Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Orbán: elvárjuk a tiszteletet

Orbán Viktor szerint Magyarországot ma nem tisztelik a világban, ez pedig, mint mondta különösen fájó azoknál az országoknál, ahol magyar közösségek élnek.
A Fidesz elnöke csütörtökön, újságírók előtt a szlovák - magyar viszonnyal kapcsolatban azt mondta: minden ország elvárhatja a tiszteletet, így Magyarország is, még ha gazdasági kormányzati tevékenységünk nem is ad okot erre. "A tisztelet mégiscsak kijár nekünk, elvárjuk mindenkitől, így minden szomszédos államtól is" - mondta.

A Fidesz elnöke szerint a szlovák-magyar viszony rendezése kulcskérés, mivel Közép-Európa szerepe fel fog értékelődni 1,5-2 év múlva és nagy lehetőségek nyílnak ki Magyarország, a magyar gazdaság számára is. A rendezés elve Orbán Viktor szerint nem lehet más, mint mindenkinek meg kell adni, ami jár neki, így szerinte ha mi megadjuk a tiszteletet a szlovákoknak, ők is adják meg. Európában nem lehet kettős mércét használni, az a jog ami megillett egy osztrák embert ha Olaszországban él, vagy egy katalánt Spanyolországban, Európa minden polgárát meg kell illesse -fogalmazott Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke minderről azután beszélt újságírói kérdésre válaszolva, hogy találkozott Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyarok Szövetségének elnökével. A Fidesz elnöke emlékeztetett arra, hogy Szerbiában a közelmúltban sikerült három magyarságot képviselő pártnak választási szövetséget követnie, és mint mondta arról akart megbizonyosodni, hogy ez a választás után is megmarad. Orbán Viktor ígéretet tett arra is, hogy a vajdasági magyarok a továbbiakban is számíthatnak a Fidesz támogatására.

Pásztor István, a találkozó után a vajdasági statútum elfogadásáért tett erőfeszítésekről beszélt, amit elmei érdekűnek nevezett. Aggodalmát fejezte ki ugyanakkor azzal kapcsolatban, hogy az autonómiát ellenző radikálisok után, a kormányzó szerb demokrata pártban is megingás tapasztalható.

Olvasóink írták

  • 3. netuddki 2008. november 21. 07:58
    „A miniszterelnök úr?szintén.”
  • 2. benq 2008. november 21. 07:50
    „http://mrahalom.myminicity.com/sec”
  • 1. smalltown 2008. november 21. 01:37
    „Orban kezdhetne ott , hogy o tisztelje Magyarorszagot. Azokat is, akik nem ra szavaztak, ne szaladgaljon minden szomszedos es tavolabbi orszagba bemartani az orszagot. Adja meg eloszor o a tiszteletet a honfitarsainak, aztan magyarazhat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

50 fős nyomozócsoport vizsgálja a romák elleni támadásokat

Egyelőre egy ötvenfős nyomozócsoport dolgozik azon, hogy a közelmúltban a roma telepek elleni támadásokat kivizsgálja. Jelenleg egyébként a csoport 14 Molotov-koktélos és 1 kézigránátos esetet vizsgál. Tovább olvasom