Délmagyar logó

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő 0°C | 7°C Még több cikk.

Orbán: Készen állunk a cselekvésre

A kiégett baloldallal szemben itt egy friss, tetterős, ambiciózus jobboldal, amely készen áll a cselekvésre - mondta Orbán Viktor a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület 14. Polgári Gondoláján.
A "Merre tart a hajónk?" címet viselő elődadásában Orbán Viktor nagy teret szentelt a világban zajló változásoknak, hangsúlyosan is beszélt a nemzetközi gazdasági válsággá terebélyesedő pénzügyi krízisről. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ő az optimisták közé tartozik, szerinte a nyugati világ, mint oly sokszor az elmúlt évszázadokban, ezúttal is képes lesz orvosolni hibáit. Hiszek a XXI. században is - zárta a gondolatsort Orbán Viktor.

Külpolitikai kérdésekről szólva, az orosz-grúz háború kapcsán a jelenlegi magyar kormányt ismételten oroszbarátnak minősítette, amely nem áll sem a nyugat óvatos, elsősorban gazdasági érdekeit szem előtt tartó, sem pedig a határozottan oroszellenes kelet-európai kormányok mellé. Magyarország érdekeit sem a külön utas, oroszbarát irány szolgálja - mondta Orbán Viktor, aki egy nagyra növő testen függő vakbélszerű fél perifériához hasonlította Magyarországot.

Magyarország hajója rossz irányba halad, mert miközben a világ mindenütt az új helyzetre készül és cselekszik, van egy boldog ország, ahol nem idegesítik magukat ezeken a problémákon és nem tesznek semmit. Magyarországot az a veszély fenyegeti, hogy az ostoba, bugyuta, csak a kommunikációra összpontosító kormányzati politika állandósul - hangsúlyozta Orbán Viktor. Szerinte égett szag terjeng a politikai életben, a közélet nem tud megújulni, mert a baloldali hatalmi konglomerátum kiégett, elvesztette képességét arra, hogy válaszokat tudjon adni a nép előtt álló kérdésekre. Szerinte a kormányban lévők utálnak mindent és mindenkit, az országot, az ellenzéket, talán még önmagukat is.

De ez már nem fog sokáig tartani, mert a változások új korszakot nyitnak és ebből Magyarország sem marad ki - szögezte le Orbán Viktor, amihez hozzáfűzte: "ezt mi szimbolizáljuk".

Orbán a nemzeti érdekek szempontjából öt hangsúlyos követelményt lát. Az első a szabad választás, amely szerinte nem csupán a procedúra szabadsága, hanem a kormány parlament általi felelősségének visszaállítását jelenti. Ezt a kérdést is külpolitikai dimenzióba helyezve komoly kihívásnak látja a nyugati világ előtt azt a jelenséget, hogy a nem nyugatias, tekintélyelvű rendszerek, mint például Kína és Oroszország, esetleg gazdaságilag is sikeresebbeknek mutatkoznak a nyugatnál. A Fidesz elnöke ennek ellenére úgy gondolja, hogy ragaszkodni kell a nyugati eszményekhez.

Másodikként a szociális egyensúlyt említette Orbán Viktor, amely nem csupán a garantált létbiztonságot foglalja magában, hanem a személyes szociális egyensúlyt is a családokon belül. Szerinte Magyarország ma ezt nem tudja garantálni. Harmadikként nemzeti érdeknek a vállalkozó magyarokat nevezte, mint akik bármilyen érték vállalására képesek: tudásra, családra, bármire, ami előre visz. Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy a gazdaságpolitikát nem makró adatokban, mint például a hiány mértéke kell megfogalmazni.

A Fidesz elnöke arról is beszélt, hogy minden embert megillet a védelem joga. Azért tartunk fent államot, hogy megvédje a tulajdont, a biztonságot, szeretteinket - hangsúlyozta Orbán Viktor. Magyarország ezt nem teszi meg jelenleg, mert a magyar állam szétesett, az adóhivatal az elsőszámú közellenség, a rendőrség nem véd meg minket az utcai rendbontóktól - sorolta a Fidesz elnöke.

Ötödikként a köztulajdont említette Orbán Viktor, hangsúlyozva, hogy a föld meg a víz nem eladó, de például az energia eljuttatásához szükséges eszközök, mint például a Magyar Villamos Művek, úgyszintén nem eladók - jelentette ki Orbán.

