Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Orbán: meg kell négyszerezni az aktívan sportolók arányát

Azt szeretnék, hogy a fiatalok és az egész magyar társadalom többet mozogjon, rendszeresebben sportoljon - mondta a kormányfő.
Orbán Viktor szerint a kormány célja, hogy öt éven belül a mai 9 százalékról 20 százalékra, tíz éven belül pedig 30-35 százalékra emelje az aktívan, hetente legalább kétszer fél órát sportoló magyar lakosok számát. A miniszterelnök erről a Budafoki Munkás Testedző Egyesület (BMTE) megalakulásának századik évfordulója alkalmából tartott rendezvényen beszélt, hangsúlyozva, a kormány még az ősszel kidolgozza a nem látvány-csapatsportágak új támogatási rendszerét.

A kormányfő hangsúlyozta, azt szeretnék, hogy a fiatalok és az egész magyar társadalom többet mozogjon, rendszeresebben sportoljon. Mint mondta, ezen cél elérésének kiemelten fontos lépése volt a mindennapos testnevelés bevezetése az iskolákban idén szeptembertől. A gyerekek testmozgására óriási szükség van, mivel a felmérések szerint hazánk az EU négy legkevesebbet sportoló nemzete között van, a fiataloknak pedig mindössze 38 százaléka végez rendszeres testmozgást - fejtette ki Orbán Viktor, aki szerint ezen mindenféleképpen változtatni kell, amiben szerinte a BMTE-hez hasonló sportegyesületek lehetnek a legfőbb szövetségesei a kormánynak.

A miniszterelnök szólt arról is, hogy miközben egész Európában súlyos gazdasági válság van, addig "Magyarországon arról szólnak a hírek, hogy olimpikonjainkat tisztességesen elismerjük, bevezetjük a mindennapos testnevelést, létesítményeket építünk és sportot támogató új adórendszert vezetünk be".

Orbán Viktor külön kitért az új társasági adókedvezményre, amelyet az úgynevezett látvány-csapatsportágakban lehet igénybe venni. Tájékoztatása szerint a legnépszerűbb amatőr és utánpótláscsapatok eddig több mint 33 milliárd forintot használtak fel 1550 sportfejlesztési program keretében, az ország 3150 településéből pedig 744 helyen éltek ezzel a lehetőséggel. A kormányfő kijelentette, még idén ősszel kidolgozzák azt az új támogatási rendszert, amelyet az öt látványsportágon kívüli egyesületek is igényelhetnek.

Orbán Viktor beszédében hosszasan méltatta a budafoki sportegyesületet, mint mondta, a kisebbek iránt érzett tisztelet hozta a rendezvényre, hiszen szerinte a kisebb egyesületek tartják vállukon az egész magyar sportot. "Kicsik nélkül, szertárosok nélkül, intézők nélkül, takarítók nélkül, vagy a szerelést mosó asszonyok nélkül nincsenek magyar olimpiai bajnokok" - fogalmazott. Elmondta, a BMTE sporttelepén száz év és a magyar sport aranykora tekint ránk vissza, itt játszott ugyanis például Zakariás József, az aranycsapat tagja, Mezey György korábbi labdarúgó szövetségi kapitány és itt kezdte pályafutását az 1955-ben európa-bajnok Simon János kosárlabdázó is.

A miniszterelnök beszéde elején külön köszöntette az ünnepségen szintén megjelent Risztov Éva olimpiai bajnok hosszútávúszót, akiről azt mondta, Londonban olyat győzelmet aratott, amilyet "soha életünkben nem láttunk még".

Olvasóink írták

 • 4. tótkomlósi 2012. szeptember 29. 16:16
  „Semmi közöd hozzá, hogy ki mikor és mennyit sportol, ha egyáltalán sportol!

  Vagy majd az egészségügyi ellátás fontos feltétele lesz?”
 • 3. deszkás 2012. szeptember 29. 08:09
  „Akkor szóljon Rózsikának hogy az idétlenre tervezett tornaórákat másként bírálják el az iskolák.(akik tulajdonkép semmit nem mernek-még érthetően-csinálni féltve az állásukat-mondom én) Mert mi ott tartunk:abba kell hagyni mert csak az iskola lehetetleníti el a versenyzést: kötelező népi tánc a pappal karöltve stb. Kötelező úszásoktatás annak aki versenyszerűen már rég csinálja.De a jövőre bevezetendő NAT még tesz rá egy lapáttal :a kötelező oktatási idő minden nap lehetetlenné teszi az edzéseket. Köszönjük Viktor megint öngólt sikerült lőni.”
 • 2. kumisz 2012. szeptember 28. 20:36
  „"szerint a kormány célja, hogy öt éven belül a mai 9 százalékról 20 százalékra, tíz éven belül pedig 30-35 százalékra emelje az aktívan, hetente legalább kétszer fél órát sportoló magyar lakosok számát."

  Miért tervez ez a .......... ennyire hosszútávra???”
 • 1. DMagóg 2012. szeptember 28. 20:33
  „Lesz! Össznépi futóverseny. Ti előlünk, mi utánatok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár: a magyar föld a magyar földműveseké lesz

A kabinet feladatául tűzte ki, hogy megvédje a külföldiektől a magyar termőföldet - mondta a… Tovább olvasom