Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Orbán helyett Matolcsyval egyeztethet Simor

A miniszterelnök Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert bízta meg azzal, hogy személyesen egyeztessen Simor András jegybankelnökkel a devizahiteleseket érintő javaslatairól - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MTI-vel hétfőn.

Szijjártó Péter azt követően juttatta el közleményét az MTI-hez, hogy a jegybank tudatta: Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke személyes egyeztetést javasolt Orbán Viktor miniszterelnöknek annak érdekében, hogy az MNB javaslatai is eljussanak a kormányhoz a hitelesek terheinek könnyítése érdekében.

A jegybanki közleményben kiemelték: a jegybank által kidolgozott ajánlások célja a - devizában és forintban - eladósodottak terheinek számottevő csökkentése, egyidejűleg a pénzügyi rendszer stabilitásának hosszú távú megőrzése és a rendszerszintű kockázatok mérséklése.

Korábban:

A közleményben kiemelik: a jegybank által kidolgozott ajánlások célja a - devizában és forintban - eladósodottak terheinek számottevő csökkentése, egyidejűleg a pénzügyi rendszer stabilitásának hosszú távú megőrzése és a rendszerszintű kockázatok mérséklése.

A közleményben kiemelik: a jegybank által kidolgozott ajánlások célja a - devizában és forintban - eladósodottak terheinek számottevő csökkentése, egyidejűleg a pénzügyi rendszer stabilitásának hosszú távú megőrzése és a rendszerszintű kockázatok mérséklése.

A jegybanki közlemény szerint Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke hétfőn levélben kezdeményezett találkozót Orbán Viktor miniszterelnökkel annak érdekében, hogy a kormány és a jegybank közösen találjon kivitelezhető és hosszú távú stabilitást biztosító megoldást a hitelesek terheinek csökkentésére.

Simor András tájékoztatni kívánja a miniszterelnököt arról is, hogy a jegybank hogyan értékeli a világgazdasági helyzetet, illetve a hazai folyamatokat meghatározó makrogazdasági tényezőket. A jegybank elnöke egyeztetést ajánl a pénzügyi rendszer stabilitását érintő kérdésekről is, valamint azokról az elképzelésekről, amelyeket a Magyar Nemzeti Bank szakértői állítottak össze a lakossági hiteladósok, ezen belül a devizahitelesek, terheinek csökkentésére.

A jegybanki javaslatok célja a forint- és devizahitellel rendelkezők terheinek számottevő csökkentése, valamint olyan, a pénzügyi intézményekkel közös kockázatmegosztás kidolgozása, mely egyúttal biztosítja a pénzügyi rendszer stabilitásának hosszú távú megőrzését és a rendszerszintű kockázatok csökkentését is.

A közlemény rámutat: a Magyar Nemzeti Bank stabilitási jelentéseiben 2001 óta folyamatosan felhívta a figyelmet a devizahitelezés kockázataira, és javaslatokat tett a kockázatok kezelésének módjaira. A jegybank számos fórumon felhívta azonban arra is a figyelmet, hogy nem rendelkezik a kockázatok kezeléséhez szükséges hatékony makroprudenciális szabályozói eszközökkel.

A jegybank a Pénzügyi Stabilitási Bizottság ülésein, melynek tagjai az MNB, a PSZÁF és az akkori Pénzügyminisztérium képviselői voltak (2010-től a korábbi bizottság tevékenységét részben a Pénzügyi Stabilitási Tanács vette át) is időről-időre figyelmeztetett az árfolyammal kapcsolatos kockázatokra, és javaslatokat tett az árfolyamkockázat szempontjából fedezetlen devizahitelezés növekedésével járó kitettségek kezelésére.

A jegybank korábban többször felhívta a jogalkotó és a kormány figyelmét arra, hogy szabályozói eszközökkel kellene beavatkozni a devizahitelezéssel kapcsolatos kockázatok kezelésére - derül ki az MNB közleményéből.

Olvasóink írták

 • 2. bánki 2011. szeptember 06. 18:53
  „A kis ,, ofsore" lovag !

  Mellesleg ebben a kérdésben Viktornak igaza van!

  Pedagógus ismerősöm szokott ilyeneket mesélni, amikor a ,,kedves" szülő időpontot add a tanerőnek, mikor is van ideje annak a ,,büdös" kölöknek a dolgairól beszélgetni. Tessék fogadóórára és szülői értekezletre járni. A példát csak azért említettem mert Simor üzent OV-nek, hogy ugorjon mán be a MNB-be beszélgetni a problémáinkról !

  Kutya meg a farka - esete !”
 • 1. jq 2011. szeptember 06. 12:11
  „Megbeszélik egy ingyen ebéd mellett....:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Távozik Uj Péter, főszerkesztő nélkül az Index

A szakember saját döntése nyomán távozik a cégtől, és új kihívásokat keres. Munkaviszonya szeptember 30-án szűnik meg. Tovább olvasom