Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Orbán: ismét Budapest a nemzet fővárosa

Mától Budapest ismét a nemzet fővárosa - mondta vasárnap késő este Orbán Viktor, aki szerint az emberek az önkormányzati választáson azt nyilvánították ki, hogy helyes irányba fordult az ország szekere.
A kormányfő a Fidesz-KDNP eredményváró központjában, Budapest belvárosában tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: Magyarország a vasárnapi összefogással lett igazán egységes, hiszen visszaszerezte a fővárosát. Szavait nagy taps fogadta. Mint mondta, Budapest az elmúlt húsz évben mindig vitában állt az ország többi részével, vasárnaptól azonban Budapest az egység része, "mától ismét Budapest a nemzet fővárosa".

Álláspontja szerint a vasárnapi választáson az emberek igent mondtak a nemzeti együttműködés rendszerének politikájára és céljaira, az új, arányos adórendszerre, az együttműködés gazdaságpolitikájára, arra, hogy Magyarországnak új alkotmányra van szüksége, valamint a magyar érdekek határozott érvényesítésére itthon és a nemzetközi világban egyaránt.

A Fidesz elnöke beszédében köszönetet mondott azoknak a választóknak, akik részt vettek a szavazáson, és külön köszöntötte azokat, akik a Fidesz-KDNP jelöltjeire adták voksukat. Köszönetet mondott önkénteseiknek is, és gratulált a megválasztott polgármestereknek, képviselőknek pártállásra való tekintet nélkül.

A miniszterelnök úgy véli, azt talán senki sem vitatja, hogy egy ország számára az a legnagyobb siker, ha nemzeti összefogás valósul meg valami mellett, valami ellen ugyanis mindig könnyebben születik összefogás, mint valami mellett. Vasárnap Magyarország elérte a legnagyobb sikert: képes volt egységesen kifejezni azt, hogy mit akar - emelte ki. Közölte: Magyarország átlépte saját árnyékát, hiszen immár nemcsak abban elszánt és egységes, hogy "merre ne menjünk, hanem abban is, hogy merre menjünk". Ezért szerinte legalább akkora siker a vasárnapi eredmény, mint az áprilisi győzelem volt.

A választási részvételről szólva úgy értékelt, hogy aki elment szavazni, felhatalmazást adott, aki otthon maradt, az pedig engedélyt adott munkájuk folytatására.

A mai nap 2010-et a nagy történelmi dátumok közé emeli - jelentette ki, hozzátéve, hogy mostantól 1990-et 2010-zel együtt érdemes említeni: 2010 adja meg ugyanis 1990 értelmét. "Most teljesedett be az, ami akkor és azóta a mai napig nem tudott." Húsz évvel ezelőtt a magyarok egységesek voltak abban, hogy mit nem akarnak, de húsz éven keresztül nem tudtak megegyezésre jutni abban, hogy mit akarnak. "Húsz éven át csak vitatkozni tudtunk, hogy hogyan akarunk élni" - vélekedett, hozzátéve azonban, hogy ez a vita vasárnap este nyugvópontra jutott.

Ezt a sikert "mi, magyarok magunk teremtettük meg a magunk számára" - fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint Magyarország saját magát húzta ki az egyet nem értés csapdájából. Áprilisban a magyarok úgy döntöttek - folytatta -, kormányváltás kell, vasárnap pedig azt nyilvánították ki, helyes irányba fordult az ország szekere, "így kell menniük a dolguknak". Vasárnap a magyar választók a kormányzásról, az áprilisban megválasztott kabinet munkájáról is véleményt nyilvánítottak; ez egy értékelő választás is volt: a kormány eddigi munkájáról és arról az irányról, amely immár látható valóság - fogalmazott.

Nagy reményekre jogosítja e "történelmi siker" Magyarországot - mondta a miniszterelnök -, mert ezzel "mi, magyarok megteremtettük magunknak a reális esélyt, hogy minden közös célunkat megvalósítsuk", és ha nem is rövid, de belátható időn belül erős, tekintélyes országgá váljon Magyarország.

"A magyarok ma egységesek és elszántak abban, hogy közös erővel nekifogjunk az előttünk álló nagy munkának, és mindenütt, minden településen centiről centire fölemeljük és talpra állítsuk a hazánkat" - jelentette ki, rámutatva ugyanakkor arra, hogy a neheze most következik, "most már tudjuk, mit akarunk, de végig is kell csinálni. Ehhez mindenkire szükség lesz". "Nehéz lesz, és biztosan lesznek pillanatok, amikor úgy érezzük, hogy nem sikerül, (...) de bírni kell, és muszáj kitartani" - figyelmeztetett.

