Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Orbán: senki sem szólhat bele a magyar jogalkotásba

A tervek szerint január elején megkezdődnek az IMF-fel a tárgyalások, amelyek fontosak, de nem húsbavágóak - nyilatkozta a miniszterelnök.

A tervek szerint január elején megkezdődnek a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a tárgyalások, amelyek fontosak, de nem húsbavágóak - mondta Orbán Viktor pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A miniszterelnök az interjúban kijelentette azt is, hogy a magyar jogalkotásba senki sem szólhat bele, nincs olyan a világon, aki megmondhatná "a magyar nép választott képviselőinek, milyen jogszabályt alkothatnak és milyet nem".

A külföldi kritikákat firtató felvetésre a kormányfő közölte: arra van lehetőség, hogy ha a magyar parlament olyan törvényt alkot, amely általa vállalt nemzetközi szerződésekbe ütközik, akkor az, akinek ez sérelmet okoz, felléphet a jogszabállyal szemben, de csak azután, hogy az megszületett. Megismételte, hogy ma az Európai Unióban körülbelül 750 olyan eljárás van folyamatban, amelyet az unió bizottsága indított a tagállamokkal szemben, mert álláspontja szerint azok a közös jogot sértő törvényeket, kormánydöntéseket hoztak. "Ránk 14 esik ebből. Mi a legjobb diákok vagyunk" - jelentette ki, hangsúlyozva, hogy nem szabad az "összeesküvés-elmélet szemüvegén" keresztül nézni a világot, mert abból "egy bunker, egy kettős fedezék" következik, és egy nép nem élhet "bunkermentalitással és kettős fedezék mögött".

"A saját céljainkat kitűzzük, a saját céljainkat elérjük, és ha valaki jó tanácsokkal segít bennünket, azt megköszönjük, ha az utunktól el akar téríteni, akkor pedig udvariasan elhárítjuk" - összegezte véleményét.

A Nemzetközi Valutaalappal kapcsolatban Orbán Viktor elmondta, pontos tárgyalási menetrend még nincs, de a tervek szerint január elején megkezdődnek a megbeszélések, amelyek szerinte fontosak, de nem húsbavágóak. Ha az IMF "ad nekünk egy biztonsági hálót, akkor nagyobb önbizalommal, nagyobb biztonságérzettel vágunk bele az előttünk álló időszakba, de ha nem jön létre ilyen megállapodás, akkor is megállunk a saját lábunkon", mivel a 2012-es magyar költségvetés egy figyelemre méltó alkotás.

A kormányfő szólt a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló új törvényről is - amelyről várhatóan pénteken szavaz az Országgyűlés -, és úgy fogalmazott, egy rendkívül érzékeny jogszabályról van szó, ugyanis az európai közfelfogás szerint szinte szakrális függetlenségnek kell öveznie a jegybankot. Ezért a lehető legaprólékosabban kísérik figyelemmel, hogy a jegybankok a pénzpiac és a gazdaság logikája szerint működnek-e, vagy kormányzati ráhatás alatt állnak, "és minden olyan rezdülésnél, amikor úgy gondolják, hogy kormányzati ráhatásról van szó, azonnal megrándulnak az idegvégződések - egészen Brüsszelig" - fejtette ki. Megjegyezte, az új magyar jegybanktörvény javaslatához érkezett 15 brüsszeli észrevételből 13-at befogadtak. Kettő esetében maradt fenn véleménykülönbség, s ezt a különbséget ha kell, "egy jogi eljárás keretében megvívjuk" - tette hozzá, kiemelve, hogy a jogszabály rendben van, "a legjobb tudásuk szerint készítették el", a magyar gazdaság érdekét szolgálja, és javítja az MNB és a kormány közötti együttműködést.

A végtörlesztésre kitérve azt mondta, a modernkori Magyarország talán legnagyobb pénzügyi akciósorozatáról van szó. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy néhány óra van még a végtörlesztésre való bejelentkezésre.

A bankokkal való megállapodásról úgy fogalmazott: "azt nem mondom, hogy happy enddel zárult", az még odébb van, "majd ha mindenki elhagyta a hajótöröttek tutaját, akkor mondhatjuk azt, hogy happy end". Tájékoztatása szerint december 23-ig 87 ezer család már végtörlesztett, 178 ezer család jelentette be az igényét. Azok, akik nem tudnak végtörleszteni, egy olyan konstrukcióval élhetnek, amely alapján 2012-ben átlagosan mintegy 30 százalékkal csökkeni fog a törlesztőrészetük.

