Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Orbán: Nyeglén bánik velünk az EU

Higgadt, nyugodt tárgyalásra van szükség az Európai Unióval, ám azt elvárjuk, hogy tartsák tiszteletben a magyar nép mindenkori akaratát - jelentette ki Orbán Viktor abban az interjúban, amelyet pénteken sugárzott az Egri Városi Televízió.
"Nagyon sok, az európaiság iránt elkötelezett ember él, a többségünk ilyen Magyarországon. De az, amit tapasztalunk, az a viselkedés, az a bánásmód, az a nyegleség, az a bántó, sértő, inzultáló hangnem, ahogyan velünk és rólunk beszélnek, az bizony nem barátaivá tesz minket az Európai Uniónak és az európai gondolatnak, hanem inkább ellenfelévé" - fogalmazott a beszélgetés során kérdésre válaszolva a miniszterelnök. Vagyis az, amit ma Magyarországgal csinálnak, pont az ellenkező hatást váltja ki - tette hozzá a kormányfő.

A politikus, aki a Fidesz és a KDNP egri kihelyezett frakcióülése alkalmából nyilatkozott a városi televíziónak, hangsúlyozta: az a helyzet, hogy bele akarnak szólni abba, hogy miként éljünk, de ebből nem kérünk, ezt a kérdést majd 10 millió magyar fogja eldönteni. Ugyanis kívülről akarnak nyomást gyakorolni arra, hogy a magyarok hogyan szervezzék az alkotmányukat, hogyan védjék meg a gazdasági érdekeiket, vagy hogy a bankokat is bevonják-e a teherviselésbe.

Leszögezte, hogy az európai szabályokat betartjuk, de hogy nekünk mi a jó, azt nem tudják megmondani Brüsszelből, de ha meg akarnák mondani, akkor nagyon sokat ártanának az európai eszmének. Ezért - folytatta - arra szokta kérni az európaiakat: vegyék figyelembe, hogy ez egy tartással, önbecsüléssel rendelkező büszke nép. Gazdasági kérdésekről szólva azt hangsúlyozta: akkor lesz nyugodt, akkor lesz Magyarország biztonságban, ha legalább öt és fél millióan dolgoznak és fizetnek adót, miközben a kormányváltáskor mindössze 2,6 millió volt ez a szám. Ennek érdekében növelni kell a teljesítményünket, például a mérnökképzésben vagy az informatikai képzésben. Ugyanis az a "beteges" helyzet állt elő, hogy miközben szakemberhiánytól szenved a gazdaság, sok a munkanélküli. Ennek megfordítását szolgálja az a törekvés is, amely az általános- és a középiskolai képzés megújítására irányul. Ezért a jövőben kiemelt figyelemre számíthatnak az olyan tanárképzéssel is foglalkozó intézmények, mint az egri Eszterházy Károly Főiskola - emelte ki Orbán Viktor.

Kérdésre válaszolva a kormányfő arról is beszélt, hogy nem elsősorban pénzkérdés az Eger és az M3-as autópálya között közvetlen összeköttetést teremtő gyorsforgalmi út megépítése, hanem a tervezés és az előkészítéssel kapcsolatos bürokrácia odázza el a beruházás megvalósítását. A források megvannak erre - mondta Orbán Viktor.

