Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Orbán: meg fogunk állapodni az IMF-fel

Jó esély van rá, hogy meg fogunk állapodni az IMF-fel - erről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt a Magyar Nemzetnek adott interjújában.
A lap szombati számában megjelent interjúban a kormányfő azzal kapcsolatban, hogy a delegáció elutazott, azt mondta: egy tárgyalássorozat számos regényes taktikai elemet is tartalmaz, ne hagyjuk, hogy ezek elvonják a figyelmünket. Beszélt arról is, hogy aki Brüsszelben soha nem vállal konfliktust, az nem képviselheti jól a hazáját.

"Nem kell megriadni, nem kell bebújni az asztal alá, hanem nyílt vitákban kell megvédeni az álláspontunkat" - fogalmazott. Megerősítette: amikor december elején arról beszélt, hogy a hónap közepén támadás éri majd Magyarországot, a második leminősítésre gondolt, néhány további lépéssel együtt. "Azokban a napokban kezdődött meg több európai ország leminősítése, nyilvánvaló volt, hogy Magyarországot is meg fogják találni" - mondta. Hozzátette: tudni kell azonban, hogy a bajt magunknak köszönhetjük.

"Mindezt, ami történik, a szocialista kormányzás hozta a nyakunkba az államadósság minden mértéken túli felhalmozásával" - fogalmazott, hozzátéve, hogy aki nincs eladósodva, az ezeket a támadásokat részben elkerüli, részben könnyedén elhárítja.

Az államadósság mértékével kapcsolatban kifejtette, hogy az egész Európát érintő válság miatt a forint árfolyama gyengül, s ez növeli az adósságunk mértékét. Aláhúzta: az adósság elleni harcot a kedvezőtlen árfolyamok idején is folytatni kell. Előrevetítette: ennek lesz látható és érezhető eredménye, mivel ha a válság enyhül és a forint magához tér, az adósságszintünk is esni fog. A magyar gazdaság minimális növekedésével kapcsolatban azt mondta: nemcsak itthon, hanem egész Európában önmagában jelentős eredménynek számít az elért színvonal megvédése. Ma ez a realitás - szögezte le a kormányfő. Hozzátette: ha nem hozták volna meg a nagy és negatív visszhangokat kiváltó döntéseket, akkor a magyar gazdaság recesszióban lenne, és viselhetnénk a visszaesés minden következményét. Példaként említette, hogy meg tudták őrizni például a nyugdíjak reálértékét.

A törvényalkotás gyorsaságával összefüggésben beszélt arról is, hogy dicséretnek veszi azt, amikor azt taglalják, hogy Magyarországon nem egyszerűen kormányzás, hanem rendszerváltás zajlik. Szerinte a posztkommunista tehertételtől mentes, nyugat-európai értelemben vett demokrácia felépítése csak tavaly kezdődhetett meg.

Arra a kérdésre, mely szerint Brüsszelnek már annyira elege van a magyar kormányfőből, hogy informális csatornákon keresik az utódját, Orbán Viktor azt mondta: "amikor ilyen rémhírek keringenek, akkor úgy érzem, hogy jó úton haladunk, és ilyenkor érzem politikai közösségünk erejét is". Szerinte egy életerős ellenzék nem abban reménykedik, hogy valahogy majd belülről szétesik az ellenfele, vagy egy nagyhatalmi központ kiüti riválisát, hanem hogy meg tudja győzni a választók többségét. A kormányfő szerint "abban reménykedni szánalmas, hogy majd valakik leváltják nekik a miniszterelnököt".

Szólt arról is, hogy a kormányzás alatt továbbra is közvetlen kapcsolatban marad majd az emberekkel. Emlékeztetett: több millió levelet küldött ki, több konzultációba is bevonta őket és jövőre is lesz legalább két alkalom, amikor konzultációra fogja hívni őket. Kifejtette: számára különösen fontos, hogy legyen az országban több millió ember, aki tudja, hogy az ő oldalukon áll, értük dolgozik.

