Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Orbán: lesz egy-két adóemelés

Emelkedni fog a szerencsejátékok adói, valamint az alkohol és a cigaretta jövedéki adója - mondta a miniszterelnök.

A vártnál kisebb gazdasági növekedés miatt a 2011-es költségvetésben jelentkezett 100 milliárdos "lyuk betömése" érdekében bevezetendő lépések között "lesz egy-két" adóemelés, így például a szerencsejátékok adói, valamint az alkohol és a cigaretta jövedéki adója - mondta a TV2-nek adott interjújában csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő hangsúlyozta: azokat a típusú adókat emeli a kormány, amelyek "nem a mindennapi élet legfontosabb kiadásaihoz kötődnek, illetve minden olyan kiadást leállítunk, amit nem feltétlenül muszáj az idén elvégezni, hanem ráérünk egy vagy két év múlva megvalósítani." Költségvetési elemek zárolására "már nem nagyon van mód, hiszen a közkiadásoknak elértük azt a kritikus határát, amely alá már nem mehetünk" - tette hozzá a miniszterelnök, azzal, hogy további konkrétumokat csak jövő szerdán a kétnapos kormányülést követően mond majd.

Azt ugyanakkor leszögezte: csak olyan változást hajt végre a kormány, amely nem veszélyezteti a legfontosabb célkitűzéseket: így nem akadályozza a munkahelyteremtést, a közfoglalkoztatás elindítását és az otthonvédelmet.

A stabilitási törvénnyel kapcsolatban a miniszterelnök elmondta: a törvény célja, hogy a magyar gazdasági rendszernek azokat a pilléreit helyezze biztonságba, amelyeken nyugszik a gazdaság teljesítőképessége. Vagyis az ország versenyképességének legfontosabb tényezőit védi meg ez a kétharmados törvény, amely rögzíti, hogy önfenntartónak kell lennie a magyar nyugdíjrendszernek, az egészségügyi kasszának, a magyar felsőoktatási rendszernek és "az önkormányzatoknak a gazdálkodásuk során állami szempontokat és érdekeket is szem előtt kell tartaniuk, vagyis ne fordulhasson elő, hogy miközben a központi költségvetés stabil, aközben az önkormányzatok költségvetése szétesik, nyakig eladósodnak" - mondta Orbán Viktor.

A felsőoktatási rendszerről szólva a kormányfő hozzátette: a rendszer ma nem enged elegendő számban fiatalokat az egyetemek kapuin belülre, és nem ez a kormány érdeke. Ugyanakkor a kormánynak az is a célja, hogy azokról a helyekről érkezzenek diplomás fiatalok, ahol a munkaerőpiac lehetőséget kínál a megélhetéshez. Orbán Viktor szerint a cél az oktatás és a munkaerőpiac összehangolása úgy, hogy közben senkit se zárjanak el a tanulás elől, miközben azt a problémát is meg kell oldani, hogy a friss diplomások ne menjenek el külföldre.

Kérdésre válaszolva a miniszterelnök kiemelte: ez nem jelent intézménybezárásokat, hanem "azt jelenti, hogy meg fogjuk mondani, hogy mely intézményeket tudja és kívánja fenntartani az állam, és segítséget nyújt, hogyha más intézmények magánintézményként tudják folytatni a működésüket, akkor ezt megtegyék."

A nyugdíjakkal kapcsolatban a kormányfő megerősítette, a legfontosabb cél a védett kor intézményének megteremtése, hogy az emberek a nyugdíjukat megelőző utolsó 5-10 évben egyfajta védettséget élvezzenek. "Ennek a közgazdasági és jogi alapjait" ősszel terjeszti a parlament elé a kormány - mondta Orbán Viktor.

A kormányfő kérdésre válaszolva elmondta: 2-3 hónapja tájékoztatta a belügyminiszter arról, hogy valakik az ő és felesége telefonhívásairól korábban "híváslistákat állítottak össze és egy rajzot készítettek arról, hogy kikkel állnak kapcsolatban". Orbán Viktor ezt "disznóságnak" nevezte és mint mondta "rendes ember ilyet nem csinál."

