Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Orbán: ne kapjon segélyt, aki munkaképes

A kormányfő 2013-re szeretné elérni, hogy 300 ezer embert foglalkoztassanak közmunkában.
A kormányfő 2013-re szeretné elérni, hogy 300 ezer embert foglalkoztassanak közmunkában, a végső cél pedig az, hogy ha mindenki számára elérhető a közmunka, akkor ne kapjon szociális segélyt az, aki fizikailag munkaképes - Orbán Viktor a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének csütörtöki kibővített elnökségi ülésén - kéthetes konzultációsorozata záró állomásán - emellett beszélt a hitelezési helyzet kilátásairól, az államadósságról és a bürokrácia csökkentéséről is.

A miniszterelnök közölte: idén 200 ezer embernek adnak közmunkát, és szeretné ezt 2013-ban 300 ezerre felvinni. "Sőt a végén odáig szeretném elvinni a dolgot, hogy azt tudjam mondani (...) nem kapsz szociális segélyt, ha egyébként fizikailag munkaképes vagy, viszont mindenki számára van elérhető közmunka" - jelentette ki.

Hangsúlyozta: nagyban segítené az országot, ha el tudnának jutni odáig, hogy kimondják, egy fizikailag munkára képes ember egy adott hónapban nem kaphat több szociális segélyt egy bizonyos összegnél, és ez nem haladhatja meg a munkabért, talán még a közmunkabért sem. Közölte: szeretné, ha el tudnának jutni odáig, hogy a parlament ezt ki tudja mondani a következő évben, és azt is szeretné, hogy az összes szociális segélyt, a gyerekeknek juttatott támogatásokat is a "munka rendszerén" keresztül juttatnák el. Orbán Viktor ebben a VOSZ segítségét is kérte.

A hitelezési helyzetről a kormányfő azt mondta: az anyabankok bajban vannak, viszik kifelé a pénzt, és bár a kormány keresi a folyamat lelassításának módját, a tulajdonosi jogon történő forráskivonás mindig erősebb jog marad, mint egy közvetett kormányzati eszköz. Ezért úgy véli: a magyar gazdaság akármit csinál a következő két évben, akármilyen "bank-loving politikát" folytatna a kormányzat és még ha sikerülne is "szerelmetes viszonyba" kerülnie a bankrendszerrel, akkor sem tudja megállítani azt a folyamatot, hogy a bankrendszeren keresztül elérhető források csökkenni fognak az országban. Ez rossz hír, mert hitelezés nélkül nem lehet növekedést csinálni, de nincs ok a kétségbeesésre, minden rendelkezésre álló forrást fel kell használni - mondta.

Az EU-s fejlesztési forrásokkal kapcsolatban megismételte, hogy 2015-ig kell minden fillért ki kell fizetni. Mint mondta, Németh Lászlóné fejlesztési miniszter szerint még van arra esély, hogy ez megvalósuljon. Hangsúlyozta: személyes felelősségének érezné, ha nem valósulna meg a 90 százalék feletti eredmény.

Az államadóságról szólva kifejtette: Magyarország akkor mondhatja el, hogy önmaga ura, amikor 50 százalék körüli sávba kerül az államadósság. Az jó jel, hogy az elmúlt másfél hónapban 100 milliárd forintért vásároltak magyar magánszemélyek állampapírt, összesen pedig magyar kézben 600-700 milliárd forintnyi hazai állampapír-állomány. Úgy vélte, ha megtalálnák a módját, hogyan lehetne immár nem államdósság-finanszírozásba, hanem fejlesztésbe, beruházásba bevonni a jövedelmek egy részét, az nagy lökést jelentene a nemzetgazdaságnak.

Az adórendszerről szólva hangsúlyozta: nem javasolja, hogy visszalépjenek az arányos egykulcsos adórendszertől. Arról azonban érdemes elgondolkodni, hogy miként lehet a magas jövedelmű rétegeknél kitalálni egy olyan szabályt, ami nem az államkasszába, hanem befektetési alapba vonná a pénzüket, akár úgy, hogy választhatnak két-három alap közül, és így tulajdonrészt szerezve majd 8-10 év múlva eldőlne, hogy kiveszik-e a pénzüket vagy tulajdonrészt akarnak szerezni egy sikeres állami fejlesztési alapban.

A miniszterelnök a VOSZ fórumán elhangzottakra reagálva elfogadta azt a kritikát, hogy a magyar állami intézményrendszer nem nyújt kellő segítséget a magyar vállalkozásoknak a piacra jutáshoz. Szerinte ez a intézményrendszer "tohonyasága", "lassúsága", okozza, és bár tettek lépéseket, valóban nem történt meg a hibák kijavítása 2010 után.

