Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Orbán szerint jól kezdődik 2013

Január 1-jével a bérek nőnek, a rezsiköltségek viszont csökkennek - mondta a kormányfő szerdán a Parlamentben.
A miniszterelnök szerint joggal állítható, hogy 2013 egy jól kezdődő év lesz, hiszen január 1-jével a bérek nőnek, a rezsiköltségek viszont csökkennek.

Orbán Viktor ezt szerdán mondta a Parlamentben, a minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi összegéről szóló megállapodás aláírási ünnepségén, jelezve, hogy a minimálbér-emelésre "különösen érzékeny" ágazatok esetében a kormány költségvetési támogatást biztosít az első félévben jelentkező bérköltség- és járuléknövekedés ellentételezésére.

Hozzátette, a kabinet összekapcsolja a minimálbér-emelésről szóló megállapodást a rezsiköltség-csökkentéssel, amit így együtt egyedülálló európai teljesítménynek tart. Mindez persze nem jelenti azt, hogy az embereket "fel fogja vetni a pénz", de az kijelenthető: Magyarország ma már elég erős ahhoz, hogy megvédje az embereket az európai válság elszegényítő hatásától - mondta a miniszterelnök.

A minimálbér emeléséről szóló megállapodás mögött az a közmegegyezés húzódik - folytatta -, amely szerint Magyarország jövője csak munkára építhető. Emellett termelési központtá is kell válnia az országnak, amihez rugalmas, szorgalmas, képzett és tanulékony magyar munkaerőre van szükség - fűzte hozzá.

A minimálbér-megállapítás jogának kérdésére kitérve emlékeztetett, a kabinet ígéretet tett arra, hogy nem akarja elvenni a bérmeghatározás jogát az érdekképviseletektől, de szükség volt egy végső biztosítékra - a kormányzati minimálbér-megállapítás jogára - arra az esetre, ha nem jönne létre megegyezés a felek között.

Orbán Viktor felidézte a közelmúltban lefolytatott gazdasági konzultációt, amelynek keretében - mint ismertette - a válaszadók 83 százaléka igennel felelt arra a kérdésre, helyesnek tartja-e a folyamatos minimálbér-emelés politikáját.

Megerősítette egyúttal azt az álláspontját, amely szerint külföldön felvett hitelekből nem lehet bért növelni.

A kormányfő beszéde végén szólt arról is: szerinte "jó reményeink vannak arra nézve", hogy a jövő évi büdzsében rögzített gazdaságpolitikával ismét lesz Magyarországon gazdasági növekedés, sőt "egy tartós gazdasági növekedési szakasz első évét láthatjuk majd 2013-ban".

A minimálbér jövőre az idei 93 ezer forintról 98 ezerre nő - ez csaknem 5,4 százalékos növekedés -, a szakmunkás minimálbér pedig 108 ezerről 114 ezer forintra emelkedik, 5,6 százalékkal.

