Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Orbán: nem koldulunk, hanem teljesítünk, és elvárjuk, ami ezért jár

A miniszterelnök szerint Brüsszelben is látják, hogy a magyar kormány tűzön-vízen át, de végrehajtja azt, amit az EU-csatlakozáskor vállalt, vagyis Magyarország nem koldul, nem könyörög, hanem teljesít, és elvárja azt, ami ez alapján jár neki.
A kormányfő az eheti brüsszeli EU-csúcstalálkozó után adott interjút a Hír TV-nek, a nyilatkozatot vasárnap sugározták a Hírvilág című műsorban.

A héten bejelentett költségvetési kiigazításért - mint mondta - elismerő reakciót kapott a kormány Brüsszelben. "Persze fogalmuk sincs, hogy pontosan mekkora a magyar költségvetés, mekkora a hiánya", de azt értik, hogy a jelenlegi kabinet elszánt, szakítani akar azzal a 2004-2010 közötti időszakkal, amikor "lényegében folyamatosan hazudtunk, meghamisítottuk a számokat", és emiatt komolytalannak könyvelték el a magyarokat - mondta Orbán Viktor. Hangsúlyozta, a konfliktusok egy részét is azért vállalta, hogy lássák, Magyarországon ma már "más kurzus van".

Brüsszelben szerinte most úgy látják, hogy a magyar kormány "tűzön-vízen át, de végre fogja hajtani" azt, amit az európai uniós csatlakozáskor vállalt. Ez önérdeke is az országnak, mert "az EU-s támogatásokat lehet csökkenteni bosszúból vagy cserébe azért, ha az ember nem tartja be a kötelezettségeit" - jegyezte meg, majd úgy fogalmazott: ez alól ugyan "kisiránkozhatja" magát az ország, de méltatlan lenne, a méltóságát és a megbecsültségét éppen újjáépítő Magyarország nem engedheti meg ezt magának.

"Mi nem koldulunk, nem kérünk, nem könyörgünk. Teljesítünk, és elvárjuk, hogy megkapjuk azt, ami a teljesítményünk alapján jár nekünk" - jelentette ki a miniszterelnök, aki szerint ezt a "kultúraváltást" olvassák ki a kormány pénzügyi akcióterveiből is.

Arra a kérdésre, hogy számít-e újabb uniós vizsgálatokra bizonyos intézkedések miatt, a kormányfő azt felelte: "erre mindig számítanunk kell", Brüsszel ugyanis "nem a szűzlányok gyülekezőhelye és nem is a szentek kongregációja", hiszen Brüsszelben nemcsak a kabinetek, hanem a nagy - például az energia- és a bankszektorban vagy a hulladékiparban aktív - cégek is érdekeket képviselnek.

A vállalatok megpróbálják befolyásolni az uniós döntéshozókat, Brüsszelen keresztül igyekeznek elérni, "hogy csökkentsük a bankadót, vagy ne is legyen, hogy ne őket terheljük az adókkal, hanem inkább a nyugdíjasokat vagy a bérből és fizetésből élőket". A magyar kormány azonban ennek az ellenkezőjét teszi, és a méltányos tehermegosztás elvét vallja - nyomatékosította, hozzátéve, hogy lehet enyhíteni e magyar politika súlyát és hatásait Brüsszelen keresztül, "ha ők ügyesen csinálják. Én, illetve mi meg nem tudjuk ezt kivédeni, de hát mi is azért jövünk Brüsszelbe, hogy ezen a frontvonalon is helyt tudjunk állni".

Orbán Viktor szerint Magyarország egyébként kivívta magának az elismerést az európai politika folyamatos megújításáért, az innovatív ötletekért, ám mivel mindez érdeksérelemmel jár, "folyamatosan fölszisszennek", és egyfajta "szabadfogású birkózás" zajlik szabályozott keretek között.

