Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Orbán: sikerült érvényesíteni a magyar érdekeket Brüsszelben

A kormányfő szerint az EU válságkezelő képessége most, az év végén sokkal jobb állapotban van, mint az év elején.
Sikerült érvényesíteni a magyar nemzeti érdekeket a tervezett bankunióval kapcsolatban az EU-országok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli tanácskozásán - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a csúcstalálkozó pénteki befejezése után tartott sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország nincs döntéskényszerben, hiszen bármikor kialakíthatja álláspontját arról, kíván-e csatlakozni az előirányzott bankfelügyeleti rendszerhez.

A kormányfő közölte: az egyeztetések során a hármas magyar célkitűzés az volt - és ezt sikerült is elérni -, hogy a bankunió ne járjon versenyhátránnyal Magyarországra nézve, hogy a nem euróövezeti uniós országok esetleges csatlakozása önkéntes legyen, ha pedig az érintett ország csatlakozik, akkor az ne váljon másodrendű taggá a bankunióban, a jogok és a kötelezettségek álljanak egyensúlyban.

Annak eldöntéséhez, hogy Magyarország belépjen-e a rendszerbe, Orbán Viktor szerint egyfelől még látni kell további részleteket, valamint meg kell hallgatni a szakértők - a Nemzeti Bank elnöke, a PSZÁF, a Bankszövetség, a magyar pénzügyi szektort működtetők - véleményét. Mivel nemzeti szuverenitást érintő kérdésről van szó, parlamenti vita is szükséges - tette hozzá.

A miniszterelnök kiemelte: olyan döntéshozatali rendszerre van szükség, amelyben azokat a döntéseket, amelyeket a bankunióban részt vevő nem euróövezeti országok részvételével hoztak, az Európai Központi Bank irányító testülete - ahol az eurózónán kívüliek már nincsenek jelen - nem írhatja felül.

A miniszterelnök méltatta a csúcstalálkozó előtt a bankfelügyeleti rendszer ügyében a pénzügyminiszterek - illetve őket megelőzően a szakértők - által végzett munkát.

"Én már csak az aratásra jöttem" - tette hozzá.

Orbán Viktor szerint az Európai Unió válságkezelő képessége most, az év végén sokkal jobb állapotban van, mint az év elején.

A kormányfő első számú célkitűzésnek nevezte, hogy Magyarország mielőbb kikerüljön a túlzott deficit miatti uniós eljárás alól. A következő feladatok sorából kiemelte a gazdasági növekedés élénkítésének szükségességét.

Olvasóink írták

  • 2. csergemerge 2012. december 15. 10:07
    „Sajnos, sokkal többször tudja érvényesíteni Brüsszel saját érdekeit (amely egyes országok érdeket jelenti) nálunk, mint mi saját érdekeinket Brüsszelben. Az igyekezet dicséretes, de az eredmény sovány.”
  • 1. kumisz 2012. december 14. 17:00
    „1-2 hónap és a Világ a lábaink előtt fog heverni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meggyilkolták a Városligetben talált csecsemőt

A rendőrség azt kéri, hogy aki a bűncselekménnyel kapcsolatban érdemleges információval rendelkezik,… Tovább olvasom