Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Orbán: nem tervezünk változtatni a médiatörvényen

"Eszünk ágában sincs" - így válaszolt Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy hajlandóak-e változtatni a médiatörvényen, illetve a bírálatok után fontolgatják-e annak módosítását.
A miniszterelnök csütörtökön a Hír TV Rájátszás című műsorában arról is beszélt, hogy ha a parlamentnek, illetve a kormánynak lenne lehetősége, már rég elvette volna Simor András jegybankelnök mandátumát.

Orbán Viktor a Hír TV-ben megismételte: nincs olyan passzusa a magyar médiatörvénynek, amely valamelyik európai uniós tagállam médiaszabályozásában ne lenne benne. Ez egy európai törvény - mondta.

A médiatörvényt ért külföldi bírálatokkal kapcsolatban felidézte, a luxemburgi külügyminiszter - aki élesen kritizálta a jogszabályt - nem a luxemburgi kormány álláspontját képviselte. "Ami pedig a szegény német kancellárasszonyt illeti, őt kabátlopási ügybe keverték. Nem mondott szegény semmit. A német kormány helyettes szóvivője mondta azt, hogy egyébként természetesen egy európai uniós tagállam be kell, hogy tartsa az európai uniós normákat, és nagyon remélik, hogy Magyarország is így tesz majd" - fejtette ki, megjegyezve: "ördöge van, valóban, Magyarország is így tesz".

Mindezek alapján Orbán Viktor kiemelte, a maga részéről a külföldi véleményeknek egyelőre csak nagyon mérsékelt jelentőséget tulajdonít. "Eszünk ágában sincs" - így válaszolt arra a kérdésre, hogy hajlandóak-e változtatni a médiatörvényen, illetve a bírálatok után fontolgatják-e annak módosítást. Néhány vagy akár jó néhány nyugat-európai, vagy távolabbról jövő kritikától megijedni, amiatt törvényeket módosítani, egy önbizalomhiányos országra lenne jellemző; de "mi azok nem vagyunk".

"Nem vagyok hajlandó rezgő lábszárral viszonyulni a parlamenti vitákhoz vagy a nyugati visszhanghoz" - mondta. Hozzátette, a nemzetközi sajtó reakcióiból nem derül ki, mi a baj.

Megjegyezte azt is, amit most tapasztal, egy "leányregény" ahhoz képest, amit átélt az első médiatörvény megalkotásánál.

Az interjúban Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy kitölti-e a mandátumát Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, úgy reagált: "a jegybank független Magyarországon, tehát a parlamentnek, illetve a magyar kormánynak nincs lehetősége arra, hogy az ő mandátumát elvegye. Ha lenne, már rég meg is történt volna". "A függetlenséget tiszteletben kell tartani, ezért Simor András, amíg úgy gondolja, hogy nem zavarja őt, hogy a magyar államnak és a magyar polgároknak súlyos károkat okoz azzal, amit csinál, addig sajnos a helyén fog maradni, ilyen a magyar alkotmányos rendszer" - mondta.

Közölte: a jegybankot vezető monetáris tanács négy tagjának lejár a mandátuma február végén, és e helyekre a parlament másik négy embert delegál majd. Így az új embereknek 4:3 arányban fölényük lesz a monetáris tanácsban. A kormányfő reméli, hogy ettől kezdve a kormány, a parlament és a nemzeti bank gazdaságpolitikája között könnyebben tudnak majd összhangot teremteni.

Az alaptörvényt érintő felvetésre kifejtette: "alkotmányos átszervezést hajtunk végre", és ennek a folyamatnak lesz egy fontos mérföldköve az új alaptörvény elfogadása, onnantól kezdve pedig az összes alkotmányos kérdés "világos, egyenes lesz, és kisimul". Fontosnak nevezett egy nemzeti konzultációt az új alkotmányról, amelyet - mint mondta - akkor indít el a parlament, "amikor a tél derekán már túl leszünk".

A nyugdíjjal kapcsolatban Orbán Viktor kiemelte, az első helyen az áll, hogy ki tudják fizetni a nyugdíjasok, valamint a leendő nyugdíjasok nyugdíját, és a fiatalok is lássanak maguk előtt egy fenntartható nyugdíjrendszert. Minden az emberek érdekében történik; ma mindenki nyugodt lehet: öt év múlva, tíz év múlva és tizenöt év múlva is meglesz a nyugdíj az új rendszernek köszönhetően - hangsúlyozta, hozzáfűzve, hogy húsz év múlva pedig arra lesz szükség, hogy a 16-65 év közötti korosztálynak ne az 55 százaléka dolgozzon, mint most, hanem legalább 65 vagy 75 százaléka. "Még hosszabb távon pedig az kell, hogy ne legyen több temetés, mint amennyi keresztelő Magyarországon" - hívta fel a figyelmet.

Orbán Viktor rámutatott arra is, hogy miközben Európa komoly bajban van, Magyarország azon kevés európai országok közé tartozik, amelyiknek most még komoly esélye van arra, hogy a világ feltörekvő, Európán kívüli országaival versenyképes legyen termelésben, termelőkapacitásban és termelési minőségben. "Mi még Kínával is versenyképesek leszünk, ha végig tudjuk, ha végig tudom csinálni azt a gazdaságpolitikát, amit elindítottam" - mondta.

