Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Orbán: Magyarország ki tud állni magáért és polgáraiért

Orbán Viktor szerint Magyarország ma erősebb és függetlenebb, mint az elmúlt húsz évben volt.

A miniszterelnök hétfőn, napirend előtt a parlamentben a magyar EU-elnökség félidejénél tartott értékelésében azt mondta: az elmúlt három hónap legnagyobb eredménye az, hogy "Magyarország már ki tud állni a nemzetközi porondon saját magáért és polgáraiért, amikor kell, vállalja a konfliktusokat is, és sikeresen meg tudja vívni őket". Az elnökség legfontosabb teendőjének az EU közös gazdasági kormányzásának megteremtését nevezte.

Európa megerősítése közös cél - jelentette ki beszédében a kormányfő, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a magyar EU-elnökségnek van egy másik célja is, mégpedig az ország új helyének, új pozíciójának kijelölése a válság utáni Európában. Hozzáfűzte, "elnökségünk ideje éppen egybeesik Magyarország megújításának sorsfordító időszakával, azokkal a hónapokkal, amikor a legnagyobb küzdelmeket vívjuk a megújulás érdekében, és amelyeknek kimenetele hosszú évtizedekre meghatározó lesz az ország élete szempontjából".

Magyarországnak a korábbi igen gyenge pozíciói helyett jobbakat, tekintélyesebbeket kell elfoglalnia a régióban, Európában, a világban, ez azonban konfliktusokkal jár - mondta, majd hozzátette: csak az az ország tudja javítani nemzetközi pozícióját, amely nem ijed meg senkitől, kiáll az igazáért, céljaiért, és így képes erősíteni önállóságát, függetlenségét, érvényesíteni álláspontját.

Szerinte az elmúlt három hónap legfőbb sikere éppen az, hogy "Magyarország már ki tud állni a nemzetközi porondon saját magáért és polgáraiért, amikor kell, vállalja a konfliktusokat is, és sikeresen meg tudja vívni őket". Ezért Magyarország ma erősebb és függetlenebb, mint az elmúlt húsz évben volt - emelte ki, megjegyezve, hogy ezért tud az ország a soros elnökséggel hasznára lenni Európának, hiszen csak egy öntudatában erősödő, saját céljaiért bátran kiálló ország tud segíteni Európa egészének abban, hogy sikeresen megújuljon.

Orbán Viktor rámutatott, egyáltalán nem volt túlzó az elnökség átvételekor az a kijelentés, hogy a kommunizmus bukása óta olyan nehéz év nem várt még Európára, mint az idei, "Magyarország tehát Európa legnehezebb évét fogta ki, ami a magyar történelmet ismerve akár megszokottnak is tekinthető".

A miniszterelnök szerint a magyarok azok közé tartoznak, akik elsők között ismerték fel a megújulás szükségességét, azt, hogy a nyugati világ pénzügyi válsága érvénytelenné tette a régi mércéket, eszközöket, "ezért a nemzetközi gazdasági válság utáni Európát és Magyarországot a régi szabályok szerint nem lehet működtetni, miként Magyarországon sem lehet a krízist azokkal az eszközökkel kezelni, amelyek magát a válságot okozták".

Felismertük és megértettük, hogy azért kell megújulni, mert a régi politika az egekbe növelte az adósságot, valamint azt is, hogy a "részátalakítások" nem vezetnek sehová, az ország alkotmányos újjászervezésére van szükség - sorolta, folytatva, felismertük és megértettük azt is, hogy a Magyarország és Európa előtt álló problémák nagyon is hasonló természetűek, és a feladat természetrajza is hasonló: Magyarországot és Európát is át kell szervezni. A két legfontosabb feladat Magyarországon és Európában is ugyanaz: az államadósság csökkentése és a munkahelyteremtés - mondta a kormányfő. Megjegyezte, Magyarországon ma a politika távolról sem tökéletes, messze nem hibátlan, de immár az emberekről szól.

A magyar elnökség legnagyobb teljesítményének a közös gazdasági kormányzásról szóló hatos jogszabálycsomagot nevezte, amelyet minden tagállam elfogadott, és az Európai Parlament elé kerül.

A magyar EU-elnökség legfontosabb teendője az Európai Unió közös gazdasági kormányzásának megteremtése - közölte, kijelentve, hogy ebben Magyarország jó úton és jó ütemben halad, függetlenül attól, hogy nem csatlakozott az unió versenyképességi paktumához, amelyet az eurózóna tagállamai kezdeményeztek. Ezzel kapcsolatban a kormányfő megismételte: a kabinet a paktum hat céljából ötöt kívánatosnak tart, és meg is fog valósítani, a társasági adó alapjának harmonizációját azonban az ország érdekeivel ellentétesnek ítéli. "Eszünk ágában sincs adókat növelni, nem veszünk részt olyan paktumban, amely ezt követelné tőlünk" - hangsúlyozta.

