Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Orbán: ellentétes érdekek mozgatják a forintot

Meg van kötve a magyar politikai döntéshozók keze, amikor a forint megfelelő árfolyamáról van szó, mivel ellentétes a háztartások, illetve a gazdasági növekedést tápláló exportőrök érdeke - írta a Dow Jones hírügynökség, Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozatát idézve.
A kormányfő szerint a jegybank függetlensége is ehhez kapcsolódó érzékeny kérdés, az euró bevezetése pedig nem reális cél Magyarország számára ebben az évtizedben - írta a hírügynökség.

"A magyar valuta értéke a legbonyolultabb dolog" jelentette ki Orbán Viktor a Dow Jones hírügynökségnek és a The Wall Street Journalnak adott interjúban, de kitért a kérdés elől, hogy szerinte milyen forintárfolyamot tartana megfelelőnek.

Egymillió magyar háztartásnak devizában van az adóssága. Úgyhogy minden bizonnyal lehet arról álmodozni, milyen pénzügypolitika lenne jó az exportnak, de az ellentétes az eladósodott háztartások érdekeivel" - idézte a Dow Jones Orbán Viktort, aki nem volt hajlandó kívánatos árfolyamot megjelölni a forint számára.

"Aki erre a területre lép, annak politikailag, gazdaságilag és társadalmilag nagyon óvatosnak kell lennie, különben sok nehézséget okozhat" - idézte szavait a hírügynökség.

A hírügynökség szerint a miniszterelnök megjegyzései enyhíthetik a befektetők aggodalmát, hogy a magyar pénzügypolitika szélsőségesen enyhévé válik márciusban, amikor a kétharmados Fidesz-többségű parlament megválasztja a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának többségét.

Pozitívan értékelnek az elemzők

Suppan Gergely, a TakarékBank Zrt. elemzője szerint a kormányfő nyilatkozatát egyelőre nem lehet számszerűsíteni, de ha ezeken az alapokon határozzák meg a februárban bejelentendő strukturális reformokat, radikálisan javulhat Magyarország kockázati megítélése. Az is kiderülhet, alaptalan, hogy Magyarország a hitelminősítő intézeteknél a bóvli kategória szélén helyezkedik el. Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője szerint tárgyszerűen értékelt a miniszterelnök, amikor azt mondta, hogy az euró bevezetése nem reális cél Magyarország számára ebben az évtizedben, és reálisan fogalmazott a forint árfolyamával kapcsolatban is.

A kis és nyitott magyar gazdaságot az export vezérli, és a kivitel főleg Németországba irányul. Erről Orbán Viktor a Dow Jones szerint azt mondta: "A történelem hosszú távon azt mutatja, hogy Magyarország gazdasági növekedésének üteme kétszer akkora, mint Németországé. Boldogok vagyunk, hogy Németország képes volt megtartani versenyképességét".

Az eurozóna adósságválsága miatt most vannak előnyei annak, hogy Magyarország nem tagja a valutauniónak, de azt, hogy be akar lépni, azt nem lehet megkérdőjelezni, mondta a miniszterelnök. Magyarország már számos, maga megjelölte céldátumot elmulasztott az euró bevezetésére, ami Orbán szerint "ez időzítés és körülmények kérdése. Magyarország nincs olyan állapotban, hogy csatlakozhasson" - idézte véleményét a hírügynökség.

A gazdasági növekedést újraindítani akaró magyar kormány többször bírálta a központi bankot a kamatemelések miatt. "A központi bankot úgy kell felfogni, mint a magyar államiság független testületét. Ám a függetlenség nem jelenti azt, hogy a jegybank nem része a rendszernek. Ez nagyon bonyolult és kiegyensúlyozott viszony, de tiszteletben kell tartanunk, mert a pénzügypolitikáról nyilatkozó politikusok hosszabb távon rosszat tesznek az országnak. Mind európai, mind országos szinten a legbonyolultabb feladat a központi bank kezelése" - idézte erről a miniszterelnök szavait a Dow Jones hírügynökség.

