Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Orbán: ismét fontos lesz a határon túli magyarok ügye

A következő országgyűlési választásokat követően a határon túli magyarság ügye ismét fontos kérdés lesz a magyar kormányzatban - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke pénteken a Kárpát-medencei Magyar Autonóm Tanács (KMAT) ülésén a Parlamentben.
Az ellenzéki pártelnök a 2004. december 5-i kettős - egyébként eredménytelen - népszavazásra utalva elmondta: mivel ott az igen szavaztok voltak többségben, ezért ezt az összefogást a leendő kormánynak figyelembe kell vennie és a következő parlamentnek le kell vonnia a politikai konzekvenciákat.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarországnak érdeke és kötelessége támogatni a határon túli magyarok autonómia-törekvéseit, amelyek az európai példák szerint progresszívek és korszerűek. A Fidesz elnöke bírálta a jelenlegi kormányt, amely szerinte nyíltan hátat fordít a határon túli magyarságnak és nem törődik az érdekeikkel.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. floridaimagyar 2009. május 16. 21:06
  „Emlekszem amikor jo par eve azt akartak hogy resztvegyunk a szavazasban az itteni kovetsegesen keresztul. Most is erre jatszik? Hogy oszinte legyek a legtobb kinnt elo magyarnak nincs tul sok fogalma a magyar partok kozti kulonbsegrol es barmilyen hulyesegre rahallgatnanak.”
 • 22. smalltown 2009. május 16. 18:01
  „legjobbat az tenne a hataronkivuli magyaroknak, ha nem hulyitenek oket zagyva dumakkal,magyar igazolvannyal stb - kihasznalva az erzelmi kotodesuket, felhasznalva oket egy agyament Vezer alnok terveihez.”
 • 21. redstar 2009. május 16. 07:59
  „15.c3po:szerintem dallamos a Ioan Aur név is...:)))
  16.Fűzfavessző: :-DDD !”
 • 20. floridaimagyar 2009. május 16. 07:30
  „Nem a hataron tulra kell koncentralni hanem a hataron belulre. Ha 15 evvel ezelott el tudtam volna helyezkedni jol a kemiai iparagban soha el nem hagytam volna a varost.

  Ez csak ures beszed mar megint egyebbkent. Mit tud csilalni a mi erdekunkben Orban Viktor? USA-ban es Kanadaban van annyi kivandorolt magyar hogy meg itt keszult magyar ujsagot is lehet venni New York-ban.

  Sok itteni magyar megemlekezi a magyar unnepeket, de oszinten szolva egy ido utan beleolvadunk az itteni kulturaba. Egy pelda ra - az egyik haverommal fel even at naponta beszeltem mert kozelt volt a munkahelye az enyemhez. Fel ev utan elmondta hogy az igazi neve Mihaly es nem Michael, es akkor jottunk ra 6 honap utan hogy honfitarsak vagyunk...

  25 000 FT-os tamogatast nem kapunk az magyar alamtol es nincs ra szuksegunk. En heti 50-60 orat kemenyen dolgozok es megfizetnek erte.”
 • 19. bo 2009. május 15. 23:13
  „18. Ha már így összebarátkoztunk, nekem nem szokásom, de ezek szerint Ön is rendelkezik ilyen papírral!”
 • 18. FűzfaVessző 2009. május 15. 22:08
  „17.Csak Ön!!!”
 • 17. bo 2009. május 15. 21:53
  „12. Több magyar igazolvánnyal rendelkező dicsekedett róla, ha hazudtak én is.”
 • 16. FűzfaVessző 2009. május 15. 21:47
  „redstar!
  Ha az Ön lumpenproletár észjárásának nem felel meg a SZALONKÉPTELEN kifejezés vegye úgy, hogy primitívek a megnyilatkozásai.
  F.V.”
 • 15. c3po 2009. május 15. 21:10
  „Kedves redstar! Tudod, nem mindenki csupán a kötekedés kedvéért írja le ide a véleményét. Én nem siratom trianont, és igazán OV szónoklatai sem hoznak lázba (mivel meg sem hallgatom). Én nem a kedvenc politikusom gondolatait szajkózom,(mivel ilyen nincs) hanem próbálom leírni a saját gondolataimat. Mára mélységesen csalódtam minden politikusba! Nem tagadom le, hogy úttörő voltam, ahogy manapság ezt sokan teszik. Pedig én beteg voltam az úttörő avatás idején :) és nem voltam jelen! Ennek ellenére mégis az lettem, ahogy akkoriban mindenki. Lehet, hogy te a gyerekeddel románul olvastatod majd Arany Jánost, én mégis örülnék ha inkább megmaradna magyar költőnek! Minden rosszindulat nélkül neked is jó éjszakát kívánok, hogy stílszerű maradjak egy Arany idézette (egyelőre csak Magyarul) :