A magyar elnökség eddig elvégzett munkájáról számot adva Orbán Viktor kifejtette: Brüsszelben eddig 750 munkacsoportülést vezettek, 16 tanácsülés megszervezéséhez és levezényléséhez járultak hozzá, 9 informális miniszteri tanácsülést tartottak, és egyszerre több száz ügyön dolgoznak. Az állampolgárok életét közvetlenül is befolyásoló eddigi eredmények között említette az európai polgári kezdeményezést részletesen szabályozó rendelet véglegesítését; a határon átnyúló egészségügyi ellátásra vonatkozó betegjogi jogszabály elfogadtatását; az elektronikai és elektromos hulladékok újrahasznosítása felülvizsgálati ügyének megoldását; a közös agrárpolitika jövőjéről szóló következtetések elfogadását; a kohéziós politika és az Európa 2020-ig szóló stratégiájának összekapcsolását; az egységes szabadalmi oltalom rendszerének megteremtését; valamint az energiapolitika területén elért eredményeket, így azt, hogy elfogadták, hogy 2014-re megteremtik az egységes gáz- és árampiacot.

Korábban írtuk:

Alkotmányozás - A kormánypárti javaslat módosításairól folytatódik a vita

Az Országgyűlés mai egynapos ülésén fejezi be a kormánypárti alaptörvény-javaslat részletes vitáját. A képviselők a megszokott interpellációs blokk előtt, összesen öt órában utoljára szólhatnak hozzá a készülő alaptörvény tervezetéhez, amennyiben ahhoz a későbbiekben már nem érkeznek további módosító indítványok.

A pénteken kezdődött részletes vitához hasonlóan a hét első napján is terítékre kerülhet az a kormánypárti frakcióvezetők által benyújtott javaslat, amely 15 tagúra növelné az Alkotmánybíróság (Ab) létszámát, és amely költségvetési kérdésekben csak akkor jogosítaná fel ismét teljes körű döntésre a testületet, ha az államadósság a GDP 50 százaléka alá csökken.

A honatyák emellett ma is kifejthetik véleményüket a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés lehetőségének kimondásáról, vagy például a gyermekek után járó szavazati jog és a vármegye elnevezés elvetéséről, továbbá arról is, hogy az igennel szavazó képviselők neve mégse szerepeljen az alaptörvény végén.

Az alkotmányozás előzetes menetrendje alapján a parlament alkotmányügyi bizottsága április 6-án és 7-én ül össze utoljára; amennyiben ekkor nem születnek újabb módosító javaslatok, akkor a határozathozatalok előtt már csak Kövér László házelnök mond előterjesztőként zárszót.

Az Országgyűlés az új alkotmány április 18-ra tervezett elfogadásáig nem tárgyal más előterjesztéseket. A végleges alkotmányjavaslat elfogadásához az országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges. Az államfő várhatóan április 25-én, ünnepélyes keretek között írja alá a szöveget.

Az alkotmányozás parlamenti szakaszának kezdetén két javaslatról nyílt meg az általános vita, a képviselők a Fidesz-KDNP által benyújtott, Magyarország Alaptörvénye címet viselő előterjesztéshez és a független Szili Katalin A Magyar Köztársaság Alkotmánya elnevezésű javaslatához szólhattak hozzá. A kormánypártoknak és az ellenzéknek erre egyaránt összesen 20-20 óra állt rendelkezésre, ám az MSZP és az LMP nem vesz részt a vitában.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. queenmargareth 2011. április 06. 11:51
  „na ez a kijelentés sokkal durvább, mint az Őszödi beszéd, azért gondolkozzon már ez az agyament”
 • 31. Csonka László 2011. április 05. 07:43
  „++++++++++++"Az Országgyűlés hivatala úgy értelmezi a végkielégítéseket sújtó 98 százalékos különadóról szóló törvény rendelkezéseit, hogy azok nem vonatkoznak a parlamenti képviselőkre, mert a munkaviszonyuk speciális, valójában nem foglalkoztatottak, nem állnak munkavégzésre irányuló jogviszonyban sem - írta keddi számában a Népszabadság." ???????????????????????????”
 • 30. smalltown 2011. április 05. 02:53
  „"Magyarország már ki tud állni a nemzetközi porondon saját magáért és polgáraiért, amikor kell, vállalja a konfliktusokat is, és sikeresen meg tudja vívni őket"