Olvasóink írták

104 hozzászólás
 • 104. macs 2012. február 13. 10:58
  „100. Kisg
  tedd az árak mellé a fizetéseket! Mert így a számok nem értelmezhetők! :-)”
 • 103. Együgyű 2012. február 13. 07:25
  „Tisztelt 95. havranek 2012.02.12. 17:03!
  Látom az írásom lényegét megértetted. Aminek nagyon örültem.
  De azonban a felfogásodnál egy kis bibit vélek felfedezni!
  Ez sem baj, bele fér a szólásszabadságba!
  Idézlek:"Kinek is lenne érdeke az újraelosztás?" Kérdezi." Vagy is én! Persze ha nem értetted ez költői kérdés volt. Választ nem vártam. Én vélelmezem, hogy nem a te általad idézet személyek fogják és a történelem eddigi gyakorlata szerint elvégezni az újraelosztást.
  Idézlek: ,,Nos annak a 85 -90 % nak aki "tévelyegve" szavaz és annak a közel 50 % nak akivel elhitették ,hogy nem érdemes szavaznia ! Az Ö érdekük volna nem a politika "csinálóké". Az utóbbiak abban érdekeltek, hogy minél kevesebben szavazzanak, de ezek többsége az Ö hű szolgájuk vagy az általuk sikeresen átvertek legyenek! Tény, hogy az otthon maradtak szavazataikkal az egész parlamentet le tudnák váltani. Baj akkor lesz, ha erre rá is ébrednek, de ezek az infók nem a hatalom birtokosaitól és nem a médiából fognak eljutni hozzájuk !"
  Szerinted a fent megjelölt százalékú réteg fogja a közeljövőben meghatározni az elosztást. Gondolom én ez csak vágy. Elégedetlenkedni fognak vagy esetleg az elosztás módjával viszonylag elégedettek lesznek. Az elosztást mindig egy szűk réteg csinálja és fogja csinálni. Álmodni meg mindent lehet! A kommunizmust is egyesek álmodták.
  A véleménykülönbségünk nem akadályozza meg, hogy sok sikert és jó egészséget kívánjak az életben!!!”
 • 102. bambinaXX 2012. február 13. 05:10
  „ha vki nem értené még miért kellünk az EU-nak (is):
  http://www.youtube.com/watch?v=jCGEQzEkToc&feature=related

  Ahol minden jól megy, erős a gazdaság, állandóság van, ott nem terem pénz, nem lehet nyerészkedni. Pénzt szivattyúzni onnan lehet, ahol változás van, hiány, mert egyre nagyobb szükségük van.. ezért jó biz. körnek,
  ha egy országot minél jobban eladósíthatnak. Az új alaptörvényünk pedig kimondja, hogy nem lehet nagyobb az államadósságunk 1biz. szintnél - és ez egyeseknek nagyon nem tetszik. Persze, ők nem hétköznapi emberek, sőt nem is magyarok, talán nem is európaiak...

