Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Orbán: szeptemberben jön vissza az IMF

Azt várjuk, hogy az IMF és az EU közös delegációja adjon át a kormánynak egy "helyzetösszesítést" - mondta a kormányfő.

Az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációja szeptemberben tér vissza Magyarországra - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A kormányfő kérdésre válaszolva közölte: azt várják, hogy az IMF és az EU közös delegációja adjon át a kormánynak egy "helyzetösszesítést", abban jelölje meg azokat a pontokat, amelyekben szerintük változtatni kell a gazdaságpolitikán, nevezzék meg az IMF-hitelhez szükséges előfeltételeiket, és mondják el a véleményüket a 2013-as büdzsé szerintük módosítandó pontjairól. Hozzáfűzte, hogy az IMF/EU-tárgyalások menetét Varga Mihály tárca nélküli miniszter szerda délután egyezteti a delegációval.

Szeptemberben ezeket a felvetéseket a kormány érdemben meg fogja válaszolni - mondta Orbán Viktor, aki biztatónak nevezte keddi tárgyalását az IMF/EU-delegációval, és hozzátette, egyetért az IMF és Magyarország abban, hogy hitelből nem lehet sem béreket emelni, sem szociális rendszert építeni, a gazdaság teljesítőképességét pedig növelni kell.

Számos részletkérdésben ugyanakkor véleménykülönbségek alakultak ki, illetve maradtak fenn - folytatta, példaként említve, hogy bár az IMF és a kormány is szükségesnek látja a közszféra átalakítását, a valutaalap ennek gyorsítását várja, ami a kabinet szerint viszont kockázatokkal jár. A kisebb, jobban szervezett államigazgatásban azonban nem térnek el a vélemények - magyarázta.

Orbán Viktor közölte továbbá, hogy különbségek vannak a tárgyalófelek között a pénzügyi szektor helyzetének, terhelhetőségének megítélésében: az IMF a gazdasági növekedéshez a pénzügyi szektor jövedelmezőségének helyreállítását a legfontosabb feltételek között tartja számon, a kormány szerint azonban bár nyereséges bankokra természetesen szükség van, de miközben az egész gazdaság veszteségeket szenved el, indokolatlannak tűnik, hogy éppen a pénzügyi szféra maradjon ki a közteherviselésből. Ennek az összeegyeztetése fontos eleme lesz a tárgyalásoknak - jegyezte meg.

Szavait összegezve úgy fogalmazott: "biztatóbbnak tűnik a dolog, mint amit az ember annak a három betűnek a hallatán, hogy IMF, egyébként gondolni szokott". "Mi sem vagyunk könnyű eset, de úgy láttam, ők sem azok" - tette hozzá a kormányfő, ismét hangsúlyozva, hogy a kabinet minél hamarabb sikeresen le akarja zárni a tárgyalásokat, de csak olyan megállapodást áll módjában megkötni, amely jól szolgálja Magyarország érdekét.

Olvasóink írták

 • 4. DMagóg 2012. július 27. 19:19
  „"Azt várjuk, hogy az IMF és az EU közös delegációja adjon át a kormánynak egy "helyzetösszesítést" - mondta a kormányfő."
  Nem tudjátok, hogy mi a helyzet?”
 • 3. DMagóg 2012. július 26. 11:04
  „"Orbán: szeptemberben jön vissza az IMF"

  Van még remény! "Ha jön az IMF, én megyek!" Jobb későn, mint soha!”
 • 2. Power 2012. július 25. 17:01
  „Szeptemberben? Az árfolyamok már emelkednek.”
 • 1. rózsakert 2012. július 25. 16:25
  „ő mikor megy????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: helyezzék előzetes letartóztatásba Biszku Bélát!

A Jobbik attól fél, hogy összebeszél Mátsik Györggyel, illetve egymás befolyásolásával amegmásítanák… Tovább olvasom