A merre vigyük a hajónkat önmaga által feltett kérdésre úgy válaszolt, hogy a polgári hajó arra megy, amerre ők viszik. Szerinte a jobboldal előtt álló legfontosabb feladat a polgári és nemzeti gondolat megerősítése lesz a következő időben. Ehhez kapcsolódva kifejtette, hogy szemben a 90-es évekkel, amikor az ilyen gondolatokat gyanúval fogadták nyugaton, mára megváltozott a nemzetközi környezet, amivel ismételten Oroszország megerősödését hozta szóba.

A kiégett baloldallal szemben itt egy friss, tetterős, ambiciózus jobboldal - hangsúlyozta beszéde végén Orbán Viktor. A jobboldalt feszíti a tettvágy és készen áll a cselekvésre - szögezte le a Fidesz elnöke.

Olvasóink írták

202 hozzászólás
 • 202. zweistein 2008. október 09. 09:23
  „Még túl is becsültem a max 2%-kal:
  Legfeljebb 1 százalékos gazdasági növekedés várható
  A kisebbségi szocialista kormány által várt 3 százalék helyett legfeljebb 1 százalékos gazdasági növekedést tart elérhetőnek Magyarországon jövőre a Morgan Stanley.”
 • 201. azul 2008. október 07. 21:56
  „OV tudott kormányozni, legutólján 2002 elején volt jó levegőt venni ebben az országban! Azota ez hiteltelen, tehetségtelen,dilettáns,tolvaj, hitelből osztogató, cigány és nyugdijas szavazatokat vásárló, elismerten hazugsággal választást nyerő, az országot minden téren züllesztő,buzik mellett kiálló, médiájával néphülyitő posztkommunista banda regnálása olyan helyzetet teremtett,hogy az ország rendbetételéhez már kevés a FIDESZ, csak aJOBBIK-ban bizhatunk, mi, még nem kilugzódott agyú,normális magyarok!”
 • 200. nuvole 2008. október 07. 09:53
  „vlagos elemzesiket hasznosithattak volna ellenzekkent is....igeretekben mindig is nagy volt Orban.....a tettekben mar joval kevesbe/ amikor hatalmon voltak megmutathatta volna mire kepes/ miutan veszitett csak egy dologra koncentralt minel jobban megossza az orszagot es gyulolkodesre uszitsa az embereket----sajnos ez nagyreszt be is jott neki/ eleg hallgatni mit monnd...eleg nezni az onelegult kepet...es minden jo erzesu ember megretten a lehetosegtol, hogy o keruljon kormanyra/neki soha semmi nem volt draga,amit az orszag ellen beszelt es tett az megbocsajthatatlan..vagy a HATALOMERT SEMMI SEM DRAGA ?”
 • 199. én így látom 2008. október 06. 19:12
  „....sok a pártadósságuk is,v.miből ki kellene fizetni....
  ....na meg nekik is magasabb fizetés kellene....D.Fűrnek is már kevés a pénze....ott várnak tetrekészen,hogy megfejjék az államkasszát...”
 • 198. tisztahiszti 2008. október 06. 17:59
  „Örülök neki de először jó lenne a pártot a tettlegesség szervezetéből egy békésbe tájra vinni. Olyanra nemigen szavazunk akik pofonokkal győzködnek.”
 • 197. kupec 2008. október 06. 09:29
  „http://orbanviktor.hu/dynamic/Vagyonnyilatkozat2007_Orban_Viktor.pdf

  Kell a lóvé! Kimerült a Dolomit bánya.
  Szegény beleörült a hatalom vágyba!

  ´Egy szellemi és politikai értelemben teljesen kiégett baloldallal szemben itt van egy friss, tetterős és ambiciózus jobboldal. Tele vagyunk a helyzetre vonatkozó világos elemzésekkel és tervekkel. Komoly ambícióink vannak az ország bajainak orvoslására´ -

  Tett erös eladosodott orbi kutya!”
 • 196. Írástudatlan-Tdi. 2008. október 06. 08:56
  „Ne hogy azt hidje senki hogy Órbánék különbek lesznek Gyúrcsányéknál.Tökre ugyan azt fogják fólytatni amit az MSZP.-elkezdett.Hiszen annak idején amikor ők uralkodtak sem vólt jobb a helyzet mint most.Ha hatalomra kerűlnének neki állna Viktor felvirágoztatni a szöllős bírtokát na meg az apja bányáit.Arról nem is beszélve hogy már nagyon kiürűlt a zsebük is!Félő hogy ők még többet rabólnának hírtelen mint a mostani rabló uralkodók.De Viktor honnét veszi hogy ők kerűlnek hatalomra?Én biztosan nem rájuk szavazok majd!”
 • 195. trainman 2008. október 05. 23:04
  „Wass Albert
  Véren vett ország

  Egy ország van a lelkünk mélyén,
  más országokkal nem határos.
  Úgy épült fel a szívünk vérén
  sok könny-falu, sok bánat-város.

