Délmagyar logó

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 14°C | 29°C Még több cikk.

Orbán levélben fordult az Európai Bizottság és az Európa Tanács elnökéhez

Orbán Viktor levélben fordult José Manuel Barrosóhoz és Herman Van Rompuy-hoz, hogy az uniós pénzügyminiszterek tanácskozásán a magyar álláspont ismeretében hozzanak döntést a csaknem 150 milliárd forintos, az unió kohéziós alapjából folyósítandó források tervezett megvonása ügyében.
Orbán Viktor barátságos, udvarias hangú levélben hívta fel José Manuel Barroso, az Európai Bizottság és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnökének figyelmét arra, hogy az uniós pénzügyminiszterek közelgő, március 13-i tanácskozásán a magyar álláspont ismeretében, azt respektálva hozzanak döntést a csaknem 150 milliárd forintos, az unió kohéziós alapjából folyósítandó források tervezett megvonása ügyében - írta csütörtöki számában a Népszabadság a birtokába került levélre hivatkozva.

A március 6-án kelt levélben a kormányfő megerősíti a kormány elkötelezettségét a költségvetési deficit és az államadósság uniós elvárásoknak megfelelő szintre történő leszorításában. Emlékeztetett arra, hogy e célok érdekében újabb, a GDP 0,4 százalékával egyenértékű kiigazítást jelentett be a kormány február 9-én, s a napokban elfogadta az uniós stabilitási paktumot is.

Orbán Viktor a levélben felhívja a figyelmet arra, hogy szemben 2011-gyel és 2012-vel, amikor a kormány egyszeri intézkedésekkel tudott csak úrrá lenni a hiányon, 2013-ban már strukturális intézkedések biztosítják a deficit leszorítását.

A miniszterelnök a Magyarországgal szembeni piaci bizalom erősödését is a megfontolandó szempontok közt hozza fel.

A Népszabadság érdekességnek nevezte, hogy a hiányleszorító kormányzati intézkedések levélhez csatolt listáján Orbán Viktor a Bajnai-kormánynak intézkedéseit is felsorolja.

Olvasóink írták

 • 8. qrumpli 2012. március 09. 04:35
  „És ha a papírt elhasználták azóta más célra?”
 • 7. smalltown 2012. március 08. 17:29
  „ja,levelben udvarias, mikozben olyanokat mond, hogy:

  A kormányfő szerint az olyan vezetői felfogással, mint amilyet az Európai Bizottság képvisel, még egy "vidéki kócerájt" sem lehetne elvezetni. "
  Tessen ezt megirni nekik, ne csak a hatuk mogott pontyogni.Kisse sunyi dolog, s ezt jobb helyeken nem szeretik.
  Majd pont ez a kisember fogja kiosztani az EB-ot, hogy hogy milyen felfogast kepviseljen.... Rohejes es szanalmas.”
 • 6. varadipal 2012. március 08. 13:53
  „Mint a pióca. Észrevette, hogy nem tekintik tárgyalópartnernek, nem hajlandóak vele leülni tárgyalni, most levelezőn osztja az észt. Ezzel csak egy baj van: nincs rá a térség értelmesebbik felén vevő. Később jön majd az e´mail, aztán a galambposta, később a füstjelek.Csodálkozom az Eun és az IMF-en, hogy még nem mondták ki:Ha nem mond le, csőd vár a szabadságharcos országra. Széllel szembe pisilni csak a nagyi hosszú befőttesüvegével a kézben lehet.”
 • 5. spiler 2012. március 08. 13:15
  „KUNCSORGOTT EGY KIS LÉÉRT
  palinkal kellene irazni egy kis dr-it a magyar gazdaság szárnyalásáról,magyar igazmondásról,a tetteket ne irják bele....mert akkor nekik annyi.....a virtusról -még a vonattal is szembe megyünk-oszt jónapot!
  ilyen ha a bolha köhög...azért mégis volt pár dolog amit a BAJNAI kormányzásnak köszönhet a kormány”
 • 4. kilo 2012. március 08. 12:13
  „A gorogoknek azert ontik a let, mert nem pofaznak allandoan vissza, mint egy arrebrugott palotapincsi.
  Itt meg jon a focista es egyik nap ir egy ilyen levelet, masnap elmondja a kamaraban, hogy az EU-t ugy iranyitjak, mint egy videki kocerajt, meg hogy o ul az asztalnal, csak nem jon ide az IMF hitelt adni. Harmadnap meg kiderul, hogy februar vegere sikerrel teljesitettuk az eves hianycel 50%-at!
  Es ezek utan higyjenek neki, mert azt keri.
  LOL. Vagy inkabb szanalmas.”
 • 3. lamuria 2012. március 08. 10:17
  „Szánalmas”
 • 2. v.imre 2012. március 08. 10:04
  „"...A Népszabadság érdekességnek nevezte, hogy a hiányleszorító kormányzati intézkedések levélhez csatolt listáján Orbán Viktor a Bajnai-kormánynak intézkedéseit is felsorolja. ..."

  Természetes, hogy felsorolja, hiszen Magyarország ellen a 2004-es eu csatlakozás óta folyik a túlzott deficit eljárás 2008 (!) óta, és Éppen ennek körébe tartozik az a Bajnai-kormány által is megtett takarékossági lépés sor, ami a 13. havi bérek és nyugdíjak megszüntetését is jelentette többek között. Hangsúlyozottan természetes kívánalom lenne az Orbán-kormány kritikusai számára politikai és média körökben is, hogy Magyarország és nem az Orbán kormány "ellen" indult deficit eljárás. Orbán Viktor kormánya nyilvánvalóvá tette, hogy csak egyszeri intézkedés volt a terhek megosztása a bankokkal és a multikkal, 2013-ban azok már nem lesznek, így marad 2011 óta változatlanul fenntartható 3% alatti államháztartási deficit. Tény adatok alapján joggal vethetjük az EU szemére, hogy tőlünk eltérően két tucatnyi eu tagállam államháztartási deficitje több, tucatnyi esetben duplája, mint a magyar, de velük szemben elnézőek. Ezért tartanám szükségesnek és megértőnek a hazai ellenzéki pártok és nagyobb részt a média megértését a helyzet iránt.”
 • 1. bubuk 2012. március 08. 09:42
  „Eközben a görögökbe öntik a lét, mint a huzat!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országszerte mintegy 2500 kórházi ágy szűnhet meg

Országszerte mintegy 2500-zal csökkentenék az aktív kórházi ágyak számát - írta csütörtöki számában… Tovább olvasom