Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Orbán: Magyarország egy zálogba adott ország

A kormányfő szerint 2010-ben, a kormányváltáskor az ország rosszabb gazdasági helyzetben volt, mint Görögország.
Zálogba adott országként jellemezte Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap a chicagói Szent István-templom épületében, helyi magyarok előtt tartott beszédében, amelyben szólt arról is: hamarosan megszületik az a törvény, amely lehetővé teszi, hogy levélben is szavazhassanak a kettős állampolgárok a magyar parlamenti választáson.

A kormányfő szerint 2010-ben, a kormányváltáskor Magyarország rosszabb gazdasági helyzetben volt, mint Görögország. "És persze mindenki szeretné, ha Magyarország szárnyalna, Európa leggyorsabban növekvő gazdasága meg a legsikeresebb gazdasági rendszer lenne, de nem szabad elfelejtenünk azt, hogy 2010-ben nem nulláról indultunk, hanem a görögöknél is rosszabb helyzetből kezdtük meg az ország talpra állítását" - fejtette ki Orbán Viktor, aki részt vesz a chicagói kétnapos NATO-csúcstalálkozón.

Magyarországra sajnos még ma is igaz - folytatta -, hogy egy zálogba adott ország, ugyanis "a megelőző évek során zaciba vágták Magyarországot: óriási hiteleket vettek fel, cserébe pedig elzálogosították Magyarországot". "Ez a hitel, ami könnyű és olcsó pénznek tűnt még ezelőtt 5-10 évvel, az időközben drága és nehéz pénzzé vált, és agyonnyom bennünket. Egy óriási adóssághegy alatt vagyunk" - mondta a kormányfő, megismételve egyúttal azt a célkitűzést, hogy belátható időn belül legalább 5,5 millió magyar embernek kell dolgoznia és adót fizetnie. "Ha ezt nem tudjuk elérni, lehet akármilyen hókuszpókusz, könyvelés, pénzügyi trükközés, az ország nem fog megállni a lábán" - figyelmeztetett.

Orbán Viktor szólt az új alaptörvényről is, amellyel kapcsolatban hangsúlyozta, 2010-ig Magyarország volt az egyetlen a volt kommunista államok közül, amely nem volt képes arra, hogy megalkosson egy új alkotmányt. "Magyarország folyamatosan megegyezésekkel, kiegyezésekkel, paktumokkal, átmeneti megoldásokból fakadó döntésekkel próbálta igazgatni az életét, de nem volt alapunk, biztos fundamentumunk" - mondta, megjegyezve, hogy szilárd alap nélkül az ország megrendül és összeomlik.

Az alaptörvény rendelkezései közül kiemelte azt a passzust, amely kimondja, hogy a világban szétszórtan élő magyarok mindannyian ugyanahhoz a nemzethez tartoznak, és ezt a tényt a mindenkori kormányoknak és parlamenteknek kötelessége közjogi erővel elismerni. Kijelentését nagy tapssal fogadta a mintegy 300 jelenlévő, csakúgy, mint a kettős állampolgárságról szóló szavait. Utóbbival kapcsolatban közölte: hamarosan megszületik az a törvény, amely lehetővé teszi, hogy levélben is szavazhassanak a kettős állampolgárok a magyar parlamenti választáson. A kormányfő arra biztatta hallgatóságát, hogy - "most, hogy a magyar állampolgárság hátszele végigfúj a magyarlakta területeken" - azok, akik nem honosításra várnak, hanem egész egyszerűen csak korábban nem folyamodtak a magyar állampolgárságot bizonyító dokumentumért, minél hamarabb tegyék ezt meg.

Ennek lesz jelentősége - magyarázta a helyi magyaroknak -, mert így egyúttal az Európai Unió állampolgáraivá is válnak, és részt vehetnek majd a magyar nemzet legfontosabb döntéseiben, így a parlamenti választáson is.

A miniszterelnök kitért az alaptörvény családot érintő részére is, amellyel kapcsolatban úgy fogalmazott: "nem tudom, errefelé mi a divat, de a magyar alkotmány világosan kimondja, hogy a család az egy férfi meg egy nő". A család a jövőhöz tartozik, ugyanis ha van család, vannak gyermekek, és ha vannak gyermekek, van jövő - mondta.

Szavait azzal zárta, hogy "mi egy sokkal különb és tehetségesebb nép és ország vagyunk annál, mint hogy 2010-ben arról kelljen gondolkodni, belezuhanunk-e a szakadékba". Magyarország különb ország annál, mint ahová az elmúlt 60 év eredményeképpen jutott - jelentette ki, közölve: ez vezeti a magyar kormányt, Magyarország pedig szép jövő előtt áll.

