Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 14°C | 25°C Még több cikk.

Orbán: hitelből nem lehet béreket emelni

A kormány nyitott a béremelések ügyében - jelentette ki a miniszterelnök.
A kormány nyitott a béremelések ügyében, de határozott álláspontja, hogy hitelből nem lehet sem béreket emelni, sem szociális rendszert építeni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, miután - konzultációsorozata keretében - Gaskó Istvánnal, a Liga elnökével és Palkovics Imrével, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnökével tárgyalt a munkavállalókat érintő aktuális ügyekről.

A kormányfő, a Fidesz elnöke elmondta: a találkozón egyetértettek az érdek-képviseleti vezetőkkel abban, hogy még az idén szükség van béremelésre az egészségügyben, továbbá abban is, hogy gyakorlatorientált szakképzést kell kialakítani, végre kell hajtani a munkahelyvédelmi akciótervet, meg kell őrizni a nyugdíjak értékállóságát, figyelni kell a jövedelmi viszonyok alakulását, és ha szükséges, be kell avatkozni, valamint helyes döntés volt befagyasztani a rezsiköltségeket. Egyeztek az álláspontok abban a kérdésben is, hogy be kell vonni a közteherviselésbe "a külföldön lappangó számlákat" - tette hozzá.

A Gaskó Istvánnal és Palkovics Imrével közös parlamenti tájékoztatón - akiket a miniszterelnök "régi, rendszerváltáskori harcostársaknak" nevezett, hozzátéve, hogy szerinte egész Európa egy gazdasági rendszerváltás küszöbén van - Orbán Viktor hangsúlyozta: a kabinet és a szakszervezetek között nézetazonosság van abban, hogy a jövő Magyarországában munkaalapú gazdaságnak kell kiépülnie, és növelni kell a gazdasági teljesítőképességet.

A kormányfő elismerte, hogy az elmúlt két évben voltak véleménykülönbségek a kabinet és a szakszervezetek között, de köszönetet mondott az érdekképviseletek vezetőinek azért, hogy a politikai-gazdasági egyet nem értés "civilizált területéről sohasem csúsztak át a politikai lázítás területére". Ezért az elmúlt két év eredményében benne van a szakszervezetek teljesítménye is - jelentette ki.

A felmerült kérdések közül kitért a sztrájktörvényre, amellyel kapcsolatban elmondta, munkabeszüntetés idején is garantálni kell a nem sztrájkolók jogait, ezért a minimális szolgáltatásokról minden munkabeszüntetés előtt meg kell állapodni, ennek hiányban pedig a bíróságra kell bízni ezt a vitát.

Orbán Viktor a Fidesz választási szövetségeseivel és együttműködő partnereivel múlt hétfőn kezdett konzultációsorozatának eddigi állomásain találkozott a KDNP vezetőivel, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökségével, részt vett a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek az Új Széchenyi Terv eredményeit összegző tanácskozásán, konzultált a Nemzeti Fórum vezetőivel, közös nyilatkozatot írt alá Jakab Istvánnal, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnökével, és tárgyalt a Magyar Gyógyszerészi Kamara vezetőivel is. Hétfőn az Országos Roma Önkormányzat, kedden pedig a Fidelitas vezetőivel konzultált a pártelnök-miniszterelnök. A kéthetes konzultációsorozat zárásaként csütörtökön Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ügyvezető elnökének meghívására a VOSZ kibővített elnökségi ülésére látogat Orbán Viktor. A megbeszélés fő témája a kormány és a VOSZ megállapodásának félidős értékelés lesz a vállalkozók kezdeményezéseinek, javaslatainak tükrében.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. info 2012. július 27. 10:09
  „Csönd lögyön! ha jók lösztök fél százalékkal mögemelöm a bérötöket a nyugdíjatokat!-ha nem hát nem”
 • 22. Egyolvasó 2012. július 27. 07:36
  „Akkor erre mit válaszolna a király?????
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/600_ezres_jutalom_harom_honapert/2288857/”
 • 21. X_Y 2012. július 26. 18:08
  „20. igazságkereső 2012.07.26. 18:00

