Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Orbán: Kazahsztán az élő cáfolata annak, hogy világgazdasági válság lenne

A keleti nyitás fontosságát hangsúlyozta a kormányfő Kazahsztánban.
Magyarország keleti nyitásának fontosságáról beszélt a magyar kormányfő a Karim Maszimov kazah miniszterelnökkel folytatott plenáris tárgyaláson pénteken Asztanában. A találkozó utáni sajtótájékoztatón Orbán Viktor azt mondta, Kazahsztán az élő cáfolata annak, hogy világgazdasági válság lenne.

Magyarország meghirdette a keleti nyitás politikáját, ezért már régen esedékes volt, hogy egy magyar kormányzati-üzleti delegáció látogasson Kazahsztánba - mondta Orbán Viktor a plenáris megbeszélés első, nyilvános perceiben.

Magyarország a keleti nyitás politikájával kíván alkalmazkodni a globális világgazdaság változásához, amely az olyan országokat, mint Kazahsztán, rendkívüli módon felértékeli - hangsúlyozta a miniszterelnök.
A találkozó utáni sajtótájékoztatón Orbán Viktor közölte: Magyarország nagyra értékeli azt a teljesítményt, amelyet az elmúlt húsz évben nyújtott Kazahsztán, a térség hosszabb távon is vezető és meghatározó állama. Álláspontja szerint Kazahsztán az élő cáfolata annak a közkeletű felfogásnak, amely szerint világgazdasági válság lenne: "vannak a világnak olyan részei, amelyek válságban vannak, és vannak, amelyek nincsenek. Mi a világnak abból a részéből jöttünk, ahol válság van, abba a részébe, ahol nincs válság".

A sajtónyilatkozatban is megerősítette a kormányfő, hogy Magyarország az elmúlt húsz évben egy sikeres nyugati integrációt hajtott végre, most pedig a keleti nyitás politikáját folytatja, alkalmazkodva a világgazdaság súlypontjának eltolódásához.

Látogatását úgy jellemezte, hogy nemcsak úgy jött a közép-ázsiai országba mint Magyarország miniszterelnöke Kazahsztán miniszterelnökéhez, hanem mint "egy nyugati testvér a keleti testvérhez".
A tájékoztató előtt több kétoldalú megállapodást is aláírtak a két ország képviselői, egyebek mellett a két kormány közös nyilatkozatát, továbbá adóügyi információcseréről szóló dokumentumot, egészségügyi együttműködési szándéknyilatkozatot, valamint a két ország kereskedelmi és iparkamarájának megállapodását egy üzleti tanács létrehozásáról.

A kazah miniszterelnök kedvezően fogadta azt, hogy Magyarország csatlakozni akar azokhoz az európai országokhoz, amelyeknek stratégiai együttműködési megállapodásuk van Kazahsztánnal - emelte ki a most megkötött megállapodásokkal kapcsolatban Orbán Viktor, kitérve arra is, hogy javasolta vegyesvállalatok létrehozását és az ezek működését segítő pénzügyi alap felállítását. Említést tett a Mol kazahsztáni szerepvállalásáról is, így arról, hogy a magyar olajipari cég sikeresen működik együtt kazah vállalatokkal. Egyúttal arra kérte kazah kollégáját, hogy országában további lehetőségekhez juthasson a Mol.

Szavait azzal zárta, hogy a magyar kormány ismeri Nurszultan Nazarbajev kazah államfő gazdasági téziseit, amelybe "beleférünk, nekünk is lehet benne helyünk".

A magyarországi látogatásra meghívott Karim Maszimov kazah miniszterelnök a találkozón a kétoldalú együttműködés fontosságát hangsúlyozta. Elmondta, hogy Orbán Viktorral reggeli szűk körű megbeszélésükön megvitatták az Európai Unió és Közép-Európa helyzetét is. A sajtótájékoztatón a kazah vezető úgy vélekedett, hogy a magyar kormány keleti nyitása sikeres lesz. Mint mondta, abban bízik, hogy a megkötött oktatási, mezőgazdasági, építőipari megállapodások a lehető legrövidebb időn belül konkrét eredményekhez vezetnek.

Orbán Viktor kétnapos kazahsztáni látogatásának zárásaként délután találkozik Nurszultan Nazarbajev kazah elnökkel.

Olvasóink írták

 • 4. csergemerge 2012. május 04. 16:16
  „Kazahsztán a világ egyik legnagyobb olajexportőre.
  Sem Kuwaitban, sem Dubaiban, sem Szaúd-Arábiában nem dúlnak a válság jelei....

  Ha azonban nem lenne olaj....?”
 • 3. tucat 2012. május 04. 15:31
  „1. Kazahsztán gazdasága és belpolitikai helyzete stabil, társadalmi viszonyai kiszámíthatóak, rendezettek, ezért nem jelent számukra vállalhatatlanul nagy kockázatot egy közismerten megbízhatatlan partnerrel való együttműködés kísérlete.
  2. Kazahsztán gazdasági és belpolitikai helyzete ingatag, és a befektetési kedv növelésével próbálja a gazdasági helyzetét fellendíteni, hogy hosszú távon legyen képes kezelni a belpolitikailag rendezetlen viszonyok között folyton újratermelődő társadalmi feszültségeit. Ehhez hajlandó felhasználni a fosszilis energia-hordozói jelentette potenciálját is.
  3. Kazahsztán óvatos lépésekkel igyekszik kapcsolatot teremteni a nyugati világ gazdasági erőivel, és hosszú távon tervezi gazdasága fejlesztését. Ezért hajlandó akár olyan, (egyelőre) a nyugati világhoz tartozó országokkal is együttműködni, amelyek közismerten megbízhatatlanok, és a változékony belpolitikai helyzetüknél fogva nem garantálható a hosszú távú együttműködés velük, de ők azok, akik készek a nyitásra, és ez megalapozhatja Kazahsztán és a térség számára a Nyugat többi országával való későbbi gazdasági (és katonapolitikai) megállapodásokat. (Ez a verzió az EU érdekrendszerébe is remekül illik, feltéve, hogy nem egy kiszámíthatatlanul viselkedő tagállama köti meg a megállapodásokat.)

  Tessék választani! :)”
 • 2. papika56 2012. május 04. 12:12
  „A világgazdasági válság ott nem érződik --mertez az ország ---a világ végén van ! Arra még a madár sem jár !
  Mivel orbánt már az EU s országokban leírták ---most megy észt osztani Kelet felé !”
 • 1. tótkomlósi 2012. május 04. 11:15
  „Még egy két ilyen kijelentés és megint beakaszt a forintnak a világ!

  Nem hiszem, hogy tényleg ennyire agyatlanok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogegységi döntést vár a legfőbb ügyésztől az LMP

Devizahitelek miatt az LMP az ügyészséghez és a PSZÁF-hez fordul. Tovább olvasom