Magyarország abban azonban biztos lehet: "bármi lesz, bárhogy is történjen, mi szerényen, alázattal, de a végsőkig ki fogunk tartani. Végig fogjuk csinálni. Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!" - zárta szavait Orbán Viktor.

Olvasóink írták

53 hozzászólás
 • 53. unknown 2010. október 04. 15:18
  „39. bélás 2010.10.04. 11:26
  "na akkor a fidesz és vele együtt Orbán megkapta a teljhatalmat.
  Várom a csodát. Kíváncsi vagyok mivel rukkolnak elő mindent tudó politikusaink, akik megkapták az ország bizalmát"

  Azzal rukkolnak elő 2011-ben, hogy az első negyedévben mindannyiunk spórolt, hitelből felvett pénzéből visszafizetnek az EU-nak 2 milliárd Euro felvett hiteltartozást, továbbá minden negyed évben kereken 1-1 milliárd Eurot az IMF-nek. Ti csak menjetek ki a földekre és gyűjtsetek sok-sok Eurot, hogy legyen miből visszatörlesztenünk az ország teljes 80 milliárd Eurora dúzzadt adósságát. Csekélység... Hiszen - mint sokan gondoljátok - ez a kötelezettség csakis a Fidesz kormánytagok személyes ügye.”
 • 52. Léni 2010. október 04. 13:07
  „Eddig Felcsút volt a "nemzet fővárosa"?”
 • 51. klj_54 2010. október 04. 13:04
  „Szegény Orbánnak úgy látszik megint elmeorvosi kezelésre kell menni:(”
 • 50. ferdzso 2010. október 04. 13:02
  „...Ja, és az a "Service", nem egyetlen volt, mert a mai "SKF" csapágybolt, és munkaruházati bolttal szemben, már javában működött előtte is!”
 • 49. ferdzso 2010. október 04. 12:59
  „"frakk"!... és Te arra, amikor villamossal mentünk a SZUR meccsre, meg át a hídon a ligetbe?! És arra, hogy egy vonal, az egyes kórháztól átment az Úttörő térre? Én utaztam rajtuk! Sót: Kis vonattal, Ruzsára! Hitetlen lehetek, de "gyerek" rég, -sajnos-!”
 • 48. frakk 2010. október 04. 12:55
  „Ferdzso gyerek vagy. Uttőrő tér, Bp Sőt még a Bp -n dolgozók névsorát is mondom :)) Arra emlékszel amikor még macskaköves volt a Tolbuchin sgt?. És egyetlen autószervize ott volt a városnak?”
 • 47. frakk 2010. október 04. 12:52
  „"Mostantól majdnem az egész ország a Fideszé

  * DeDi P.

