Délmagyar logó

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 8°C | 19°C

Orbán: nem bízhatunk abban, hogy az EU csak a tények alapján dönt a deficiteljárás ügyében

A miniszterelnök szerint Magyarország nem bízhat abban, hogy az Európai Unió kizárólag a tények alapján dönt a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése ügyében. Orbán Viktor ezt pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában mondta, amelyben indokoltnak nevezte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy nappal korábban meghirdetett növekedési hitelprogramját.
Ha a kormány bízhatna abban, hogy az Európai Unió kizárólag a tények alapján dönt, akkor Magyarországnak ki kell kerülnie a túlzottdeficit-eljárás alól, de "nem bízhatunk ebben" - mondta Orbán Viktor, aki szerint az EU-ban a Magyarországgal szembeni bánásmód nem mindig méltányos, tényszerű. Jelezte, számítani kell arra: Magyarország "kifejezetten mérges" ellenfelei mindent megtesznek azért, hogy a magyar kabinet csökkentse a bankadót és vonja vissza a rezsicsökkentést.

"Megnézzük, hogy Brüsszelt mennyire fertőzi meg ez a gondolkodásmód" - fogalmazott a kormányfő, aki egyúttal ismét kiállt amellett, hogy a magyar gazdaság már idén "egy váratlanul jó növekedési számot" tud majd produkálni.

Ha az unió meg tudna békélni azzal, hogy bár Magyarország más utat választott, mint amit Brüsszel javasolt neki, mégis sikeres lett, "akkor ezt akár közös sikernek is tekinthetnénk" - vélekedett.

A kétszázalékos tavalyi hiányadattal kapcsolatban úgy foglalt állást, hogy Magyarország jobban teljesít, mint korábban, "de még mindig nem vagyunk elég jók". Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra: az adósságtörlesztés nélkül vizsgálva az adatokat azt látni, hogy Magyarországon nem költségvetési hiány van, hanem többlet. Ez ad esélyt arra - magyarázta -, hogy "visszafizethessük a korábban felvett adósságokat, tehát jó pályán vagyunk".

Orbán Viktor a rádióinterjúban indokoltnak nevezte az MNB növekedési hitelprogramját, amelyet egy nappal korábban hirdetett meg Matolcsy György jegybankelnök. Rámutatott ugyanis, hogy ma a kereskedelmi bankok aligha adnak a vállalkozóknak tízszázalékosnál alacsonyabb kamatú kölcsönt, ami gyakorlatilag kitermelhetetlen. Ezért "indokoltak azok a kísérletek, amelyekkel a jegybank próbálkozik, hogy olcsó hitelekkel próbálja megkínálni a vállalkozásokat" - mondta a kormányfő, jelezve ugyanakkor, hogy ehhez szükséges a pénzintézetek közreműködése is, mert az MNB közvetlenül nem adhat hitelt a cégeknek. A jövő kérdése szerinte az, hogy megtalálják-e azokat a módszereket, amelyekkel valóban olcsón lehet eljuttatni az olcsó hiteleket a vállalkozásoknak.

Megjegyezte azonban azt is, hogy ha egy vállalkozó kétszázalékos kamatozású hitellel sem tud üzletileg profitot hozó tevékenységet végezni, akkor valószínűleg inkább nála lehet a baj.

Megítélése szerint a korábbi években a központi bank rossz politikát folytatott, mert semmit nem tudott hozzátenni a magyar gazdaság fejlődéséhez. Ezt a véleményét azzal magyarázta, hogy miközben a világon számos helyen a jegybankok segítettek az embereknek, a vállalkozásoknak a nehéz évek átvészelésében, addig Magyarországon nem történtek ilyen lépések. Egy "rossz gyakorlatot" meg kell változtatni, ezzel próbálkozik az új jegybanki vezetés - mondta a miniszterelnök.

Azzal kapcsolatban, hogy két hét múlva vitát tartanak az Európai Parlamentben (EP) a magyar alkotmányos helyzetről, Orbán Viktor elmondta: a hétvégén egyeztet Szájer József fideszes EP-képviselővel, és ezt követően dönt az esetleges részvételéről. A korábbi strasbourgi vitákkal kapcsolatban ugyanakkor - amelyeken ő is részt vett - úgy fogalmazott: az EP "nem egy európai hely", ugyanis ott a tények másodlagosak voltak, "dühös, dagadt erekkel, vastag nyakkal ordibáló baloldali, liberális, zöld, szocialista képviselők, akik azt sem tudták talán, hol van Magyarország, nyilvánvalóan nem olvasták azokat a jogszabályokat, amelyeket bíráltak. De egy dolog biztos volt, gyűlölnek valamilyen okból bennünket". Megjegyezte ugyanakkor, még az ellenfelek között is volt néhány olyan képviselő, akit érdekelt, mit mond a magyar miniszterelnök.