A magyar kormány végrehajtja a költségvetés ígért, hosszú távú átalakítását, amely kiadáscsökkentést is tartalmazni fog azért, hogy megerősítse az ország hitelességét a pénzügyi piacokon - írta a Dow Jones hírügynökség Orbán Viktor miniszterelnököt idézve.

A kormányfő azt mondta a Dow Jonesnak és a The Wall Street Journalnak adott exkluzív nyilatkozatában, hogy a kormány elkötelezett a államadósság csökkentése és a gazdasági növekedés gyorsítása mellett, a versenyképesség növelése révén.

A miniszterelnök szerint ellentétes érdekek mozgatják a forintot. Fotó: MTI
A miniszterelnök szerint ellentétes érdekek mozgatják a forintot.
Fotó: MTI

"A pénzügyi fegyelem fontos. Amikor helyre akarjuk állítani a pénzügyi fegyelmet, fontos csökkenteni a költségvetési bevételek újraelosztásának szintjét. És idén, amint majd bebizonyosodik, csökkenteni is fogjuk. Ezért úgy vélem, a költségvetés szerkezetileg jó irányba tart" - idézte a kormányfőt a Dow Jones.

A kormány a nemzetgazdasági miniszter előterjesztése alapján szombaton megvitatja a nyugdíjrendszert, a munkanélküli segély csökkentését, a gyógyszertámogatásokat és a költséges tömegközlekedési rendszer reformját - írta a hírügynökség a kormányfő tájékoztatása alapján. "Világossá kell tennünk, hogy a korhatár előtt senki nem mehet nyugdíjba, és azt is, hogy az állami nyugdíjalap nem fizethet több nyugdíjat, mint amennyit beszed (a nyugdíjjárulékokból) - mondta a Dow Jonesnak Orbán Viktor.

A munkaadók támogatják a kormányfő kiadáscsökkentő terveit

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke az MTI megkeresésére leszögezte: a gazdaság szereplői támogatják, biztatják a kormányt a miniszterelnök által bejelentett   lépések kivitelezésében. Magyarázatként hozzátette: az Orbán Viktor által kilátásba helyezett intézkedések egybecsengnek a kamara által hosszú évek óta szorgalmazott szerkezeti átalakításokkal, amelyek feltételei a   fenntarthatóságnak. Az MKIK elnöke úgy vélekedett: a különadókból befolyó bevételek   két évet adnak a kormánynak arra, hogy az átalakításokat elvégezze. Parragh László szerint a "kormány következetes, lépései pedig illeszkednek a gazdasági élet szereplői által elvártakhoz". Felhívta a figyelmet, hogy a munkára ösztönzést erősíteni kell, a munkanélkülieket, ha lehet, vissza kell terelni a munka világába. Az idén életbe lépett új adószabályok már elindították a folyamatot - fűzte hozzá azzal: további lépéseket kell tenni azért, hogy "érje meg dolgozni és nagyon ne érje meg nem dolgozni". Hangsúlyozta: ezek kemény intézkedések, de amely országok, köztük Szlovákia, meglépték ezeket, fenntartható pályára tudták állítani a gazdaságukat.

Mint a hírügynökség hozzátette, a második félévben a kormány csökkenteni akarja munkanélkülisegély-jogosultság időtartamát, és ugyanakkor közmunkát adni "legalább" azokban a körzetekben, ahol kevés az munkalehetőség.

Magyarország a nyáron szakított a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), miután földcsuszamlásszerű választási győzelmet aratott azzal az ígérettel, hogy nem lesznek további megszorítások a lakosság számára, emlékeztetett a Dow Jones. Magyarország azóta a pénzügyi piacokról finanszírozza magát, és ez nagy siker az ország számára - idézte erről Orbán véleményét.