A kormányfő elismerte, hogy a magyar bürokrácia működésében is számos bosszantó jelenség van, de jelezte, nem akarja ezért a bürokratákat "pocskondiázni", mert ez vezetési kérdés. A bürokrácia lassú működése kormányzati probléma, "amiért végső soron mégiscsak én viselem a felelősséget" - fogalmazott. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy 2010 óta a kormány most szeptemberben tart majd ott, hogy tudja, mennyien dolgoznak a magyar közigazgatásban, az oktatásban, az egészségügyben. Ahhoz, hogy az állam versenyképes szolgáltatást nyújthasson, első lépésként meg kell állapodni arról, hogy Magyarország a következő tíz évben mennyi pedagógussal, egészségügyi dolgozóval, közigazgatási alkalmazottal vagy rendőrrel működjön. Hozzátette: erről a VOSZ-szal egyeztetni akar ősszel.

Az adóbeszedés hatékonyságával kapcsolatban a kormányfő közölte: jövő héten konzultál az adóhivatal vezetőjével, mert vélemény szerint túlságosan sok áfa maradt kint. Ahhoz képest, hogy az adókat csökkenteni akarjuk, nem elég pozitív a válasz az adó elkerülés szempontjából a magyar társadalom részéről - vélekedett a miniszterelnök, aki szerint az adóhivatalnak ebben "komoly tartalékai vannak", de fontos, hogy a vállalkozók ezt ne érezzék zaklatásnak. A miniszterelnök ezért egy szigorúbb, korrektebb, zaklatásmentes adóbeszedési rendszert működtetését tartotta fontosnak.

A Demján Sándor által szorgalmazott összefogással kapcsolatban Orbán Viktor hangsúlyozta: a kétharmadosnál nagyobb összefogást nem tudnak létrehozni. Az összefogás nem szándék, hanem erő kérdése, ha van erő, van összefogás, de ez nem zárja ki a vitát és a demokráciát - fogalmazott. A kormányfő gazdasági versenyelőnynek nevezte a társadalmi béke megőrzését, amelyben szerinte Magyarországnak több tapasztalata van, mint a nyugati országoknak. Egyben köszönetet mondott a baloldali vállalkozóknak, amiért nem lázításra használták a nehézségeket.

A takarékszövetkezetekről Orbán Viktor azt mondta: addig nem akarnak az erről szóló szabályozáshoz hozzányúlni, amíg be nem fejeződik az a projekt, amelynek során a magyar állam a 38 százalékot megvásárolja.

A kormányfő arról is beszélt, hogy szerinte "csak a vak nem látja, hogy olyan mélységű áterendeződés történik most a világgazdaságban és azon belül az európai kontinensen, amely következményeiben és súlyában - habár jellege más - nyugodtan összevethető az 1990-es nagy átalakulással."

"Akkor új politikai és gazdasági rendszereket kellett fölépíteni. Egyelőre most még nem kell új politikai rendszereket fölépíteni, de föl kell építeni új gazdasági rendszereket Közép-Európában, és reméljük a Jóisten megsegít bennünket, hogy a demokrácia helyett nem kell kigondolnunk más típusú politikai rendszereket, amelyeket a gazdasági túlélés érdekében aztán be kelljen vezetni" - mondta.

A kormányfő szavai szerint a nyugati világ ma inkább egy hanyatló pályán látszik haladni, de Közép-Európának óriási felívelési esélyei vannak. A következő 10-15 évben az európai kontinensen belül a gazdasági súlypontok átrendeződnek, a tőkeerő át fog alakulni - vélekedett. Ennek mi nem vagyunk automatikusan részei, ma ott tartunk, hogy sereghajtók vagyunk a térségben - mondta a kormányfő. Kiemelte: ha nem sikerül a magyar gazdaságot új alapokra helyezni, akkor ebből a történelmi felívelési esélyből Magyarország kimarad. Meg kell érteni hogy a világ megváltozott, más részei lesznek erősek, mint amelyek korábban voltak, Magyarország nem maradhat ki a fölemelkedő világokkal való üzleti és kereskedelmi kapcsolatok előnyeiből - mondta, utalva a keleti nyitásra és a kínai kapcsolatokra.