  Egy ország van a lelkünk mélyén,
  úgy építgetjük napról-napra.
  Csalódás-házak gond-falakból,
  keserűség a tető rajta.

  Véren vett ország ez az ország,
  önnön vérünket adjuk érte,
  s addig fog bennünk egyre nőni,
  amíg telik még könnyre, vérre.

  Amíg, hogy fa égig ne nőjjön:
  alkony vigyáz a napsugárra.
  Míg minden este gyújtott mécses
  koromba fullad éjfél tájra.

  Egy ország van a lelkünk mélyén:
  más országokkal nem határos.
  Véren vett ország ez az ország,
  nagyon ködös és nagyon sáros.”
 • 194. 6282 2008. október 05. 22:57
  „65. hozzászólás(akutyafáját) nagyon szánalmas. Megnyilvánulása alapján az ember is az, aki mögötte van. Az ilyenek miatt tart itt az ország, ahol tart, a süllyesztöben!!!”
 • 193. logarléc 2008. október 05. 22:23
  „"Stabil és nagy a jólét, dübörög a gazdaság, bennünket irigyel Németország."”
 • 192. patkó 2008. október 05. 22:17
  „Eddig mindig azt kellett hallgatnunk, hogy az állam rossz tulajdonos.
  Jön a hitelválság, ami természetesen "ide nem fog majd begyűrűzni" és mit ad a jó Isten, hirtelen "divatba jött az erős állam"!”
 • 191. blablablabla 2008. október 05. 22:08
  „Ettől az embertől mentse meg a Jó Isten a magyarokat és a világot is.”
 • 190. dodó 2008. október 05. 22:03
  „"Bajnai azt mondta, hogy "Divatba jött az erős állam!" és a "legstabilabbak" vagyunk a régióban. Milyen lehet a többi?"

  Hát milyen lenne! Dübörög a gazdaság!”
 • 189. megjegyzem 2008. október 05. 21:55
  „Lütyő... !
  Olyan sötét vagy,mint az egérlyuk éjszaka !”
 • 188. Lütyő 2008. október 05. 21:49
  „Bajnai = Gyurcsány
  A gyurcsányi ígéretek pedig olyanok, mint macisajtban a brummogás.”
 • 187. dynamic 2008. október 05. 21:47
  „Bajnai azt mondta, hogy "Divatba jött az erős állam!" és a "legstabilabbak" vagyunk a régióban. Milyen lehet a többi?”
 • 186. sok sikert 2008. október 05. 21:42
  „macilaci,ki akarnak nyomni innen. Gondolkodj,hogy cselezd ki őket !
  Te is meg tudod ezt tenni !”
 • 185. hihetetlen eszement... 2008. október 05. 21:37
  „172.!
  Nem veszed észre,ismétled ezt a szöveged,már vagy 10 x megjelent.
  Nem tudsz v.mi újat ?”
 • 184. diótörő 2008. október 05. 21:36
  „macik!
  Elképzelhető, hogy tévedtem, de nem tudtam, hogy két azonos "macilaci" is van!”
 • 183. macilaci 2008. október 05. 21:22
  „180. hozzászólás diótörő 2008.10.05. 21:10
  macilaci!
  Biztosan jól vannak a makkjaid, vagy "disznóval álmodoznak"? :)))))))))
  Köszönöm kedves kérdésedet,de...eltévesztetted a többesszámot....
  1,nekem csak egy van..a más tollával nem szeretek ékeskedni,meg még nem is muszály......))))DDDD
  2,"disznókkal...",de nem álmodik...majd jó 20 év múlva...talán...
  3,Azt teszi,amire a rendes természet szerint való,amit szeret és tud is...”
202 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

13 éves fiúval fajtalankodott egy fiatal

Becsalt az erdőbe és fajtalankodott egy gyerekkel egy fiatalember még pénteken este… Tovább olvasom