Magyarország még az első félévben csökkenteni akarja közadósságát - amely arányosan a legnagyobb Közép-Kelet-Európában - a GDP 73-74 százalékára a jelenlegi mintegy 80 százalékról, főként azzal, hogy megsemmisíti azokat az államkötvényeket, amelyeket az állami nyugdíjrendszerbe visszatérők visszahoznak az államkasszába - írta a Dow Jones a kormányfőre hivatkozva.

"Személyes kezdeményezésem, hogy azzal védhetjük meg a magyar népet az (állam) eladósodásától, ha nagyon erős finanszírozási szabályozást foglalunk bele az új alkotmányba, hogy ha az adósság elér valamilyen szintet, akkor automatikus intézkedéseket lehessen tenni, úgy, mint Lengyelországban és Németországban" - idézte a miniszterelnököt a hírügynökség.

Orbán vissza akarja fizetni az IMF-kölcsön el nem költött részét, amely jelenleg a jegybank tartalékában van, ezzel is csökkentve az adósságot, írta a Dow Jones. A hírügynökség az általa ellentmondásosnak nevezett gazdasági intézkedésekről ekképp idézte a kormányfőt: "Képtelenség lett volna visszatérni a piacra azzal, hogy a költségvetési hiány mondjuk 7 százalék és nem 3,8 százalék a GDP-hez képest. Rá kellett kényszerítenem a magyar gazdaságot a 3,8 százalék előteremtésére, ami nem volt ésszerű az ország számára, de el kellett fogadnom, mert ezt örököltem." A különadókkal érintett cégeknek "jogos követelése, hogy három év múlva szüntessük meg (a különadókat), és én megteszem, ami tőlem telik. Remélem, kivezethetjük (a különadókat), ha sikeresen vezetjük az országot" - tette hozzá a Dow Jones szerint.

A hírügynökség szerint Orbán idénre megfelelőnek tart 3 százalékos GDP-arányos hiányt. "Nem szeretném 3 százaléknál alacsonyabbra csökkenteni a hiányt. Három százalék jó, de nagyon óvatosnak kell lennünk, hogyan csökkentjük, mert az elsődleges mérleg már pozitív. Számításba kell vennünk, hogy fenn kell tartani a növekedést. Nem pártolom, hogy nagyobb deficittel gyorsítsuk a növekedést, ezt nem szeretem. Bizonyos szinten tartani a költségvetési hiányt, és úgy teremteni növekedést - ez az amit szeretnék elérni" - idézte a miniszterelnököt a Dow Jones.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. Tömeg 2011. január 16. 13:30
  „Kiväloan”
 • 41. Tömeg 2011. január 16. 13:29
  „39! Nagyon kiäloan összefoglaltad a lenyeget!
  Mi meg tephejük a szänkat itt mig ki nem rongyolodik,az okosokat
  ugy sem erdekli.
  Mindegyik politikus kivetel nelkul az egesz vilägon csak addig mezesmäzoskodik
  amig be nem kasszirozta a szavazatokat,azutan lesz@r.
  A zsebet meg mindegyik ugy tömi tele ahogy csak tudja.
  Ez alol nincs egy kivetel sem.
  Hogy ki mennyit tud lopni csak attol függ hogy mennyire tud jol hazudni az illetö :(”
 • 40. Tömeg 2011. január 16. 13:09
  „20.! "Melker" asszony szepen a kepedb tud mosolyogni... es a hätadba döfi a kest.
  Utälja is a nep rendesen. Mellesleg ö sem kivetel, ö is hazudik mint a vizfolyäs,
  A legkedvesebb haverjäval egyetemben!( Westerwelle.)
  Lehet hogy a Ferikenel järtak tanfolyamra?”
 • 39. ferdzso 2011. január 14. 13:52
  „Igaza van! Viszont, a Forint ingadozásában, nagy felelőssége van a kormány megnyilvánulásainak is. Igaza van! Helyre kell tenni a magyar gazdaságot!. Viszont nem így. A munkanélküli segély idejének csökkentése, és az utána következő közmunka, legfeljebb, egy tiszta környezetet, de nem új munkahelyet teremt. Az eddig is gazdagok, akik "Mercivel" jártak, valóban jól járnak, a számukra kedvező,16%-os adóval. Viszont, ez új munkahelyet nem fog teremteni, csupán, az eddigi Horvát tengerparti utazás helyett pl. Hawaiira viszik ki a zsebben maradt keresetet,mert lehetőségük lesz rá. A gyógyszer ár támogatás csökkentése helyett, pedig, a cigaretta adóját kellene emelni, és a szeszes italokét.Be tartani az Unió által közzé tett, és aláírt ajánlásokat. Mindjárt jobb lenne minden.Nem is ingadozna talán így a Forint sem.(Valóban, van élet, az Unión kívül is. Látjuk. Ott van Szerbia, és Ukrajna, példának.Hmmm!). A választók, okos, nyugodt kormányzásra vágynak. Ezért történt a kétharmados győzelem. Ne okozzanak csalódást, ez a kérés, semmi egyéb! ...És még egyet: "frakknak" kitüntetést, mielőbb, kitartó "S.-nyalásért"!(Nem tudom, miből, hol él ez az ember, de megérdemli.)”
 • 38. EAM 2011. január 13. 23:39
  „A penzügyi "euro-kerdes"-ben Orban miniszterelnök uron
  nem mulik semmi!

