Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

Orbán szerint az új alkotmány kivételesen erős alaptörvény lesz

Napirend előtti felszólalásában a kormányfő hangsúlyozta: az alkotmányozással kapcsolatos nemzeti konzultáció eredményeiből kiderült, hogy "a magyarok felelősséget éreznek a jövő iránt, bele akarnak szólni annak alakításába, erősek és elszántak a tekintetben, hogy saját kezükbe vegyék a sorsukat, mindezen felül pedig egységesek abban, hogy milyen Magyarországon akarnak élni, milyen jövőt akarnak építeni, és azt milyen közös értékek alapján képzelik el".
Orbán Viktor szerint ugyanaz a cél lebeg az emberek többsége előtt: "azt akarjuk, hogy Magyarországra végre az a hely legyen, ahol a magyar emberek az elsők, ahol mindenki biztonságban érezheti magát, ahol mindenkinek lehetősége van boldogulni és sikeressé válni". Hozzátette: nincs más hátra, mint az Országgyűlésben véghez vinni, amit az emberek akarnak, "belefoglalni az alkotmányba, ami nincs még benne, de az emberek elsöprő egyetértéssel javasolták, hogy bele kell foglalni; és mindazt, ami benne van a tervezetben, de az emberek nagy többsége nem akarja az alkotmányban látni, ki kell venni belőle".

A válaszadók 91 százaléka ért egyet abban, hogy a megújuló Magyarországon az alapvető kötelességeink ugyanolyan fontosak, mint az alapvető jogaink, tehát azokat is deklarálni kell az alaptörvényben - ismertette Orbán Viktor. Hozzátette, emellett szintén több mint 90 százalékos egyetértés van arról, hogy a legfőbb közös értékeink számára, mint a család, a rend, az otthon, a munka és az egészség, kiemelt alkotmányos védelmet kell biztosítani.

Ugyanekkora többség ért egyet abban, hogy a jövő nemzedékek iránt valamilyen formában alkotmányos kötelezettséget kell vállalni, vagyis alkotmányos garanciákat kell vállalni a jövő nemzedékek védelme érdekében - hangoztatta Orbán Viktor, aki szerint ilyen garancia az eladósodottság mértékének alkotmányos szabályozása is.

A miniszterelnök kiemelte: bár ő személy szerint egyetért vele, de a válaszadók többsége nem támogatja a gyermekek után járó extra szavazat bevezetését. Az emberek "annál inkább" egyetértenek abban, hogy a gyermeknevelés közcélú és közhasznú cselekedet, aminek a költségeit "nem szabad adóval sújtani".

A magyar emberek ugyanakkor "minden eddiginél határozottabban megüzenték, hogy a magyar termőföld és víz nem eladó, sem most, sem később" - mondta a kormányfő. Kiemelte: jóformán nincs olyan, aki ne értene egyet azzal, hogy szükség van a nemzeti vagyon, azon belül a termőföld és a vízkészlet alkotmányos védelmére.

A magyarok rendet akarnak az élet minden területén, az emberek kinyilvánították, hogy a törvénynek a törvénytisztelőket kell védeni, és a bűnözőkkel szemben sokkal szigorúbban kell fellépni. A válaszadók 94 százaléka akarja azt, hogy a bíróságok szabjanak ki indokolt esetben tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést - tette hozzá.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a válaszokból az is kiderül, hogy az emberek azt szeretnék, ha nem lehetne a "közpénzekkel trükközni és offshore cégeken keresztül eltüntetni, ahogy az az előző korszakban gyakorlattá vált." Emellett a válaszadók döntő többsége ragaszkodik a "nemzet határon kívüli részeihez és a velük való összetartozást bele kell foglalni az alkotmányba".

A kormányfő szerint elárulják szavazóikat azok az ellenzéki pártok, amelyek tudatosan és előre elhatározottan kivonják magukat az alkotmányozásból. "Sajnálatos, de vannak, akiknek tíz hónap sem volt elég, hogy elfogadják a magyar választók akaratát, továbbra is makacsul ellenszegülnek a változásnak, a megújulásnak" - mondta Orbán Viktor.