A Heti Válasz és a Magyar Nemzet csütörtökön írtak arról, hogy a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati elitjét érintő, a katonai ügyészség által nyomozott büntetőügyek egyikének sértettje Orbán Viktor miniszterelnök és szűk családja, valamint Kövér László házelnök lehet.

A miniszterelnök arról is beszélt: nem lát esélyt arra, hogy az európai gazdaság 8-10 évnél hamarabb kerüljön ki a jelenlegi válságperiódusból. Orbán Viktor szerint ugyanis az "elmúlt 2-3 hónapban eldőlt, hogy az eurózónában lévő országok és vezetőik nem tudnak, nem akarnak, nem képesek olyan döntéseket hozni, amelyekkel megakadályoznák, hogy saját országaik tovább adósodjanak el, vagyis belezuhannak egymás után az adósságcsapdába. Görögország már belezuhant: akkora az adóssága, hogy mindenki tudja, hogy nem tudják visszafizetni." Jelenleg Svédország és Magyarország kivételével minden uniós tagállamban nő az államadósság, vagyis "mindenki az adósságcsapda felé tart és az európai gazdaság a következő 8-10 évben folyamatosan küzdeni fog az adósságcsapdával" - tette hozzá Orbán Viktor.

A devizahitelesek megsegítésére létrehozott árfolyamgát intézményével kapcsolatban a miniszterelnök leszögezte: csak ideiglenes megoldás, nem oldja meg tartósan és véglegesen a családok problémáit, de "levegőhöz juttatja őket." A Fidesz-KDNP frakciószövetség a jövő heti háromnapos frakcióülésen tárgyalja a további otthonvédő lépéseket. A kormányfő leszögezte: a cél, hogy a bankok és az emberek közösen osszák meg a terheket.

A szolidaritási adó lehetséges bevezetését a miniszterelnök nem támogatja, mert az ahhoz vezethet, hogy "a gazdagok kihúzzák magukat az adózás alól" és kiviszik az országból a jövedelmüket. A kormányfő emellett kitart az egykulcsos adórendszer mellett és azt is elmondta: a kormány a posta bevonásával vizsgálja annak a lehetőségét, hogy ez emberek közvetlenül vásárolhassanak államkötvényt.

Orbán Viktor elmondta: jelenleg az államadósság 3-4 százalékos csökkenését tartja elérhetőnek, ezzel kapcsolatban a jövő héten tesz bejelentést.

Külpolitikában a miniszterelnök szerint Magyarországnak keleten kell keresnie új és erős szövetségeket: így például az arab országokkal, Izraellel, Kínával, Indiával és Oroszországgal kell egy-egy területen szoros szövetséget kialakítania, mivel ezekben az államokban csökken az adósság és nő a gazdaság. Orbán Viktor szerint Magyarországnak is megvan az esélye, hogy ilyen ország legyen.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. CCM 2011. szeptember 02. 18:21
  „Hát ekkora marhaságokat már rég nem hallottam ! Tudomásul kellene venni ,hogy Mo-nagy bajban van közép európa legeladosodotabb országa ! Ha olyan helyzetbe kerül mint görögország ami nem kizárt akkor a kutyát sem fogja érdekelni hogy mi lesz ezzel az országgal !
  A magyar gazdaság csak akkor stabil ha stabil a német ,osztrák ,francia és más Mo-n befektetö országok gazdasága ! Az ország exportjának 75%-at az annyira utált multi cégek bonyolitják le !”
 • 20. ferdzso 2011. szeptember 02. 13:26
  „"Mi nem hazudunk soha!!" (Nem én mondtam!) Sz. Peti megmondta, hogy a "maszop" hiába kárörömködik, NEM LESZNEK MEGSZORÍTÁSOK!! (Ez a kormány valóban, "szuperszónikus": Ők a "szuper", nekünk "szóni, kuss!") Azért mégis: ez a dohány, és szerencsejáték adóemelés, minek számít? Egy, biztos: Nem munkahely teremtő, népjóléti intézkedés! Hajrá, "kétharmad"! "Indulás lottózni, játék-gépezni, és aki nem dohányzik, sürgősen rászokni!"Kell a pénz az államkasszába!”
 • 19. újratöltve 2011. szeptember 02. 12:27
  „Hát azért ez nem semmi! Lett nyugdíjvédelmi biztos: elvették a megtakarításaimat! Lett otthonvédelmi biztos: elveszik az otthonomat! Van még valami "biztos" ötlete a q. rmánynak?”
 • 18. 620829 2011. szeptember 02. 12:20
  „http://ateceged.hu/ado-es-penzugyek/orban-tobbet-var-a-vallalkozoktol