A jövő évi változásokat érintően, a bérekről szólva a miniszterelnök közölte: a februári fizetésekben az látszik majd, hogy akik gyermeket nevelnek, biztosan jobban járnak, és minél több gyermeket nevelnek, annál inkább. Az állami szektorban is mindenki jobban jár, illetve garantált, hogy senki sem jár rosszabbul. A piacon, aki eddig minimálbért kapott, az ezután sem kap kevesebbet. Aki 250 ezer forint felett keresett, biztosan többet fog keresni: ha gyermeke van, akkor pedig sokkal többet - fejtette ki, hozzátéve, hogy "a kettő között pedig jó fél évnek el kell telnie ahhoz, hogy a minimálbér emelése miatt a többi munkaadó is lassan, de biztosan elkezdje emelni a béreket". Arra a kérdésre, hogy a kiskeresetűek is jól járnak-e majd, úgy válaszolt: "persze".

Az elszámoltatással és Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökkel összefüggésben Orbán Viktor úgy fogalmazott: "olyat már mindannyian láttunk, amikor valaki valamit elkövetett, nem is tudjuk, pontosan mit, de szöget üt a fejünkbe, hogy már előre mártírnak állítja be magát. Az kicsit mindig gyanús."

Olvasóink írták

 • 17. novaklaszlo56 2010. december 24. 15:44
  „Neked is boldog, békés karácsonyt, kedves Keiner! Mindenkinek kellemes ünnepeket, jobbról is, balról is! :)
  Pihenj és csendesedj el egy kicsit, háborgó Magyarország!
  A német kancellártól pedig szégyenkezve bocsánatot kérek, amiért az engem is képviselő ember ilyen arrogánsan beszélt róla. Tényleg ég az arcom a szégyentől.
  De most ünnepeljünk: nem akárki szülinapja jött el! Őt még a magamfajta, nem vallásos emberek közül is sokan tisztelik, mert volt és van miért! :)”
 • 16. keiner 2010. december 24. 14:24
  „6. novaklaszlo56, "szegény német kancellár........", azt híszem ezt még megbánja. Kicsinyitja Merkelt.

  Szép karácsonyt neked és minden normális felfogásúnak!”
 • 15. Léni 2010. december 24. 13:21
  „2. sándor! Meg is érdemled Orbánt és kormányát úgy ahogy vannak, gonoszul, cinikusan,
  furmányosan, mocskosszájuan, becstelenül / a lopás becstelenség/, hatalom éhesen!
  Kisajátídhatod őket magadnak, hidd el nagyon sokan nem lennének irígyek rád!
  Az új médiatörvény arra jó, hogy az igazságot az ország helyzetéről, a kormányról,
  orbánról és minden egyébről csak a fidesz szája íze szerint lehessen közölni!
  Az igazság majd az ország csődbekerkülésénél derül majd ki, illetve azt is
  Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökre fogják kenni! Mert ők soha nem hazudnak!”
 • 14. Lutetia 2010. december 24. 12:32
  „"Magyarország az önkényuralmi rendszer felé halad?" Ezzel a címmel jelent meg ma az Antenne 2 francia tévécsatorna hírportálján egy hosszú cikk a magyar kormány ténykedéseiről. A cikk alcíme így hangzik: egyre többen bírálják Európában a konzervatív Orbán Viktor kormányát".
  Ezután a cikk a külföldi liberális és konzervatív sajtóban tallózva sorolja hosszasan mindazokat a kormányintézkedéseket, amelyek a külföld rosszallását kiváltották, köztük a médiatörvényt, a magánnyugdíjpénztári vagyon lenyúlását és az Alkotmánybíróság hatáskörének korlátozását.
  http://info.france2.fr/europe/ou-va-la-hongrie--66534255.html
  Ha Orbán Viktor mindezeket a kritikákat félreértésnek minősíti, akkor vagy elmebeteg, vagy a végletekig cinikus. Esetleg mindkettő.
  Mindenesetre ilyen negatív visszhanggal még egy EU-elnök sem kezdte pályafutását. Gratulálok, Viktor, és köszönöm mindezt Magyarország nevében. :-((”
 • 13. Lutetia 2010. december 24. 11:54
  „És erre mit reagál arrogáns, cezaromániás vezérünk? Ez is kabátlopás?
  "Csütörtökön Werner Hoyer német külügyi államtitkár bő öt percben nyilatkozott az SWR nevű német rádiónak a magyar médiatörvényről. Többek között azt mondta, hogy az ,,új magyar médiatörvény nem vet jó fényt a közelgő magyar EU-elnökségre". Az államtitkár azt is mondta, hogy az EU szellemiségével semmiképpen sem fér össze a magyar szabályozás.
  Szintén csütörtökön Guido Westerwelle német külügyminiszter telefonon beszélt Martonyi Jánossal. A német külügyminisztérium közleménye szerint a "barátságos légkörben a médiatörvény megváltoztatásának lehetőségéről beszéltek". Mivel a magyar kormány eddig határozottan kiállt a kedd hajnalban elfogadott törvény mellett, ezért a módosítást nyilvánvalóan a németek kezdeményezték.
  A diplomáciában szokatlan, hogy egy frissen elfogadott törvény módosításért lobbizzon egy külföldi kormány. A német lépés egyértelműen arra utal, hogy a médiatörvény komoly ellenérzéseket váltott ki Berlinben.
  index.hu/belfold/2010/12/23/szijjarto_felreertette_a_nemet_uzenetet/
  Nagyot fog még bukni Orbán Viktor. Csak sajnos addigra tönkreteszi az országot. Sokkal jobban, mint ahogy az előző kormányok tették.”
 • 12. Ebgondolat 2010. december 24. 11:14
  „"ha végig tudom csinálni azt a gazdaságpolitikát, amit elindítottam"
  Ez a mondat is fényesen igazolja, hogy egy diktátor van hatalmon!!”
 • 11. Ebgondolat 2010. december 24. 11:10
  „4. hozzászólás t680822g 2010.12.23. 22:10
  Az még haggyán, hogy falun született, de orsósnak anyakönyvezték!!! De úgy látszik, ezt a nevet valamiért szégyelli ez a.....”
 • 10. Ebgondolat 2010. december 24. 11:08
  „"Mi még Kínával is versenyképesek leszünk, ha végig tudjuk, ha végig tudom csinálni azt a gazdaságpolitikát, amit elindítottam" - mondta."
  Most már teljesen biztos vagyok benne, hogy egy eszét vesztett, megalomán idióta vezeti ezt a qurva országot!!!