Az új választójogi törvényt ért ellenzéki kritikákkal kapcsolatban felidézte: amikor 1989-ben az Ellenzéki Kerekasztal és a kommunisták egyeztetésén ott ültek, és a választójogi rendszerről vitatkoztak, akkor is sokan gondolták, hogy a választójogi rendszerrel lehet választást nyerni. Mint mondta, a szocialisták akkor tiszta egyéni választókerületi rendszert akartak. "Verem a fejem a falba, hogy ezt megakadályoztuk, mert 1990 után összesen egy képviselőjük lett volna a parlamentben, és az egész posztkommunista átmenetet megspórolhattuk volna" - fogalmazott. Hozzátette: megtanulta, hogy a választást nem választási rendszerrel, hanem a kormányzati vagy ellenzéki teljesítménnyel lehet megnyerni.

Olvasóink írták

 • 10. csergemerge 2011. december 25. 09:32
  „Biztosan meg fogunk állapodni.
  A megállapodás ugyanis az IMF-nek sokkal fontosabb, mint Magyarországnak.”
 • 9. atti414 2011. december 25. 08:19
  „Az eddigi kormány mind csőd volt a javából. Ez egy új irány. Várjuk ki a végét. Sokkal sz...abb úgysem lehet.”
 • 8. szocsoba 2011. december 24. 22:36
  „20-évet elvett a Magyar politika az életünkből Több, mint .20-éve volt rendszerváltás. tele bizalommal..Ebből semmi sem valósult meg,mind a hazugság szintjén maradt. Közben politikusaink...és a pártkatonák..milliárdosok lettek...a hűtlen kezelésekből, sikkasztásokból..mutyikból..Magyarországon már nincs politikai erő akinek hinnének az emberek..már rég a szavazás is arról szól,hogy ki ne... MAGYAR POLITIKA TAKARODJ....MAGYAR POLITIKA TAKARODJ....”
 • 7. markusj77 2011. december 24. 17:04
  „Az a baj, hogy OVI nem a saját pénzével hazárdírozik, hanem az országéval és főképpen a szegényekével. Márpedig az ország 80-90 %-a már szegény vagy hamarosan az lesz. Neki pedig családjával együtt, ha mostantól 50 éven át egy vasat sem kapnának, akkor sem lennének anyagi gondjai, mert arról idejében biztosította magát (kockáról kockára építkezős, "mindenki annyit ér, amije van" Lézer Janival együtt). Lehet, hogy valamikor lesz majd IMF-megállapodás, de azt nem a szónokkirály kiskirályunkkal fogják szignózni.”
 • 6. magyarjan 2011. december 24. 15:42
  „Eszelős, tébolyult ragaszkodás a hatalom után, szinte semmi más nem lebeg a sérült, kisebbségi komplexusos agyában , mint a diktátor szerep!”
 • 5. infiel 2011. december 24. 14:31
  „nem kell hozzá sok, csak lelépni.”
 • 4. petrov 2011. december 24. 11:18
  „Se veled, se nélküled...Ez már komédia, csak sajnos tragikomédia. Az előadás végén az átlagjövedelműek emberek sírhatnak.
  A "nagyok" jól elvannak a tartalékaikkal meg az extra juttatásaikkal... :(”
 • 3. Larsson 2011. december 24. 10:53
  „Tele a nadrág, 2 napja még azzal zsarolta volna az imf-et, hogy legfeljebb feléli a devizatartalékokat is... :D”
 • 2. X_Y 2011. december 24. 09:15
  „Csak az IMF nem fog megállapodni ezzel a kocsi bandával...”
 • 1. Mignon 2011. december 24. 07:46
  „Persze hogy meg fog allapodni valamikor az IMF Magyarorszaggal!
  Majd az Orban-kormany nelkül!

  De, nem olyan sürgöz az...!

  Az idö az IMF-nek dolgozik.
  Kamatok formajaban...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiemelt beruházás lett a Várbazár

Kiemelt beruházás lett a Várbazár, valamint a budavári királyi kertek rekonstrukciója - olvasható a… Tovább olvasom