Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Orbán: Magyarország kitart adópolitikája mellett

Egyszerre kívánjuk csökkenteni az államadósságot és növelni a versenyképességet - mondta az államfő az EU-csúcs után.

A pénteken véget ért brüsszeli EU-csúcstalálkozó eredményei alkalmasak a magyarok önbizalmának növelésére - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken újságíróknak a tanácskozás után.

Angela Merkel vereségéről ír a német sajtó

Egybehangzóan Olaszország és Spanyolország győzelmeként és Angela Merkel német kancellár vereségeként értékelték német lapok az uniós csúcstalálkozón az állandó euróövezeti válságkezelő rendszerrel (ESM) kapcsolatban kötött megállapodásokat.

A legnagyobb példányszámú német napilap, a Bild internetes kiadásában "Olaszország és Spanyolország az EU-csúcson is győz - Merkel behódol" címmel, a legnagyobb olvasottságú hírportál, a Spiegel Online pedig "Az éjszaka, amikor Merkel veszített" címmel számolt be a csúcsról. A Die Welt című konzervatív napilap az internetes kiadásában "Merkel veresége egy történelmi éjszakán" címmel közölt kommentárt, a liberális Tagesspiegel pedig "Merkel meghajol az olasz és a spanyol nyomás alatt" címmel közölt összefoglalót a honlapján.

A Bild beszámolója szerint a megállapodás lényege az, hogy az euróövezeti válságállamok a jövőben könnyebben juthatnak támogatáshoz az állandó euróövezeti válságkezelő rendszer révén (ESM), a bajba jutott bankok pedig állami közreműködés nélkül, közvetlenül kaphatnak forrást az ESM-től. Mindez "fordulópontot jelent a válságkezelés politikájában. Angela Merkel feladta szilárd álláspontját" - írta a Bild.

A Spiegel Online szerint a megállapodás lényege az, hogy az euróövezeti államoknak csak az Európai Bizottság (EB) országspecifikus ajánlásaiban megfogalmazott iránymutatásokat kell követni ahhoz, hogy támogatáshoz juthassanak az ESM-től, és nem kell további megszorításokkal járó költségvetési kiigazító programot indítani, mint a görög, az ír és a portugál esetben. Ugyanakkor a támogatási kérelmeket továbbra is a trojka - az EB, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hármasa - bírálja el. A másik lényeges elem az, hogy az ESM a jövőben közvetlenül is támogathat bankokat, de csak azt követően, hogy az EKB szervezetén belül kialakítják az új bankfelügyeleti hatóságot, amiről a végső döntést az év végéig hozzák meg.

Mindez "Merkel súlyos veresége" - írta a Spiegel Online. A kancellár szerette volna elkerülni, hogy a német törvényhozásban az ESM és a fiskális paktum ratifikációjáról szóló pénteki szavazás előtt további engedményekre kényszerüljön a dél-európai országokkal szemben, és tanácsadói a csúcstalálkozó előtt még kizárták azt a lehetőséget, hogy fellazítják fel az ESM-re vonatkozó szabályokat. Az értekezlet végén azonban "már nem annyira szigorú" az a "szigorú feltételrendszer, amelyhez a német kormány ragaszkodott" az ESM-mel kapcsolatban - írta a Spiegel.

A lap szerint a döntés felvet egy sor kérdést. "Mi történik most azokkal az országokkal, amelyek az ideiglenes válságkezelő alaptól (EFSF) kaptak pénzt? Brüsszel szerint a görög, az ír és a portugál program nem változik, ugyanakkor a megállapodás felébresztheti a mohóságot, különösen a görög kormánynak szolgáltathat újabb érvet a megszorításokat előirányzó program újratárgyalásához" - írta a Spiegel Online.

A kormányfő felhívta a figyelmet arra: a csúcs központi gondolata volt, hogy a bankadóból, válságadóból, tranzakciós adóból befolyó bevételeket a gazdasági növekedés ösztönzésére kell fordítani. Az ennek szellemében elhatározott európai növekedési paktum szemlélete tehát Orbán Viktor szerint összhangban van a magyar törekvésekkel, amelyek munkahelyteremtő növekedésösztönzésre irányulnak.