Magyarországnak azonban barátai is vannak az EU-ban, magas posztokon, vagyis Brüsszelre nem szabad úgy tekinteni, mint ahol "csupa az ellenfél zsoldjában álló vagy az ellenfélnek dolgozó emberek lennének" - mondta, ezzel magyarázva, hogy a küzdelem "nem váltakozó eredménnyel zajlik, hanem leginkább a mi javunkra dől el".

Arra a felvetésre, hogy az amerikai The Weekly Standard magazin a közelmúltban Barack Obama amerikai elnökhöz hasonlította őt, a miniszterelnök azt mondta: az amerikai elnök is megpróbált valami olyat az Egyesült Államokban, ami korábban ott nem volt. "Obama mindannyiunk számára, akik új, innovatív, szokatlan dolgokkal próbálkoznak, akik abban hisznek, hogy a világ nem lesz olyan a válság után, mint a válság előtt volt (...), inspirációt jelentett, biztatást, hogy igen, lám, a legnagyobb országban is új utakra kell lépni, hát akkor hogyne kellene nekünk, magyaroknak is" - fejtette ki Orbán Viktor a Hír TV-nek adott interjúban.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. fer981 2012. október 23. 10:57
  „ja ! azé csúszunk egyre lejjebb :)”
 • 26. smalltown 2012. október 23. 06:18
  „ez mar megint nem vette be a gyogyszeret....”
 • 25. Mathiasking 2012. október 23. 06:10
  „Arra leszek kíváncsi, hogy a közművek megadóztatása mekkora létszámleépítéssel fog járni: Szerintem az 1 millió munkahely az elbocsátott létszámra vonatkozik vagy a munkahelyteremtésre?”
 • 24. QKorika 2012. október 23. 06:05
  „Én nem szólok semmit a cikkhez, mert itt a kormány egy fabatkát sem ér, a nép nem jelent nekik semmit. Kizárólag a saját jólétük érdekli, és ennek érdekében még a gatyánkat is elveszik. Egyetlen kérdésem van: ha kihozták hogy Magyarországon az átlagkereset 217 ezer forint, akkor én miért kapok csak 77 ezret?? /tudom a választ, mert hozzáadták az ő milliárdjaikat is!/ de akkor ne ugassanak hogy jó lét van. Mikor több millió ember már nemhogy rezsit nem tud fizetni a robottal megkeresett fillérekből, de már enni sem. SZÉGYELLJE MAGÁT A KORMÁNY - DE MIND AZ ÖSSZES, AKI AZ ELMULT 20 ÉV ALATT CIRKUSZI PORONDRA KERÜLT!!! - hogy gyermekek ezrei éheznek, fáznak. Köszönjük Magyarország!! Csak látnám már az utolsó politikusnak is a hátát, mikor kisomfordál az országból!!!!”
 • 23. maci53 2012. október 22. 16:54
  „Az a baj hogy az EU-ba olyanok járnak sírni akiket megvettek a Bankok,belementek a Frankos uzsora hitelezésbe,ezért nem tetszik nekik hogy Orbán seggbe rugja őket.
  Kiesett a csöcs a szájukból,mivel a korrupt szocik,libacsalók,lopók hazudozók nincsenek porondon.
  Magyarország 2010-ig a szocik rémuralma alatt a rablók korrupt vezetők paradicsoma volt.,hála Orbánnak ezek a kiskirályok megszűnni látszanak.Bajnait meg a saját libásai intézik el,Debrecenbe be sem meri tenni a lábát.
  Így tovább Viktor,üsd vágd a kommcsiivadékokat.”
 • 22. grafika88 2012. október 22. 16:36
  „orbán is meg kuszaszem is milyen füvet szívnak ?? Amiket nyilatkoznak itt-ott , hááát mintha halucinálnának , v. más bolygón képzelnék magukat !Ezek nem is itt élnek Magyaro. n , inkább egy távoli födrészen ! Minden szavuk hazugság , ....még az sem igaz :AMIT KÉRDEZNEK !!!!!”
 • 21. WSS 2012. október 22. 16:11
  „Azután meg úgy járunk mint parasztgyerek aki nagyobbat akart szellenteni mint az apja és becsinált a nadrágjába.
  Így már jó kedves moderátor?”
 • 20. WSS 2012. október 22. 15:57
  „<moderálva>”
 • 19. roxper 2012. október 22. 14:37
  „Hol háborúzik, hol <moderálva>et nyal, az átmenetet nem ismeri, jobb lesz ha gyors lemond és elmegy keletre!”
 • 18. gubanc 2012. október 22. 14:29
  „Csak azu a baj Viktor, hogy az EU-ban már ismernek, mint a rosszpénzt. A képmutatás és a nagypofájú szónoklatok
  nem hatják őket meg. Ballaghat a a békamenet, csak röhögnek rajtad.”
 • 17. macs 2012. október 22. 13:01
  „"Persze fogalmuk sincs, hogy pontosan mekkora a magyar költségvetés, mekkora a hiánya"
  Ezt a mondatot magyarázza meg valaki!
  10. Kazikázmér,
  úgy beszélsz, mintha az országban több 10 ezer betöltetlen állás lenne, csak azok a lusta, semmirekellők inkább nyomorognak, semmint elmennének dolgozni.”
 • 16. medvejanos 2012. október 22. 12:44
  „Kérem szépen a hazugság jelei emlékszünk-e még?

