Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Orbán: napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését

A kormányfő szerint a bűnözők előtt világossá kell tenni: Magyarország nem riad vissza semmitől, ha az állampolgárai védelméről van szó.
Napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a kaposvári gyilkossággal kapcsolatban kedden Pécsett.

Sajtótájékoztatóján Orbán Viktor a néhány nappal ezelőtti kaposvári gyilkossággal összefüggő kérdésre elmondta: elfogadhatatlan, ami történt.

Hozzátette: néhány éve azt hitték, hogy a magyar büntetőjogról és a bűnüldözésről szóló viták végére pontot tettek, amikor bevezették a három csapás törvényét és a tényleges életfogytiglanit.

De ezek visszatartó ereje önmagában nem volt elegendő, ezért a halálbüntetés kérdését Magyarországon napirenden kell tartani - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Úgy vélte, a bűnözők előtt világossá kell tenni, hogy Magyarország nem riad vissza semmitől, ha az állampolgárai védelméről van szó.

Rogán: legitim a halálbüntetésről szóló vita


Legitimnek tartja a halálbüntetésről szóló vitát a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője.

Rogán Antal kedden az M1 aktuális csatorna műsorában azt mondta - utalva a múlt heti kaposvári dohánybolti gyilkosságra -, ha egy fiatal eladólányt 22 ezer forintért meggyilkolnak, akkor az embernek automatikusan az jut eszébe, hogy "az ilyen ember megérdemelné a halálbüntetést".

A frakcióvezető szerint legitim a halálbüntetésről szóló vita, mert "erről a magyar társadalomnak nem volt módja dönteni". Magyarországon ugyanis nem népszavazás, nem a parlament törölte el a halálbüntetést, hanem az Alkotmánybíróság - jegyezte meg.

Mint mondta, a politikában vannak olyanok, akik "liberálisabbak a büntetőjog szabályai terén", velük szemben a Fidesz a szigorúságot képviseli. Hangsúlyozta: a három csapás törvénye miatt ma Magyarországon hétezerrel többen vannak börtönben, mint 2010-ben, és nem azért, mert ennyivel többen követtek el bűncselekményeket, hanem azért, mert hosszabb ideig tartják fogva a bűnismétlőket. Egyre többen vannak azok is, akik tényleges életfogytiglani büntetésüket töltik - tette hozzá Rogán Antal.

Nézőpont: a társadalmi felelősségérzet felkeltését szolgálta Orbán kijelentése a halálbüntetés kérdéséről


A Nézőpont Intézet elemzője szerint szimbolikus volt Orbán Viktor miniszterelnök kijelentése a halálbüntetés kérdésének napirenden tartásáról, és a közvéleménynek szólt, azért, hogy felkeltse a társadalmi felelősségérzetet.

Nagy Dániel az M1 aktuális csatornának nyilatkozva kedd este úgy vélekedett, a kormány tudatosan koncentrál a közrend megszilárdítására, a többi között a rendvédelmi dolgozók életpályamodelljével és a rendőrség létszámának emelésével, és ezek a szimbolikus kijelentések azt támasztják alá, hogy erre még jobban kell figyelni, és az egymás közötti párbeszéd által is elő kell segíteni, hogy minél kevesebb ilyen eset forduljon elő, és minél szélesebb körben elítéljék ezeket.

Arra a kérdésre, hogy ez egy üzenet volt-e a kormányfőtől, úgy válaszolt: a miniszterelnök a közvélemény bevonását szeretné a közügyekbe, azt, hogy minél többen alkossanak véleményt.

Nagy Dániel szerint az ilyen esetekre sokszor nagyon hevesen reagálnak az emberek, és ez valamilyen szinten érthető is, de vannak jogi korlátai a halálbüntetés bevezetésének Magyarországon; példaként az európai emberi jogi egyezményt említette.

Az ellenzéki reakciókat felületesnek nevezte Nagy Dániel, és azt mondta: az ellenzékieknek is magukba kellene nézniük, mert "a trafikosok ellen felhergelték a társadalmat", és mostanában elég sok bűncselekmény történik a trafikokban.

Arra a kérdésre, hogy a Jobbiknak üzent-e a miniszterelnök, az elemző úgy válaszolt: kíváncsi lenne a Jobbik véleményére a párt "pálfordulása" után, mivel korábban hangoztatták ezt a vélekedésüket, de nem biztos, hogy a "cukiságkampányt" követően ez beleillik az imázsukba.

Pártreagálások

Együtt: Orbán Viktor "jobbikosabb" lett a Jobbiknál

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja véleménye szerint Orbán Viktor a kicsinyes politikai haszonszerzés érdekében "jobbikosabb" lett a Jobbiknál is, és pártja népszerűségvesztését egyre szélsőségesebb kijelentésekkel próbálja megállítani. A párt így reagált arra, hogy a miniszterelnök közölte: a halálbüntetés kérdését Magyarországon napirenden kell tartani.