Hozzátette: mivel ellenzéki pártok nem hajlandók megjeleníteni azokat az értékeket, amelyek képviseletére felhatalmazást kaptak, a kormánypártoknak különleges felelősségük van abban, hogy minden magyar ember érdekét szem előtt tartsák, azokét is, akik választott képviselőik révén nem tudják érvényesíteni őket.

Orbán Viktor ugyanakkor megköszönte Szili Katalin független képviselőnek, volt szocialista házelnöknek azt a "komoly és odaadó munkát", amelyet a politikus a nemzeti konzultáció során végzett, és így "kiállt választói és az ország mellett".

Az MSZP kudarcként értékeli az alkotmányozással kapcsolatos nemzeti konzultációt, mivel az "irányított kérdésekre" a nyolcmillió választópolgár alig több mint tíz százaléka válaszolt. Bárándy Gergely országgyűlési képviselő kijelentette: a legcélravezetőbb lett volna, ha az alkotmánytervezet szövegének egészéről társadalmi vita indul, ahogyan azt az MSZP - az alkotmányozásba való visszatérésének feltételéül szabott - törvényjavaslatában kezdeményezte.

Schiffer András frakcióvezető a parlamentben a miniszterelnök felszólalására reagálva kijelentette, hogy a nemzeti konzultáció "önmagában egy színjáték" volt. Szerinte a kormány azért nem kér népszavazást az alaptörvényről, mert "a magyar emberek nem fognak megerősíteni egy olyan alkotmányt, ahonnan törlik a szociális biztonsághoz való jogot, ahonnan törlik az egészséges környezethez való jogot, ahol a következő kormányzatnak nem lesz szabadsága abban, hogy egy igazságos társadalompolitikát, a társadalmi egyenlőséget érvényesítő társadalompolitikát vigyen véghez".

Az LMP április 17-re tüntetést szervez a budapesti Vörösmarty térre, mert a párt szerint a Fidesz-kormány és alkotmánytervezete "rég nem látott veszélyt jelent a demokráciára, a szociális és környezeti jogokra".

A Jobbik további kérdéseket is feltett volna a nemzeti konzultáció során. Balczó Zoltán frakcióvezető-helyettes a miniszterelnök beszédére reagálva közölte: vannak, akik szerint az alkotmányozásnál égetőbb kérdésekkel kellett volna foglalkozni, például munkahelyteremtéssel, a kisvállalkozókkal, vagy a devizahitelesekkel. Véleménye szerint az alaptörvényt a ciklus végéig kellett volna megalkotni. Jobbikos képviselők 25 módosító indítványt nyújtottak be az alkotmány tervezetéhez.