  Az Europai Unionak-nak, az EZB (Europäische Zentralbank)-nak, Frankfurti szekhellyel, de a francia
  Jean-Claude Trichet vezetesevel, semmi erdeke nincs abban, hogy
  Magyarorszagon bevezessek az eurot.
  Sem politikai, sem gazdasagi.

  Brüsszelben, nem hülyek dolgoznak.

  Nagyon is jol tudjak, hogy

  sokkal jobban Magyarorszag van raszorulva az Europai Uniora, mint
  az Europai Unio Magyarorszagra...”
 • 37. Rozsdás 2011. január 13. 23:18
  „Erre már sokan gondoltunk,de ez minimum "kötelet kinálna" ha kiderülne!!

  37. h65535 2011.01.13. 23:08
  Szerintem meg a következő van: megvették olcsón a sok eurót, jól megfialtatták a felugott árfolyammal és most jó kivenni a haszont...”
 • 36. h65535 2011. január 13. 23:08
  „Szerintem meg a következő van: megvették olcsón a sok eurót, jól megfialtatták a felugott árfolyammal és most jó kivenni a haszont...”
 • 35. h65535 2011. január 13. 23:07
  „16. hozzászólás maci52 2011.01.13. 18:55

  Én is kaptam tankolás ellenes felszólítást,kiegészíteném hogy mindenki kerülje az uzsorabankokat,ne higgyenek a csábító csillogó kocsiknak,kész átverés a porschebank,vagy egyéb,kész átverősdi,addig kedves a vendég amíg aláír,utána belefolytják szuszt,diliház,hídalja stb.
  A bankárok meg milliárdos haszonnal fekszenek.

  Mindaddig, amíg a telefon és az autó a munkaeszközöm, leszarom az ilyen leveleket. Érdekes módon a magánnyugdíjpénztárak elleni akció miatt nem keringett egyetlen buzdító levél sem....
  A sok pénisz erre ugye nem figyel... remélem kiskorsó nem moderálsz ki... mert kicsit sok amit művelsz!”
 • 34. h65535 2011. január 13. 23:02
  „Egy jó olvasmány egy jól gondolkodó embertől...
  http://www.fn.hu/belfold/20110112/ranschburg/”
 • 33. h65535 2011. január 13. 22:59
  „26. hozzászólás Írástudatlan 2011.01.13. 20:34
  Egyetértek veled <moderálva>”
 • 32. Rozsdás 2011. január 13. 22:58
  „Alig 10 millióan szemben 485 millóval,nagyon "bölcs megoldás" elveszünk mert nem tudjuk felvenni a lépést és nem abban a helyzetben vagyunk hogy diktáljunk, de hát ez a számokból is kiderül!
  Reménykedjünk abban hogy legalább megtürjönek bennünket még egy pár évtizedig addig amíg nem fejlődik ki a a tudatunk ahhoz hogy megmaradjunk!!”
 • 31. zoltanszabo 2011. január 13. 22:04
  „T. 26. Minden szavaddal eggyetértek !!! Szerintem sokan osztoznak a véleményeden.”
 • 30. tol 2011. január 13. 21:24
  „hol is található Magyarország? Európában? Vagy mégsem?...”
 • 29. EAM 2011. január 13. 21:14
  „Szeretem a Delmagyarorszag, illetve a delmagyar.hu online kiadas
  cikkeit olvasni.