  mikor kezelik mar ezt az orultet????”
 • 29. KamuNeni 2011. április 04. 23:12
  „Ez a orban ez egy nagyon okos pali. Ez mindent tud mit hogy kellene es lehetne. Csak eppen szart se er mert nem csinal semmit.”
 • 28. Csonka László 2011. április 04. 22:52
  „29. szentjanosbogar 2011.04.04. 22:34 KRIZIS- attol van tobbekkozott Mo-on hogy a 40 even at megtermelt javak a gabonatol a bauxitig kigordult barati aron az oroszokhoz , barati gesztussal eltatottak szuleink nagy szuleink az itt allomasozo elvtarsakat es csaladtagjaikat. A "Való-világ" MA: a gabona nyugati-izraeli spekulánsoknál, a bauxit+ MAL ha nincs a katasztrófa, már régen Boszniában termelne !!!!!! Ma nem elvtársakat tartunk el, ha nem uniós polgártársainkat avval, hogy ami nekik, <moderálva> az nekünk +az élet! Az eltartásban +nem változott semmi, csak annyi akkor még volt miből, most+ a semmiből tartanak el a nagyik !!!!!!!!!!!!”
 • 27. szentjanosbogar 2011. április 04. 22:34
  „Emberek!- ebredjetek mar fel, a kapitalizmus epitese nem ugyanaz mint a voros nyakkendos uttoros idoszak.
  A negativ hozzaszoloktol megkerdeznem : a 40 eves orosz uralom jobban tetszett mint az Eu-hoz valo tartozas?
  KRIZIS- attol van tobbekkozott Mo-on hogy a 40 even at megtermelt javak a gabonatol a bauxitig kigordult barati aron az oroszokhoz , barati gesztussal eltatottak szuleink nagy szuleink az itt allomasozo elvtarsakat es csaladtagjaikat.
  40 ev gondoljanak csak bele. ALKOTMANY ,minden alkotmany a vilag valtozasaival az ido haladtaval megerik a valtozasra . Ezt tudomasul kell venni, ennek a valtozasnak most jott el az ideje.”
 • 26. Csonka László 2011. április 04. 21:23
  „Orbán: Magyarország ki tud állni magáért és polgáraiért+Orbán Viktor szerint Magyarország ma erősebb és függetlenebb, mint az elmúlt húsz évben volt. ÉS RÁKÉRDEZHETEK: a kettős állampolgáriért is,+van még mit eladni ??????”
 • 25. nagyzsuzsa 2011. április 04. 20:56
  „25. jozko 2011.04.04. 20:40
  "Ha viszont felelősséggel végzi a munkáját: támogassuk!"
  És szerinted ez a felelősségel végzett munka? A gazdagot még gazdagabbá tenni a szegényt meg földönfutóvá. Ezt kellene támogatni? Én azt gondolom nem erre adták az emberek a szavazataikat.És pofátlan módon hangoztatják, hogy a nép hatalmazta fel őket.
  Sajnos a fidesz nem csapatmunkás, hanem az egypártrendszer híve, csak ő és senki más(:”
 • 24. karma 2011. április 04. 20:48
  „Miről beszél ez a szerencsétlen?Úgy nyoja mit egy gramofon csak nem hallgatja vissza a sok baromságot amit leírtak neki.Nem baj már megszoktuk 40 év alatt "ez az év mér kemény lesz,de utána....???"Ennyit a világon nem hazudott még senki.Törvényt kénehozni a kamu dumára amit ígér tartsa be.Villanypásztort a lábára és.......”
 • 23. jozko 2011. április 04. 20:40
  „Isten óvjon bármilyen kormányt attól, hogy úgy általában a "nép+ nevében, szándékai szerint cselekedjék!
  Az maga lenne az anarchia!

  Felelős vezetőként a Miniszterelnöknek az ország hosszútávú érdekeinek szem előtt tartásával kell a nép
  é r d e k e i szerint cselekednie!
  "Írástudóként", válsztott, felelős vezetőként-az összes érdemi információ birtokosaként-
  neki kell döntéseket hoznia- nem befolyásolhatja a pilllannatnyi "népakarat" !

  Ja igen!
  A döntéseiért viszont anyagi és erkölcsi felelősséggel tartozzon az ilyen beosztásban lévő vezető!
  Ha így nem kell-ne vállalja!
  Ha vállalta-viselje a felelősséget - és ez tűnjön is ki a munkja során!

  Ha viszont felelősséggel végzi a munkáját: támogassuk!
  Egyedül az égvilágon semmire nem megy!

  Nem vagyok a Fidesz tagja!
  De csapatmunmkát nem tudok másképpen elképzelni.
  Egy hajóban evezünk.”
 • 22. X_Y 2011. április 04. 18:52
  „Magyarország lassan olyan független lesz mint Albánia Enver Hoxha idején :)

  Mindenki más hüjje, csak mi vagyunk az okossak :) Hát ahol ijjen álamfő van ...