Olvasóink írták

71 hozzászólás
 • 71. dowan 2011. március 30. 08:09
  „72 jozko:
  Először is Akkor van valóban "népképviselet", ha csak egyéni jelöltek vannak. Listás bekerülés csak politikai erősség.
  de azt hiszem ezt leírtam már.
  Abban igazad van hogy sokan nem mentek el. (én voltam),
  De , ha hasonlatodnál vagyunk: A járgány kulcsát odadtad, valakinek, de azt azt akko rveszed észre hogy matta részeg, vagy belőtte magát mikor beül az atóba, és elindultok, mert ugye amíg kinn átadod a kulcsot, addig ő az antialkoholista és drogista ...,akkor igenis ciki van .
  vagy elveszed tőle a kulcsot, vagy kiszálsz az autóból. Ha meg benne maradsz és beledölglesz az a te hibád :D”
 • 70. sámson64 2011. március 29. 23:21
  „Ha már nem sikerült Orbánnak a gyermek utáni szavazatok megszerzése(amivel Ő bebiztosította volna magát a következő 4 évre).Amivel nagyobb részben csak a romák tudtak volna szavazni.Most elő hozakodik a külföldön élő Magyarok szavazati jogával.Igaz még Ő sem tudja, hogy azok miként fognak szavazni(de majd kiforrja magát)´´Csak azt nem értem ,hogy mit tudnak a kint élő magyarok az itteni politikai valós helyzetről.Meg a MI megélhetési helyzetünkről.Sajnos Ők csak azt látják ami szépen tálalva leadnak a TV-be.Ezzel csak megint a saját malmára hajtsa a vizet,mivel a kint élő MAGYAROK csak azt látják benne ,hogy mekkora becsülete van a magyar embernek.PEDIG CSAK CSÖKKEN A NÉPSZERŰSÉGE és előre megszervezi magának a 2014 választást.”
 • 69. rozator 2011. március 29. 22:58
  „72. jozko 2011.03.29. 22:48
  Az össznépi állásfoglalás a népszavazás lenne, de ettől valamiért herótja van a "viktor"nak! Az Isten szavát meg jobb ha hagyjuk! Meg van nekünk a magunk keresztje! A kettős kereszt meg dupla teher!( mert fejétől büdösödik a hal, de a farkánál kezdik pucolni! Viszont előtte fejbeverik!!!)”
 • 68. jozko 2011. március 29. 22:48
  „Az össznépi állásfoglalás majd egy éve megszületett / a parlamenti választásokon/
  A legegységesebb szavazótábort éppen azok alkották, akik távol maradtak!
  / a választásra jogosultak akkora hányada, hogy akár meg is fordíthatták volna az állást!/

  Ők egységesen a győztesre-a Fideszre - adták a voksukat!
  A választási törvényt hónapokon át súlykolta a média, a "kopogtató cédulát" minden választásra jogosult
  állampolgár megkapta!
  Úgyhogy a többség-vagy direkt rászavazással, vagy éppen a távolmaradásával-
  a Fideszt választotta kormányzó pártnak és Orbán Viktort miniszterelnöknek!

  "Késő már a múltat újra átgondolni..."
  Mellesleg nem is igen titkolták, mire készülnek, hogyan gondolják!
  Hatalmat kaptak-élnek vele!

  A járgány slusszkulcsát - képletesen szólva- a többség Orbán Viktor kezébe adta.
  Azt hitték, elég lazán bemondani a címet, hova vigyen minket...

  Csakhogy kiderült: lejárt a műszaki-üres a tank-túlsúlyos a járgány-sok utasnak lejárt a bérlete vagy nem is vett jegyet-van néhány defektes gumink-eddig is hitelre tankoltunk-és nincs fedezet a hitelkártyánkon!
  Ráadásul az előző vezető által a GPS-be táplált célt a bejárható úton nem lehet megközelíteni:
  "Újratervezés" "Űjratervezés"....