Arról is beszélt, hogy Magyarország egyszerre kívánja csökkenteni az államadósságot és növelni a versenyképességet. Hangsúlyozta, hogy a gazdasági növekedési célokat olyan eszközökkel akarja elérni, amelyek nem növelik az államadósságot.

Az MTI kérdésére válaszolva a miniszterelnök kifejtette azt az álláspontját, hogy a magyar gazdaság exportorientáltsága nem kiszolgáltatottságot, hanem lehetőségeket jelent. Szerinte az a nagy kérdés: eléggé rugalmas-e Magyarország gazdaságpolitikai intézményrendszere ahhoz, hogy "áttereljük a magyar exportképességet oda, ahol keletkezik piac".

"Nem véletlen, hogy a keleti nyitás politikáját 2010-től fogva folyamatosan hirdetem" - jegyezte meg, és azt állította: "örülnénk annak, ha az Európai Unió, mint piac gyorsabban fejlődne (...), de ha ez nem következik be, akkor sem vagyunk megijedve, mert a világ más piacain gyorsan el tudjuk helyezni a termékeinket."

A magyar miniszterelnök megítélése szerint a csúcstalálkozón az eurózóna megoldást talált arra a kérdésre, hogy miként lehet biztosítani Spanyolország és Olaszország pénzügyi stabilitását abban az időszakban, amikor már meghozták a szükséges reformintézkedéseket, de azok még nem hoznak eredményt, a piac azokat még nem igazolja vissza. Orbán hangsúlyozta: ebben az átmeneti időszakban, ha nincsenek meg a stabilitás garanciái, az érintett országokat immáron szükségtelen megszorításokba lehetne belehajszolni. Úgy vélekedett, hogy a most elhatározott lépések - miszerint a bankok közvetlenül is fordulhatnak az európai pénzügyi mentőmechanizmusokhoz, valamint az érintett államok is könnyített módon juthatnak forrásokhoz - sikerrel kecsegtetnek.

A miniszterelnök a kohéziós politikával kapcsolatban azt mondta, hogy az "az unió szíve, és ha azt feladjuk, akkor abból nem növekedés lesz, hanem infarktus". Kiemelte, hogy a kohéziós, vagyis felzárkóztatási támogatások módszerével már eddig is bizonyítottan sikerült növekedést gerjeszteni, azért szerinte azt nem szabad gyengíteni. Ezt a magyar álláspontot sikerült is tükröztetni a tanácskozás záródokumentumában - közölte, de megjegyezte, hogy a részletek megvitatása még hátra van.

Elmondta, hogy ez év végéig akarják lezárni a 2014 és 2020 közötti időszakra szóló uniós pénzügyi keretek vitáját, amelynek választ kell majd adnia arra, hogy mennyi pénz lesz kohéziós célokra. Utalt ugyanakkor arra, hogy az Európai Bizottság által kidolgozott eredeti tervezet Magyarország számára nem felel meg, mert annak alapján a következő középtávú időszakban jóval kevesebb kohéziós forráshoz jutna, miközben az ország fejlettsége továbbra is számottevő mértékben elmarad az EU-átlagtól.

Orbán Viktor közölte: Magyarország visszautasította az uniós ajánlások egy részét, és nem hajlandó feladni adópolitikájának azt az irányát, hogy az adóterhelés súlypontja a jövedelmekről egyre inkább a fogyasztásra és a forgalomra kerül át.

Orbán Viktor: a kormányzó koalíción belül eltérően ítélik meg az Eu jövőjét

A kormányzó koalíción belül eltérő vélemények vannak az Európai Unió jövőjét illetően - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben újságíróknak.