  "Este van, este van... a tűz sem világit,
  Kezdi hunyorgatni hamvas szempilláit;
  A gyermek is álmos, - egy már alszik épen,
  Félrebillent fejjel, az anyja ölében.
  Gyéren szól a vendég s rá nagyokat gondol;
  Közbe-közbe csupán a macska dorombol.
  Majd a földre hintik a zizegő szalmát...
  S átveszi egy tücsök csendes birodalmát."”
 • 14. Power 2009. május 15. 20:57
  „13-nak: Valami pozitívumot azért írhattál volna pl. Gyurcsányról, Bajnairól, Kunczéról, vagy Fodorról. :)”
 • 13. redstar 2009. május 15. 20:37
  „Szittya cicamalacaim!
  Megvallom, mikor kommentemet írtam,sokkal több, és lendületesebb hozzászólásra számítottam..de bejött a papírforma -:((( csupa mélymagyar honfibú,árvalányhajas trianonsirató...kicsit több szellemet, szenvedélyt fiúk!
  Vezír, ne igyál többet, és elmúlik a hányingered /csak ne nézz tükörbe ilyen bús magyar hangulatban.../;c3po nyugodj meg, Arany János románul is szép, ahogy Shakespeare is szép magyarul is,nemcsak angolul; E.K. milyen példákat vársz?Dátummal,névvel,tanúkkal 3 példányban?Ennyire korlátolt nem lehetsz...Fűzfavessző, voltál te már szalonban?/itt nem a sörre kell gondolnod!:)))/Európában éppen az ilyen O.V. gondolatok a szalonképtelenek...
  Na, azt hiszem mindenkivel megszerettettem magam, - égjen bennetek tovább a szittyatűz, aludjunk jól!”
 • 12. c3po 2009. május 15. 19:53
  „bo
  Ezt a 25.000,- forintot honnan veszed? Tudtommal alanyi jogon senkinek nem jár támogatás. Vannak olyan támogatási formák amire a Magyar igazolvánnyal rendelkezők pályázhatnak. Az utazási kedvezményt meg nem sajnálom tőlük. A MÁV vezetői által elsikkasztott összegekhez képest az emiatt kieső bevétele a MÁV-nak elenyésző. Ha piszkálja a csőrödet, mire megy el az adód, akkor miért nem csatlakozol bajnai úrhoz" aki elismerten adókerülő! Talán tanácsokat is tud adni az offshore cégeken keresztüli adócsalás, és pénzmosás kivitelezésére. Majd mi fizetjük az adót becsülettel helyettetek is!”
 • 11. Power 2009. május 15. 19:05
  „Ide már nem jön Gyurcsány "23 millió román munkavállaló"-ja. Megcsinálták, már magyarnak sincs munkahelye.
  Bajnai illegitim kormánya további rombolásokat okoz, nem csak a Magyarországon élőknek, de a határon túliaknak is.”
 • 10. bo 2009. május 15. 18:23
  „9. Akkor hányj! Azt azért tudod, hogy a magyar igazolvánnyal rendelkezők havi 25eft-t kapnak a Magyar államtól támogatásként a te, a mi adónkból! Kíváncsi lennék, mekkora lángost kapnék az első rendőrtől romániában, ha odaállítanék hozzájuk, igazolnám a román származásomat és kérnék tőle 100 EURt csak úgy támogatásra. Azt hiszem megtámogatnának jobbról is balról is!”
 • 9. vezír 2009. május 15. 18:11
  „Redstar!
  Szégyeld magad, annyi van amennyi látszik!! Hányingerem lett tőled!”
 • 8. KolomparBeyonce 2009. május 15. 17:12
  „Csángó breakesek - Szevasztok!
  Székely deszkások - Szevasztok!
  Vajdasági falfirkászok - Szevasztok!
  Felvidéki zsiványok - Szevasztok!”
 • 7. c3po 2009. május 15. 16:12
  „redstar!
  Ha teszem azt az EU holnap úgy döntene, hogy nem ismerik el, hogy Csongrád megye Magyarországhoz tartozik, és a jelenlegi kormány a töketlensége miatt le mondana róla, akkor te Júni. 1-el Szerbnek vallanád magad? Onnan nézve szerintem, másképp értékelnéd a saját hozzászólásodat. Nem gondolom, hogy valaha is visszacsatolnák az egykori Magyar területeket, de a mindenkori kormánynak ki kel állnia a határon túli magyarok jogaiért! A mi történelmünket, a múltunkat őrzik azok a Magyarok, akik a határon túl élnek és vállalják a Magyarságukat! Nem értesz egyet azzal, hogy nekik is joguk van az anyanyelvükön tanulni ? Neked nem sokat jelent, de nekik nagy dolog, hogy a településük neve eredeti formában Magyarul is fel legyen tüntetve. Ha a határon túl ők azt érzik, hogy a "maradék" Magyarországon leszarják őket, akkor tényleg eltűnnek a sűlyesztőbe. Ha mindenki így gondolkodna mint te, akkor a gyerekeink azt tanulják majd az iskolában, hogy Arany János román volt.....”
 • 6. bo 2009. május 15. 16:11
  „Új honfoglalást akarnak? Meg kellene kérdezni a 30% magyaron kívül a maradék sváb, szlovák, román, szerb ott élőt is! Nem biztos, hogy repesnének az ötlettől!”
 • 5. E.K. 2009. május 15. 16:00
  „Véleményem szerint sok "fene közünk" van a gúnyhatáron túl rekedt magyar testvéreinkhez. Micsoda általánosítás ez, hogy mindenki ennyire kétoldalú, ahogy Verescsillag Úr szíveskedett megfogalmazni nekünk? Kérek szépen példákat rá, túlságosan valószínűtlennek tűnik, hogy aki egyik pillanatban a határ egyik oldalán él, az magyar, a másikban már túlhaladt a feje fölött, akkor meg megtagadja az előbbit? Bizonyára volt, van, lesz ilyen... de vannak még a határon túl testvéreink, akiknek éppen erre a támogatásra lenne szükségük. (Már ha feltesszük, hogy O.V. be is tartja... de ez más kérdés, sajnos. )
  Várom a példákat.”
 • 4. FűzfaVessző 2009. május 15. 15:43
  „Szalonképtelen hozzászólás redstar, nomen est omen.
  F.V.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Delhusa Gjoni zaklatásért jelentette fel volt feleségét

Zaklatásért és becsületsértésért feljelentette volt feleségét Delhusa Gjoni, bár az asszony úgy… Tovább olvasom