  Engedünk a külső nyomásnak ellentétben az ígérettel, hogy nem hagyjuk, hogy a külföldi politika diktáljon!”
 • 15. X_Y 2012. október 22. 12:14
  „6. Kazikázmér 2012.10.22. 09:42

  Kezdelek sajnálni. Nehéz lehet neked mióta összeroskad a cucializmus . tele vagy frusztrációval. Mindenki ellenség, körös körül...A hangok is ezt mondják....”
 • 14. TrombiFrédi 2012. október 22. 11:54
  „Gondolom ennek az eredménye, hogy az egyre növekvő állami bevételekből visszafelé csak annyi hallatszik:"Nincs Pénz!!!”
 • 13. Írástudatlan 2012. október 22. 11:50
  „Magyarország Európa haláltábora szemétdomblya és pöcegödre!
  Szebb jövőt!”
 • 12. almostevil 2012. október 22. 11:22
  „bruuuuhhhaaaaahhhhaaaaaaa”
 • 11. Ebgondolat 2012. október 22. 10:49
  „"..és elvárjuk, ami ezért jár."

  Azt kapjátok pontosan, ami ezért jár!
  Amúgy mit gondol ez az orbán? Azt hiszi, hogy Nyugat-Európában a fáról szüretelik az euromilliárdokat?
  Hát nem! A nyugat-európai polgárok adóforintjaiból származnak azok az euromilliárdok, amelyet az ország is kap felzárkóztatásra. Úgyhogy visszább kellene venni abból a fene nagy arcból, viktorka!”
 • 10. Kazikázmér 2012. október 22. 10:16
  „8. Falcao 2012.10.22. 10:05
  Miért szerinted a nem dolgozó, segélyből tengődő emberek fogják majd újjáépíteni az országot? Őket minden ország erejéhez mérten támogat, de rájuk csak az MSZP akart politikai kilábalást építeni! De most már a gulyáson és pénzen vett szavazatokra sem lehet építeni!”
 • 9. Logaritmus 2012. október 22. 10:12
  „Az intézményes lopásért maximum a fideszes cégvezetők elismerését és sleppje érdemli ki a kormány.”
 • 8. Falcao 2012. október 22. 10:05
  „Az nem baj ha a pórnép beledöglik.”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bűnözés ellen demonstrált a Jobbik Kerecsenden

A helybeliek a Jobbik segítségét kérték, mert elmondásuk szerint a cigányság egy része… Tovább olvasom