A kormányfő az interjúban szólt az E.ON hazai földgázipari érdekeltségeinek megvásárlásáról is, kifejtve: Magyarországnak körülbelül tízmilliárd köbméter gáz az éves fogyasztása, és "most az E.ON, illetve egy másik gáztározó megvásárlása eredményeképpen mintegy hétmilliárd köbméternyi gáz tározására alkalmasak vagyunk". Ez azt jelenti, hogy "akármi is történik a cső másik végén, ha van betározott gázunk, biztonságban vagyunk, tehát a kamrakulcs nálunk van" - mondta. Kérdésre válaszolva egyértelművé tette azt is, hogy a gázvásárlás és -szállítás az egy ügy, az atomerőmű-építés pedig egy másik ügy, "semmilyen program nincs összekapcsolva semmilyen másikkal".

A negyedik alkotmánymódosításból fakadó jogszabály-alkotási feladatokkal kapcsolatban közölte: a felsőoktatás kérdése - vagyis hogy a tervek szerint szerződés helyett nyilatkozatot írnának alá a jövőben a hallgatók - a következő héten esedékes kormányülésen kerül napirendre, de az biztos, hogy a kabinet elvi kérdésekben nem enged, "egyensúlyban kell tartanunk a magyar emberek közösségérdekeit és a diákok egyéni érdekeit".

Végül kitért a rezsicsökkentésre, és megerősítette, hogy további díjmérséklések lesznek, "de az további küzdelmekkel jár", ezért fontos, hogy az emberek kinyilvánítsák: akarnak-e újabb rezsicsökkentést.

Olvasóink írták

 • 5. csergemerge 2013. április 05. 15:53
  „"az EP "nem egy európai hely"

  Ebben valóban igaza van. Onnan hiányzik minden, ami európai.”
 • 4. papika56 2013. április 05. 15:11
  „Nem olvastam el ezt a sok sületlenséget. Mindig csak hazudozik.
  Se a nép ..aki nem agymosott ..se az EU nem hisz neki ! Jogosan ! Csak olyan dolgok jelenhetnek meg a kimutatásokban ---ami pozitív eredmény !Csak ilyen jellegű hírek jelenhetnek meg a médiába-
  "-ha nem mindenki repül ! "...mondta 1 X . hvg.
  Az EU min. 3 kérdésben nem ért egyett, se az USA , 3 EU s vezető --már az eu s pénzek felfüggesztését kérték az EBizottságnál és a Velencei Bizottságnál is. sőt az Eu Bíróságon is van ügyünk.
  orbán nekimegy minden jogi eus törvénynek, arrogánsan le<moderálva>ja mind !
  Na de ezt NEM díjjazzák sehol !!!”
 • 3. queenmargareth1 2013. április 05. 13:30
  „azt hallottam, azt mondta, ellenségeink Unió:)mindent megtesz, hogy ártson Magyarországnak és helytelenítik a rezsicsökkentést és mind hülye, na ezt még nem mondta ki.”
 • 2. _csutak_ 2013. április 05. 11:52
  „Meghallgatva a beszédet súlyos gondokra ad gyanút az amit és ahogy elmondott a kormányfő.
  Minimum a paranoia és a téveszmés üldözési mánia az ami vélelmezhető.
  Sajnos elég sűrűn előforduló jelenség, lásd észak, Korea, Sztálin, Joseph McCarthy amerikai szenátor, stb.
  Érdekes, Kádár nem rettegett sem a néptől sem mástól.”
 • 1. Együgyű 2013. április 05. 11:37
  „Orbán: nem bízhatunk abban, hogy az EU csak a tények alapján dönt a deficiteljárás ügyében"
  Orbán apánk már senkiben nem bízik, bízhat? Mindenkiben már ellenséget lát, mint az egykori Szovjetunióban Sztálin apjuk/apánk! Remélem, az Európai Unió nem veszi komolyan Viktorunk pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában mondottakat. Mert Orbán Viktorunk egyszer már megmondta, hogy ,,Nem azt kell nézni amit, mond, hanem amit tesz!"! Mellesleg meg politikusaink a forradalmi feltüzelt néppel együtt beléptek és most is tagjai az EU-nak! A politikusaink és szövetségeseik már az EU csatlakozás óta élvezik az EU euróját! (Most lemondanának róla?) Igaz Apánk kacsingat Ázsia és félázsia fele, mert mi félázsiaiak vagyunk! Bizonyára azért akar stratégiai hadi megállapodásokat és gazdaságiakat kötni az új szövetségeseinkkel. A másik lehetséges szövetségesünk a nagy Oroszországban már megharagudott a szeretett nemzet vezetőnkre (Nem Szálasi Ferencre gondoltam). A Gazprom nem szereti, ha Ukrajnával is kokettálni akarunk. Csak nehogy a Gazprommal történő újabb gázár kialakításában vesztesek legyünk a további tartós Magyar gázrácsökkentés miatt. Azonban lehet, hogy ezek is sikertörténetek és további stratégiai megállapodások lesznek.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszamenőleg kaphatják meg béremelésüket az egészségügyben dolgozók

Januárig visszamenőleg kaphatják meg az újabb fizetésemelésüket az egészségügyben dolgozók, a bérfejlesztésre szánt összeg harmincmilliárd forint. Tovább olvasom