Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Orbán: elképzelhető lesz a növekedési előrejelzés

A német gazdaság jövő évi növekedési kilátásnak meghatározását követően elképzelhető, hogy a most 1,5 százalékra tervezett magyar növekedési előrejelzést lejjebb viszi a kormány - közölte a miniszterelnök.
Orbán Viktor kifejtette: már erre az évre is cél volt a 3 százalékos gazdasági növekedés, ám "valahol a 2 környékén leszünk a számok mostani tanúsága szerint". 2012-ben is szeretett volna a kormány egy legalább ekkora növekedést, de a külső környezet változása miatt fokozatosan le kellett adni a célokból - mondta.

A kormányfő rámutatott, a magyar a német gazdaság teljesítményével áll a legszorosabb összefüggésben, ezért a kabinetnek az az álláspontja, hogy amíg Németország a saját költségvetésében nem határozza meg a saját növekedési kilátását, addig "nekünk is óvatosnak kell lennünk".

"Amint a számot látjuk, akkor elképzelhetőnek tartom, hogy a most 1,5 százalékon álló növekedési előrejelzésünket a következő évben lejjebb vigyük, de ennek az a feltétele, hogy a németek is ezt tegyék" - jelentette ki.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy kormánya három elvhez igazítja lépéseit: a tehermegosztás elvéhez, a felerősítés politikájához - idetartozik a devizahitelesek megsegítésének kormányzati törekvése -, valamint a szerkezetátalakítás politikájához. Utóbbival kapcsolatban azt mondta: az a cél, hogy azokat a rendszereket - például az oktatási, szociális, munkaügyi rendszert -, amelyek adósságot termelnek, átszervezzék, mert a jövőben még inkább az adósság lesz "a legnagyobb istencsapás".

A Rába-részvények megvásárlására tett ajánlattal kapcsolatban arra a kérdésre, hogy mi szüksége van az államnak a Rábára, a miniszterelnök azt mondta: a Rába legnagyobb részvénytulajdonosa egy maláj csoport, és "azt gondoltuk, ha már a nyugdíjpénztár átalakítása során Rába-részvény került az államhoz, nem az a jó politika, hogy a Rába-részvényeket eladjuk, hanem kivásároljuk a malájokat, majd utána olyan pozícióba hozzuk az államot a Rábában, hogy tudjunk rendes nemzeti iparpolitikát folytatni a Rába bevonásával is".

A nemzeti vagyon gyarapítását - folytatta -, különösen ha nemzeti érdekkörbe való visszaszerzésről van szó, mindig is fontosnak tartotta, az a munkája legszebb részéhez tartozik. Megjegyezte, a nemzeti iparosítási politikának fontos része a járműgyártás.

Az agráriummal kapcsolatban kitért arra, hogy szükség lehet néhány, mezőgazdasági termékekkel kereskedő, úgynevezett kereskedőházra, amelyet vagy önállóan állít fel Magyarország, vagy néhány más országgal vegyesvállalati formában.

A Magyar Diaszpóra Tanács csütörtöki alakuló ülésén elmondott szavait megerősítve kifejtette: szerinte egy zavaros húsz év van mögöttünk, „amelynek jól leírható tulajdonságai vannak". Az alkotmányos intézmények gyengék voltak, és nem volt új alkotmány, a nem a kommunista múltból jövő pártok nem voltak szervezetileg megerősödve, a verseny- és a piacszabályokat pedig a régi rendszer kapcsolati hálói felülírták - sorolta.

„Ez a posztkommunizmus, ezt kell lezárnunk, ezzel bíztak meg a választók másfél évvel ezelőtt, és én ezen dolgozom" - zárta szavait a kormányfő.

Olvasóink írták

 • 3. vidékipolgár 2011. november 19. 07:54
  „Csak címre utalóan kérdezném: nem most készülnek újabb kölcsönt felvenni a mi kontónkra ?
  Növekedni csak a maguk által megszavazott magas illetmény és kitudja hány juttatás fog de csakis értünk és miattunk! Jaffaland az egekbe tőr, nincs határ!”
 • 2. papsajt 2011. november 18. 10:41
  „Lefeküdtünk az utált IMF-nek
  2011. november 18. | 10:33

  A kormány meglépte azt a felelős lépést, amit már korábban kellett volna - a finanszírozási kockázatokkal terhelt, leminősítés előtt álló ország védőhálót kaphat. A bejelentés módja azonban annyira előkészítetlen, pánikszerű volt, hogy az tovább rombolja a gazdaságpolitika hitelességét.

  http://www.portfolio.hu/gazdasag/lefekudtunk_az_utalt_imf-nek.158578.html”
 • 1. papsajt 2011. november 18. 10:19
  „"Amint a számot látjuk, akkor elképzelhetőnek tartom, hogy a most 1,5 százalékon álló növekedési előrejelzésünket a következő évben lejjebb vigyük,..." 0, azaz nulla százalékra , azaz RECESSZIÓ.
  Matolcsy csodálatos gazdaságpolitikája. Ide vezet, ha adót emelnek, a gazdaság élénkítése helyett.
  Az egyszerű,vásárló embereknek kell több fizetést hagyni a zsebében, nem a milliomosoknak kell több.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyes anyag a levegőben a Keletinél - a metróalagútba telepítettek embereket a gyakorlaton - galéria

Polgári védelmi gyakorlatot és szektorpróbát tartottak Budapesten a 2-es metró alagútjában, illetve a Széll Kálmán téri állomáson péntekre virradó éjjel. Tovább olvasom