A miniszterelnök közölte azt is, hogy a közszféra végtörleszteni akaró dolgozóinak január elején újabb levelet küld, amelyben tájékoztatást ad arról, mit kell tenniük az állami segítséggel kapcsolatban. A kormány kitalált egy olyan pénzügyi megoldást, amellyel minden állami alkalmazottnak segíteni tud - erősítette meg. A napokban Orbán Viktor már küldött egy levelet a közszolgálatban dolgozóknak, felhívva a figyelmet a végtörlesztés lehetőségére. A levélben hangsúlyozta, hogy a kormány kedvezményes kamatozású forinthitel biztosításával kíván segítséget nyújtani a devizahitel rögzített árfolyamon történő végtörlesztéséhez.

Az interjúban a rezidensek ügyéről a kormányfő kijelentette: a zsarolás nyelvén nem hajlandó beszélni, megállapodásra kell törekedni. Az első feladat - folytatta -, hogy akárhogyan is döntenek a rezidensek, ne maradjon ellátatlan beteg, ennek érdekében a kabinet meg is hozta a szükséges döntéseket, és felálltak az egészségvédelmi akciócsoportok.

Egyúttal közölte azt is, hogy a napokban rendeződnek az állam 30 napon túli tartozásai, ami a kórházakra is igaz. Egyben hangsúlyozta: "amíg fejük búbjáig eladósodott kórházakról beszélünk, nem tudok jó lelkiismerettel foglalkozni az orvosok bérével".

A kórházak adósságának rendezése most megtörtént, a népegészségügyi termékadót pedig az orvosok bérére fordítják, így az egészségügyi államtitkárnak 2012-re rendelkezésére áll annyi pénz, hogy "azoknak az orvosoknak, akik valóban meg akarnak állapodni", elfogadható béremelést tud ajánlani - mondta. Orbán Viktor rámutatott ugyanakkor: "nem olyan év lesz 2012, különösen annak első fele, amikor általános béremelésekről lehetne beszélni az állami szektorban; erre még várnunk kell".

Olvasóink írták

69 hozzászólás
 • 69. tom_peris 2011. december 31. 23:22
  „Jogot a Népnek!
  Az emberiség nagy szent nevében agyjatok jogot!
  S a Hon nevében, mely elvész ha nem nyer új védoszlopot.
  Az alkotmány rózsái a tiétek, tőviseit a nép közé vetétek
  Ide a rózsa néhány levelét, s vegyétek vissza a tövis felét!”
 • 68. döngicse2 2011. december 31. 22:54
  „Fidesz jogalkotás!
  Most Szilveszter este kezdték körbezárni kordonnal a Parlamentet! Friss hír!”
 • 67. Mike3 2011. december 31. 17:36
  „36: Hosszútávon viszont érdekünk megszabadulni attól a maffiától, amit gyurcsány ideszoktatott. Biztos, hogy rosszabb lesz, de az eredményért megéri egy picit szenvedni. Igen vonzóak leszünk amikor bedől az Euro”
 • 66. Rotkiv 2011. december 31. 16:26
  „"... a tárgyalások, amelyek fontosak, de nem húsbavágóak " Valóban, csak fejbevágó lesz!”
 • 65. lamuria 2011. december 31. 14:37
  „JO LENNE VISSZA VENNI A NAGY GOGOSEGBOL ES EL FOGADNI AMIT A NAGY EMBEREK JOINDULATUAN TANACSOLNEK ..
  HA PEDIG TOVABB SZENVEDNI AKARTOK --AKOR NREEEEEEEE PANASZKODJATOK ..!!!!!”
 • 64. Cyber 2011. december 31. 12:40
  „#58!
  Teljesen igazad van!
  Próbálnánk meg mi beleszólni az USA törvényhozásába, azt hiszem már röpülne felénk a Little Boy II”
 • 63. joy 2011. december 31. 12:28
  „A cím helyesen:
  Orbás: Senki.

  "A tervek szerint január elején megkezdődnek az IMF-fel a tárgyalások, amelyek fontosak, de nem húsbavágóak - nyilatkozta a miniszterelnök."