  "Egy nemzetet kétféleképpen lehet leigázni: karddal, vagy adóssággal." - John Adams”
 • 101. bambinaXX 2012. február 13. 04:53
  „figyelmetekbe:
  http://www.youtube.com/watch?v=T1O3FV7uLU4&feature=related”
 • 100. bambinaXX 2012. február 13. 03:06
  „mozdony 2012.02.11. 17:23
  Egyetértek!!”
 • 99. Kisg 2012. február 12. 19:26
  „74-re: ha eurónk lenne, itt már az ország fele éhen halt volna... Olvastam tényszerű írásokat arról, mi mennyibe kerül az euróövezetben, pl. egy hajvágás 20-50 euró... Egy kávé 10-15 euró étteremben, fél liter kóla három-négy euró boltban, stb. Ha bevezetnék, mondjuk, holnap, attól senkinek nem lenne több pénze, nem lenne több munkahely, csak minden az öt-tízszeresébe kerülne. Szerinted ez hogyan érintené a magyar ember? A 2009-es gazdasági válságban és most is az a szerencsénk, hogy forintunk van, ami kevesebbet ér, mint az euró. Az összes környező országból ide járnak vásárolni. Szerinted az Árkád a magyaroknak, szegedieknek épült? A Plaza, a Napsugár központ... Frászt. Ezek már pontosan - és nagyon okosan - arra épültek, hogy az eurós "keleti" szomszédok ne Ausztriába menjenek márkát venni, hanem ide, itt költsék a pénzüket. Teljesen jó stratégia. A Metrót, Corát a kezdetektől a szerbek és románok tartják el. A Corát már nem, mert nekik is rohadt drága. Lett helyette CBA, valszeg jobban is fogják kedvelni, ahogy ha tényleg lejön az Auchan, azt is. Az euró megint csak annak jönne jól, akinek van pénze, a többi meg szívna, mint a torkos borz. Szerinted miért akarja vissza évek óta Ausztria, Németország a német márkát? Miért nem adja Nagy-Britannia és Svájc a saját valutáját? Mert ha az euró dől, akkor minden eurós ország dől vele. Azok maradnak talpon, akiknek saját valutájuk van... Ahogy most áll a világ úgy globalice - háborúk, harcok, természeti katasztrófák, járványok, politika - nem lehet tudni, egy hónap múlva melyik pénznem lesz a nyerő. Egy, a nyugati gazdasági rendszerű (kapitalista) világot érintő komoly csapás - bármi lehet - alapjaiban értéktelenítené el a dollárt és az eurót... A kínai yüan és az orosz rubel a sokszorosát érik a forintnak, holott 88-ban mi a forintunkkal gazdagnak számítottunk, mert akkor a forint ért többet. A sors és a politikai, gazdasági szelek kiszámíthatatlanok...”
 • 98. studyfy 2012. február 12. 19:19
  „frakk, most mondta főnököd, hogy nem korrekt a kapcsolat. Most már Őt is kontrázod? Vedd le a narancsos szemüveget és meglátod, más a világ mint eddig láttál!”
 • 97. lukrecia 2012. február 12. 18:15
  „Ki meri azt állítani , hogy Európával rossz a kapcsolatunk??? Az az egy két balliba aki kelti ellenünk a hangulatot olyanokat követel tőlünk, mely a saját hazájukban sem áll fenn. (lásd osztrák balliba)
  Egyébként ez mind gumicsont , elterelés- de sokan ráharapnak még mindig.
  A hiteleket meg fizetjük közben. Nyugalom Uraim Hölgyeim továbbra is. "komolytalannak ítélik kormányunkat" ??
  Ennél blődebb dolgot már nem tudtok kitalálni. ?? Azzal mit kell csinálni h komolytalan. Vicceskedik? Nem fizet? Átver valakit? Miféle métely ez a "komolytalan"? Mit lehet ezért venni?? Ez olyan mint a demagóg?? Ez Olyan mint a Király? Vagy annál is rosszabb?? A balliberálisokról nem is lehetne hallani , ha nem ilyen kitalált hülyeségek köré szőnék egész média szerepüket.”
 • 96. studyfy 2012. február 12. 17:30