  Bégessed szépen: emúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúútnyóóóóóóóóóóóóóóócéééééééééééééééééééééév...”
 • 20. igazságkereső 2012. július 26. 18:00
  „Teljesen egyetértek Dr.Orbán Viktor miniszterelnök úrral! De ehhez hozzátartozik az is, hogy a korábbi kormányzások ideje alatt eltüntetett ezermilliárdok visszakerüljenek a központi költségvetésbe, a büdzsébe! Mindjárt könnyebb lenne mindenki helyzete, mert azért ugye az nem tisztességes, hogy a mások által " a cigánnyal elhúzatott nóta árát" a lakossággal fizettessék meg!”
 • 19. Ebgondolat 2012. július 26. 15:27
  „Mielőtt a fülkeforradalmárok átvették az ország romba döntését, a hiány 80-82% körüli volt! orbán a VMOSZ ülésén beismerte, hogy a hiány most már 90%! És ráadásul mindezt úgy sikerült elérniük, hogy gyakorlatilag kirabolták az országot! A MANYUP pénzek 3 ezer milliárdjából nem MOL részvényeket kellett volna venni, ahogy Demján is mondta. A "megmentett" nyugdíjakból mára egy fillér se maradt! A sok szerencsétlen birka meg bevette, hogy nekik jó lesz a manyup pénzek államosítása! Ezen a rendezvényen orbán továbbá kifejtette, hogy az országban megvalósuló fejlesztések 90%-a(!) EU-s pénz! A többi pedig ezek önrésze. Ezek után hogy van bőr a pofáján az EU ellen hangolni a birka népséget?! A szerencsétlen jobbik pedig pedig mit dumál állandóan, hogy ki kell lépni az EU-ból? Ha így lenne, akkor az egész országot fel lehetne szántani és behinteni sóval (ahogy a II. vh után kellett volna, ha már nem volt lehetséges Ausztriához csatolni). És ezek nevezik magukat nemzet és országvédőknek.”
 • 18. macs 2012. július 26. 14:51
  „17. papika56,
  nyugi! Az egyik ismerősöm most jött vissza a Karib tengerről, igaz ő kb. 600 eFt-tal kevesebbet költött. :-DDD”
 • 17. papika56 2012. július 26. 13:40
  „Hitelből csak a maguk milliós havi fizuját + mindenféle jutalmakat ..többtízmilliókat lehet kifizetni.
  Van itt pénz dögivel !!
  Most pl. Rogán A. nyasgem 7 napot nyaralt Franciaországban egy luxus helyen 1 880 000.-ft ért !
  Dolgozó ember 2 évi bére !!!”
 • 16. macs 2012. július 26. 13:13
  „"A kormány nyitott a béremelések ügyében, de határozott álláspontja, hogy hitelből nem lehet sem béreket emelni, sem szociális rendszert építeni"
  OK! bár a dolog egy kicsit sántít. Az állam csak az állami alkalmazottak esetében emelhet bért, hiszen ott munkáltató. A versenyszférában a cégek a munkáltatók, vagyis ők emelhetnek bért, és nem fognak hitelből bért emelni, csak akkor, ha a munkavállaló kitermeli azt + a járulékokat.
  Érdemes lenne elgondolkodni azon is, hogy az 1 kulcsos adó miatt kieső közel 500 milliárd forintból mi mindent lehetne finanszírozni.”
 • 15. X_Y 2012. július 26. 11:55
  „Remélem a sok fülkeforradalmár nemzeti hevülettől átitatva döglik éhen....”
 • 14. Admin07 2012. július 26. 10:57
  „Nagyon helyes, hogy végül erre is rájött. Végre itt az ideje, hogy a politikusok, állami vezetők bérét is a minimálbérhez igazítsák (egy bizonyos szorzóval). Meg lehet szüntetni az önkormányzati tulajdonban lévő cégek vezetőinek milliós prémiumait. Felül kell vizsgálni a szegényebb magyarokat sújtó 16% adózás alapelvét. A gazdagok részéről is be kellene tartani az adófizetési morált. És még lehetne folytatni....”
 • 13. alfa258 2012. július 26. 10:37
  „3. dondongó: így igaz! Az elmúlt nyócévben nagyon tudták, hogyan kell az eü-et megreformálni, mert ráférne bőven, ami mostanra kialakult a több mint tragikus! A korábbi sok-sok év lenyúlásainak levét is most issza aki beteg mer lenni! De nem ez az első amit elkúr....tak vityáék!
  9. Együgyű : ezt kellene beadni törv.javaslatnak! Ki szavazna igennel????????????”
 • 12. szandokán 2012. július 26. 08:39
  „hitelből nem lehet béreket emelni,eztOrbán magától találta ki vagy súgott neki valaki?”
 • 11. történész 2012. július 26. 08:22
  „Ez nagyon igaz,de a haveri kör vagyonát sem lenne szabad a hitelből növelni!!!!”
 • 10. kumisz 2012. július 26. 08:01
  „9. Együgyű 2012.07.26. 07:48 LIKE!