A rendezvényen - amely a beszéd után misével folytatódott - részt vett a NATO-csúcstalálkozóra érkező magyar delegáció több tagja is, köztük Hende Csaba honvédelmi miniszter, Martonyi János külügyminiszter, Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter és Szapáry György washingtoni magyar nagykövet.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. saturnus 2012. május 23. 13:05
  „Egy apparátus dolgozik az ilyen mondatok összeállításáról jó fizetésért. És be is nyalja az elmúlt huszonkettő év alatt elbutított választó.”
 • 37. smalltown 2012. május 21. 21:24
  „35
  Te mit fogtal fel a tiszta beszedbol?:)”
 • 36. baba60 2012. május 21. 20:05
  „Milyen érdekes, hogy Orbán Amerikába, mily hangzatosan össze tudja foglalni, hogy mi történt a rendszerváltás óta. Nem kell elfelejteni, hogy ők is ott voltak az előző 20 évbe, ők is követelték a saját jussukat amikor nem voltak a húsosfazék mellett. Most tud okosakat mondani, voltak évek amikor még az országgyűlésbe sem járt be. Most pedig az alaptörvény volt a legfontosabb, pedig szerinte nagyon blama helyzetbe vette át az országot, akkor először az kellet volna elsikamikálni, majd utána alaptörvénykezni. Az ott levő 300 ember meg azt sem tudja, hogy mihez tapsolt kitörő örömmel, és nem kellene úgy tenni, min ha csak ő tudna bennünket a "szakadék szélétől" megmenteni (idézet volt). Amerikába lehet, hogy mindenki örömködne mindennek, de nem nekik kell a mindennapokat ezzel a gerinctelen, tiszteletlen, ostoba és társasággal a mindennapokat megélni. Azt meg, hogy levélben lehessen szavazni az kész röhej, az internet nem elég biztonságos a "fő ügyintézőnek", akkor a levél mitől lesz az? Ja attól, hogy csak Ők bontják fel és az mondanak amit akarnak és senki sem tudja megcáfolni. Hol van ilyenkor az ellenzék, mért tartják a pofájukat, így akarják ezt a díszpinty társaságot leváltani? Na ez is röhej.És tényleg szép jövő előtt áll az ország, de nem vele hanem nélküle, és én meg ezért megyek misére, hogy igy legyen. Passz-kész.”
 • 35. sügér63 2012. május 21. 18:28
  „Tiszta beszéd, de Magyarország azon a tőmegen bukik el akik még ezt sem tudják felfogni, azaz azokon a csicskákon akiket az előző kormány jól tartott a hitelekből, amit most mindenki fizet.”
 • 34. trewuz 2012. május 21. 13:41
  „ugyan már, ezt senki sem hiszi el Viktornak. Már nem tud mit kitalálni. Nincs TB az új alaptörvényben, nincs bebiztosítva a nyugdíjam (nem is lesz?) a pénzemet nem éri meg bankba rakni Magyarországon, akkor most miről beszélünk? Ne pattogjon, hanem fogja be a száját.”
 • 33. macs 2012. május 21. 12:56
  „Nagyon remélem, hogy azok a magyarok, akik a demokrácia egyik fellegvárában élnek, nem fognak egy olyan választáson résztvenni, aminek a következményei nem lesznek hatással az életükre, ahol ők csak kibicek, és mint tudjuk a "kibicnek semmi sem drága".”
 • 32. keletaru 2012. május 21. 12:48
  „Na ehhez nem kellet sok iskola ! Ahhoz kellet volna rendszerváltás után nem hagyni széthordani mindent ! Nekem innen úgy tűnik még mindég a hatalmi harc van . Nem értünk történik/-nek dolgok ! Üdv Kuci”
 • 31. kilo 2012. május 21. 12:16
  „De most mar legalabb olyan jok lettunk, mint Burma!”
 • 30. roxper 2012. május 21. 11:42
  „Ebből a hazugságból is jól látszik, hogy legalább 2-3 éve nem jelent meg az orvosánál...”
 • 29. ferdzso 2012. május 21. 11:35
  „Egy újabb "hír", ami a "ne szólj szám, nem fáj fejem" kategóriába sorolandó.(Reméljük, a következő kínos; alig két évet is átvészeljük valahogy...)”
 • 28. Queenmargareth 2012. május 21. 11:16
  „úgy őszintén abban az általad pocsék időszakban nem éltél jobban?Vagy most a fidesztől kapod a béred?
  én ugyanis jobban éltem. munkától kezdve mindenem megvolt.”
 • 27. nemtudomka67 2012. május 21. 09:20
  „Most aztán elég legyen!
  Nem sül le a bőr Orbán képéről?Mindössze arra képes,hogy két évvel a választások előtt szavazatgyüjtő körútra
  járjon.Aki nem itt él,annak igen mindegy,hogy mi éheh halunk,megfagyunk vagy az egyre romló egészségügyi ellátás miatt múlunk ki.Hogy elhülyülnek a gyerekeink,föld nélkül maradnak a ténylegesen földművalésből,
  állattenyésztésből élni kívánók.Könnyen szavaznak a Fideszre.A kíbicnak semmi se drága!Még nem tudják a szerencsétlenek,hogy a választások után Orbán és serege tesz rájuk!
  Bár nincs min csodálkozni.Itthon is az a legfontosabb,hogy hol ,mikor,kinek milyen faszobrot állítsanak,amit vagy
  lelocsolnak piros festékkel vagy nem.Az a kutyát nem érdekli,hogy két év alatt egy jottányit nem haladtunk előre.
  Ha akkor a szakadék szélén álltunk,akkor most büszkén mondhatjuk,már belelógunk.A határon túli honfitársaink meg hozzásegítenek bennünket,hogy bele is essünk.
  Jó néhány erdélyi és vajdasági magyart támogattam a 90-es években.Mára eljutottam odáig,ha meghallom,hogy
  határon túli szegény honfitárs,mérhetetlen ellenszenvet érzek.Tét nélkül dönthetnek a sorsom felett annélkül,hogy
  figyelembe vennék az érdekeim.Kösz Fidesz!!!!”
 • 26. balihoho 2012. május 21. 08:19
  „Törvény fogja garantálni, hogy levélben is szavazhatnak? Megnyílik az út a választási csalások előtt!”
 • 25. lamuria 2012. május 21. 07:28
  „ES MIERT KELL MEGVARNI A LEPUSZTULAST ? TI EMBEREK MEGIS MIRE VARTOK ?”
 • 24. zoolii 2012. május 21. 07:14
  „Az a baj, 2014-ben olyan állapotban fogják átadni az országot, mint Etiópia... És akkor már nem lehet elmúltnyócévezni!”
 • 23. csonakos 2012. május 21. 06:18
  „Érdekes egy ember a Vezér! Külhonból mer csak hazabeszélni! Azt miért nem mondta el, hogy az eladósításban az Ő személyes utasítására cselekedtek a Fidesz vezette önkormányzatok és hatalmas deviza adósságot halmoztak fel ami az ország eladósításában jelentősen közrejátszott, játszik.
  Egyetértve az alanti hszekkel, csak az szavazhasson hazánkban aki itt fizet adót és van állandóan bejelenetett lakása legalább öt éve! Ismerjük már ezt az bejelentkezéses játékot!”
 • 22. NP1 2012. május 21. 06:06
  „lukrecia 2012.05.20. 21:25
  "A liBajnai?? na megyek aludni, ez már fáj." - neked az igazság általában fájni szokott.