Olvasóink írták

60 hozzászólás
 • 60. zehn 2012. december 20. 19:22
  „Jól kezdődik? Aha. Igazán akkor kezdődne jól, ha ez a <moderálva> elsejére virradván eltűnne a közéletből.”
 • 59. dodeka 2012. december 20. 15:58
  „Én olyan "szerencsés" vagyok, hogy a minimálbér emelés pont nem érint, a rezsiköltség csökkentés pedig csak néhány ezer forintot fog jelenteni mínuszban, vagy a többi adónem miatt még annyit sem. Viszont mindent internetbankkal, utalással intézek, szóval a tranzakción bukni fogok. Másrészről pedig: bár nyilván a közműcégek keresni akarnak (amiért nem kárhoztatom őket), sokszor be is fektetnek, amíg van erre reális okuk. Ilyen ok pl. hogy a fejlett hálózatot gazdaságosabban, kevesebb veszteséggel, hatékonyabban és ellenőrzöttebben lehet működtetni, ami hosszabb távon gazdasági hasznot hoz. Hogy az új szolgáltatásokat el lehet adni, esetleg új ügyfeleket lehet bevonni. De egy cég nem fejleszt olyan ellenséges környezetben, ahol nem lehet számítani a megtérülésre, mert nem kiszámítható a gazdaság, vagy a piaci viszonyokba ilyen brutálisan belenyúlhatnak. Nemcélom védeni őket, de azon se csodálkoznék, ha a stagnáló, csökkenő rezsidíjnak a gyakoribb meghibásodás, amég alacsonyabb szintű szolgáltatás lenne egy jövőbeli eredménye.”
 • 58. Anmari51 2012. december 20. 15:27
  „Anmari51
  Orbán Viktor olyan sokat hallgatja "jobb kezét" Matolcsy György személyében, hogy ő bizonyára bízik benne és elhiszi a tündérmeséket! Mi a többség meg sajnos azért nem, mert évről évre rosszabbul élünk, élünk?, tengődünk! És sajnos egyre csak nő azon családok száma akik éheznek és fáznak! A felső középosztály kik jóval az átlagot meghaladóan keresnek és a 16 % adókulcs is neki kedvez, na ők biztos jól kezdik a 2013 évet is és így is marad 2014 év első felében is, majd jön az igazság órája, első lépésként a progresszív adózás vissza állításával. Az ilyen nyilatkozatokból is az olvasható, értelmezhető, hogy mennyire "becsapható, ámítható, gyereknek" néznek bennünket. Sírjunk, vagy nevessünk a jó hír kapcsán bármelyik mellett is döntünk a rezsit fizetnünk kell, a gyerekeiknek enni kell adni a kinőtt ruhát, cipőt le kell cserélni. Tisztelettel üzenem, üzenjük átlagértelmes felnőtt emberek vagyunk és már nem hiszünk a mesékben, még a tündérmesékben sem, élni méghozzá emberhez méltó módon szeretnénk élni!”
 • 57. kontál52 2012. december 20. 14:27
  „Viktor korán elkezdte a szimpatizánsok gyűjtögetését .”
 • 56. Qllancs 2012. december 20. 12:32
  „orbán és bandájának KEZDŐDIK jóól a 2013- év ! Jó zsíros állások, 1,5-2 -3 milla fizetéssel + költségtérítés +
  + 870 000 .- kafeteria / év ! Milliós jutalmak, pulykapénz ! Ezeknek igen jól kezdődik..viszont a nép 95 % MÉG nyomorúltabb lesz az élete !! már készül még 2 új adó, de csak jövő félévben mondják meg ..mi lesz az .Kestózekuszaszem most ötleteli ki a tanácsadóikkal !
  Szemét, hiteltelen rabló banda !”
 • 55. mivan? 2012. december 20. 12:27
  „Tudod achilleus örülnünk kellene, igen! De miért nem tudunk, ez itt a kérdés??? Ne vedd sértésnek, de egyedül maradtál. Ezt a bandát nem kell megvédened. Eljátszották a lehetőséget. Ennyi.”
 • 54. Bakker18 2012. december 20. 11:28
  „Hát..majd rálesünk erre az optimista évkezdetre,de volt már ilyen kijelentés több is,ugye az egykulcsos adóval mindenki jól jár,aztán,senkit nem hagyunk az utcán,és Magyarországon nem léteznek tömeg megmozdulások"....”
 • 53. Smerdis 2012. december 20. 11:15
  „azt elfelejtette hozzátenni, hogy Dániáról van szó :)”
 • 52. rózsakert 2012. december 20. 11:15
  „42.roxper 2012.12.20. 09:44
  A minimálbért el kell felejteni-már minden tevékenységhez minimummkell a középfokú végzettség----108 ezernél volt a teher összesen 140 ezer ft...most 114 ezer után lesz---kb 150 ezer 1-1 melós ha középfokú minimálbéren van fizetve----én borítékolom, hogy nem lesz jó vége :
  -már most verik a harangot félre-hogy sok autógyár bezár....nem kell az alkatrész.
  -spanyolok-portugálok-csőd szélén....görögök már komában---olaszok is a szélén....

  a pénznyomtatás eredménye a pénzpiacokon csapódik le-nem a tényleges vállallati szférában-mert nincs bizalom.

  kuruczia beteg ló---akinek van pénze és likvid elmegy---mert nem tudni mi lesz holnap------ ez van---ha el tudná adni az ingatlanját-akkor kuruczia lakosságának harmada már holnap elmenne---szerintem---én is várom már , hogy jöjjön kinai vagy zsidó-akikről beszélnek,hogy bevándorolni óhajtanak---és vegyék már végre a szegedi belvárosi házunk !!!

  de nem jönnek-sajna-hiába a jobbikos propaganda!!!”
 • 51. rózsakert 2012. december 20. 11:15
  „42.roxper 2012.12.20. 09:44
  A minimálbért el kell felejteni-már minden tevékenységhez minimummkell a középfokú végzettség----108 ezernél volt a teher összesen 140 ezer ft...most 114 ezer után lesz---kb 150 ezer 1-1 melós ha középfokú minimálbéren van fizetve----én borítékolom, hogy nem lesz jó vége :
  -már most verik a harangot félre-hogy sok autógyár bezár....nem kell az alkatrész.
  -spanyolok-portugálok-csőd szélén....görögök már komában---olaszok is a szélén....

