Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Orbán: Magyarország minden eshetőségre felkészült

A magyar kormány igyekszik - bár a háttérben, de - folyamatosan követni az ukrajnai eseményeket, különösen a kárpátaljai magyarokra próbál figyelni.

Magyarország minden eshetőségre felkészült az ukrán válsággal kapcsolatban, "követjük az eseményeket" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A kormányfő csütörtökön tett látogatást a magyar-ukrán határ térségében, ahol határőröknél, rendőröknél és kórházakban is tájékozódott.

Orbán Viktor közölte, a magyar kormány igyekszik - bár a háttérben, de - folyamatosan követni az ukrajnai eseményeket, különösen a kárpátaljai magyarokra próbál figyelni. Hozzátette, hogy a Kárpátalján élő magyarok körében aggodalom ugyan van, de nyugtalanság nincs, eddig nem érkezett hír tömegesen bajba jutott magyar családokról, ezért nem tapasztalható "áramlás" Magyarország felé.

Orbán Viktor rádióinterjúja február 21-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd (galéria)

Azonban "mindenkire figyelünk, fel vagyunk készülve minden eshetőségre" - mondta a miniszterelnök. Megjegyezte, hogy Magyarország minden csatornán keresztül együttérzését, segítőkészségét nyilvánította ki az Ukrajnában történtek miatt, a magyarok békét, biztonságot kívánnak "ukrán barátainknak". "A legtöbb magyar nem politikai kérdésként tekint erre a helyzetre, hanem egy felbomló állam képét látja, ahol anarchia, káosz van" - jelentette ki, megjegyezve, hogy a felbomlást nem területi értelemben érti, hanem a közrend szempontjából.

A határ térségében tett csütörtöki látogatásáról szólva a kormányfő kifejtette: a forgalom mindkét irányban lassult az ukrán-magyar határon, ugyanakkor a lengyel-ukrán határon történt lezárások miatt a kamionforgalom egy része átterelődött Magyarország irányába.

Orbán Viktor rádióinterjúja február 21-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd (galéria)

Orbán Viktor hozzátette, hogy a jelenlegi helyzetben az Ukrajnában működő atomerőművekre is figyelni kell, ezért a határ közelébe rendelték a sugármérésre alkalmas eszközöket.

Beszámolt arról is, hogy ülésezett a magyar operatív törzs, a nemzetbiztonsági kabinet, továbbá a visegrádi országok - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - belügyminiszterei ugyancsak forródróton vannak, találkozni is fognak a napokban, Magyarország pedig kapcsolatban áll az ukrán hatóságokkal, és az ellenzéktől is rendszeresen kap üzeneteket.

Kijevben több tucat halálos áldozata van a kormány ellen tüntetők és a rendőrök között napok óta tartó összecsapásoknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Alstom is beszállna a paksi bővítésbe

A cégnek közös leányvállalata van a paksi bővítésre vállalkozó orosz céggel, és már keresik azokat a… Tovább olvasom