  Bajnai nem hazudott két hét alatt rendet, nem hazudott nagyarányú adócsökkentést, nem hazudott nemzeti együttműködést stb. Azt mondta: fájni fog! Fájt is, de legalább felnőttként, az igazmondók tisztességével kezelt bennünket.

  Más:
  Nem tudom, hogy a derék amerikai nemzettestvéreink vajon akkor is tapsoltak volna, ha a telefonadó, csekkadó, a 27%-os ÁFA rájuk is vonatkozna?”
 • 21. smalltown 2012. május 21. 05:50
  „13 lukrecia,
  te szerintem evek ota alszol.”
 • 20. Egyolvasó 2012. május 21. 05:08
  „18. IGAZMONDO2 2012.05.20. 22:39

  Ez csak rajtunk választókon mulat, hogy milyen birkák vagyunk amiért hagyjuk az ámokfutását.”
 • 19. qrumpli 2012. május 21. 04:50
  „Majd aki felvette a lóvét az fizeti vissza.
  Úgy hogy el lehet húzni mán a jegesmedve jéghideg F....a ,mocsok banda.”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Levélben is szavazhatnak majd a kettős állampolgárok

Az ehhez szükséges törvény hamarosan megszületik - mondta Orbán Viktor Chicagóban. Tovább olvasom