tanácskozáson azt mondta: az együttműködés elvének kinyilvánítása mellett egyértelművé kell tenni a mindenkori jegybankok és kabinetek közötti "világos feladatmegosztást". Senkinek nem érdeke ugyanis, hogy a gyenge gazdasági teljesítményt, az azt kifejező költségvetési hiányokat és fenntarthatatlan költségvetési pályákat "jegybanki eszközökkel próbáljuk eltakarni", mert ez megfosztaná a gazdaságokat egy objektív visszajelző rendszertől, amely mindig szükséges a politikai döntéshozóknak, ha korrekciót kell végrehajtaniuk - fogalmazott.

Felhívta a figyelmet emellett arra, hogy a miniszterelnöknek a jegybanki alapkamat ügyében is vigyáznia kell a hatáskörök pontos elhatárolására, és még most, a feltörekvő piacokon tapasztalt árfolyam-ingadozások idején is a kormányoknak távol kell tartaniuk magukat az árfolyamkérdés nyilvános vitájától, azt a jegybankok kizárólagos hatáskörébe kell utalni.

A kormány két dolgot tehet - folytatta Orbán Viktor -, az egyik, hogy olyan gazdaságpolitikát folytat, amellyel megtartható az árfolyam stabilitása. Ezzel összefüggésben megerősítette, hogy Magyarországon 2014-ben nem lesz választási költségvetés, idén is három százalék alatt lesz a büdzsé hiánya. A másik kormányzati lehetőség a forint ügyében a stabil pénzügyi politikát lehetővé tevő külkereskedelmi mérleg. Ennek alapján kijelentette: a magyar gazdaság rendkívül stabil.

A konferencia témájául szolgáló eurócsatlakozás kérdéséről szólva Orbán Viktor - megerősítve korábbi állásfoglalását - azt mondta, a gazdaság reálkategóriáiban kell közelebb kerülni az euróövezethez, hogy utána "értelmesen beszélhessünk" a pénzügyi csatlakozásról. Ha ugyanis túl nagy a reálgazdasági különbség a közös pénzt használó országok és az övezethez csatlakozni akaró államok között, annak kivédhetetlen negatív következményei lesznek - magyarázta.

A magyar gazdaságról azt mondta: bár az ország még érzi a válság hullámait, ezek időnként meg-megbillentik, de "nekünk összességében már nem a válságkezeléssel kell foglalkoznunk, hanem egy felívelő, nagy korszakra kell készülnünk". Szerinte ugyanis ha a parlamenti választás után is folytatódhat a jelenlegi gazdaságpolitika, akkor Magyarország előtt egy felívelő fejlesztési korszak áll. Hozzátette, kormánya az elmúlt években a válságkezelést az ország újjászervezésére használta fel, mert a reformok nem lettek volna elegendőek.

A kormányfő több mint félórás beszédében - hallgatósága, köztük európai jegybanki vezetők, pénzügyi szakemberek előtt - a versenyképességhez szükséges új európai uniós stratégiát szorgalmazott. Ehhez szerinte az eurózóna pénzügyi stabilitására van szükség, valamint arra, hogy az euróövezeten kívüli országok megkapják a legteljesebb gazdaságpolitikai szabadságot.

Emellett integrálni kell a balkáni országokat az Európai Unióba, mert az elhalasztott, késleltetett bővítés erőpocsékolás; szabadkereskedelmi megállapodást kell kötni az EU és az Egyesült Államok között; "pragmatikus alapon" újra kell rendezni az EU kapcsolatait Oroszországgal, és meg kell teremteni a módját az ottani nyersanyagoknak, energiaforrásoknak az európai gazdaság szerkezetébe való optimális beépítésének; továbbá olcsó, az Egyesült Államokéval azonos árú energiaellátásra van szükség a versenyképességhez - sorolta. Az utóbbival kapcsolatban kijelentette: "félre kell lökni" a nukleáris energiával szembeni ellenállás és "az állam szerepe az árszabályozás kérdésében" doktrínáját.

Orbán Viktor beszéde végén arról szólt, hogy Közép-Európa az európai gazdasági térség növekedési motorja lehet a következő időszakban. Ehhez a jövőben is jól kell kapcsolódnia a német gazdasághoz - jegyezte meg.

Szerinte az európai növekedési motor pozíciójához erőkoncentrációra van szükség. Példaként említette erre az osztrák és a német nagykoalíciót, valamint kormánya kétharmados többségét, amely nélkül nem sikerült volna a megújulás politikája. Emiatt zárásul arra biztatta a választókat, ne felejtsék ki a mérlegelési szempontok közül a politikai erő és a kormányzóképesség kategóriáját, mert ezen múlhat később, hogy sikeres vagy sikertelen gazdaságpolitikát folytatnak-e majd a kormányok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: Brüsszel lesz a rezsiharc színtere

A miniszterelnök arra számít, hogy a következő hónapokban Budapest helyett Brüsszel lesz a rezsiharc… Tovább olvasom