A kétnapos EU-csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatóján a kormányfőnek feltett kérdések egyike arról szólt, vajon véletlennek vagy tudatosságnak tulajdonítható, hogy miközben ő az egyik minapi nyilatkozatában az "európai birodalom" és a "nemzetek Európája" koncepcióját állította szembe egymással, Németh Zsolt, a külügyminisztérium államtitkára arról beszélt, hogy minél mélyebb az uniós integráció, annál jobb lesz a tagállamoknak.

Orbán Viktor válasza szerint nem taktikáról van szó.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök sajtóértekezletet tart, miután befejeződött az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcsértekezlete. Fotó: MTI//EPA/Julien Warnand
Orbán Viktor magyar miniszterelnök sajtóértekezletet tart, miután befejeződött az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcsértekezlete.
Fotó: MTI//EPA/Julien Warnand

"Ha a kormányzó koalíción belül az Európai Unió jövőjét illetően különböző vélemények hangzanak el, az azért van, mert különböznek a vélemények" - szögezte le.

"Ez egy nagy párt, nagy hajó, nagy fedélzet, számos legénység. És valóban, fontos európai kérdésekben különböző dolgokat gondolunk" - mondta a miniszterelnök.

Hozzátette azonban: ő mindenkit arra emlékeztet, "nem azért vagyunk egy párton belül, mert ugyanazt gondoljuk az EU jövőjéről, hanem azért, mert ugyanazt gondoljuk Magyarország jövőjéről". Ehhez képest "fontos, de csak másodlagos" kérdésnek nevezte az EU jövőjét. Szerinte ez "az egységet sosem veszélyezteti, a véleménykülönbséget pedig érdemes vállalni".

