Délmagyar logó

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 0°C Még több cikk.

Orbán: Katasztrofális döntés lenne kilépni az EU-ból

A kormányfő szerint ha nincs a januári békemenet, könnyen lehet, hogy már nem ő a miniszterelnök, kormánya nem élte volna túl a támadásokat.
Orbán Viktor szerint ha nincs a januári békemenet, könnyen lehet, hogy már nem ő a miniszterelnök, kormánya nem élte volna túl a támadásokat. A kormányfő az Egy a haza - Békemenet 2012 című, csütörtökön bemutatott kötetben olvasható interjúban arról is beszélt, hogy - bár érzelmileg érthető felvetés - katasztrofális döntés lenne kilépni az Európai Unióból.

Orbán Viktor azt mondta: valóban volt a tavalyi év végén Magyarországgal szemben egy olyan támadás, amelytől bizonyos erők azt remélhették, hogy "politikai változást kényszerít ki Magyarországon, beleértve ennek személyi konzekvenciáit is".

Ha nincs a békemenet, ha nem állt volna sorompóba néhány százezer magyar, hogy világossá tegye, ragaszkodik ahhoz, hogy demokratikusan dőljenek el az ország dolgai, "akkor lehet, hogy valóban nem éltük volna túl ezt az időszakot. (...) Ha a hagyományos diplomáciai szkander erőszabályai érvényesültek volna, és a közönség nem szállt volna be a mérkőzésbe az egyik fél oldalán, akkor könnyen lehet, hogy ezt az interjút tényleg egy másik miniszterelnöknek kellett volna adnia" - fejtette ki.

A kormányfő az interjúban nem összeesküvésnek, hanem koordinált akciónak nevezi az említett támadásokat, amelyeket szerinte a kormány által okozott érdeksérelmek szültek. "Hogy ez be fog következni, abban biztos voltam. (...) Nagyon sok érdek sérült ugyanis. (...) Leállítottuk a garantált piacokra rátelepedett külföldi vállalatok pénzszivattyúit, és emiatt e cégek tulajdonosainak, továbbá az európai bürokratáknak, spekulánsoknak és sok mindenkinek az érdeke sérült" - nyilatkozta.

A miniszterelnök szerint a kormányzatnak és az ő manőverezési teljesítményének is szerepe volt abban, hogy a támadások ennek ellenére nem egy hónap, hanem csak másfél év után "álltak össze koordinált akciókká". Ugyanakkor biztató fejleménynek ítélte, hogy az Európai Néppárt küzdött Magyarországért, "kiállt mellettünk, megvédett bennünket", bár európai parlamenti többség hiányában nem tudta megakadályozni az akciókat.

Az interjút készítő Bayer Zsolt újságíró felvetésére - amely szerint Róna Péter közgazdász egy interjúban azt mondta, "december végén, január elején Merkelék eldöntötték, hogy Orbánt le fogják váltani" - úgy válaszolt: "a német kormányokat kihagynám ebből", Németország ugyanis nem azonos a német újságokkal, újságírókkal.

"Németországnak nem érdeke, hogy Magyarországon instabilitás és a demokratikus ügyintézéstől eltérő állapot jöjjön létre. Nem kell neki sem 2006-os utcai zavargás, sem Békemenet. (...) Ezért a németek szerintem nem fognak beleavatkozni abba, hogy mi történik Magyarországon, egészen addig, amíg Európa gazdasági újjáépítésének stratégiáját Magyarország nem ellenzi. Nekünk pedig eszünk ágában sincs ellenezni" - fogalmazott.

Véleményét azzal indokolta, hogy az európai gazdasági növekedés súlypontja keletre tolódik, a klasszikus nagy gazdaságok közül az egyetlen, versenyképesség szempontjából garantáltan sikeres ország Németország, Magyarország pedig a dél-német ipar vonzáskörzetébe tartozik.

A kormányfő annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy "a globalizációnak vége", és azt a regionalizáció váltja fel, Európában pedig erősödni fognak a közösségi identitások. "Szerintem nemzeti reneszánsz lesz" - fejtette ki, hozzáfűzve, veszélyesnek tartaná, ha ez nem keresztény alapon jönne létre, ugyanis az európai nyugati civilizációban egyedül a kereszténység képes a nemzeti identitásokban rejlő konfliktuslehetőségeket tompítani, sőt előnyt kovácsolni belőlük.