  Örülök hogy jó messze vagyok ettől a Magyarisztánnak nevezett diliháztól :O”
 • 21. sr 2011. április 04. 17:56
  „Hát én úgy érzem, hogy nem Magyarország áll ki értem, hanem Viktor a saját elcseszett gondolataiért áll ki! Nem ugyan az!”
 • 20. Mignon 2011. április 04. 17:23
  „Latom, egyedül szorakozok itt.
  Akkor ezt meg leirom:

  Szlovakiaban
  -bevezettek egy "nyelvtörvenyt", es...? Mi törtent? Mit csinalt az EU...?
  Semmit.
  Cshorszagban
  -meg mindeg nem hatalytalanitjak az un. "Benes-törvenyeket"! Mi törtenik? Mit csinal az EU...?
  Semmit.

  En is ellenörzes ala veszem a mediat, az Alkotmanybirosag hatasköret szükitem.
  Mi törtenik? Mit csinal az EU...?
  Semmit.”
 • 19. Mignon 2011. április 04. 16:54
  „Tudom, unalmas vagyok mar, de ezt a gondolatomat meg leirom.

  Orban ur majusban lesz 48-eves.
  Nem vagyok pszichologus, de ez jutott eszembe:

  Ö, 2002-ben le lett valtva, 2010-ig, akkor ujra miniszterelnök lett.
  OK.
  De, szerintem ezt a 8-evet (!), hogy öt akkor nem valasztottak meg, es ujra Gyurcsany ur gyözött,
  a mai napig nem felejtette el...

  "Ha en megegyszer "oda felkerülök", majd megmutatom en nektek...!
  Meg fogjatok meg banni, hogy akkor hütlenek voltatok hozzam...!"

  Ha ti igy, akkor en is igy...
  Na varjatok csak...”
 • 18. Mignon 2011. április 04. 16:28
  „Ezt a folyamatot, a nyugati ujsagirozsargonban ugy hivjak ( magyarul leforditva):

  "Amikor sajat hülyesegeinknek törvenyes keretet adunk."”
 • 17. Mignon 2011. április 04. 16:14
  „das Ermächtigungsgesetz = Felhatalmazo jogszabaly”
 • 16. Mignon 2011. április 04. 16:03
  „Ha a vilag barmely orszagaban,
  -a hatalmon levö part altal kinevezett Hivatal ellenörzi a "sajtoszabadsagot"...,
  -a hatalmon levö part beszükiti az Alkotmanybirosag hatasköret...,

  akkor innen mar nincs messze egy "Ermächtigungsgesetz"...

  Csak ugy altalanossagban gondolom.”
 • 15. Mignon 2011. április 04. 15:48
  „Ezt sem ertem:

  "...az Alkotmanybirosag (Ab)-ot...csak akkor jogositana fel teljes körü döntesre a szervezetet,
  ha az allamadossag a GDP 50 %-a ala csökken."

  ????

  1. Az Alkotmanybirosag alapvetö feladata az Alkotmany (tehat a törvenyesseg) betartasanak ellenörzese!
  2. Milyen alapon es honnan veszi maganak egy part, vagy egy miniszterelnök, hogy

  felteteleket szab egy független Alkotmanybirosag müködesenek...????”
 • 14. Mignon 2011. április 04. 15:22
  „A fizetesekkel kapcsolatban a politikusok kedvenc szohasznalata, hogy
  "...a fizeteseket csak akkor tudjuk ( a nyugati szintre) emelni, ha majd a
  gazdasagunk is olyan erös lesz, mint az övek...!"
  Ez, a Kadar-fele szocializmus elmeletenek ujboli megfogalmazasa, amikor anno ezt mondtak:
  "-...csak azt tudjuk elosztani, amit megtermelünk...!"
  Ez a kettö egy es ugyan az.

  Szerintem, pont forditva igaz!
  Ott erös a gazdasag, ahol "sokat" keresnek az emberek...!
  (Mert tudjak, hogy megeri, van miert dolgozni...)

  Ami az orszag es polgarainak erdekvedelmet illeti, az minden allam alapvetö feladata!
  Orban ur a külföldre gondolt, de azt elfelejtette hozzafüzni, hogy az allamnak a polgarai vedelmet
  az orszagon belül, a hamis politikai döntesektöl is vedenie kell...!”
 • 13. Larsson 2011. április 04. 15:21
  „Jobb lenne ha nem ő ítélné meg az ország és a lakosság helyzetet, mert fentről másképp néz ki, mint innen és megint másképp az eu-ból... Amúgy is öndicséret büdös! :P”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két kamion közé szorult egy kisteherautó az M0-son

Menet közben két kamion közé szorult egy kisteherautó az M0-s autóúton hétfő délelőtt, a balesetben… Tovább olvasom