Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Orbán: közel a megállapodás, de az IMF nélkül is megállnánk a lábunkon

Orbán Viktor szerint közel a megállapodás, de IMF-hitel nélkül is megállna a lábán az ország.
A miniszterelnök szerint az EU múlt heti országjelentése közvetlenül arról is szól, hogy Magyarország IMF-kölcsön nélkül is biztosan megáll a lábán. Orbán Viktor azonban - mint azt pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta - továbbra is megegyezésre törekszik a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az unióval. A kormányfő a rádióinterjúban azt is bejelentette, hogy kétharmados jogszabály lesz az új földtörvény.

Az Európai Bizottság november 7-i országjelentését értékelve - amely szerint 2013-ban 2,9 százalék lesz az államháztartási hiány Magyarországon, a növekedés pedig 0,3 százalék - úgy fogalmazott: a magyar gazdaság pénzügyi szempontból Európa egyik leginkább rendben lévő gazdasága, a kormány pedig régóta várta, hogy erőfeszítéseit, a tehermegosztás politikáját elismerjék.

A Kossuth Rádió 180 perc című műsorának vendége volt Orbán Viktor. Fotó: MTI/Soós Lajos (galéria)

A "világ különböző sarkaiból" érkező nyomás azonban - például a bankadó és a multinacionális vállalatokat terhelő adók csökkentésére - még mindig érezhető, ám a kabinet ragaszkodik ahhoz, hogy a válság terheit méltányosan kell szétosztani - magyarázta Orbán Viktor, majd a tranzakciós illetékre utalva jelezte, mindent megtesznek, hogy a bankok ne hárítsák ezt a terhet az ügyfelekre, de ha mégis megteszik, "megkeressük az eszközöket, hogy ez ne fordulhasson elő".

Úgy véli, a magyar gazdaságpolitika - a munkahelyvédelmi akciótervvel - megteremti a növekedés alapjait, "ezért Magyarországon a következő évben lesz növekedés".

A miniszterelnök szerint az országjelentés indirekt módon arról is szólt, hogy Magyarország IMF-kölcsön nélkül is biztosan megáll a lábán. Hozzátette ugyanakkor, ő szeretné, ha lenne megállapodás az IMF-fel és az EU-val, és úgy látja, közel is a megegyezés. "Azért javaslom, hogy Magyarország továbbra is tárgyaljon az IMF-fel, mert nehéz idők fognak jönni Európában (...), és nekünk jó volna, ha egy biztonsági védőhálónk lenne. De való igaz, ilyen relatíve jó helyzetben lévő, pénzügyileg stabil ország nem szokott IMF-hitelért folyamodni, és kapni sem szokott" - mondta.

Az interjúban bejelentette egyúttal, hogy kétharmados, azaz minősített többséget igénylő jogszabály lesz az új földtörvény. Azt mondta, a kabinet az erről szóló döntését a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) javaslatára hozta meg.

A Kossuth Rádió 180 perc című műsorának vendége volt Orbán Viktor. Fotó: MTI/Soós Lajos (galéria)

Arra a kérdésre, hogy a törvény miatt Magyarország nem nyit-e újabb frontot az uniós bírósággal, a kormányfő azt válaszolta: "szerintem nem nyitunk, de majd meglátjuk, ha nyitunk is, majd jól megnyerjük azt a csatát is".

Az új földtörvénnyel Magyarország azokhoz az uniós tagállamokhoz csatlakozik, amelyekben nem sértik az EU-s jogot, mégis az a helyzet alakult ki, hogy a helyi gazdák a földek kizárólagos tulajdonosai - magyarázta Orbán Viktor, jelezve azt is, hogy a nagybirtokot korlátozó irányba mozdítják a magyar mezőgazdaságot, és a jövőben azok tudnak termőföldhöz jutni, akik ténylegesen gazdálkodnak vele. Ez egy forradalmi változás, egy 100-130 éves nagy vitát zár le - jegyezte meg.

A zsebszerződésekről szólva közölte: "jöhet ide az Európai Unió vagy akárki, de törvénytelenül szerzett dolog vagy törvénytelenül létrejött szerződés semmilyen későbbi változás révén nem válik törvényessé. Tehát azt a földet vissza kell adni". Nehéz dolog, dzsungelharc, de a magyar jogalkotó megtalálta a szükséges eszközöket - mondta.