  „Mindenki úgy ítéli meg a magyar kormány tetteit, ahogy neki szimpatikus. Ezt elfogadom. De az nagyon furcsa, hogy mindenről két, különböző véleménye van Orbánéknak: egy a Fidesz tagságnak és egy külföldnek és ez sokszor szöges ellentétben áll egymással. Mivel ezt már Európában rég észrevették, csodálkozunk, hogy komolytalannak ítélik kormányunkat? A legutóbbi: Lázár ígérgeti Németországban, hogy most már nem úgy fognak menni a dolgok, változtatni akarunk, mert jó kapcsolatot szeretnénk Európával kialakítani. Itthon Orbán itthon pedig újabb Európa ellenes nyilatkozatokat tesz.”
 • 95. lukrecia 2012. február 12. 17:06
  „Léni : Az útálatos képet ki festette. ??? Olvasd vissza magadat. Mi az amiről meg vagy győződve , és biztosan alá is tudod támasztani??”
 • 94. havranek 2012. február 12. 17:03
  „Együgyű. 87.
  "Kinek is lenne érdeke az újraelosztás ?" Kérdezi .
  Nos annak a 85 -90 % nak aki "tévelyegve" szavaz és annak a közel 50 % nak akivel elhitették ,hogy nem érdemes szavaznia ! Az Ö érdekük volna nem a politika "csinálóké". Az utóbbiak abban érdekeltek ,hogy minél kevesebben szavazzanak de ezek többsége az Ö hű szolgájuk vagy az általuk sikeresen átvertek legyenek!
  Tény ,hogy az otthon maradtak szavazataikkal az egész parlamentet le tudnák váltani . Baj akkor lesz ha erre rá is ébrednek de ezek az infók nem a hatalom birtokosaitól és nem a médiából fognak eljutni hozzájuk !”
 • 93. macs 2012. február 12. 16:42
  „89. sima,
  igen szerintem, ha csatlakoztunk az Unióhoz, akkor rendben van. Egyébként a tárgyalások zömét az I. Orbán kormány folytatta le, tehát ismerniük kell milyen szabályokat fogadtunk el.
  A jegybankra is vonakoznak közös szabályok, amig tagok vagyunk ránk is vonatkozik. Én meg merném kockáztatni, hogy ennek a konfliktusnak egyetlen oka van. Mégpedig az, hogy Simort nem tudták a többi vezetőhöz hasonlóan kirúgni. :-)
  Több helyen is olvastam, hogy már most látszik komolyan ki kell igazítani a 2012-es költségvetést és
  abban az esetben, ha nem sikerül megegyezni az IMF-fel és az EU-val, illetve a piacról csak nagyon drágán lehet pénz szerezni, akkor a jegybanki tartalékot használnák fel. Ez pedig közel 4 mrd euró. Simor ezt nem engedi, hiszen ennek a pénznek egészen más funkciója van.
  Szóval szerintem ez a téma sokkal bonyolultabb, és Simor fizetése csak egy gumicsont, amivel a lénygről el lehet terelni a figyelmet.”
 • 92. Mignon 2012. február 12. 16:30
  „-sejtetnek-
  bocs.”
 • 91. Léni 2012. február 12. 16:21
  „Miért? Mit várt Orbán Brüsszelben? Úgy gondolta, hogy ott is elfogadják a kardcsörtetős, kétértelmű
  hőzöngését? Rájöttek, hogy Orbán mindég a helyhez, helyzetnek megfelelően adja elő magát,
  nem törődve azzal, hogy hazudtolja meg egyik szavát a másikkal. Ezért vált hiteltelenné, rájöttek,
  hogy egy hazug, hatalommániás emberrel van dolguk.
  Várható volt, hogy ez a helyzet bekövetkezik, de sajnos ennek a következményeit mi fogjuk
  megsínyleni illetve már most is érezzük a saját bőrünkön.
  Amennyiben annyira gonosz és rossz az EU, legyen annyira férfi a talpán, hogy mondja ki, nekik ez
  nem kell. Legyen annyira jó politikus, hogy oldja meg a gazdasági csődöt az EU nélkül!
  Ezzel szemben, itthon most is uszigat az EU ellen, Brüsszellben pedig pitiz a pénzért!”
 • 90. Mignon 2012. február 12. 15:47
  „Az Europai Unio a következö 5 intezmenyen alapul:

  -Europai Tanacs = a tagallamok 27 kormanyföjenek felevenkenti ülese,
  -Europai Parlament = vezetöje Sculz ur,
  -Europai Komisszio = vezetöje Barroso ur,
  -Europai Birosag, es az
  -Europai Szamvevöszek.

  Orban miniszterelnök ur az EU ket legfontosabb intezmenyevel es annak vezetöivel,
  Schulz es Barroso urakkal-,hogy finomam mondjam : összerugta a port...!
  Ehhez jönnek meg Brüsszelbe es Strasbourgba naponta erkezö hirek,
  es Orban nyilatkozatok Magyarorszagrol, amelyek nem valami jot selytetnek elöre...!

  Mindenki belegondolhatja magat egy felelös EU intezmeny vezetöjenek helyebe...

  Te hogy döntenel...?”
 • 89. deszkás 2012. február 12. 14:59
  „JOZKO 65 hsz-ét olvasva miért is jutott eszembe a Szegedi Lemezgyár (például) a rendszerváltás után leszerelt (még asszem garanciás német gépek) látványa megfogjuk szivni,örökre. Vagy a Szegedi Textilművek akiknek 2010-ig!!!!! volt Jacquard szövetrendelése, Bős-Nagymaros elleni tiltakozás (ami a rendszer ellen szólt) is "véletlen" ezt erősitette. (most fizetünk az osztrákoknak mivel meghiúsult) A munkahelyemen ma is csúcstechnológiának (gépeknek) az összedarabolása!!! De akkor a szavazás már megtörtént.”
 • 88. sima 2012. február 12. 13:32
  „89. macs
  Ez így akkor szerinted rendben is van ?”
 • 87. macs 2012. február 12. 13:10
  „82. sima,
  bocs, volna egy javaslatom, ha már a gép előtt ülsz, nézd meg a www.mnb.hu honlapot, ahol sok mindent megtudhatsz a jegybankról. :-)
  Pl. azt, hogy az MNB-nél müködő monetáris tanács tagjai együttesen döntenek az ország monetáris politikájáról. A Monetáris Tanácsban az egy ember egy szavazat elve érvényesül. Ha tehát a Monetáris Tanácsot a kormány saját embereivel tölti fel és megnöveli e szerv hatáskörét a jegybank stratégiai és operatív ügyeiben, azzal értelemszerűen megteremti a lehetőséget saját befolyásának növelésére.
  Szükség van arra, hogy a kormányzat fiskális és az MNB monetáris politikája összhangban legyen, de nagyon rossz következményekkel járhat, ha mondjuk hibás kormányzati döntések zöld utat kapnának csak azért, mert a MNB vezetése nem vitakozik.
  A korábbi Alkotmány szerint az MNB elnökének kinevezési joga a köztársasági elnököt illeti meg és a korábbi jegybank elnök tehet rá javaslatot, a kinevezés határozott időre, hat évre szól, továbbá az elnök beszámolási kötelezettséggel bír a Parlament felé. Az új szabályok szerint minden alapvető feladat vonatkozásában minden döntési jog a Monetáris Tanácsot (MT) illeti meg, melynek tagjait pedig a gazdasági bizottság jelölné.
  Az Unió alapszerződése előírja, hogy bármilyen, a jegybank működését érintő javaslatról előzetesen és érdemben egyeztetni kell az MNB-vel és az Európai Központi Bankkal. Ez a szerződés nem csak és kizárólag Magyarországra vonatkozik, ez minden tagállamra nézve kötelező.
  A független jegybank intézménye nem véletlenül lett kitalálva. :-)”
 • 86. Együgyű 2012. február 12. 11:26
  „,,Orbán: Nyeglén bánik velünk az EU"
  Ha már megszavaztatta (szavaztatták) a magyar nép többsége az EU tagságot. Nem lett az itthoni ,,magyar" hatalmon lévő tőkének, és politikusoknak kizárólagos jóga az itthoni kizsákmányolásra. Az a baj, most osztozkodni kell az EU tökével? A melósnak és a gályázóknak valamint az eltartottaknak így sem lesz jobb úgy sem. Ki foglalkozik a valós magyar életszínvonallal? Senki! A magyar tőkés és az EU sem foglalkozik a XXI. századi rabszolgák sorsával. A rendszerváltás óta minden párt kiárusítja az országot, Saját anyagi haszna érdekében. Van, amelyik többet tud síbolni, van, amelyik kevesebbet. De a folyamat permanens. Az elszámoltatás meg kábítás. A puha agyúak (az okosok is) tudják ezt. Még sokan reménykednek az elszámoltatásban és hirdetik is. Azonban igazi elszámoltatás sosem lesz. Miért is? Azért, mert a kialakult magyar töke összefonódott már. Kinek is lenne érdeke az újraelosztás?
  Csak rendszerváltáskor történik új elosztás. Csak bárhol és akárhol levő tőke maximális saját érdekeit nézi! Erről van szó!
  OFF.”
 • 85. sima 2012. február 12. 11:24
  „85. Mignon

  Valóban ismerjük az Észak-Koreai helyzetet , már amennyi kiszivárog onnan. A többi ország történéseiről is érkeznek hírek . Csak nem mindegy hogy ki a hírforrás ! Mit közöl és mit hallgat el a történésekből. Gyakran a médiákban elhallgatott események adják a történések lényegét.
  Ezek az elhallgatott , vagy csak fél infók jelentős mértékben félrevezethetnek több millió (esetleg milliárd) embert is.”
104 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országszerte magas a levegő szennyezettsége

Szombat délelőtt tizenhat településen volt veszélyes a levegő minősége a szálló por magas… Tovább olvasom