  "A nép szava Isten szava"-lehet, hogy nem így gondoltátk-de a Kormány nem gondolatolvasó!”
 • 67. Kudara 2011. március 29. 20:55
  „Orbán tegye ODA az új alkotmányát, ahova én azt gondolom!!”
 • 66. rozator 2011. március 29. 19:46
  „Minden vita helyett! Ezt a véleményt a fidesz (Navracsics) kérte a velencei bizottságtól!!!!!!!!??????????!!!!!!!!!http://www.origo.hu/itthon/20110329-a-velencei-bizottsag-velemenye-az-alaptorveny-nehany-kerdeserol.html”
 • 65. studyfy 2011. március 29. 19:00
  „Gyurcsány azt mondta, hogy hazudtunk nappal, hazudtunk éjjel. Most azt látom, hogy nappal biztos hazudnak. Éjjel, azt még nem tudom. Van valakinek információja róla?”
 • 64. studyfy 2011. március 29. 18:56
  „Mi okozhatja ezt a jelentős fordulatot? Eddig OV szájából mindig azt lehetett hallani: a magyar polgárok/ a polgárok. Most csak egyszerűen : emberek. Hova vezet ez?”
 • 63. Kazikázmér 2011. március 29. 18:49
  „47. Logaritmus 2011.03.29. 12:28
  Lassan mondom, hogy értsd NEM LESZ TOJÁS ÁREMELÉS!”
 • 62. queenmargareth 2011. március 29. 18:19
  „miért engedik, hogy új Alkotmány legyen? Az erős az egyenlő itt a gyilkossal.”
 • 61. OPP 2011. március 29. 17:59
  „Valamelyik híroldalról jutottam ide: http://nol.hu/velemeny/20110329-az_uj_alkotmany_tortenelmi_jelentosege
  Kezd egy kicsit ijesztővé válni.”
 • 60. deszkás 2011. március 29. 17:41
  „BABAR! (53hsz) Az eeetásak hiányolnak téged a "Szerdán tárgyalnak a történelmi egyházak az egyházügyi államtitkárral" c. cikknél. Na ott oszd az észt itt reménytelen.”
 • 59. macs 2011. március 29. 17:19
  „Segítsetek! Mivel "háttérrádiózok" nem mindig figyelek, de most megütötte valami a fülemet, államilag támogatott hiteleket lehet majd felvenni azoknak, akik a bedőlés szélén álló hitelesek lakásait akarják megvenni. Létezik ilyen, hogy ismételten a vagyonosok tollasodhadtak? És ebben az állam is segít?”
 • 58. Ebgondolat 2011. március 29. 16:45
  „54. strangerrr 2011.03.29. 15:37
  És még ki is felejtetted a médiatanács 9 évre történő megválasztását!!!! Ezek aztán a demokraták!!!
  lehet itt szidni kérem az mszp-szdsz 12 éves hatalmát (nem is ok nélkül!!), de annyi pofátlánságot összesen nem csináltak, mint a narancsosok pár hónap alatt!!!

  Gondolom, még mindenki emlékszik egy bizonyos répásy róbert nevű narancsosra, aki anno rendre tüntetést szervezett Gyurcsány ellen. Nos, most kiderült, hogy 158(!!) négyzetméteres állam által bérelt szolgálati lakásban lakik, noha, mivel több milliós fizetése van, simán kifizethetné!
  A Blikk meginterjúvolta nevezett személyt:
  Blikk: -Nem tartja túlzásnak, hogy 158m2-es lakást kap az államtól?
  rr: -A kommunikációs államtitkárság fog reagálni!
  Blikk: -De mi az ön személyes véleménye?
  rr: - Az államtitkárság fog reagálni!
  Blikk: -Miért nem írta be a vagyonnyilatkozatába a szolgálati lakást?
  rr: -Az államtitkárság fog reagálni!
  Blikk: -Az államtitkárság hogyan mondhatná el az ön véleményét?
  rr: -Az államtitkárság fog reagálni!

  Mit is lehet mondani erre? Azt hiszem, ezt mindenkire rábízom, gondolja át, hogy ezek vezetik az országot és ezek alkotmányoznak!! Remélem senki nem fog arra várni, hogy az államtitkárság reagáljon..helyette!!”
 • 57. macs 2011. március 29. 16:39
  „53. babar,
  ha a megnövekedett befektetésekbe - FDI - beszámítják a Mercedest és az Audit, akkor a kép nem is annyira rózsás.”
 • 56. macs 2011. március 29. 16:34
  „Érdemes elolvasni:
  http://es.hu/2011-03-16_szaz-pont-az-alkotmanytervezetrol”
 • 55. strangerrr 2011. március 29. 16:21
  „A Tárki ma nyilvánosságra hozott kutatása szerint a Fidesz támogatottsága elérte azt a kritikus, a teljes népesség kevesebb mint egyharmadát maga mögött tudó szintet, ahol az MSZP járt 2003 tavaszán.
  A Szonda friss adatai hasonló tendenciát jeleznek, náluk 27 százalékra esett vissza a Fidesz, a tavaly májusi 42 százalékról.”
 • 54. strangerrr 2011. március 29. 15:37
  „A lényeg, az hogy a fidesz egy esetleges kormányváltás után is betonbiztos és hosszú távon is birtokolható pozíciókkal rendelkezzen a politikai rendszerben.