A felelősség kérdéséről szólva Orbán Viktor kijelentette: az ország irányításáért a kormány viseli a felelősséget, de az országot nem a kormány működteti. Véleménye szerint az országot inkább a gazdasági élet szereplőinek kell működtetniük, az együttműködésben pedig mellőzni kell a pártpolitikai szempontokat.

Megismételte azt is, hogy a közelgő választások ellenére nem szabad engedni annak, hogy az egyébként lassan növekvő magyar gazdaság tényleges lehetőségeit meghaladóan hitelből emeljék a közszféra béreit.

A pártelnök-miniszterelnök beszéde végén köszönetet mondott Demján Sándornak, a VOSZ ügyvezető elnökének, a VOSZ elnökségének és tagjainak, amiért sikeresen végigcsinálhatták az elmúlt két évet.

Orbán Viktor a Fidesz választási szövetségeseivel és együttműködő partnereivel múlt hétfőn kezdett konzultációsorozatának állomásain elsőként találkozott a KDNP vezetőivel, majd a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökségével, részt vett a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek az Új Széchenyi Terv eredményeit összegző tanácskozásán, konzultált a Nemzeti Fórum vezetőivel, közös nyilatkozatot írt alá Jakab Istvánnal, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnökével, és tárgyalt a Magyar Gyógyszerészi Kamara vezetőivel is. Hétfőn az Országos Roma Önkormányzat, kedden pedig a Fidelitas vezetőivel, illetve borászokkal konzultált a pártelnök-miniszterelnök. Szerdán szakszervezeti vezetőkkel folytatta konzultációsorozatát, Gaskó Istvánnal, a LIGA elnökével és Palkovics Imrével, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnökével tárgyal a munkavállalókat érintő aktuális ügyekről.

A kéthetes konzultációsorozata zárásaként, Demján Sándor, a VOSZ ügyvezető elnöke meghívására vett részt a miniszterelnök a VOSZ kibővített elnökségi ülésén, amelyen részt vett még Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, valamint Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára, Lits József, a VOSZ ellenőrző bizottságának elnöke és Czomba Csaba, a VOSZ soros elnöke.

Olvasóink írták

100 hozzászólás
 • 100. öregferkó 2012. július 28. 11:31
  „aZ uRAL, ÉS AZ aLTÁJ ÓTA -IS - JÖTTEK VELÜNK ! MINT A PIÓCÁK, MINT A FÉRGEK. MIÉRT VAGYOK ÍLY KESERŰ : CSAK MOST ÉS ITT : EZ AZ ESZELŐS ORBÁN CSESTI EL MÉG INKÁBB A DOLGOT ! MERT : CSAKIS
  TANULÁSSAL, SZAKMÁVAK LEHET ( .NE) AZ ORSZÁGOT ÉPÍTENI ! EZ A TÖRPE - FAJTA-JELLEMZŐKÉNT ABBAN LÁTJA megoldást : jövőre háromszázezer lapátot, seprűt, stb. osztat ki !!
  hol itt bármilyen érték -teremtés ???”
 • 99. C6H12O6 2012. július 27. 20:50
  „Jogos észrevétel. A közalkalmazotti bértábla sajnos nem mindenkire vonatkozik. Pedig egyből éreznék mi a gond az országban, ha minden közalkalmazott /pl a miniszterek/ is 25 évi munkaviszony után is annyit keresnének két diplomával, mint egy takarítónő. Nem a takarítónők fizetését sokallom...”
 • 98. maci53 2012. július 27. 19:42
  „Drága Vikikém,a segély az megalázó,de az is hogy az állami szektorban,a közigazgatásban milliósak a fizetések.Miért kap egy cégvezető havi 8-900 ezret,+4 millás prémiumot?Ezek a 24 órából 25-öt melóznak?”
 • 97. tucat 2012. július 27. 18:37
  „Nyugi, Macs, nem értettelek félre, csak próbáltam viccesre venni a figurát! :)
  Neked is jó pihenést!”
 • 96. macs 2012. július 27. 18:24
  „97. tucat,
  bocs, de félreértettél. Én mindössze arra szerettem volna utalni, hogy Ázsia nem csak Indiából áll, illetve arra, hogy a honfoglalók között voltak olyanok, akiknek a gyökerei Ázsiában voltak. Az Altáj vidékéről László Gyula könyvében olvastam a griffes veretekkel talált honfoglalás kori sírok kapcsán.
  Jó hétvégét!”
 • 95. tucat 2012. július 27. 17:31
  „94. macs 2012.07.27. 14:31
  Ja, ja (hogy stílusosan magyarosch legyek), a Dél-Urálból. Most meg itt vagyunk az altájon.
  Egyébként nincs genetikailag tiszta magyar, mert tökéletesen sikerült az amúgy is keverék (hun, csuvas- és egyéb török népek, szlávok, majd később kelták és germánok...) honfoglaló nációnak teljesen elvegyülnie az indoeurópai népek tengerében: Európa genetikailag tökéletesen egységes, nincs az itt élő népek között számottevő különbség. Kultúr- és nyelvtörténeti szempontból árnyaltabb a helyzet, de ezt most ne bolygassuk: Ázsia, oszt´ jó napot! :D