  Hitler és Sztálin volt az, akiket különösebben nem érdekelt, mit gondol róluk a világ!! Ahogy a The Times is fogalmazott, kommunisták vezetik az országot!!! De ez az ember nem csak kommunista, de zsarnok is, dilettáns is, vadbarom is...”
 • 9. levelyne 2010. december 24. 09:56
  „A februári fizetésen már nem segit, de ha örökbe fogadnék néhány gyereket jobban járnék? Szerintem minimálbérrel akkor sem. Akkor marad a felnőtt gyermekem, meg a kevesebb fizetés.
  A cikk elején ez a mondat már királyi többes ?
  "Eszünk ágában sincs" - így válaszolt Orbán Viktor”
 • 8. florian70 2010. december 24. 07:54
  „Orbán: nem tervezünk változtatni a médiatörvényen" Itt valaki nagyon hazudik.

  Az elszámoltatással és Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökkel összefüggésben Orbán Viktor úgy fogalmazott: "olyat már mindannyian láttunk, amikor valaki valamit elkövetett, nem is tudjuk, pontosan mit, de szöget üt a fejünkbe, hogy már előre mártírnak állítja be magát. Az kicsit mindig gyanús."

  Szerintem ez az ember többet hazudik mint 6 Gyurcsány együttvéve .”
 • 7. novaklaszlo56 2010. december 24. 00:20
  „A 6. sz. hozzászólásban elírtam a nevedet, Scorpiosecret! Bocs!”
 • 6. novaklaszlo56 2010. december 24. 00:18
  „Ez a miniszterelnök nem magabiztos, kedves Agyalapi, hanem megdöbbentően arrogáns: "szegény német kancellár asszony"; a német kormány helyettes szóvivőjének pedig "ördöge van"...
  Nem szorítja a korona a fejét, felség?
  Nem hiszem, hogy cigány származású a miniszterelnök, Scoepioset, de ha mégis, az sem baj. Nem az a baj. Szívesen látnék egy derűs, magabiztos, nyílt, közvetlen, de tapintatos és diplomáciai érzékkel is megáldott, a választóival szemben a szolgálat alázatát mutató cigány embert ebben a pozícióban, akiről hiszem - mert látom -, hogy tényleg az országa javát akarja minden erejével, minden mozdulatával. Nos, ő, tudtommal nem cigány. De a többi ismérv sem látszik stimmelni. :)”
 • 5. scorpiosecret 2010. december 24. 00:06
  „moderálva”
 • 4. t680822g 2010. december 23. 22:10
  „Épp azért nem vagyok paraszt, mert szegeden születtem, és itt is nőttem fel. A paraszt falun él, vagy tanyán, speciel Orbán Viktor Felcsút nevű falu szülötte és ott nőtt fel, tehát paraszt. Te rodnás melyik faluból írsz ill. származol?”
 • 3. Agyalapi 2010. december 23. 22:03
  „Magabiztos miniszterelnök. Elődjei is azok voltak.”
 • 2. rodnás 2010. december 23. 21:41
  „moderálva”
 • 1. t680822g 2010. december 23. 21:24
  „Felcsúti parasztgyerek, mégis mit várnak tőle?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra teljes vonalán jár a 3-es metró

Újra jár a 3-as metró Budapesten a Deák tér és a Lehel tér között; csütörtök este a Nyugati… Tovább olvasom