Az Együtt MTI-hez eljuttatott keddi közleményében úgy fogalmaznak: a kormányfőnek magának is tisztában kell lennie azzal, hogy ez beláthatatlan nemzetközi jogi következményekkel járna, gyakorlatilag Magyarország kizárását jelentené Európából.

"Orbán Viktor szégyellje magát" - írták -, mert a Fidesz pillanatnyi népszerűsége mindennél fontosabb számára, "nem tisztel már sem Istent, sem embert"! A miniszterelnök felelőtlenül szítja tovább a társadalomban amúgy is meglevő indulatokat, nem fontosak neki sem a humanizmus elvei, sem a tízparancsolat - írják.

DK: Orbán újabb gesztust tett a Jobbiknak

A Demokratikus Koalíció (DK) véleménye szerint azzal, hogy Orbán Viktor miniszterelnök elővette a halálbüntetés témáját, "erkölcsileg még mélyebbre süllyedt" és újabb gesztust tett a Jobbiknak.

Molnár Csaba ügyvezető alelnök az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében arra emlékeztetet, hogy nem csak az Európai Unióban, de Európa egyetlen országában sem létezik ez a büntetési forma. Az Egyesült Államok azon államaiban, ahol még előfordulnak kivégzések, éppen felülvizsgálják a jogszabályt, ugyanis az elmúlt hetekben több esetben kiderült, hogy ártatlanul oltottak ki emberéleteket - teszi hozzá. Emellett hangsúlyozza, hogy Magyarország több nemzetközi egyezményben is elfogadta, hogy nálunk nem lesz halálbüntetés.

MSZP: halálbüntetés helyett hatékonyabb megelőzés kell

Nem tart szükségesnek változtatást a halálbüntetést illetően, ehelyett a bűncselekmények megelőzésére fektetne nagyobb hangsúlyt Szakács László (MSZP) baranyai országgyűlési képviselő.

A szocialista politikus keddi, pécsi sajtótájékoztatóján Orbán Viktornak a halálbüntetést érintő kijelentésére reagálva úgy fogalmazott: "a büntetésnek sohasem a mértéke, hanem az elmaradhatatlansága az, amely visszatart". Olyan szabályokat kell hozni, hogy nehezebb legyen bűncselekményeket elkövetni, a hangsúlyt a megelőzésre kell fektetni - hangsúlyozta Szakács László.

Szakács László azt mondta, Orbán Viktor kormánya volt az, amely átláthatatlan fóliával a bűnelkövetés kiváló terepévé változtatta a trafikokat. "A rossz szabályozás ide vezet, minél hamarabb változtatni kell rajta" - hangsúlyozta az MSZP-s politikus. Hozzátette: az erre vonatkozó kezdeményezések a parlament előtt vannak, azokat a szocialisták támogatni fogják.

PM: Orbán Viktor fejezze be a halálbüntetés visszaállításáról szóló "cinikus játékait"!

A Párbeszéd Magyarországért arra szólítja fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy fejezze be a halálbüntetés visszaállításáról szóló "cinikus játékait".

Szabó Tímea, független országgyűlési képviselő, a párt társelnöke keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, Orbán Viktor jól tudja, hogy nem a büntetések szigorításának, hanem a felderítés eredményességének van csak visszatartó hatása, és azt is: számos esetben utólag derül csak ki, hogy tévesen ítéltek a bíróságok – halálbüntetés esetén viszont a tévedés egy ártatlan ember életébe kerül.

Jelezte, szerinte a miniszterelnöknek "esze ágában sincs" bevezetni a halálbüntetést, viszont erkölcsileg olyan mélyre süllyedt, hogy már a Jobbik "eszement ötleteit lopja el".

Vona Gábor támogatná a halálbüntetést, a kormányfő szavait nem tartja hitelesnek

A Jobbik elnöke igennel szavazna egy, a halálbüntetésről szóló népszavazáson, és nem tartja hitelesnek Orbán Viktor miniszterelnök szavait, miszerint napirenden kell tartani a kérdését.

Vona Gábor az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában úgy értékelt: a miniszterelnök a tapolcai választásból azt a következtetést vonta le, hogy meg kell próbálni "a Jobbik hangszerein játszani és jobbikos témákat elvenni".

Álláspontja szerint a kormányfő anélkül, hogy komolyan gondolná vagy valóban társadalmi vitát akarna kezdeményezni, bedobta a témát és "felül ennek a népszerűségi hullámaira".

A Jobbik elnöke kijelentette, pártja évek óta következetesen vallja, hogy a halálbüntetésről társadalmi vita, akár egy ügydöntő népszavazás kell. Arra a kérdésre, hogy a referendumon milyen választ adna, azt felelte, hogy noha római katolikus, az igen mellett döntene.

Kitért arra is, hogy el kell dönteni, mi fontosabb, néhány nemzetközi szerződés vagy a magyar emberek élete. Ez nem az Európai Unióból való kiválást jelenti, hanem európai szinten is fel kell vetni a kérdést - jegyezte meg Vona Gábor.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: a szocialisták most is a brókerek barátai

A szocialisták újra egyértelművé tették, hogy nem támogatják a pénzügyi felügyelet megerősítését -… Tovább olvasom