  89. kormoska 2012.07.27. 11:23
  "Jövőre lesz, ugye, az önkormányzat, a megye, a járás, és mindezek felett őrködik majd a kormányhivatal rengeteg párhuzamossággal, közpénzből fenntartott, felesleges álláshellyel". Mindez Varga Misi szerint szociális (foglalkoztatási) kérdés is. Szerintem is az lehetne, ha... De csitt! Ne szólj szám...! ;)

  91. szegedgabor 2012.07.27. 11:49
  Ejnye! Mindjárt a magyar virtus! Búvár Kund, az aláaknázott dunai jég, rianás, polgárbalhé, kövér kötél...! :D Lehet azt békésebben is kezdeni, hátha hat (vagy hét, de legalább öt) a vezérségre. Próbálhatjuk mondjuk így:

  Orbán király, a gól király
  Bánat fakad nyomán:
  "Hat-három! Úgy volt!" - meddig él
  a bel-szittya homály!

  Haverod fogyó. "Még! Föl! De jó!"
  Legelöl, ím, ül Kövér.
  Ma már ez az erős kötés,
  na, mármost mond, mit ér?

  (...)

  El kéne lassan menni, sir.
  A minta már hiába szász, bajor;
  Kért (bé)kávéjába cukrot mennyiször,
  De nem jő már tar ló, se lord mayor...

  (A ballada eredeti és teljes szövege pl. itt megtekinthető:
  http://magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/arany/wales.htm)

  Hát, nem vidámabb? ;) Tudja, ezek a walesiek is mind dalolva mentek, ifjak, vének, galambfehérek, igaz, nem lagzilajcsis lakodalmas nótákkal, s nem is operettel az ajkukon... De csitt! irány Kübekháza holnap! Ott vidám muzsika szól majd, nem csattognak a helyi bárdok, s máglya sem lesz, talán, ha mágia, mert az kell a népnek, sir, bizony! ;) :D”
 • 94. macs 2012. július 27. 17:25
  „95. rózsakert,
  igazad van! Bár a betelepültek hosszú ideig nem nagyon keveredtek a helyiekkel.
  Az ismeretségi körömben számosan vannak, akiknek a dédszülei, ükszülei németek, lengyelek, szlovákok, szerbek voltak. A Kárpát medence mindig is egy nagy olvasztó tégely volt. Nem régiben olvastam egy genetikai kutatásról, miszerint az élőktől vett minták a jelenkori európai népességekre jellemző képet mutatnak, míg a honfoglalás kori sírokból vett minták között több ázsiai típusú elemet találtak. Ami különösen érdekes az az, hogy gazdag melléklettel rendelkező sírokban, a vezető réteghez tartozó eltemetettek genetikai rokonsága az ázsiai populáció, a szegényebb sírok halottai inkább jelenlegi népességhez hasonlóak.”
 • 93. rózsakert 2012. július 27. 16:43
  „94.macs 2012.07.27. 14:31

  nono....a betelepítések..és sok-sok vegyesházasság?az én egyik nagyapám Bécsben született és még csak véletlenül sem keletről ment oda....stb-stb-sok-sok példa.----szászok-tótok.....az élősködőszaporáékat most hagyjuk.”
 • 92. macs 2012. július 27. 14:31
  „49. Utazo,
  Ázsia nem csupán az Indiai szubkontinensből áll, hanem sokkal nagyobb terület. Ezért, akik Ázsiából jöttek azok nem csupán Indiából jöttek. Igy pl. a magyarok is. Valahol az Ural, Altáj környékén volt az a terület, ahonnan őseink elindultak.”
 • 91. gthomek 2012. július 27. 14:25
  „"Több mint 18 ezerrel csökkent az alkalmazásban állók száma május végéig az előző év hasonló időszakához képest. Tovább rontja a képet, ha számításba vesszük, ezt az adatot is csak úgy sikerült produkálni, hogy 26 ezerrel nőtt a közmunkások száma. Ezzel szemben azonban a versenyszférában csaknem 30 ezerrel, a közszférában pedig 16 ezerrel kevesebben dolgoztak, mint egy évvel ezelőtt. Vagyis nemhogy 1 millióval, de eggyel sem nőtt a munkahelyek száma.

