Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Orbán: nem lepődünk meg az uniós kritikákon

A kormány erős reformpolitikája miatt éri támadás Magyarországot, ezen viszont nem lepődik meg - mondta Orbán Viktor Münchenben.
A magyar kormány egy erős, gyors és mély reformpolitikát hajt végre, ezért nem lepődik meg az országot ért európai uniós kritikákon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Münchenben, a Bayerischer Rundfunknak, a bajor közszolgálati rádió és televíziónak adott nyilatkozatában.

A kormányfő - akinek szavait szóvivője, Szijjártó Péter idézte a nyilatkozat után magyar újságíróknak - úgy vélekedett: a Magyarország ellen intézett nemzetközi politikai támadások hátterében az áll, hogy a magyar választók a liberálisokat kiszavazták a parlamentből, a szocialistákat pedig jelentéktelenné tették. "Ezeket most kívülről próbálják újraépíteni" - tette hozzá.

Orbán Viktor kitért arra is, hogy álláspontja szerint a magyar igazságszolgáltatás összességében demokratikusabb, mint a német vagy az osztrák, mert míg utóbbi országokban az igazságszolgáltatás a kormány felügyelete alatt áll, addig Magyarországon a parlament gyakorolja ezt a jogot. "Választási ígéretünk volt, hogy komoly változtatásokat viszünk végbe az igazságszolgáltatási rendszerben", mert megcsappant az emberek bizalma az elhúzódó ügyek, a gyakori elévülések miatt - magyarázta, hozzáfűzve: mielőtt bárki elítélné a magyar igazságszolgáltatást, "méltányos lenne, ha legalább az első eredményeket megvárnák, hogy az új rendszer hogyan működik".

Szólt a sajtószabadság kérdéséről is, amellyel kapcsolatban azt mondta: "nincs szégyellnivalónk, hiszen a magyar médiavilág egy jelentős részét német tulajdonosok birtokolják, és ők soha nem panaszkodtak" arra, hogy problémájuk lenne a sajtószabadsággal - tolmácsolta a miniszterelnök szavait Szijjártó Péter.

Megjegyezte továbbá azt is, hogy a versenyképesség területén elért magyar előrelépést mi sem bizonyítja jobban, minthogy a bajor cégek több pénzt ruháztak be Magyarországon, mint Kínában vagy Indiában.

A miniszterelnök egynapos látogatáson tartózkodik Münchenben. Orbán Viktor a nap folyamán egyeztet a Siemens és az Audi vezetőségével, majd megbeszélést folytat Markus Söder bajor tartományi pénzügyminiszterrel, délután pedig Horst Seehofer tartományi miniszterelnökkel. Este a magyar kormányfő előadást tart a bajor gazdasági szövetség székházában Magyarország megújulása és az európai gazdasági fordulat címmel.

Délelőtti müncheni programja során Orbán Viktor, miután interjút adott a bajor közszolgálati rádió és televíziónak, találkozott Király Gáborral, a magyar labdarúgó-válogatott kapusával, a TSV 1860 München játékosával.

A magyar delegációnak tagja mások mellett Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A kormányfő legutóbb egy hónapja járt Németországban: akkor Wiesbadenben és Frankfurtban folytatott megbeszéléseket, és találkozott Hessen tartomány kereszténydemokrata miniszterelnökével, majd előadást tartott a német kereskedelmi és iparkamara frankfurti székházában, ahol kijelentette, hogy Európa legerősebb reformpolitikáját hozta el a 2010-es választások óta eltelt időszak Magyarországon.

A német-magyar gazdasági kapcsolatokról Orbán Viktor február 23-án Budapesten, a Német Gazdasági Klub húszéves évfordulója alkalmából tartott ünnepségen azt mondta, a két ország gazdasági kapcsolatainak fontosságát mindennél pontosabban mutatja, hogy Németország egyszerre a legnagyobb kereskedelmi és befektetési partnere Magyarországnak, a Magyarországon működő német vállalatok pedig több mint egymillió magyar ember mindennapi kenyeréről is gondoskodnak. Nincs még egy olyan ország a világon, amely akkora befolyással bírna Magyarország gazdaságára, mint Németország - húzta alá akkor.

Olvasóink írták

 • 2. Jozsoci 2012. március 22. 17:42
  „Ezek a "reformok" mind a Fidesz bebetonozására irányulnak.
  1. Nagyon igaz.”
 • 1. zoltanszabo 2012. március 22. 11:33
  „orbán szinte minden új törvényével --amit meggondolatléanúl, kapkodva, más pártok-esetleg a nép megkérdezése nélkül hozott , kb. 300 . v. EU ellenes , v, nép ellenes törvények.
  Csak a saját és a gazdagok érdekeit védik !
  a munkások 90 % nak rosszab az élete, bérek csökkennek, árak az egekben , a rezsi költségek , üzemanyag árak meg még azon is túl.
  Hol a beígért 1 millió munkahely ?? Ellopott MNYP pénzek ?? segély lecsökkentése ? oktatás--eügy szétverése stb ......
  MINDD emberiség ellenes !!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vidékstratégia: az MSZP szerint az irány jó, az út viszont rázós

Az MSZP szerint hagy tisztázandó kérdéseket a kormány által elfogadott vidékstratégia, annak… Tovább olvasom