  Neki nem, de a nemzetnek nagyon is húsbavágó!
  20 éve rángattatják 1-re szűkebbre a nadrágszíjat jobblét ígéreteivel, és rendre jön egy jobb-k.orbány, amely a balsors poklába vezeti M.Agyarországot.”
 • 62. spiler 2011. december 31. 11:38
  „csak hiszi”
 • 61. igazságkereső 2011. december 31. 10:17
  „Miről beszél José Mario Barosso úr, az EB elnöke,hiszen Ő mint Portugália volt miniszterelnöke pontosan tudja,hogy országa hogy áll! Rosszabbul, mint Magyarország, akkor miért is e keménykedés?!Kik győzködik Őt arról, hogy Magyarországot "nyomja bele a sárba"?! Ajegybank elnöke pedig Simor András úr is jobban tenné, ha nem idegen érdekeket szolgálna,melyről tanúbizonyságot tett 2 évvel ezelőtt egy gúnyos mosoly kíséretében, mely gúnyos mosoly azóta sem tudott lekerülni az arcáról. Akkor most miről is szól a történet, Barosso úr "kétségbeesése"?!!”
 • 60. hős 2011. december 31. 09:35
  „rekontra okos ember!Van remény,vannak már(még)nyitott szemű,fülű,"agyú" emberek.Arra azért kíváncsi lennék,hogy akik itt hápognak,vajon elhiszik azt,hogy mi esetleg beleszólhatnánk e pld.Ausztria,Franciaország jegybanktörvényébe?Semmi közünk nem lenne hozzá!”
 • 59. bubuk 2011. december 31. 09:06
  „A K.u.K.-ban se volt önálló magyar pénzügy,külügy és hadügy. Ma sincsen. Viszont Ferenc Jóska alatt befogadtunk sok százezer máshitű menekülőt a cári birodalomból. Ezt ma is megtehetjük, ha a nyakunkba ültet az EU egy helytartót.”
 • 58. rekontra 2011. december 31. 08:55
  „Vegyük már tudomásul,hogy egyszerű gyarmat vagyunk. Viki ezen akar változtatni. Persze,hogy nem tetszik a gyarmatosítóknak.Tudjuk,hogy mindent meg fognak tenni,hogy minél szorosabb legyen a hurok a nyakunk körül ,de ha nem teszünk ellenük semmit örökké rabszolgák maradunk.
  Kitartás Fiúk!!!”
 • 57. qrumpli 2011. december 31. 04:23
  „Főleg a Magyarság nem!”
 • 56. lukrecia 2011. december 30. 22:44
  „Visítsatok elvtársak.:)) Szép volt Fidesz, csak így tovább.”
 • 55. TomTaylor 2011. december 30. 21:10
  „"Orbán: senki sem szólhat bele a magyar jogalkotásba"

  Valóban nem, csak maga Orván Viktor.”
 • 54. Power 2011. december 30. 19:34
  „Magyarország azért tart ma itt, mert "választott képviselőink" szuper jó törvényeket és rendeleteket szavaztak meg. "Képviselőinket" túlfizettük.”
 • 53. Apátfalvi** 2011. december 30. 19:17
  „46. Kisfiam, a te pártod (maszop) tagjai között vannak a "megfélemlítők" utódai, sőt, sok esetben közvetlen kiszolgálói is!

  ORBÁN TAKARODJ!!!!! Látod ezt????!!!! Igen??? Nézd, még élek, és holnap is élni fogok! És a kritikáid ellenére te is! Ki van itt megfélemlítve, te...??? :D Meg terrorizálva? xD”
 • 52. Apátfalvi** 2011. december 30. 19:14
  „45.

  "félelem, agymosás, terror, "

  Ezeket hol tapasztaltad? :D :D Írd már le légyszi, csak hogy tudjam, mely helyeket kerüljem el... :D

  Nem vagyok fideszes, de amit ti csináltok, tragikomédia. Amúgy arra is roppantul kíváncsi lennék, hogy ez a sok diktatúrától rettegő, meghurcolt állampolgár ugyan mennyit keres egy hónapban... :D Mert ha ilyen 150-200 bruttók "ficcennek" be, akkor ne rinyáljatok már olyan hangosan... :D”
 • 51. Power 2011. december 30. 19:00
  „A túlfizetett, mindent megszavazó "képviselőink" - 386 fős parlamenti létszáma ellenére - Magyarország a csőd szélén áll. Devizahiteles "képviselőink" az adófizetők pénzén kívánják enyhíteni saját butaságaikat. Így van ez, amikor egy párt, vagy egy koalíció mondja meg, hogy mi lesz jó a népnek. Az Orbán-kormány már túllépte a jogállamiság, a demokrácia kereteit.”
 • 50. Mignon 2011. december 30. 18:44
  „22-eve beszeltem Bajororszagban egy akkor eppen kijött es kint maradt magyar csaladdal.
  A ferfi buszsoför volt Budapesten, 2 kicsi gyerekkel, asszonnyal menedekjogot kertek.

  Mondtam neki:
  -Gondold meg, hiszen ha Orban lesz a miniszterelnök
  Magyarorszag 20-ev mulva Kelet-Europa Svajc-ja lesz...!
  Demokracia, magas eletszinvonal, nemzetközi tekintely...!
  Mindenki irigyelni fogja a magyarokat...!

  Azota nem josolok többet...”
69 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövőre teljesen átalakul az egészségügyi ellátórendszer

Január elsejével állami tulajdonba kerülnek a fővárosi és a megyei fekvőbeteg-ellátó intézmények. Tovább olvasom