  Talán nem érdektelen röviden áttekinteni, hogy egy hipotetikus 2014-es politikai változás után milyen "csapat" várna az új többségre:

  Köztársasági elnök: A tervezet érdemben nem változtat az intézményen. Ha Schmitt Pál kitölti a mandátumát, 2015-ben kerülhet sor elnökválasztásra. Ha mondjuk 2013-ban valamilyen ok miatt lemondana, és a mostani parlament új elnököt választana, a következő parlamentnek 2018-ig együtt kellene élnie az államfővel.

  Alkotmánybíróság: A hatályos szabályozással szemben - amelynek értelmében a bírók maguk közül választanak három évre elnököt - a tervezet a parlament hatáskörébe vonja a testület elnökének megválasztását. Az elnök megbízatása ráadásul az alkotmánybírói megbízatása megszűnéséig tartana: azaz ezek alapján például Stumpf István - aki minden bizonnyal nem lenne esélytelen egy parlamenti szavazáson - akár 2019-ig is az AB elnöke lehetne.

  Ügyészség: A fontos alkotmányos változások itt már tavaly megtörténtek: a legfőbb ügyész korábbi 6 évre szóló, feles többséghez rendelt megválasztása 9 évre és kétharmados többségre emelkedett. Mindez azt jelenti, hogy Polt Péter 2019-ig biztosan hivatalban maradhat, s ha utódját nem sikerül majd a szükséges széles konszenzussal megválasztani, akár egészen 70 éves koráig az ügyészség vezetője lehet.

  Nemzeti Bank: A tervezet a mostani 6 évről 9 évre emeli a jegybank elnökének megbízatását, azaz a 2013-ban, Simor András hivatali idejének lejártakor a miniszterelnök által vezetőnek javasolt személy - például Járai Zsigmond - 2022-ig kapna mandátumot.

  Állami Számvevőszék: Itt marad a korábbi 12 éves mandátum, azaz a tavaly megválasztott Domokos László szintén 2022-ig állhat az intézmény élén.

  Költségvetési Tanács: A költségvetési eljárásban vétójogot (,,előzetes hozzájárulás") kapó intézmény élére a köztársasági elnök 6 évre nevez ki: a pár hete kinevezett Járai Zsigmond így elméletileg 2017-ig állhat az intézmény élén, ha 2013-ban esetleg átigazol a jegybank élére, utódja 2019-ig kaphat mandátumot.”
 • 53. babar 2011. március 29. 15:30
  „Elképzeltem Logaritmust ahogy pórázon végigvezeti Orbánt a Mars téri tojásos kofák között és ostorral csapkodja őt ha meglát egy 40 Ft-os ártáblát: Foglalkozz vele vvvaze!

  Node addig egy kis olvasni való eeetársak:

  Itt az újabb trendfordulat! Ömlik a pénz Magyarországra
  Újból növekedésnek indult a külföldi működőtőke befektetések volumene Kelet-Közép-Európában. Jelenleg a régió országait a befektetők vonzóbbnak tartják, mint egyes jobb besorolással rendelkező euróövezeti országokat, azaz Olaszországot, Spanyolországot, vagy Portugáliát - derül ki az Erste Csoport elemzéséből.

  http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&place=index_kapcsolodo&nID=478067&rnd=2266”
 • 52. juvefan 2011. március 29. 14:11
  „50. frakk 2011.03.29. 14:00
  Azt mondtad egy korábbi hozzászólásodban,hogy innentől kezdve "no komment"Akkor tartsd a szavad és hallgass főleg,hogy akkora marhaságokat írsz!”
71 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Néptáncra perdül az ország apraja-nagyja

Budapest - Szemnek, fülnek és persze a táncos lábaknak kedves programokkal várja az érdeklődőket… Tovább olvasom