  Egy baj van az írásoddal, mégpedig, hogy ezt Mi elolvassuk, ki-ki saját belátása szerint értelmezi, akikre vonatkozik azok meg nagy ívben le..arják!”
 • 9. Együgyű 2012. július 26. 07:48
  „,,Orbán: hitelből nem lehet béreket emelni"
  Hitelből és a 21. századi rabszolgák pénzéből mindig lehetett a drága politikusainknak béremelés, sőt a kiváltságaikra (úri huncutságaikra) is jutott, jut mindig mani. Természetes az is, hogy a csatlósaiknak, nyaldosóiknak is jócskán csepegtetik a suskát. Áldozatvállalás ezekben a fenséges új nemesi körökben természetesen konkrétan fel sem vetődik a gazdasági szabadságharc jegyében. Politikusainknak az alábbi szokása alakult ki a szabad demokráciában. Amikor a terhekről, megszorításokról beszélnek abban az esetben mindig és kizárólag az istenadta népre gondolnak. A konkrét megvalósítás alkalmával permanensen elfeledkeznek magukról, barátaikról, vazallusaikról, és a háttérben Őket irányító igazi kemény tőkésekről.
  Javasolnám a legközelebbi országgyűlés alkalmával, hogy rendkívüli sürgősséggel pld. hadováló, süketelő, idegzsába pld. Babák Mihály elvtárs/úr az alábbiakat indítványozza. A kupola alatt a szentélyben melegedő, szundító és 62 év feletti honleányoktól és uraktól 2013.január.01-től a takarékosság jegyében az Országgyűlés petákok nélkül váljon meg. Lehetséges lenne az is, hogy evvel az eredményes igen gombnyomogatással kevesebb saját történelemóra hangozna, zajlana le a tisztelt házban. Továbbá az általuk elfogadott és jónak tartott valódi rokkantak rokkantellátásának anyagi vonzatát is magukra is kötelezővé tennék. Továbbá az itt található felosztás szerint alakítanák ki maximum bruttó 139.500.- Ft/hó bérezésig a saját rendszerüket is, sőt a minisztériumokban dolgozókét is. Megtehetnék, hiszen ők alakították ki a 16%-os egykulcsos szja. rendszert is. Természetes lenne itt, is mint a rokkant ellátottaknál, hogy az inflációt soha nem lehetne kompenzálni! Ki lehetne például azt is kötni a parlamentet kiszolgáló egységeknél, hogy külső szakértőt/ket nem lehet alkalmazni, foglalkoztatni. Minden minisztériumban is jól képzett szakembereket lehet csak alkalmazni és nem sógor, koma, jó barátot. Stb.........
  Más véleménye mindenkinek lehet a demokrácia jegyében.
  OFF.”
 • 8. sobrij1 2012. július 26. 07:46
  „És hol van az a 20ezer milliárd ft???”
 • 7. picipest 2012. július 26. 07:04
  „Ahogy eddig is, ezután is lesz pénz a haveroknak, seggnyalóknak, rokonoknak,ismerősöknek.a többieknek sajnos:"nincs pénz,válság van,nehéz a helyzet,az elmúltnyócév.."duma marad”
 • 6. Őszödi 2012. július 25. 19:00
  „Hitelből csak az álláshalmozó képviselők képviselői bérét lehet emelni.
  A 4 év alatt kb. 40 millióért bármit meg lehet tenni, aludni, olvasgatni.....bármit meg lehet szavazni, vagy éppen hazudozni.
  Nem tanultak Gyurcsány példáján elfelejtették, hogy a hazug embert hamarabb utolérni, mint a sánta kutyát.”
 • 5. lukrecia 2012. július 25. 18:07
  „Miért van ezután a cikk után is olyan érzésem , hogy itt nagykoalícióval állunk szemben. ?????”
 • 4. lukrecia 2012. július 25. 17:34
  „Hahaha: igazad van , a bérfeszültségeket kell csökkenteni.
  "valamint helyes döntés volt befagyasztani a rezsiköltségeket." Még helyesebb lett volna ha mindezt nem Európa legmagasabb rezsiköltségei mellett teszik, ez így túl morbid. Vagy azért fagyasztották be, hogy innen ne lehessen csökkenteni.??? Ugyanis a rezsiköltségek nagy részét az állam szabja meg , alakítja ki.
  Sajnos ez is szólam??? "be kell vonni a közteherviselésbe "a külföldön lappangó számlákat" ???? Amerikában vagy németben ezt másként csinálják. Míg mi beszélünk róla addig ott cselekednek. Két pillanaton belül kiadatták még a svájci szigorúan titkos számlák tulajainak is a névsorát.”
23 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tárki: mélyponton a választói érdeklődés

A pártválasztók körében a Fidesz-KDNP támogatottsága 36-ról 38 százalékra, az MSZP-é pedig 27… Tovább olvasom