"A kereszténység nélküli nemzeti reneszánsz Európában a harmadik birodalom meg Sztálin felé mutat. A nemzeti reneszánsz istentelen alapon borzalmas pusztítást hozhat a keresztény civilizációra" - mondta.

A belpolitikára áttérve Orbán Viktor arról beszélt, hogy a kormányerőktől jobbra nincs "szilárd struktúrájú" politikai szereplő, a Jobbik mögött például ott van a betyársereg, "és további ilyen amorf alakzatok". "Csoportok vannak, amelyek konglomerátumokat alkotnak, és ha kívülről nem segítik őket politikai hatalomhoz, akkor nem is fognak döntő befolyást gyakorolni az ország életére, mert hiányzik a kormányzóképességük és az ország békéjének és stabilitásának fenntartásához szükséges képességük" - mondta.

Ezzel összefüggésben hangsúlyozta, hogy Magyarországnak nem szabad kilépnie az Európai Unióból. Szerinte ez - bár érzelmileg érthető felvetés - katasztrofális döntés lenne, már csak azért is, mert az életszínvonal a felére csökkenne, az államadósság pedig drasztikusan megemelkedne. Ugyanakkor Európát meg kell változtatni, mert rossz irányba halad. De csak akkor fog megváltozni, "ha valaki elkezdi" - magyarázta.

A miniszterelnök szerint azonban azt is számításba kell venni, hogy Magyarország nem áll jól gazdaságilag, ezért nem kezdhet prófétálni az EU megreformálásáról, ehhez előbb gazdasági sikerekre van szükség itthon.

Orbán Viktor kitért arra is, hogy Közép-Európában minden sikeres és felzárkózó ország az egykulcsos adónak köszönheti a sikereit. Azt mondta, semmi sem ösztönöz jobban a munkára, mint az arányos adórendszer. A kormányfő - elismerve, hogy ez jelenleg nem lehetséges - legszívesebben semmilyen adót nem szedne a munkabér után, de magas adókulccsal adóztatná a fogyasztást, növelve a forgalmi adókat.

