Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Orbán konzultál a büdzsét bíráló közgazdászokkal

Konzultációt kezdeményezett Orbán Viktor Fidesz-elnök péntekre azokkal a közgazdászokkal, akik néhány nappal ezelőtt nyílt levélben szólították fel a parlamenti képviselőket, hogy ne szavazzák meg a 2010-es költségvetést - közölte Koszorús László szerdán Budapesten.
A Fidesz elnöki stábjának helyettes vezetője budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az ellenzéki párt elnöke azért kezdeményezi a megbeszélést a levél aláíróival, hogy megvitassák a költségvetés elfogadása után kialakult helyzetet.

A pénteki találkozó után Orbán Viktor és Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) volt elnöke tájékoztatja a sajtót - tette hozzá Koszorús László.

Ismert közgazdászok, köztük az Orbán-kormány időszakának több magas rangú állami vezetője szombaton nyílt levélben szólította fel az országgyűlési képviselőket arra, hogy ne szavazzák meg a 2010-es költségvetési javaslatot, "ne sodorják újabb veszélybe az országot".

A több országos napilapban megjelent, az Országgyűlésnek címzett nyílt levél szerint a Bajnai-kormány büdzséje "ugyanúgy rossz irányba viszi a magyar gazdaságot, mint a Gyurcsány-kormány által készített trükkös költségvetések".

A 29 aláíró között van Járai Zsigmond, aki az Orbán-kormány pénzügyminisztere, majd az MNB elnöke volt, Bod Péter Ákos, aki az Antall-kormány ipari minisztere, majd az MNB elnöke volt, Szapáry György volt MNB-alelnök, aki jelenleg a Fidesz nemzetközi gazdasági kapcsolatrendszerének kiépítésén dolgozik. Mellár Tamás, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke volt az Orbán-kormány időszakában, Szász Károly pedig a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét vezette akkoriban.

Oszkó Péter pénzügyminiszter akkor úgy reagált, szerinte politikai elfogultság a 2010-es költségvetés tervezete ellen kampányolni; akiben van szakmai, illetve az ország sorsa iránti felelősség, az megszavazza a jövő évi büdzsét.

Az Országgyűlés hétfőn végül 201 igen, 179 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül fogadta el a 2010-es költségvetést, amely 3,8 százalékos hiánnyal, 0,6 százalékos GDP-csökkenéssel és 3,9 százalékos inflációval számol. A büdzsére egyetlen szocialista képviselő, Warvasovszky Tihamér székesfehérvári polgármester szavazott nemmel. Rajta kívül szintén nemmel voksolt négy szabad demokrata képviselő - Béki Gabriella, Gulyás József, Ikvai-Szabó Imre és Velkey Gábor -, 13 független képviselő, valamint a Fidesz-KDNP frakciószövetség összes jelen lévő tagja.

Olvasóink írták

  • 1. rozator 2009. december 02. 21:37
    „Nem azokkal kellene konzultálni, akik neki nyalnak, hanem azokkal akik más véleményen vannak! Azt nevezik konzultációnak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterházy: lesz javaslatom Draskovics helyére

Mesterházy Attila szerint racionális időpontban mondott le hivataláról Draskovics Tibor igazságügyi… Tovább olvasom