A Kossuth Rádió 180 perc című műsorának vendége volt Orbán Viktor. Fotó: MTI/Soós Lajos (galéria)

A rádióinterjúban érintették az új választási eljárási törvényjavaslatot is, amellyel kapcsolatban a kritikákra a miniszterelnök úgy reagált: "jókat mosolygok ezeken a vitákon, mert nyilvánvaló", hogy a mostani választási rendszer fenntartása a Fidesznek lenne a leginkább érdeke, hiszen a jelenlegi kormánypárt a hatályos szabályokkal kétharmados győzelmet aratott 2010-ben. A választási eljárás rendszerét viszont azért kell újraszabályozni, mert "új korszakba léptünk" például a 2014-től már kisebb parlamenttel vagy a külföldön élő magyarok választójogával - fejtette ki.

Orbán Viktor szólt az önkormányzati adósság egy részének állami átvállalásáról is, közölve: az ötezres lélekszámnál kisebb települések adósságának idei teljes mértékű rendezését az teszi lehetővé, hogy a magyar gazdaság remekül teljesített 2012-ben, és előállította az ehhez szükséges százmilliárd forintot. Hozzáfűzte, hogy az ötezer lakosúnál nagyobb települések esetében 2013 közepéig minden érintettel egyenként megállapodnak.

Olvasóink írták

 • 4. tótkomlósi 2012. november 16. 12:26
  „Nem az a baj, hogy ő elhiszi, hanem az, hogy van aki még elhiszi!
  Ez nagyobb baj!”
 • 3. klj-54 2012. november 16. 11:22
  „Nem az a baj, hogy látványosan mellébeszél.
  A baj az, hogy el is hiszi amit mond!
  Ez már klinikai eset:(”
 • 2. papika56 2012. november 16. 10:28
  „Csak bele olvastam.
  De kár volt ! Tényleg hazugság MINDEN !!!!
  263 földtörvény : CSAK fütyiszes bandatag v. rokona, haverja kap állami földet !!! / műkörmös, nem gazdálkodók, Pesti emberek --lakóhelytől száz km.re jutottak földhöz.!!!!
  Pl. Csányi elv. 16 700 hektár földje van ! v. Leisztinger elv. És Nyerges Zs. /MOL/ ők hárman a LEGTÖNN FÖLDEL bírnak !!!
  " Európa legrendben lévő gazdasága ...." MI VAAAAAN ????? DGP : 0, % CSÖKKENT - 1,5 .Lejebb már csak 2 ország van !!!!!!
  " a válság terheit méltányosan osszák szét ....." MI vaaaaan ????
  Méltányosan a kis emberek ! a szegények , amég munkában ,minbéren dolgozó emberek !!!

  Tényleg tudat módosítószert szed ez a nyomorúlt !! Ennyi hazugság hallatán --hogy nem szakadt rá a stúdió plafonja ?? !!!!!
  IMF, EU tárgyalna ----de előtte meg bűnbaknak állította be , és gúnyolta ki őket. Média - + szorólapokon szidta őket, uszított .
  Orvost ..gyógyszert váltani ...de gyorsan !!!!”
 • 1. papika56 2012. november 16. 10:17
  „Nem olvastam el --hazudik mint mindig !
  Külföldi lapban olv. tam : az IMF az idén NEM TERVEZI ,hogy Magyarországra jöjjön !!!Megállapodás max. a tavasszal !!!
  De nem is akarják igazán orbánék : mert ugye Simonyi MKB. bank elnök mandátuma lejár, 1/4 évben , aki őrzi az ország devizamegtakarításait. Nem ad 1 ft se belőlle , leváltani nem lehet.
  Na ha ő megy, kuszuszemet ülteti orbán oda ...és mehet a pénz lenyúlása ...mint a MNYP nál. ERRE VÁRNAK !!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyveres zsarolókat fogtak el a rendőrök Budapesten

Egy fővárosi vállalkozó 2012 májusától rendszeresen vásárolt kis mennyiségű kábítószert az egyik… Tovább olvasom