Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Orbán: Európát a kereszténység szilárd alapjára kell építeni

A keresztény gyökereiről megfeledkező Európa hasonlatos ahhoz az emberhez, aki alap nélkül homokra építette a házát, majd jött az áradat, beleütközött ebbe az épületbe, amely az összeomlás szélére kerül.
A kereszténység szilárd alapjára épülő Európa fontosságát hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Parlamentben, ahol átadta a Magyar Érdemrend nagykeresztje kitüntetést Christoph Schönborn bíborosnak, bécsi érseknek.

Áder János köztársasági elnök a közép-európai katolikus összefogás előmozdításáért, a Magyarország melletti határozott kiállásáért és Európa keresztény gyökereinek következetes védelméért adományozta a kitüntetést a bécsi érseknek, az Osztrák Püspöki Konferencia elnökének.

A keresztény gyökereiről megfeledkező Európa hasonlatos ahhoz az emberhez, aki alap nélkül homokra építette a házát, majd jött az áradat, beleütközött ebbe az épületbe, amely az összeomlás szélére került - fogalmazott méltatásában az elismerést átadó kormányfő, aki szerint ezért ma sok felelősen gondolkodó ember közös célja az, hogy az új Európa ismét a kereszténység sziklaszilárd alapjára épüljön.

Orbán Viktor azt mondta, Európának a válsággal való sikeres szembenézéshez tisztáznia kell saját keresztény múltjához fűződő viszonyát, és meg kellene szilárdítania identitását. "Európa és Magyarország számára csak akkor lehetséges gazdasági felemelkedés, ha megtörténik a lelkek és a szívek felemelkedése is. Meggyőződésünk, hogy Európának a nemzetek nélkül nincsen szíve, kereszténység nélkül pedig nincsen lelke" - fejtette ki.

A miniszterelnök idézte az új magyar alaptörvényt, amely kimondja, hogy a kereszténység nemzetmegtartó erő, és a család, valamint a nemzet képezi a társadalmi együttélés alapját.

A kormányfő szavai szerint Christoph Schönbornra a Magyarország elleni közelmúltbeli támadások idején "mindig barátként számíthattunk", ő ugyanis nem azt kereste, mit lehet kifogásolni a magyar alaptörvényben, hanem éppen arra mutatott rá, hogy a szekularizált Európában milyen értékeknek kell újra hangot adni.

Beszédében a bécsi érsek azt mondta, a kitüntetés kifejezi az Ausztria és Magyarország egyházai közötti kapcsolat mély gyökereit, a több évszázados közös történelmet.

"Mindannyian tudjuk, hogy Európa gyökerei a zsidó-keresztény hagyományokban, a nagy római jogforrásokban, illetve a görög kultúrában találhatóak. Mindazonáltal tudjuk azt is, hogy ezek a gyökerek manapság veszélybe kerültek" - mutatott rá Christoph Schönborn, aki köszönetet mondott Orbán Viktornak azért, hogy ma is bátran kiáll ezen értékek mellett, és az új magyar alkotmány központi helyet biztosít nekik.

Az Országház Munkácsy termében rendezett ceremónián részt vett mások mellett Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és több államtitkár is.

Orbán Viktor miniszterelnök júniusi bécsi látogatása alkalmával - amikor megkoszorúzta Mindszenty József bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek emléktábláját - köszönetet mondott Christoph Schönborn bíborosnak, bécsi érseknek azért, hogy egy magyar népi hős, Mindszenty József előtti "főhajtásban a társunk, ez a magyarok számára egy fontos gesztus az osztrák katolikus egyház részéről".

Olvasóink írták

 • 8. tucat 2012. november 15. 17:51
  „A hír igaz lehet, rémlik, csak talán nem csuhások, hanem dzsuvások, nem térdre, hanem félre, és nem imához, hanem igához... De nem emlékszem pontosan, sajnos arra se, ki mondta, kinek, hol, mikor, miért... :D

  Mindegy is, béke legyen veletek! ;)”
 • 7. THK 2012. november 15. 17:09
  „Nem is tudom már: vajon melyik politikus fogalmazott úgy, h "Csuhások: térdre, imához!"?”
 • 6. tucat 2012. november 15. 17:01
  „Nyugalom, kedves Qllancs!
  Az EU nagyon is próbál segíteni Magyarországnak, egyebek mellett, ha nem is kizárólag éppen azzal, hogy igyekszik lassítani Orbán és a hozzá kapcsolódó hatalmi szövetségesek, lassan az Unió minden alapelvével szembe menő politikai ámokfutását. Persze, amíg Orbán képes az istenadtával elhitetni, hogy ő azonos Magyarországgal (vagy legalábbis az ország érdekeit képviseli), addig könnyen fenntarthatja azt a harci álláspontját, mely szerint nemcsak az EU, hanem az egész, önmagát civilizáltnak és szellemiségében haladónak tekintő világ támad szegény Magyarország ellen. Érti, ugye? Sajnos egyelőre komoly sikereket tud elérni ennek a hamis látszatnak a fenntartásával, amellyel a birtokában tartja a villanykapcsolót, sőt, a gyertyagyújtáshoz is csak neki (meg a legfőbb hatalmi szövetségesének, az egyháznak, amelytől mind a régi alkotmány, mind pedig az új alaptörvény szerint különváltan működnék az állam ;)) van gyufája, de ha sikerülne felkapcsolnunk a villanyt, akkor egyszeriben nagyon egyedül maradna: sokan ellépnének mellőle, és olyan heves mosakodási láz törne ki, hogy egy nap alatt hiánycikk lenne mindenféle szappan és tusfürdő. De ne spájzoljon be ezekből, mert ez a veszély sajnos egyáltalán nem valós egyelőre! :D
  Nem a teremtő fogja elhozni a megváltást, kedves Qllancs, hanem nekünk kell megváltanunk magunkat. Sajnos még nem állunk készen erre, s bár a sötétség sűrűsödni látszik, úgy látom, a hajnal is messze még. De jön, nem lehet azt se jelszavakkal, se hamis látszat keltésével feltartóztatni. Milyen különös, hogy időről-időre mégis vannak merész aspiránsok, akik megkísérlik - isten akaratából, vagy az istenadtáéból, de hiszen végtére ez egyre megy, nem igaz? ;)