  2010. október 3., vasárnap 22:34

  Az összes megyei közgyűlésben és Szegeden kívül az összes megyei jogú város testületében fideszes többség lesz, Budapesten is. A nagyvárosok közül az MSZP-nek Szeged
  És Szegeden hurrá hangulat van, saját kínunknak örülünk.”
 • 46. ferdzso 2010. október 04. 12:40
  „"frakk"! Nem akarlak "csesztetni, de ha valóban Régi szegedi vagy: Két dolgot írjál már kérlek le, hogy bizonyíts! Minek hívták ez előtt a Kálvária teret, és milyen benzinkút volt ott, mi mellett ott, ami még most is meg van? Nos? (Tudom: Nem érsz Te rá, velem foglalkozni!! (hahaha!!)...szegedi...!”
 • 45. Léni 2010. október 04. 12:40
  „Mivel nem tudom, hogy a jelen helyzetben én tagja vagyok-e a "nemzetnek" Budapestre csak
  úgy símán beutazhatok, vagy visszafordítanak ha kiderül, hogy nem a kormánypárt híve vagyok?”
 • 44. Léni 2010. október 04. 12:35
  „Kérdem én: eddig mi volt Budapest? Eddig kik nem tartoztak a "nemzethez"? Most kik nem
  tartoznak a "nemzethez"? Ez a megosztás politikája amit Orbán képvisel!
  Állandóan ellenséget kell kreálnia ahhoz, hogy mindég " győzni" tudjon!
  Véleményem szerint neki az ország lakosságát egy egységben kellene képviselnie, nem pedig
  különböző mércék, párthovatartozás szerint osztályozni!
  Majd rájönnek a "nemzet" szegényebb tagjai is, hogy mit jelent az orbáni adóreform és általában
  mennyit ér szemében az egyszerű ember! Röhejnek tartom például azt, hogy az APEH a nagy vagyonokkal
  rendelkezőknél leállította a vagyonosodási vizsgálatokat, hogy ne "zaklassák" őket, a minimálbér
  alatt keresőnek pedig visszamenőleg bizonyítania kell, hogy hova tette ezt a tengersok pénzt!
  Az ilyen törvényeket a kétharmaddal gyártják!”
 • 43. tüsök 2010. október 04. 12:25
  „Akik emlékeznek,Az MDF után magasan nyert az MSZP,kapott egy olyan gazdaságot,ahol 30 % felett volt az infláció. Az ország hellyel közel megszorítások árán helyre állt.Utána a fidesz jutott kormányra három párt segítségével,akiket a fidesz régen jégre tett.Az MSZP nyolc évig kormányozta az Országot. Lehet túl hamar kapta meg az új kormány a bizalmat,hiszen a programok semmit mondóak. Tartok tőle ez a kisembernek megint sokba fog kerülni.”
 • 42. bélás 2010. október 04. 12:22
  „kérdem én, eddig melyik volt szerinte? Moszkva?”
 • 41. frakk 2010. október 04. 12:18
  „36 tupac: Igaz sokan azt mondják már nem is szegedi vagyok (igaz életem 95%-t kb Újszegeden éltem) de tudom hogy az a milleneumi úszóház a szegedi medencés kikötőben vesztegel. Szeviép bázis előtt. . Tehát ne gyere itt ismét a sok szoci hazugsággal. Az ilyeneket beveszi a fél Szeged lakossága , no én nem . Szeviép szépen lassan újítgatta fel a katamaránt, majd bevontatták volna a belváros közepére diszkó -szórakoztató hajónak. Olyan Leisztingeresen, Pisztujosan.”
 • 40. ferdzso 2010. október 04. 11:58
  „... -személyi kultusz...Volt már ilyen. (Csak akkor nem tudtam, hogy tulajdonképen, az a "demokrácia"!)”
 • 39. bélás 2010. október 04. 11:26
  „na akkor a fidesz és vele együtt Orbán megkapta a teljhatalmat.
  Várom a csodát. Kíváncsi vagyok mivel rukkolnak elő mindent tudó politikusaink, akik megkapták az ország bizalmát”
 • 38. Léni 2010. október 04. 11:26
  „Orbán megérdemelné, hogy az ilyen kijelentéseiért fel legyen jelentve! M i az, hogy MOST MÁR
  BUDAPEST A NEMZET FŐVÁROSA? Eddig kiknek volt a fővárosa? Most már kiknek nem a fővárosa?
  Kik tartoznak ahhoz a csoporthoz, akik Orbán szerint nem tartoznak a nemzethez?
  Most a megosztó, úthenger politikát és fenyegetést alkalmazza, pedig már semmi oka nincs
  arra, hogy bebiztosítsa magát. Ez a felfogás valami veleszületett rendellenesség? Csak akkor
  nyugodt, ha ellenségképet alkot azért, hogy ő mindég le tudja győzni az ellenséget!
  Kormányozniuk kellene már végre, eltelt már fél év lassan a hatalomra kerülésüktől ,de még egy
  érdemleges döntésük, cselekedetük nem volt!”
 • 37. ferdzso 2010. október 04. 11:10
  „"frakk" nem is tudja, hogy ő csak "gyalog" volt ebben a szegedi sakk játszmában. (Nem akarom írni, hogy "paraszt", kulturált sakkos lévén.) Őt is feláldozva, már a játszmának is vége itt. Győzött az ellenfél, világosítsa már fel valaki!!”
 • 36. tupac 2010. október 04. 10:56
  „frakk Remélem nem vagy szegedi ,költöz a felcsuti hazug villája mellé Budára. Szerintem az elmult 8 évben sokat fejlődöt és szépült a város , ideért az autópálya , tarján felújítása, víztorony tér stb. a fidesz meg csinált a széchenyi tervből egy millenium úszóházat hogy az milyen jó lesz ,és még most is csak rozsdáodik félig készen. Hajrá Botka!”
 • 35. deszkás 2010. október 04. 10:52
  „FRAKK! Komcsizhatsz még négy évig!!!Valami értelmesebb azért hátha eszedbe jut. Viktornak meg neki adom a fővárost,eddig se kellet.Azért nagyon jó lenne ha ismerné az ország zászlaját is ha már ilyen nagy ember lett.”
 • 34. ferdzso 2010. október 04. 10:51
  „Elemzők szerint, Szeged nyert legtöbbet! Nem állt be a sorba, ahol, majd a "főnök megmondja" mit lehet, és mit nem, tőle függ minden más város!!”
53 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgármesterek - megyei jogú városok

A nem végleges eredmények szerint (22.37) az alábbi eremények születtek. Tovább olvasom