  A versenyszféra legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásainál 1 millió 808 ezer fő volt az alkalmazásban állók száma, 29,5 ezer fővel alacsonyabb, mint 2011. január-májusban. A költségvetési szférában összesen 737 ezren dolgoztak, ami 10 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Ez viszont annak köszönhető, hogy 26 400-zal 72 800 főre nőtt a közfoglalkoztatottak száma. Ez azt jelenti, hogy a közmunkások nélkül 16 400-zal csökkent a közszférában alkalmazásban állók száma az előző év hasonló időszakához képest.

  Az öt hónap átlagában 58 ezer fő volt a teljes munkaidőben közmunkában foglalkoztatottak száma, szemben a tavalyi 12 500-zal. Májusban már 83 800 teljes munkaidős közmunkást regisztráltak, s további 21 ezren részmunkaidőben dolgoztak.

  Az ugrásszerű növekedésnek az volt az ára, hogy többen, de átlagosan sokkal kevesebbet keresnek a közmunkával, mint egy évvel ezelőtt. A KSH adatai szerint a tavalyi első öt hónapban még bruttó 82 218 forint volt a közmunkások átlagkeresete, amiből gyermekkedvezmény nélkül 63 ezer, gyermekkedvezménnyel (gyermekszámtól függetlenül, mert nem tudták igénybe venni a többgyermekeseknek járó levonást) pedig csaknem 68 ezer forintot vihettek haza.

  Az idei évben viszont már csak 73 013 forint volt a teljes munkaidőben foglalkoztatott közmunkások bruttó átlagjövedelme. Az adójóváírás eltörlése miatt ebből mindössze nettó 47 824 forint marad. Az egygyermekesek ennél 10 ezer forinttal kapnak többet kézhez, de a kettő vagy annál több gyermeket nevelők zsebében is csak 59 ezer forint marad, mivel az adójóváírás eltörlése ellenére nem tudják kihasználni a családi kedvezményt."”
 • 90. x 2012. július 27. 12:55
  „http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/hajlektalanok_festik_a_zsomboi_iskolat/2290716/”
 • 89. szegedgabor 2012. július 27. 11:49
  „:D :D Én olyan jót nevettem tucaton :D
  Komolyan , nincs messzi már a királyság. Ha becsukjátok kis szemeitek és meghalljátok, hogy jő a király, mi jut eszetekbe? Hát nem egy halom sárban és lópiszokban térdeplő paraszt akiknek alamizsnát szór a király egy hintóról?
  Az utak szép Magyar hazánkban az említett képnek megfelelőek, A hintó már rég készen áll. A Duna vizére várnak, hogy befagyjon és jöhet a mehet. Mindenhol pártkatonák össze vissza, a közember meg mehet a sunyiba :)
  A szomszédom, egyszerű ember , kicsit szélsőségesebb nézetekkel, már polgárháborút remél és félórás anekdotákat hallgatok végig, hogy ő biza beállna ezeknek a hóhérjának is nyugodtan.
  Én nem sokat éltem az "átkosban" de hogy anyámékat sosem láttam azon izgulni, hogy lesz e holnap kenyérre való az fix. ( ez nem azt jelenti hogy vágyom vissza azt a rendszert )
  A demokráciát is tanulni kell, nem pedig újraalkotni....”
 • 88. Ebgondolat 2012. július 27. 11:41
  „87. tucat 2012.07.27. 09:59
  Remélem a humorérzék mellet látnoki képességekkel már nem rendelkezel! :D
  Mert tényleg lassan a felé haladunk, hogy előjön a kaloda a "rendszer ellenségeinek"!”
 • 87. kormoska 2012. július 27. 11:23
  „Panelproli,félázsiai keverék,dakota.Ezek vagyunk mi,mai átlagemberek Orbán és stábja szemében!
  Ennyit politikus még nem ártott soha,ez a rendszer tényleg termeli az állástalanokat.Jóval több munkahely szűnik meg,mint amit nagy csinnadrattával felavatnak!Csak a nagy óriásvállalatokat támogatják(akik évekig alig fizetnek adót),a kis és középvállalkozások többsége meg haldoklik mert nem kap sehonnan hitelt,segítséget.
  Csongrádban a munkanélküliség egy év alatt 2%-al növekedett.
  Persze Viktornak is megvannak a maga korlátai:A Demján,Széles,Csányi féle pénzembereknek nem tehet keresztbe,mert ráfizethet.Ezért inkább együttműködik velük:A bérek,a cafeteria,a szabadságok és a munkavállalói jogok és segélyek csökkentésében!Lassan minden Bözsi utalványban jön majd.