  Külön szertem a hozzaszolasokat!
  Öszinten mondva, vannak kedves hozzaszoloim, akiket szivesen olvasok.
  Ez, 10 %.

  A többi 90 %-ot azert szertem, mert ök
  ertelmesek...

  Is.”
 • 28. EAM 2011. január 13. 21:03
  „Margit!

  Na, mindegy.
  Hagyjuk ezt.

  Kerdeztem a nemetorszagi ismeröst, most nem volt otthon.
  A felesege vette fel, es mondta nemetül:

  -Oh, es tut mir Leid Chef!
  Aber den Brief habe ich schon zerrissen und rausgeschmissen...!

  (-" Sajnalom!
  De a levelet mar szetteptem es kidobtam...!)

  Pedig, örültem volna, ha a kezembe kerül!

  Holnap?
  Mar, talan nem is aktualis....

  Gyorsnak kell lenni.
  (Ez, nem jött be.)”
 • 27. queenmargareth 2011. január 13. 20:50
  „EAM!

  hogyan juttassam el?

  Én oda is adom, mert engem nem is érint. Most olvasom újra az elejét:
  Hogy egymillió időskorú!!! tisztelte meg bizalmával és vett rész a "NEMZETI KONZULTÁCIÓBAN".
  1. 33 vagyok, rokkant, tehát nem idős
  2. mi a tö-m a NEMZETI KONZULTÁCIÓ?
  3. miért nem személyesen válaszolt:)))))))))))))”
 • 26. deszkás 2011. január 13. 20:35
  „És az kinek az érdeke hogy kormánypárti politikusok felelőtlen kijelentést tesznek? EAM-mal mindenben egyetértek.Minden szomszéddal összeveszni-majd mi megmutatjuk elven hát lehet de a vége az katasztrófa.”
 • 25. Írástudatlan 2011. január 13. 20:34
  „Beindúlt a Fidesz diktatúra! A hatalom megkaparintása után most már határt nem imerve rátámadnak a munkanélküliekre a nyugdíjasokra és védtelen emberekre. Gondolom most már azok is köpködik a Fideszt akik rájuk szavaztak.Ugye megérte! Sokkalta szemetebbek lesznek mint amilyenek a Szocik vóltak pedig azok sem vóltak piskóták. De a bírka Magyarokkal mindent meglehet csinálni. Tejhatalmat kaptak és élnek is vele. Most már ők rabólják tovább az ország vagyonát. Gyáva népnek nincs hazája!”
 • 24. EAM 2011. január 13. 20:25
  „Vajon valaki ennek az un. "Nyugdijas level"-nek a szöveget
  be tudna masolni nekem?”
 • 23. EAM 2011. január 13. 20:09
  „Meg szeretnem köszönni kedves
  queenmargareth mindket hozzaszolasat!

  Köszönöm.

  Ebböl is latszik, hogy "nem legböl kaptam" a mondanivalomat!

  Köszönöm, Margitka!”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyúlékony folyadékot dobtak egy házra

A rendőrök nagy erőkkel keresik azt a két embert, akik a szemtanúk szerint a bűncselekményt elkövették. Tovább olvasom