A miniszterelnök szerint az ország jövője azon áll vagy bukik, hogy a Magyarországon most 56 százalékos aktivitási ráta felmegy-e a 66 százalékos európai átlagra, illetve a 76 százalékos amerikai szintre. "Ezért is dolgozom egy olyan adórendszeren, továbbá egy olyan nyugdíjrendszeren, illetve közmunkarendszeren, amellyel elérhetjük, hogy 100 aktív korú emberből 76 dolgozni fog" - jelentette ki Orbán Viktor.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. Bakker18 2012. október 20. 11:37
  „Macs....Hogy a feltett kérdésedre válaszoljak"hol vannak azok a Magyar milliárdosok aki k az ipar megteremtésére potenciálisan alkalmasak lennének"?????A válasz:-Megtalálod őket a "rendszer váltás utáni politikai elitben,csak egyik sem lett felelősségre vonva és elszámoltatva"kéz kezet mos alapon ugye::)))))Szerinted a "jó nép szabdalta szét a gyárakat a mezőgazdaságot stb???El kel-lene kezdeni a komoly kártérítést,mert ezt egyenlőre úgy néz ki hogy egyedül mi akik a gödör alján vagyunk törlesszük,de cefetül!!”
 • 42. papsajt 2012. október 20. 06:59
  „ha arra gondolok hogy milyen érdekeltségü cégekhez vándolol az EU támogatások jelentős része ...”
 • 41. Power 2012. október 19. 19:31
  „"Ezért is dolgozom egy olyan adórendszeren, továbbá egy olyan nyugdíjrendszeren, illetve közmunkarendszeren, amellyel elérhetjük, hogy 100 aktív korú emberből 76 dolgozni fog" - Ezek szerint Orbán ismét a nyugdíjak körül forog.”
 • 40. Agyalapi 2012. október 19. 15:59
  „Csak beszél, csak beszél, teljesen mindegy, hogy mit mond, csak beszél, csak beszél...”
 • 39. X_Y 2012. október 19. 13:59
  „Az a katasztrófa hogy még mindig lesz elég droid aki békamenetel az egykori népszabis bértollnok szervezte birkagyűlésen.”
 • 38. rózsakert 2012. október 19. 13:42
  „HA KURUCZIA VEZETÉSE VÁLLALNÁ-HOGY A KIVÁNDOROLNI ÓHAJTÓK INGATLANAIT A PIACI ÁRON MEGVESZIK-KIFIZETIK...ÉS ADNAK RÁ FÉLÉVET,HOGY PÁPÁT INTSENEK.......AZ ORSZÁG LAKOSSÁGÁNAK A FELE MINIMA TÁVOZNA....ENNYI----A MAYGARSÁGBÓL NEM LHET AZ ÁTLAGNAK MEGÉLNI!!!”
 • 37. macs 2012. október 19. 13:17
  „36. Bakker18,
  igazad van, hogy ipart kellene teremteni, de miből?
  Ráadásul, olyan ipar kéne, ami versenyképes, jó áron eladható termékeket gyártana, mert akkor lehetséges lenne magasabb béreket adni. Szerinted hol vannak azok a magyar milliárdosok, akik erre potenciálisan alkalmasak lennének?”
 • 36. Bakker18 2012. október 19. 12:53
  „MIL.......CsakVissza kellene szolgáltatni azt amit az évtizedek alatt elloptak a "nagyságosék"!"demokratikusan"::)))Persze hogy katasztrofális lenne..mert nem tudnának mit "lenyúlni"és végre gazdaságot meg ipart kellene teremteni..végre volna meló és melós...nem a láblógatás volna a jövő....mindenki kommunikatív és más elméleti síkon akar elindulni..mert a szakmunka ,szakmunkás nincs ma megbecsülve Magyar honban!!”
 • 35. Mil 2012. október 19. 12:20
  „Fel kellene már fogni, hogy nem lehet kilépni az EUból, nem lehet. majd akkor lehet, ha szétesik magától, és legalább a többi régiós ország(cseh, lengyel stb) is kilép. Akik versenytársaink beruházások tekintetében. Ha i egymagunk kilépnénk, azzal akkora versenyhátrányba kerülnénk, hogy lehúzhatnánk a rolót. Megállna az infrastruktúrafejlesztés is, lévén nem lenne EU pénz. Én nem tudom, ez miért lenne nekünk jó. Kiléphetünk, de akkor 20-30-40 év keserves évtized vár ránk, mialatt saját tőkét halmozunk fel-a jóléti kiadások rovására!!”
 • 34. balihoho 2012. október 19. 12:18
  „Ez az erőltetett békemenet, már nem ugyanaz lesz! Erősen érződni fog a kényszeredettség!”
 • 33. Tambitoma 2012. október 19. 11:54
  „A belpolitikára áttérve Orbán Viktor arról beszélt, hogy a kormányerőktől jobbra nincs "szilárd struktúrájú" politikai szereplő, a Jobbik mögött például ott van a betyársereg, "és további ilyen amorf alakzatok". "Csoportok vannak, amelyek konglomerátumokat alkotnak, és ha kívülről nem segítik őket politikai hatalomhoz, akkor nem is fognak döntő befolyást gyakorolni az ország életére, mert hiányzik a kormányzóképességük és az ország békéjének és stabilitásának fenntartásához szükséges képességük" - mondta.