  A bürokrácia csökkentéséről:Jövőre lesz ugye az önkormányzat,a megye,a járás és mindezek felett őrködik majd a kormányhivatal rengeteg párhuzamossággal,közpénzből fenntartott felesleges álláshellyel.
  Az ügyintézés ezzel biztosan nem lesz könnyebb.

  Ezután még megpróbálja ilyen-olyan ígéretekkel-fenyegetésekkel lepuhítani a szakszervezeti vezetőket,nem lesz nehéz dolga.
  És miután mindent végigjárt mehet nyaralni:-)”
 • 86. pici-ildi 2012. július 27. 10:47
  „HA ADNAK MUNKÁT SZIVESEBBEN DOLGOZOM MINT SEGÉLYEN LEGYEK ITTHON. EZ NEM JÓ SENKINEK. DE MUNKA NEM IGEN VAN IGY MIRÖL IS BESZÉL?”
 • 85. tucat 2012. július 27. 09:59
  „83. Ebgondolat 2012.07.27. 08:47
  Kívánatos lenne választékosabb és alázatosabb stílushoz szoknia, kedves Együgyű jobbágytársam, hacsak nem akarja felségsértés okán rövidesen a vasárnap délelőttjét a főtéri kalodában közszemlére téve tölteni. Gondolja meg, mennyivel kellemesebb a kötelező, de a templom semjénillatú hűvösében átszundítható istentisztelet... A saját érdekében fogja vissza magát! Aggódom, ha így folytatja, maholnap azt merészeli állítani, hogy a Föld gömbölyű, és a Nap körül kering - huszonnégy óránként egy teljes fordulatot is téve őfelsége trónjával -, miként a többi bolygó. Akkor pedig magára szabadítja őfelsége egyházának a harrachját, s az úr legyen irgalmas az Ön lelkéhez - már most is csak benne bízhat, alighanem... Na, jó, azért magában is bízzék még egy kicsit, maga, kis huncut félázsiai! :D De ha ekkora méltósággal kíván szólni, akkor a hajdan jól táplált fehérló gebéről mindenképp szálljon le! ;) Tudja, különben könnyen odalehet az abrakos tarisznya, ezt nálunk nagyobb méltóságú urak is tudják, ezért nem beszélnek névvel az egymás után eldobált üzleti terveikről. ;) :D”
 • 84. kumisz 2012. július 27. 09:42
  „84. Ebgondolat

  Akkor az "listás " szavazás lesz?:DD

  Egyébként ennek a VOSZ-nak nevezett gittegyletnek is megkérdőjelezném a létjogosultságát, ebben a rövid cikkben annyi funkcionáriust neveztek meg amennyivel egy várost lehetne irányítani , és gondolom nem társadalmi munkában nemcsinálnak semmit!!!!!!!!!!!”
 • 83. kumisz 2012. július 27. 09:37
  „Sokan még mindig nem vwszik észre, hogy nem emúttnyócév, hanem 22 évről van szó!
  Bármelyik politikai szervezet volt az élen mind lenyúlt az országból !!!!!!”
 • 82. Ebgondolat 2012. július 27. 09:12
  „orbán ma reggel azt is bejelentette, hogy országgyűlési választáson csak az szavazhat, aki előzetesen feliratkozik valami listára! A vita már csak azon megy, hogy a feliratkozóknak kötelező legyen-e a részvétel!

  Ha még ezek után sem alakul ki egy "kritikus tömeg", akkor itt valóban "félázsiai származékok" élnek, akik imádnak disznóként a diktatúra mocskában dagonyázni!”
 • 81. Ebgondolat 2012. július 27. 08:47
  „66. Hidegen 2012.07.26. 22:13
  Ennél az eddigi két évnél még az "elmúlt nyolc év" is sokkal jobb volt, te diktatúra mocskában dagonyázó disznó!”
100 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pozsonyban van a Csatáry-ítélet

Csatáry Lászlót 1948-ban a kassai Népbíróság halálra ítélte. A bírósági döntést a szlovák Nemzeti… Tovább olvasom