Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Orbán: kész a válaszlevél az Európai Bizottság kifogásaira

Megszületett a magyar kormány válaszlevele az Európai Bizottságnak a testület által januárban indított kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatban; a dokumentumot pénteken küldi el a kabinet - közölte Orbán Viktor csütörtökön az mr1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a jogszabály-módosítási szövegeket rögzítő levél "semmilyen újdonságot nem tartalmaz", a magyar álláspont védhető, néhány ponton kell kiegészítést tenni, és "egy aránylag egyszerűnek mondható tárgyalássorozat előtt állunk".

A három ügy egyikéről, a bírák nyugdíjazásáról Orbán Viktor azt mondta: a kormány meggyőzően bizonyította, hogy Magyarországon egy általános, mindenkire kiterjedő nyugdíjrendszer-átalakítás zajlik, amelyből a bírák sem maradhatnak ki.

Amint megérkezik Brüsszel válasza, és a magyar kabinet úgy látja, nincs jelentős eltérés a véleményekben, vagy esetleg teljesen egybeesnek az álláspontok, azonnal beterjeszti a szükséges jogszabály-módosításokat az Országgyűlésnek - tette hozzá.

Orbán Viktor az mr1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában adott interjút. Fotó: MTI/Kollányi Péter (galéria)

A Magyarországra látogató, különféle törvényeket vizsgáló delegációkat, jelentéstevőket érintő felvetésre kijelentette: semmilyen külső erőnek nincs joga ahhoz, hogy felülírja a magyar emberek akaratát. "Szívesen beszélgetek mindenkivel, de igazolóbizottságosdit nem játszunk" - fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, hogy a szociális kérdésekről zajlott nemzeti konzultáció eredményét semmilyen külső bizottság nem fogja felülírni.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az Ecostat szerdán közzétett gyorsbecslését értékelve - amely alapján Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2011 negyedik negyedévében 1,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - Orbán Viktor azt mondta: ez az adat egy "kicsi fénysugár csak, de talán pozitív irányba befolyásolhatja a saját jövőnkről való gondolkodást". Azonban "észnél kell lenni" - folytatta -, nem szabad azt hinni, hogy a magyar gazdaság ma már képes olyan teljesítményt nyújtani, amely mindenkinek tisztességes megélhetést biztosító munkát adna.

Orbán Viktor az mr1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában adott interjút. Fotó: MTI/Kollányi Péter (galéria)

"Ez a mostani adat megerősít abban, hogy az irányt eltaláltuk" - jelentette ki, hangsúlyozva: csak olyan rendszereket szabad működtetni a gazdaság- és társadalompolitikában, amelyek a munka felé terelik az embereket.

Arra a felvetésre, hogy Magyarország is része annak a tizenkét EU-tagországnak, amely esetében - az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes alelnöke, Olli Rehn szerint - alaposabban meg kell vizsgálni, nem áll-e fenn a makrogazdasági egyensúlyhiány veszélye, továbbá a túlzottdeficit-eljárás is hatályban van Magyarország ellen, Orbán Viktor úgy reagált: az európai rendszer nem rugalmas, ugyanis mire a számok beérkeznek, és értékelik azokat, "már régen nem ott van a korong, mint ahol akkor volt, amikor megérkeztek az adatok".

Orbán Viktor az mr1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában adott interjút. Fotó: MTI/Kollányi Péter (galéria)

A miniszterelnök kitért arra is, hogy szerinte ha a világban rosszul mennek a dolgok, abból egyáltalán nem következik, hogy ennek Magyarországon is feltétlenül így kellene lennie. Kétségtelen, "ha sárkoloncok vannak az ember lábán, akkor nem tud százméteres síkfutásban ugyanolyan eredményt elérni, mint futócipőben", de ettől még be tud érni a célba, legfeljebb rosszabb eredménnyel - fogalmazott, kiállva amellett, hogy Magyarországnak minden lehetősége megvan arra, hogy a rossz nemzetközi gazdaságpolitikai hírek mellett is sikeres legyen.

