Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Orbán levele Merkelnek: a magyar kormány tiszteletben tartja az európai normákat

Magyarország és a magyar kormány a legteljesebb mértékben tiszteletben tartja az európai normákat és az Európai Unió alapszerződését, a magyar Országgyűlés pedig nem fogadott el egyetlen olyan törvényt sem, amely sértené ezeket a fontos értékeket - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Angela Merkel német kancellárhoz írt levelében.
A szerdai keltezésű dokumentumot Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke juttatta el csütörtökön az MTI-nek.

A magyar kormányfő azzal összefüggésben fordult levélben a német kancellárhoz, hogy a magyar alaptörvény negyedik módosításáról vitázott csütörtökön a német törvényhozás alsóháza, a Bundestag. Orbán Viktor azért kereste meg még szerdán Angela Merkelt, mert - mint írta - feltételezte, hogy a német szövetségi kormány megfelelő képviselője is reagálhat a vitában elhangzottakra.

"Szeretném Önnek ismételten kinyilvánítani, hogy Magyarország és a magyar kormány az európai normákat és az Európai Unió alapszerződését a legteljesebb mértékben tiszteletben tartja. A Magyar Országgyűlés nem fogadott el egyetlen olyan törvényt sem, amely sértené ezeket a fontos értékeket" - írta Merkelnek a magyar miniszterelnök.

Hozzátette, hogy ha a Bundestag vagy a német kormány a magyar törvényalkotással kapcsolatos bármely kérdés iránt részletekbe menő érdeklődést mutat, a magyar kabinet, mint mindig, most is örömmel áll rendelkezésükre a szükséges információkkal.

Orbán Viktor egyúttal tájékoztatta a kancellárt, hogy Magyarország európai értékek melletti elkötelezettségét szóban és írásban is megerősítette az európai uniós intézmények vezetőinek.

"A Bundestag és a német szövetségi kormány magyar politika iránt mutatott érdeklődését ezúton is tisztelettel megköszönöm" - zárta sorait a kormányfő.

A német parlamentben az azonnali kérdések órájában foglalkoztak csütörtökön a magyar alkotmánymódosítással az ellenzéki Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kezdeményezésére. A vitában az ellenzék valamennyi pártja elítélte a módosítást, és követelte, hogy a megítélésük szerint az európai alapértékeket sértő lépés ellen határozottan lépjen fel Angela Merkel kancellár és a német kormány. A kormánypárti képviselők bírálták az ellenzéki felszólalások hangnemét, és kiemelték, hogy az ügy uniós intézményekre, nem pedig a német parlamentre tartozik.

Olvasóink írták

 • 3. Mozimasiniszta 2013. március 14. 18:59
  „2#-es ! egyetértek veled , de annyit még hozzátennék: a balfertály odáig merült, hogy tehetetlenségében, abszurd lehetetlen helyeken is megpróbálnak a saját országuk ellen hergelni, mindenféle illetéktelen népeket... és ha ezeket bármely olvasó, a megfelelő jelzővel illeti, akkor a Moderátor a szívéhez kap - és húz...”
 • 2. Koszta 2013. március 14. 17:17
  „"A német parlamentben az azonnali kérdések órájában foglalkoztak csütörtökön a magyar alkotmánymódosítással az ellenzéki Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kezdeményezésére."
  "A kormánypárti képviselők bírálták az ellenzéki felszólalások hangnemét, és kiemelték, hogy az ügy uniós intézményekre, nem pedig a német parlamentre tartozik."
  -
  Úgy látszik hogy a szoci acsarkodás (ellenzékben) már "internacionális" jelenség lett...
  -
  De egyet kell értenem a német kormánypárti véleménnyel... Nem az ő ügyük...
  Még akkor sem ha a folyamatos alkot-mány módosítások számomra is azt mutatják, hogy ez az alkotmány így nem túl jó, nem túl átgondolt "alkot-ás"... A törvénykezés szintjéről nem kell mindent alkotmányozás szintjére emelni... Egyszer és együtt kellene a két rendszert összehangolni... Új alkotmány nem születhet erre alapuló új törvénykezés nélkül... Ha pedig az új nem jól működik... Akkor ott valami el lett tolva... 4*, 5*, 6*... akárhányszor tákolgathatjuk... Ettől nem jobb lesz... Inkább újra kell gondolni a rendszert...
  De nekünk! És nem a külföldnek.
  Ha a balos ellenzék csak ennyire képes, külföldre rohangálni, uszítani, hangulatot kelteni, akkor ez nekem kevés... Ettől nem lesz jobb a pozíciójuk itthon, ettől nem fogok rájuk szavazni, hogy elkezdenek saját hazájuk ellen savazni...
  Mert ugye abban mindenki biztos, hogy a Német Szociáldemokrata Pártnak valaki bizony "súgott"... Máskülönben nem lenne ezen műbalhé... A német parlamentben.”
 • 1. zero 2013. március 14. 17:00
  „A kormánypárti képviselők bírálták az ellenzéki felszólalások hangnemét, és kiemelték, hogy az ügy uniós intézményekre, nem pedig a német parlamentre tartozik. Ami igaz is”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cséfalvay Londonban: a kormány nem készül választási költségvetésre

Az NGM állatitkára leszögezte azt is, hogy a kormánynak nem érdeke a gyenge forint. Tovább olvasom