Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Orbán: nem ördögtől való az MNB és a PSZÁF összevonása

A kormányfő leszögezte: a magyar jogi helyzet egyértelmű, hiszen az alkotmány külön-külön szabályozza az MNB és a PSZÁF alkotmányos helyzetét.
Orbán Viktor szerint "nem ördögtől való" a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) összevonása. A Jobbik támogatta, az MSZP ellenezte a javaslatot. A jegybanktörvénnyel kapcsolatban az IMF és az Európai Központi Bank (EKB) is vizsgálódik.

A parlament alkotmányügyi bizottsága szerdán döntött annak a módosító indítványnak a benyújtásáról, amely szerint összevonhatják a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) feladat- és hatásköreit, ellátásukra pedig egy új szervezet jöhet létre. A bizottsági előterjesztésről pénteki rendkívüli ülésén dönthet a parlament.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten kérdésre válaszolva azt mondta, sem a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összevonása, sem pedig a két szervezet további egymástól független működése nem "ördögtől való" a kormány szerint, hiszen mindkettőre van példa az Európai Unióban.

A kormányfő leszögezte: a magyar jogi helyzet egyértelmű, hiszen az alkotmány külön-külön szabályozza az MNB és a PSZÁF alkotmányos helyzetét, ezért a mostani javaslattal az átmeneti rendelkezésekben annak a lehetőségét teremtik meg, hogy ha az Országgyűlés kétharmados törvényben össze akarja olvasztani a két szervezetet, akkor ne kelljen ehhez alkotmányt módosítani.

Orbán Viktor hangsúlyozta: jelenleg nincs erről szóló előterjesztés az Országgyűlés előtt, van viszont egy olyan jegybanktörvény, amelyet a kormány készített. Ezzel kapcsolatban a kabinet várja az Európai Központi Bank véleményét, amelyet már 40 napja kikért, de amíg ez nem jön meg, addig nem zárják le a javaslat parlamenti vitáját.

Az EKB közlése szerint a hiteles monetáris politika alapja a stabil intézményi környezetben működő, független központi bank - ezt az új banktörvénnyel kapcsolatban közölte a bank. Véleménye szerint elsődleges fontosságú olyan intézményi szerkezet létrehozása, amely elválasztja a monetáris politikát a rövid távú politikai érdekek befolyásától.

Az EKB értesülései szerint a törvényjavaslat kormány elé terjesztett változata lényeges módosításokat tartalmaz az EKB-hoz benyújtott változathoz képest - olvasható az EKB honlapján.

Ezért az EKB ismételten rögzíti, hogy konzultációt kell folytatni a szervezettel, ha a kormány által jóváhagyott változat eltér az EKB-hoz beterjesztett szövegtől.

Az MNB törvényi szabályozását érintő javaslatokkal a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság is foglalkozik. Az IMF szóvivője, David Hawley Washingtonban elmondta: a szervezet vizsgálja az MNB törvényi szabályozását érintő javaslatokat.

Az Európai Bizottság aggodalmait hangoztatta a magyar jegybanktörvény tervezetét illetően. Az uniós javaslattevő-végrehajtó testületet aggasztja, hogy a magyar kormány olyan törvényt szándékozik elfogadtatni, amely potenciálisan csökkentheti a központi bank függetlenségét - hangsúlyozta Amadeu Altafaj Tardio, a brüsszeli bizottság alelnöki rangú gazdasági és pénzügyi biztosának, Olli Rehnnek a szóvivője.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MTI-nek azt mondta, teljesen érthetetlennek tartja a biztos szóvivőjének szavait, különös tekintettel arra, hogy a magyar kormány az új jegybanktörvény tervezetét eljuttatta az Európai Központi Banknak, amelynek az erre adott reagálása éppen csütörtökön látott napvilágot.

Simor András, az MNB elnöke az Index hírportálnak adott csütörtöki interjújában azt mondta, az új jegybanktörvény, illetve a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével való összevonást lehetővé tevő módosító javaslat sérti a nemzeti bank függetlenségét, jelentősen megnehezíti ésszerű működését, és súlyosan veszélyezteti szakmai hitelességét.

A jegybankelnök azt mondta, a javaslat, amelyet módosító indítványként nyújtottak be a parlamentnek, az uniós jogot is sérti, és megteremti annak a lehetőségét, hogy a magyar gazdaságirányítás utolsó független intézménye is megszűnjön.

Varga Mihály Miniszterelnökséget vezető államtitkár elmondta, a kormány is tárgyal majd a javaslatról. Kifejtette: "Magyarországon is el kell gondolkozni, hogy ha az elmúlt években nem sikerült az állam eladósodását fékezni és a devizahitelek arányát csökkenteni, akkor vajon jól működött-e ez a rendszer. Úgy tűnik, hogy nem egészen."

Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának fideszes elnöke azt mondta, a módosító indítvány elfogadásával csak a lehetősége teremtődik meg a két szervezet összevonásának, az új szabály nem jelent automatikus összevonást, ez megtörténhet később, akár 2015-ben is. Jelezte, később sarkalatos törvényben kell rögzíteni az összevonást, amelyhez a jegybanktörvényt is módosítani kell.

Az összevonással kapcsolatban Rozgonyi Ernő, a Jobbik országgyűlési képviselője helyes irányba tett lépésként értékelte a javaslat benyújtását, majd jelezte: helyre kell állítani a "klasszikus jegybanki funkciókat", vagyis azt, hogy az MNB "valóban a bankok bankja legyen".

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke békéscsabai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy sem formailag, sem tartalmilag nem értenek egyet az MNB és a PSZÁF összevonásával. Hozzátette: a miniszterelnök szándékai mögött az sejlik fel, hogy az összevonással tulajdonképpen a 36 milliárd eurós jegybanki devizatartalékra akarja rátenni a kezét.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció vezetője szerint mostantól valamennyi magyar állampolgár, intézmény és párt alkotmányos kötelessége, hogy szembeszálljon Orbán Viktor kizárólagos hatalomgyakorlási törekvésével. A volt kormányfő kijelentette: alkotmányos puccs zajlik Magyarországon, amelyben a Magyar Nemzeti Bank függetlensége elleni támadás az "orbáni önkény" kiépítésének utolsó láncszeme.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsúlevelet írt anyjának Enikő - keresik a 15 éves lányt

A közepes testalkatú taktakenézi lány pajzsmirigybetegségben szenved, ezért folyamatosan gyógyszert… Tovább olvasom