Olvasóink írták

 • 17. qrumpli 2012. július 02. 07:35
  „Éljen Orbán Viktor !/
  Éljen a Fidesz!
  Csak így fiuk minent bele!
  A büdös francba hol a kényszerzubbonyom már megint?!!”
 • 16. Zotya100 2012. július 01. 17:48
  „"Magyarország=Orbán????? Ő lehet, hogy megvan elégedve, de a Zemberek nincsenek." -- Pontosan ez jutott nekem is az eszembe. Úgy nyilatkozik helyettünk, mintha mindenki egyetértene vele. Gusztustalan! Remélem a külföld ezt nem hiszi el.”
 • 15. balihoho 2012. július 01. 11:53
  „Sajnos, a gyakorlat is bizonyítja, hogy a munkát terhelő adók és járulékok vannak túlsúlyban, és nem a fogyasztást terhelő adófélék. Ennek bizonyítéka az is, hogy az egykulcsos, tizenhat százalékos adó bevezetésével, az eleve amúgy is kevesebbet keresők, még kevesebb fizetéssel kénytelenek beérni, miközben a tőlük elvett pénzt oda adták a gazdagabbaknak. Ahol nagy a szegénység, ott közép osztály sem létezik, mert az előbbiek lefékezik érvényesülésüket. Bonyolult közgazdasági magyarázata van ennek a jelenségnek, úgy hogy ne menjünk ebbe bele. Éppen elég baj az, hogy egy Matolcsy nevű pénzvarázslónk, még ezt sem érti, ezt sem fogja fel.”
 • 14. comment 2012. július 01. 10:30
  „magyarra lefordítva:
  az államfő az EU csúcs után azt nyilatkozta - továbbra is egy seg..el több lovat akarunk megülni, az ostorral pedig továbbra is az elszegényedett magyar népet fogjuk sújtani.
  fidesz neked már ezek után remélem annyi !!!”
 • 13. GengsterPro 2012. július 01. 00:42
  „csak magyarország nem fog orbán mellet kitartani..”
 • 12. Együgyű 2012. június 30. 09:43
  „,,Orbán: Magyarország kitart adópolitikája mellett"
  A cím most sem helyes! Helyesen!
  Ökörszem nemzeti gazdasági felszabadító harcot folytató Babszem Jankónk Magyarország haláláig kitart adópolitikája mellett!!!
  Mindenkinek én a vélemény szabadságot megadom a demokrácia jegyében! Bírálni senkit nem fogok!!!
  Aki nem érti, azt sajnálom! Félremagyarázni az írásomat szabad, mint mindent a kormány tagjainak és követőiknek!
  OFF.”
 • 11. X_Y 2012. június 29. 23:19
  „Csak így tovább, így többet ér a pénzem (ami nem magyarisztáni fitying :)”
 • 10. szandokán 2012. június 29. 18:22
  „Bocsásd meg nekik uram,nem tudják mit cselekednek.”
 • 9. Ebgondolat 2012. június 29. 18:11
  „Sajnos Abszurdisztánban addig nem lesz kiszámítható (gazdaság)politika, amíg nem lesznek beszámítható politikusaink!
  Sajnos ez hatványozottan igaz a jelenlegi vezetésre! Az orbán-matolcsi páros pedig olyan messze rugaszkodott el a realitás talajától, hogy onnan már nincs visszatérés! Csak a pszichiátria... Abszurdisztán számára pedig a vég!
  Már a fidesz által kinevezett ÁSZ és költségvetési tanács elnökei is az mondják, hogy nem az "elmúlt nyolc év" miatt van 27%-os áfa, tranzakciós és mindenféle adó, hanem egyértelműen az egykulcsos 16%-os szja az oka mindennek! Ugyanis a rendre kieső több, mint 500 milliárd forint pótolhatatlan!”
 • 8. kumisz 2012. június 29. 18:06
  „Moderáltam magam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 7. smalltown 2012. június 29. 17:59
  „komplett kreten”
 • 6. sajtkukac 2012. június 29. 17:53
  „Magyarország=Orbán????? Ő lehet, hogy megvan elégedve, de a Zemberek nincsenek.”
 • 5. rózsakert 2012. június 29. 17:44
  „az imf jön...és viktátor megy végre????”
 • 4. studyfy 2012. június 29. 17:31
  „"És az is központi gondolat lett, hogy az új adónemekből szedett adókat növekedésre kell fordítani. "Mi már két éve pontosan ezt csináljuk Magyarországon" - mondta Orbán." Úgy látszik nem egy országban élünk.”
 • 3. skynet 2012. június 29. 16:51
  „Tudom hogy kimoderáltok :-) És ezért nem is öletlek meg benneteket,mint hazaárulás...!!
  De <moderálva>jon <moderálva>t ez a <moderálva> keverék <moderálva>...!!!”
 • 2. roxper 2012. június 29. 16:46
  „Pont ez a rész tetszik nekem is, szerintem fogalma sincs miről beszél, itt folyamatosan nőnek a bért terhelő adóterhek és ezzel phuzamosan pl az áfa, jövedéki adó, stb ami pedig mit ad isten a fogyasztást terheli. Szóval tényleg nem kell semmit feladnia, mert ezt phuzamosan műveli!”
 • 1. Deadman 2012. június 29. 16:15
  „Magyarország visszautasította az uniós ajánlások egy részét, és nem hajlandó feladni adópolitikájának azt az irányát, hogy az adóterhelés súlypontja a jövedelmekről egyre inkább a fogyasztásra és a forgalomra kerül át

  TISZTELT ORBÁN " ÚR "
  Ezzel Semmi gond sem lenne ha a FIZETÉSEK EMELKEDNÉNEK..tetszik tudni ha pl emelkedi a fizetésem és marad vásárolni a zsebemben akkor tudok FOGYASZTANI !!!!!!

  tetszik Tudni ?? DE amíg a Fizetésem NETTÓ 30.000 ft al KEVESEBB mint 6 évvel ezelött hála az arányos 16% os adórendszernek így elmehetek az anyám valagára pattanásra mert a fizumból a rezsit alig tudom kifizetni..

  Elég nagy Patkány maga és az emberei föleg az a Matolcsy nevezetű hazudozógép..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tranazkciós illeték egyeztetésére hívta fel a figyelmet Simor

Simor levélben hívta fel Kövér László figyelmét a tranazkciós illeték egyeztetésére, amely eddig a… Tovább olvasom