  EGY DOLGOT KELLENE MÁR VÉGRE EGY KORMÁNYNAK VÉGREHAJTANIA...AZ ÖSSZES VESZTESÉGES CÉGET ELSZÁMOLTATNI....OTT A PÉNZ---EL KELL VENNNI TŐLÜK !!!rokon-koma-sógor jóbarát....ott a pénz!!!”
 • 17. spiler 2011. szeptember 02. 12:04
  „na narancsosok Ti még hisztek a vezírnek”
 • 16. Együgyű 2011. szeptember 02. 11:39
  „. Orbán: lesz egy-két adóemelés
  Emelkedni fog a szerencsejátékok adói, valamint az alkohol és a cigaretta jövedéki adója - mondta a miniszterelnök.

  Most mi lösz velöm embörök?

  Az a kevés öröm sé lösz mind eddig vót?

  A lótto is drágább lösz, sőt a szesz is, na, még a dohánytermékök is.
  Mi lösz itt olcsó? A fizetés, a táppénz, a nyugdíj, rokkant nyugdíj,....stb.
  Persze szerinte az infláció!

  Na, most már nyírhatjuk embörök egymást!

  A tehetősebbek a szögényebbeket, azok szögényeket, ezök mög a hajléktalanokat,...stb!

  Süllyedünk, mint a Titanik?”
 • 15. zoolii 2011. szeptember 02. 10:58
  „Ezt érdemes elolvasni: én nem tudtam eldönteni, hogy most sírjak, vagy röhögjek...
  http://www.fn.hu/belfold/20110902/orban_meggyozte_schmittet/”
 • 14. macs 2011. szeptember 02. 10:39
  „"Vagyis az ország versenyképességének legfontosabb tényezőit védi meg ez a kétharmados törvény, amely rögzíti, hogy önfenntartónak kell lennie a magyar nyugdíjrendszernek, az egészségügyi kasszának, a magyar felsőoktatási rendszernek...."
  Na, akkor fiúk/lányok:
  1. mindenki kezdjen spórolni, hogy öregkorában legalább annyi pénze legyen, amiből a létminimum szintjén el tud vegetálni.
  2. mindenki nagyon vigyázzon az egészségére, mert az önfenntartó egészségügy kifejezés szerintem fizetős szolgáltatást takar. (hálapénzen felül :-))
  3. mindenkinek javaslom, hogy a baba születésekor nyisson egy számlát a kicsinek, ahová havi rendszerességgel utal át pénzt, illetve kérje meg a rokonokat, hogy a gyereknek szánt ajándékok árának 80-90%-t utalják a számlára.
  Vagyis, aki teheti gondoljon a jövőre!!!!
  Aki nem teheti, illetve már idős, beteg, vagy a gyereke hamarosan eljut abba a korba, hogy továbbtanulása akruálissá válik, hát, fogalmam sincs mit csináljon.”
 • 13. geza 2011. szeptember 02. 09:10
  „Hát szép jövő, most már tudom kinek építették a lakóparkokat, kik veszik meg majd a hitel nemfizetése miatt kilakoltatott családok házait, a magyar földet...