  ez igen.”
 • 32. rezice 2012. október 19. 11:50
  „Katasztrofális volt belépni!! Ember, vedd már észre ez nekünk magyaroknak <moderálva>t sem ér!!Miért hülyítitek az embereket?? 8 évet ott vagyunk és semmi nokedli az egész!! Persze van akinek <moderálva> jó , de többségnek/8milliónak/nagyon <moderálva>!!Kis barátom Viktorka 20 év múlva is sajnos itt leszünk a béka <moderálva>ája alatt!!”
 • 31. Emberségetavilágnak 2012. október 19. 11:28
  „11.
  Hát igen, igen.
  A másik meg: IX.”
 • 30. macs 2012. október 19. 11:22
  „""Ezért is dolgozom egy olyan adórendszeren, továbbá egy olyan nyugdíjrendszeren, illetve közmunkarendszeren, amellyel elérhetjük, hogy 100 aktív korú emberből 76 dolgozni fog" - jelentette ki Orbán Viktor"
  Ez szép törekvés, csak egy apróság hiányzik, de nagyon, mégpedig a munkahely. Ha jól tudom, manapság 100-ból közel 50 dolgozik, tehát majd 30 embernek kellene munkát biztosítani. A pár hónapos közmunkával nem lehet a problémát megoldani.
  "Közép-Európában minden sikeres és felzárkózó ország az egykulcsos adónak köszönheti a sikereit."
  Talán azt is át kéne gondolni, hogy pl. Szlovákiában mikor vezették be az egykulcsos adót. Emlékeim szerint akkor amikor a betelepülő FDI-k beruházásai termelni kezdtek, vagyis az adó miatt kieső bevételt részben a tőlük, részben az általuk foglalkoztatott korábbi munkanélküliektől és az általuk generált fogyasztásból származó többlet ellensúlyozott. Vagyis a gazdaság fellendülésének időszakában. Nálunk pedig akkor, amikor a válság és a gazdaságpolitika miatt a gazdaság mélyrepülésbe kezdett. Vagyis, ami kiesett, azt semmi sem pótolta. A kedvezményezettek pedig nem fogyasztanak, vagy ha igen, akkor sem itthon.”
 • 29. NP1 2012. október 19. 11:15
  „adalen27 2012.10.19. 10:38
  Nem naív vagy, hanem van társadalmi felelősségérzeted.
  A svéd pénzügyminiszter egy kérdésre valami ilyesmit válaszolt: Mit tettünk a válság káros hatásainak enyhítésére? Növeltük az adók progresszivitását...
  Ja, de ők svédek.....”
 • 28. hős 2012. október 19. 10:41
  „22 Szandokán!

  "Züricki-"helyett:zürichi mivel itt a Zürich nem főnév,hanem melléknév,és ck-val,hanem ch-val van írva.Kinek kell itt gyógykezelés?”
 • 27. adalen27 2012. október 19. 10:38
  „Egyszerűen nem értem a logikát!! Az nem ösztönzi a dolgozó embereket,hogy ugyan annyi %-ot vonnak a béréből,mint a nála sokszorosan többet "keresők",valamint a felső tízezer!! Ez nem motivál,hanem rombol,önértékelést,igazság érzetet stb! Az igazságos az lenne,ha a minimálbér maradnak 16%-os adó sávban,a 140.ezernél többet keresők kerülnének mondjuk egy 22%-os adó sávba,300.ezer ft-os keresetre adnék 28%-ot. Viszont havi fél millió ft-tól én már bizony 40%-ot szednék.Naív vagyok? Meglehet!”
 • 26. ALBERT 2012. október 19. 10:29
  „Unió előtt is volt Magyarország, unió nélkül is lenne egy jobban élhető, SZABAD Magyarország !”
 • 25. Mil 2012. október 19. 10:25
  „Azt gondolom, Orbán negatív figuraként fog bevonulni a történelemkönyvekbe, aki csorbította a demokráciát, tekintélyelvű kormányzást vezetett be, és mindez katasztrofális sikertelenséggel párosult. Országlása az "orbáni pangás" néven vonul be a történelemkönyvekbe, amikor emigrációs hullám indult nyugatra, a gazdaság évről évre hanyatlott, az ország pedig külpolitikailag elszigetelődött. Az ország elemi érdeke, hogy 2014ben megbukjon, nem kicsit. Sőt, jó lenne hamarabb, de úgy tűnik erre hiába várunk.”
 • 24. zoolii 2012. október 19. 09:48
  „"A kormányfő szerint ha nincs a januári békemenet, könnyen lehet, hogy már nem ő a miniszterelnök"
  Viktor, te nem is tudod, hogy milyen jót tettél volna velünk!”
43 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnhet az összes magánkézben lévő patika

"A magyar gyógyszertárak zöme a lét és nemlét határán mozog" - tudatta a magángyógyszerészek… Tovább olvasom