Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Orbán: Közép-Európa megújult

Közép-Európa megújulását emelte ki Orbán Viktor a visegrádi országok (V4) kormányfőinek keddi budapesti csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón. A miniszterelnök közép-európai együttműködést szorgalmazott, hogy a vasfüggönyt ne váltsa fel "pénzfüggöny", ugyanakkor elmondta azt is, a magyar diplomáciától a kétoldalú konfliktusok miatt most nem várható el, hogy e kooperáció motorja legyen.
Orbán Viktor szlovák, cseh és lengyel kollégáját, Iveta Radicovát, Petr Necast és Donald Tuskot látja vendégül kedden az Országházban.

A lengyel miniszterelnök 2007-es választási sikerére utalva Orbán Viktor úgy fogalmazott: a varsói expressz idén megérkezett Budapestre, látogatást tett Pozsonyban, és Prágát sem hagyta érintés nélkül. Ez számára azt jelenti, hogy Közép-Európa megújult, Közép-Európában az emberek komoly változásokat akarnak - mondta.

A kormányfő szerint ma komoly igény van Közép-Európában a közép-európai együttműködés rendszerének felépítésére.

Orbán Viktor azt mondta, ma a napnál világosabb: "ha nem akarjuk, hogy a vasfüggönyt pénzfüggöny váltsa fel (...), akkor a közép-európai államoknak együtt kell egymással működniük".

Ha lesz Közép-Európában erőteljes gazdasági növekedés, és az minél erőteljesebb, annál inkább lesz versenyképes az Európai Unió a nemzetközi gazdasági térben - hangsúlyozta.

Kifejtette: a találkozó alkalma ahhoz kapcsolódik, hogy véget ért a magyar V4-elnökség, és kezdődik a szlovák. Tájékoztatása szerint a megbeszélésen a magyar résztvevők beszámoltak az elmúlt egy év eredményeiről, így a dél-európai térség euroatlanti integrációjának segítéséről, a keleti partnerség fejlesztéséről, a közép-európai romastratégia megalkotásáról, valamint az energiabiztonság növeléséért tett lépésekről, és megállapították, hogy az egyéves magyar elnökséget sikerrel zárták. A szlovák miniszterelnök pedig bemutatta országának a következő évre kidolgozott visegrádi programját.

Orbán Viktor a közép-európai együttműködést firtató kérdésre azt mondta, "ha együtt akarunk működni egymással, akkor ahhoz kellő alázat szükséges". Vannak időszakok, amikor nincsenek kétoldalú konfliktusok, és vannak, amikor vannak; most éppen van - mutatott rá. "A magyar diplomáciától most nem az várható el, hogy első számú motorja (...) legyen ennek az együttműködésnek, hanem ezeknek a vitáknak a tudomásulvétele mellett, kellő alázattal, a nemzeti érdekeit képviselve, részese maradjon ennek a közép-európai együttműködésnek" - közölte.

Hozzátette, reméli, hogy az energetikában és az észak-déli transznacionális kapcsolatokban - így például a közlekedésben - eljutnak abba a szakaszba, amikor konkrét, látható eredménye is lesz a közép-európai együttműködésnek.

Az MTI korábbi információja szerint délután Orbán Viktor szlovák és cseh kollégájával folytat majd kétoldalú megbeszélést. Az Iveta Radicovával folytatott találkozó az első alkalom lehet a vitás kérdések rendezésére az új budapesti és az új pozsonyi kabinet között. (Donald Tuskkal már június 1-jén négyszemközt tárgyalt Orbán Viktor Varsóban, első külföldi hivatalos látogatásán.)

Olvasóink írták

  • 3. történész 2010. július 20. 18:14
    „A hülye demagóg dumától. Ha éhes vagy és egyfolytában ordítják a pofádba,hogy jó laktál a végén elhiszed. Így volt ez Matyi híveivel is ...csak felébredtek”
  • 2. Tapasztalt 2010. július 20. 17:29
    „na nem sokáig kábithatja már öket. .....egyébként a szlovák hölgynek sem tetszik a szlovák magyar állampolgársági törvény......pedig ő jobbos, és nem Fico.....”
  • 1. deszkás 2010. július 20. 16:54
    „Mitől?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos késelés egy kanna borért

Halálra késeltek egy 62 éves férfit az ajkai lakásán; támadói egy kanna borral távoztak,… Tovább olvasom