  Kellemes, meghitt estét! :)”
 • 5. Qllancs 2012. november 15. 16:14
  „orbánnak --se SZÍVE !!! se LELKE nincs !!!!
  orbánnak abban igaza van ! --hogy rajtunk már csak a TEREMTŐ segíthet. Se az EU,se az IMF nem segít. orbán szembement velük, arrogánsan kigúnyolta őket. Segítség már csak felölről jöhet !!”
 • 4. tucat 2012. november 15. 15:47
  „Mi, Isten, a választáson megjelenők kétharmados akaratában megtestesülő kegyelméből uralkodó I. Orbán király, aki minden dakoták között az első, hatalmunk erejével kinyilatkoztatjuk, hogy az, amit a szekularizált világ a Jézus tanításain alapuló emberi intelligencia fejlődésének eredményeként társadalmi haladásnak tekint, merő eretnekség, s mint ilyen, minden eszközzel üldözendő. Mert Mi Isten akaratát (?) képviseljük, ekként tehát nem Mi vagyunk a Zemberért, hanem a Zembert kell Isten, mindenét fel- és odaadó szolgálatára kényszerítenünk. Ebben áll a mi fenséges és immár az Alaptörvény által újfent szentté nyilvánított küldetésünk, amely szolgálatban szerfelett oly igen érdekeltek is vagyunk. Örömünkre szolgál, hogy a keresztény egyházak felismerték nemes és szent szándékunkat, minden erejükkel mellettünk állnak a Zemberek lelki üdvösségét és örök életét fenyegető Sátán ellen vívott, kíméletlen harcunkban, amelyet bármi áron (melyet sem pénzben, sem méltóságban, sem emberéletben, sem pedig egyéb módon nem mi fizetünk) diadalra viszünk! Félre a szekularizált világ sátáni tudományaival! éljen a geocentrikus világkép! Kihirdetjük, hogy a Föld lapos korong, a gravitációs állandó értékét is királyi rendelettel szabályozzuk (mondjuk, a GDP statisztikájának és érdekeinknek megfelelően aktualizálva), a társadalom-tudományok sátáni hazugságait tartalmazó könyveket és írásokat betiltjuk, és el is égetjük, a mózesi törvényeket követő egészségügyi ellátórendszert és lepratelepeket hozunk létre, ahová az eretnekeket is deportáljuk, s ha kell (ha nem), a nép istenfélelmét máglyák tüzén eddzük acélossá. Isten Minket úgy segéljen!
  Isten, haza, család (kizárólag r.k. értelmezésben, az embereket megtévesztő boldogságtudatba kergető, sátáni fertelmeket kizárva a fogalom köréből, természetesen)!

  Áááá-men!
  (Hátramenetben öt sebesség, előre már egy se, s ha Európában már nem tankolhatunk, sebaj, ad motalkót Haverbajdzsán, az se baj, ha nem Isten, hanem Allah áldása van a benzinen. És még mindig vannak fanok, fantasztikus!)”
 • 3. klj-54 2012. november 15. 14:59
  „Ez már tényleg meghibbant!
  Kemal Atatürk azzal emelte ki hazáját a huszadik században (Törökország) a középkorból, hogy véres eszközökkel szekularizálta az államot és minden politikai szereptől eltiltotta a papságát!
  Erre Orbán rá száz évre vissza akar térni a vallási maszlaghoz?
  Vigyék már végre zárt osztályra!”
 • 2. klj-54 2012. november 15. 14:59
  „Ez már tényleg meghibbant!
  Kemal Atatürk azzal emelte ki hazáját a huszadik században (Törökország) a középkorból, hogy véres eszközökkel szekularizálta az államot és minden politikai szereptől eltiltotta a papságát!
  Erre Orbán rá száz évre vissza akar térni a vallási maszlaghoz?
  Vigyék már végre zárt osztályra!”
 • 1. queenmargareth1 2012. november 15. 13:02
  „beteg”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: 2014-ben a negyedik magyar köztársaságot kell létrehozni

Az MSZP szerint 2014-ben a negyedik magyar köztársaságot kell létrehozni, mivel Orbán Viktor… Tovább olvasom