Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 28°C Még több cikk.

Orbán egy új politika alapjairól beszélt

A Századvég szerint azok, akik Orbán Viktor miniszterelnök évértékelőjében bombasztikus bejelentéseket, konkrét gazdaságpolitikai programot vártak, nem értik a változtatás súlyát és jelentőségét, az orbáni új politika lényegét.
Az intézet az MTI-hez hétfőn eljuttatott elemzésében utalt arra, hogy nagy várakozás előzte meg a kormányfő évértékelőjét és a parlament tavaszi ülésszakát megnyitó beszédét. Hozzátette: ha még mindig érvényesek lennének a régi paradigmák, akkor egyetértenének azokkal, akik csalódottak voltak és a konkrétumokat hiányolták a beszédből.

A Századvég kiemelte, hogy az Orbán-beszédnek volt üzenete, de azt a kritikusok nagy része nem értette, mert nem érthette, ugyanis foglya az időközben érvénytelenné vált paradigmának, a miniszterelnök pedig egy új politikai nyelven beszélt egy új politika alapjairól.

Az elemzésben az olvasható: mindaz, ami Észak-Afrikában és az arab világ néhány pontján zajlik, a régi globális világrend érvénytelenségéről és a lehetséges megújulási kísérletekről szól. Mindez Európában már csaknem egy évvel ezelőtt bizonyossá vált, előbb a görög, majd pedig az ír állami csőd intézményesülése megmutatta, hogy roskadozik a régi építmény. A fejlett világ, ha későn is, belátta, hogy a válság elhárítására a régi eszközök és receptek alkalmatlanok, új eszközökre van szükség az új típusú válságok kezelésére - állapította meg az intézet.

Orbán Viktor egy új politika alapjairól beszélt. Fotó: daylife.com
Orbán Viktor egy új politika alapjairól beszélt.
Fotó: daylife.com

A Századvég szerint Orbán Viktor mindkét beszéde arról a felismerésről szól: ha a régi politika az, ami válságba került, akkor új politikára van szükség. Ez azt jelenti Orbán új politikai nyelvén, hogy nem maradhatunk le a megújulási versenyben. Azért kell megújulni, mert a régi politika növelte az adósságot, a válság kiváltó okát. S ha a körülmények megváltoztak, akkor új eszközök kellenek, még akkor is, ha azok szokatlanok, mint például a válságadók.

Az elemzésben kitértek arra, hogy miután a részátalakítások nem vezetnek eredményre, az egész rendszerre kiterjedő radikális változtatásra van szükség, Orbán nyelvén ez az "ország alkotmányos újjászervezése". Ezért fel kell rúgni a korábbi rossz kompromisszumokat és megállapodásokat, és valódi társadalmi párbeszédet kell folytatni. Orbán politikájának homlokterében az gondolat áll, hogy nem elég változtatni, hanem változni is kell, ez pragmatikusan szólva egy új munkakultúra kialakítását jelenti.

Az intézet kiemelte, hogy a kormányfő mindkét beszédében ennek az új politikának a sarokpontjait és elveit fejtette ki, hite szerint ez az a vezérfonal, amelynek mentén értelmezhetővé válik majd a márciusra időzített gazdaságpolitikai program, az oktatás és az egészségügyi alrendszerek átalakítása, de az új alkotmány elfogadása is.

A Századvég hozzátette: a miniszterelnök helyesen látja, hogy ez még csak egy esély, lehetőség, sőt kísérlet, hiszen a válságnak még nincs vége, s hogy az új politikai nyelvvel és az alkalmazott eszközökkel szembeni értetlenség, az átalakítás gyorsasága miatti aggodalom is olyan feladat, amelynek a legyűrésével az új politikának meg kell birkóznia.

Olvasóink írták

80 hozzászólás
 • 80. Csonka László 2011. február 26. 09:11
  „A héten a Fidesz egy olyan törvényt szavaztatott meg, hogy a NATO katonai és civil megszállói hogyan lehetnek Magyarországon. A törvény ezt részletezi. Aki hallotta a bejelentést, annak nem kell magyarázni, hogy mik hangzottak el. Amikor jó tizenöt éve beléptettek bennünket a NATO-ba, akkor megszállásról nem volt szó. Akkor csak egy árva taszári katonai bázisról volt szó. De most különböző nemzetiségű (izraeli is) csapatok jönnek hozzánk, és ezek családtagjai is, akiknek az ellátását a magyar állam fölvállalta. Akárcsak annakidején a szovjeteknek, ezeknek is lakásokat építenek és akkor is mindent a magyar állam fizetett. Most is. Titokban tartják a megszállókat, ha azok civilben közlekednek nálunk, senki sem igazoltathatja őket, bárhová mehetnek, bármit megtehetnek. Mentességet élveznek! Sok részletes szabályozást hoztak, ami mind-mind csak a magyarok ellen van. Egyetlen álnemzeti oldal sem foglalkozott a hírrel és a Jobbik is megszavazta ezt a megszállási törvényt.
  És akkor most nézzük a Fidesz új alkotmányát....Az első mondat úgy hangozhatna: Magyarország egy megszállt ország.”
 • 79. Csonka László 2011. február 24. 23:02
  „Megjelentek az idei képviselői juttatások és vagyonnyilatkozatok az alábbi helyen:

  http://www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_kpv.kepv_lis?p_ckl=39”
 • 78. Csonka László 2011. február 23. 22:01
  „Tihanyi "visz-hang" : Orbán - bán - bán - bán, nem Ő, a király - raly - raly -raly !!!!!!!!!!!!!”
 • 77. wasserkopf 2011. február 22. 12:58
  „Szerintem szexis a Fényes Vezető. Én nem dobnám ki az ágyamból.”
 • 76. dondongó 2011. február 22. 12:16
  „Nem tudunk felnőni intellektuálisan a Nagy Kormányoshoz, no.”
 • 75. orbántorgyánpolgárikormány 2011. február 22. 11:03
  „Hát, ha az az új politika alapja, hogy nem mondunk semmiről semmit, még igaza is van a Szárazvég-nek.”
 • 74. Ebgondolat 2011. február 22. 10:27
  „Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy él ember a földön, aki ezt a maszlagot beveszi!!!! Lassan kiderül, hogy mindenki totálisan hülye <moderálva>”
 • 73. tarkan 2011. február 22. 09:38
  „Bla bla bla bla bal::::::)))))és igy tovább,csak semmi konkrét stratégia mert azt számonkérhetik::))))”
 • 72. juvefan 2011. február 22. 09:28
  „Mennyit kap a Századvég,hogy ezt a demagóg dumát megírja és leadja?
  Tiszta szégyen!
  Semmi nem fog változni ebben az országban!”
 • 71. Nagyi60 2011. február 22. 09:13
  „Egy magára valamit is adó vezető ilyen tartalmatlan szöveggel nyilvánosság elé ki sem állna.Egyébként milyen az a valódi párbeszéd?”
 • 70. mazsolaszolo 2011. február 22. 08:12
  „Hja, persze. Tehát a Századvég szerint, aki nem úgy gondolkdik, ahogyan ők azt meghatározzák - ez már maga agresszori, zsarnoki vonás! - az komplett hülye, idióta, féleszű és félművelt, félretájékozódott, az IQ-ja a józan eszében karon fogva elment nyaralni és vissza se jött - szóval, mindenki, aki TETTEKET, TÉNYEKET ÉS KONKRTÉTUMOKAT várt az ostoba. A Századvég szerint.

  Az persze senkit sem zavar, hogy nagyjából minden működőképes demokratikus államban szokták volt ezt tapasztalni az állampolgárok a vezetőiktől: tényket, felelősséget, ellenőrizhetőséget, fékeket és ellensúlyokat, tényleges hatalommegosztást ikatdalse.

  Nyugi, én pontosan értem az orbáni politikát: Orbánnak nincsen NINCSEN politikája. SEM.”
 • 69. tintasbarns 2011. február 22. 08:04
  „Amiről beszélt az egy bődületes hülyeség amelynek se eleje se hátulja.”
 • 68. papsajt 2011. február 22. 07:17
  „bla-bla, mis-más, elkenés”
 • 67. DobóI 2011. február 22. 04:37
  „64. emberevo 2011.02.21. 23:40

  Ez az Kannibál, a tiszta őszinte szóért hallgassátok csak Gy. Ferit vagy Lendvai szipirtyót..”
 • 66. qrumpli 2011. február 22. 00:54
  „Viktorka! Te csak menyél nyugottan birkózni.
  A nép meg ha pofázik váltsd le !
  Nincsenek fölnőve hozzád.
  Tessék több rendőrt alkalmazni és
  beveretni a pofáját aki sokat ugat.Ugye ez mán
  Demokrácia ?”
 • 65. Ferrer 2011. február 21. 23:47
  „Új politika? A kizsákmányolás és a tekintélyelv politikája?”
 • 64. emberevo 2011. február 21. 23:40
  „Mivel senki nem olvassa a cikket, ahogy engem sem érdekel a hazugsága összefoglalom:
  Lényeg: a kommunisták tették tönkre az országot és most a pogári komány nyavít. És még rossz de már csak egy kicsit és majd lesz tejjel-mézzel folyó kánaán. És amit mond azt a nép a pogáok mondja. :D
  Egyben szánalmas, és egyben nevetséges.
  Egy szava sem igaz.
  Mit mondot? Mit ígérgetett? Elszámoltatás!
  Hát öregem megszavaztad és most együtt jár vadászni gyurcsánnyal ahogy eddig. Ugyanaz mint az mszp, vagy bármelyik párt. Ezek még civilben is együtt golfoznak amíg te éhezel, amíg téged kirúgnak a munkahelyedről addig ezek 2millió feletti havi fizetést kapnak. Pedig rajtad múlik, hogy ezt engeded. Most miért nem mész az utcára? Most miért nem rugdosod ki a parlamentből? Alszik a lelkiismeret?”
 • 63. gereben 2011. február 21. 23:40
  „hurrá, itt a régvárt új magyarrrr paradigma!!! Nem értitek? Majd megértitek........Én már most is, igaz, kádárt is értettem......és rákosit is értette apám......”
 • 62. nemecsekerno_007 2011. február 21. 22:58
  „Remélem hamarosan jön a fekete leves. Fel kéne már nőni Kádár népének : )”
 • 61. EAM 2011. február 21. 22:43
  „A cikket el sem olvastam mert nem erdekel, csak a cimet.

  Engem a hozzaszolasok erdekelnek, es sokkal jobban mulattatnak...!
  (Nem ez az elsö eset.)

  Biztos, csak egyedül vagyok igy...

  :))))”
80 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesz kötelező a történelemérettségi?

Közoktatási törvény koncepciójában szerepl egy passzus, amely a szakközépiskolákban kötelezőből választhatóvá tenné a történelemérettségit. Tovább olvasom