  Külpolitikában a miniszterelnök szerint Magyarországnak keleten kell keresnie új és erős szövetségeket: így például az arab országokkal, Izraellel, Kínával, Indiával és Oroszországgal kell egy-egy területen szoros szövetséget kialakítania”
 • 12. tarkan 2011. szeptember 02. 08:10
  „Nekem a fent ismertetett intézkedések viszont azt mondják,hogy a cigaretta csempészek ténykedésének virágkora jő el, mit egy második,vagy ki tudja hanydik Al Capone,vagy Corleone dinasztia létrejöttének hajnala virrad reánk...azt meg már előttem nagyon élesen elmondták hogy ez ugye nem "megszorítás"csak tréfás egy -két adócska emelés..a krucifixét::)))))))”
 • 11. X_Y 2011. szeptember 02. 02:35
  „Nem ingatlanadó lesz - tulajdonosi járadék
  Nem vizitdíj lesz - nemzeti egészségügyi támogatás
  Nem adóemelés lesz - csak lehetőséget adnak a kormány kiadásainak támogatására”
 • 10. TC 2011. szeptember 01. 22:03
  „várható volt, nem is vártam ettől az em.. (nem írnám ki mert nem érdemli meg) semmit . Mégis csak marad a külföld...”
 • 9. Sandwitch 2011. szeptember 01. 22:03
  „A devizahiteleseket segítségként újabb, életük végéig tartó hitelbe kívánják taszítani. Szeptember 11-ig több mint 600 alkalommal jelenik meg a hirdetés a főbb médiákban, ami buzdítja az embereket az árfolyamrögzítésre (ezáltal az újabb hitel felvételére), mert szerencsére azért nem hülye a magyar, egyszer átverték őket a bankok, most résen vannak. Az egész kampány 50 millióba kerül. Köszönjük!!!!!!!!”
 • 8. tom_peris 2011. szeptember 01. 21:50
  „Eddig is nyilvánvaló volt hogy bármelyik vezetőnk hibázik azt nekünk kell kifizetni... Ez csak megerősíti ezt...”
 • 7. meinl 2011. szeptember 01. 21:41
  „booo!
  Nálad a pont!”
 • 6. deszkás 2011. szeptember 01. 21:12
  „BOO! Csatlakozom a véleményedhez, ha megengeded.”
 • 5. KamuNeni 2011. szeptember 01. 21:00
  „JONNEK A MEGSZORITASOK. Total nyomorba lessz az orszag 2-3 even belul. garantalt. Nem fogjak tudni a nyugdijakat fizetni. Mint a cikk is mondja, oktatasi intezmenyeket fognak bezarni.

  " ez nem jelent intézménybezárásokat, hanem "azt jelenti, hogy meg fogjuk mondani, hogy mely intézményeket tudja és kívánja fenntartani az állam, és segítséget nyújt, hogyha más intézmények magánintézményként tudják folytatni a működésüket, akkor ezt megtegyék".

  Az oroszok a kinaiak na meg a szeretett pakisztaniak fele fog az orszag segitsegert fordulni. Vagy felnezni rajuk?? nem pontosan lehet a cikkbol kivenni.

  <moderálva>”
 • 4. info 2011. szeptember 01. 20:49
  „"A nyugdíjakkal kapcsolatban a kormányfő megerősítette, a legfontosabb cél a védett kor intézményének megteremtése, hogy az emberek a nyugdíjukat megelőző utolsó 5-10 évben egyfajta védettséget élvezzenek. "Ennek a közgazdasági és jogi alapjait" ősszel terjeszti a parlament elé a kormány - mondta Orbán Viktor."
  Megvédi a nyugdíjuk emelésétől!!”
 • 3. Vörcsi 2011. szeptember 01. 20:43
  „Eddig is tőlem kért kölcsön a szomszédom sörre, ezután olyan drága lesz a sör, hogy javasolni fogom neki a banki hitelt!”
 • 2. Larsson 2011. szeptember 01. 20:16
  „De nem lesz MEGSZORÍTÁS, lassan mondom MEGSZORÍTÁS nem lesz!!!!! :D :D :D”
21 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pert nyert a fideszes képviselő az MSZP-vel szemben

Németh Szilárd, Csepel fideszes polgármesterétől egy 2010-es kijelentése miatt az MSZP egymilliós kártérítést követelt. Tovább olvasom