Olvasóink írták

 • 14. badó 2012. február 17. 08:04
  „Nem O.V. készíti a spanyol viaszt, de egyetlen esélyünk, hogy megmaradjon a nemzetünk.
  http://www.youtube.com/watch?v=EldBTQCipyw&feature=share”
 • 13. t680822g 2012. február 16. 20:14
  „O. V. készíti a spanyol viaszt? A nyugati viág meg buta biztosan, mert nem takarított származási helyén disznóolat...”
 • 12. smalltown 2012. február 16. 19:07
  „11 nikyke,
  lapozzal mar”
 • 11. nikyke 2012. február 16. 17:35
  „Orbán Viktor csak jót akar!!! Ez biztos!! Adjunk neki esélyt és támogassuk, hogy rendbe tegye országunkat, amit tönkre tettek MSZP-és kollégáink!!”
 • 10. smalltown 2012. február 16. 17:31
  „Szívesen beszélgetek mindenkivel, de igazolóbizottságosdit nem játszunk" - fogalmazott a kormányfő,

  ez meg mindig azt hiszi o allitja fel a jatekszabalyokat!”
 • 9. saturnus 2012. február 16. 16:14
  „orbán már nem sokáig fog levelezni.”
 • 8. azigazitrebitsch 2012. február 16. 14:05
  „"hozzátéve, hogy a szociális kérdésekről zajlott nemzeti konzultáció eredményét semmilyen külső bizottság nem fogja felülírni "

  Ha azt is úgy dolgozták fel,mint a népszámlálást,akkor nagy hitele annak sincs.

  http://index.hu/belfold/2012/02/15/negy_honapja_porosodik_40_millio_kerdoiv/”
 • 7. deszkás 2012. február 16. 13:35
  „A fogalmazni, irni nem tudók előre az Orbáni úton.”
 • 6. deakicska 2012. február 16. 13:15
  „Nagyon helyes!
  Kiszuperált balliberális fikahuszárok ne csicskáztassák Magyarországot!
  Előre a Fidesz 2014-es 2/3-os győzelméért! Csak így tovább, Viktor!”
 • 5. Együgyű 2012. február 16. 12:45
  „,,Orbán: kész a válaszlevél az Európai Bizottság kifogásaira"
  Valóban Viktor apánk megírja az Európai Bizottságnak, hogy óriási sikert ért el?
  Tudatja a világgal, hogy a Felcsúti arany t....k legyőzték a nehézsúlyú Futó Tamás által vezetett Szeged 2011 aranylábúit (4:1). Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és mindent kimagyarázó mesemondónk Prof. Dr. Cséfalvay Zoltán stratégiai államtitkár mindezt igazolja? Nem lesz ebből is bunda botrány? Szeméből a feszültség, nyugtalanság látszik. A Lipót mezőt meg kellene nyitni! Pihenőre vonulhatna. Persze most jut eszembe segítségül Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspököt és az együttes vezetőjét Bozóky Imre korábbi MLSZ-elnököt hívta jó pénzért?
  OFF.”
 • 4. Monthechristo 2012. február 16. 11:52
  „Nem tudom:-Jó lesz ez nekünk???:::))))”
 • 3. papika56 2012. február 16. 11:28
  „Bóvli ország, bóvli kormánya, bóvli politikusai !!!!
  Remélem orbán válaszát nem fogadják el --mert nem igaz !!! Mást mondd kint--mást itthon !
  Hiteltelen minden szava !!!!”
 • 2. papika56 2012. február 16. 10:46
  „..." felülírja a magyar emberek akaratát ...."
  Miért kell állandóan HAZUDOZNI ????? Ez a narancsos banda --soha nem tud igazat mondani ???
  Miért kell népet hülyére venni ??? nem dedósok !!--tudnak gondolkodni !!!
  MEG remélem cselekedni is !!!!!!!!!”
 • 1. t680822g 2012. február 16. 10:32
  „Remélem nem kezdi megint azt a kuruckodást a nyugattal szemben, amire hajlama van....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hoffmann hajthatatlan: maradnak a kihirdetett keretszámok

Nem vonja vissza a kormány a felsőoktatási keretszámokat - erről Hoffmann Rózsa beszélt csütörtökön reggel, a Hallgatói Hálózat előző napi demonstrációján elhangzottakra reagálva. Tovább olvasom