  a pénznyomtatás eredménye a pénzpiacokon csapódik le-nem a tényleges vállallati szférában-mert nincs bizalom.

  kuruczia beteg ló---akinek van pénze és likvid elmegy---mert nem tudni mi lesz holnap------ ez van---ha el tudná adni az ingatlanját-akkor kuruczia lakosságának harmada már holnap elmenne---szerintem---én is várom már , hogy jöjjön kinai vagy zsidó-akikről beszélnek,hogy bevándorolni óhajtanak---és vegyék már végre a szegedi belvárosi házunk !!!

  de nem jönnek-sajna-hiába a jobbikos propaganda!!!”
 • 50. Admin07 2012. december 20. 10:56
  „Ja persze: tranzakciós adó; közműadó, Casco adó, biztosítási adó; ; hulladékszállítási díj emelése; kéményseprési díj emelése; temetkezési díj emelése; stb. A lényeg, hogy a minimálbéren robotoló kuli már megkeresheti (ha van egyáltalán munkája) a havi kb. 230 euró bért. Nagyszerű! Viszont, aki bruttó 207 ezer forint felett keres, automatikusan emelkedik a nettó bére, köszönhetően az abszolút társadalmi szolidaritásra épülő 16%-os adókulcsuknak (melyet bebetonoztak az Alaptörvényükbe).”
 • 49. deszkás 2012. december 20. 10:39
  „Achilleus! Persze ami nem jött be.”
 • 48. qrumpli 2012. december 20. 10:34
  „39. kontrapista 2012.12.20. 08:55

  Te hógolyó ezek nagy része nem hazai.
  a Madzsar csak bámészkodni jár oda meg melegedni.”
 • 47. zsozso64 2012. december 20. 10:32
  „Orbán szerint jól kezdődik az év ... és ezt mindenki meg is fogja tapasztalni.
  Már egy része az embereknek úgy, hogy egyre többet markol, és vesz le gátlástalanul az asztalról.
  A másik része, (vélhetően a többsége) pedig már márciusban látni fogja milyen jó is volt január 1.-én ... Mert ugye minden viszonylagos.
  A tizedik emeletről zuhanó ember azt gondolja még a második emeletnél is, ,,milyen jól kezdődött, és még mindig jobb mint amire számítottam"...”
 • 46. pog 2012. december 20. 10:24
  „neki és hold udvarának igen..”
 • 45. 3ikutas 2012. december 20. 10:12
  „Csak annyit: az 1500 Ft-os mobil előfizetési díjam július 1-től 400 Ft-tal, 2013.Január 1-től újabb 400 ft-al emelkedik a telefon adó miatt.Valszeg ugyan ez lessz a rezsi esetében is, mert át fogják a fogyasztókra hárítani a kivetett adókat.akkor miröl is beszélünk, hisz még valaki ennek a felcsúti görénynek???????????????????????”
 • 44. 3ikutas 2012. december 20. 10:12
  „Csak annyit: az 1500 Ft-os mobil előfizetési díjam július 1-től 400 Ft-tal, 2013.Január 1-től újabb 400 ft-al emelkedik a telefon adó miatt.Valszeg ugyan ez lessz a rezsi esetében is, mert át fogják a fogyasztókra hárítani a kivetett adókat.akkor miröl is beszélünk, hisz még valaki ennek a felcsúti görénynek???????????????????????”
 • 43. myckie 2012. december 20. 10:07
  „Kontrapista

  Ha a szegedi Árkádra gondolsz, akkor máskor az autók rendszámtábláját is jól figyeld meg. Többségben vannak a szerb felségjelű belgrádi, szabadkai és újvidéki autók. Lehet, hogy ők is szegények!”
 • 42. roxper 2012. december 20. 09:44
  „40.
  Jaja, próbálkozni lehet, de ennek az átlag pógár issza a levét, aki pedig levonja a következtetéseket és soha többet nem kér ezekből a dilettánsokból!

  41.
  Jaja, nézzük az elmúlt két évet, a minimálbér-emelés+adójóváírás eltörlése nyomán a cégek minden minimálbéres után a 2011-es havi 99.000 helyett jövőre több mint 125.000-et lesznek kénytelenek becsengetni az állambácsi kasszájába és közben nem csak ők élnek nehezebben, hanem a dolgozók se visznek többet haza. Ezzel párhuzamosan -1.6%-os gdp esés lesz idén, jövőre is kb ez vár az országra, tehát még esélyük sem lesz növekedésből finanszírozni a plusz terheket, aztán közműadó, útdíj, tranzakciós adó és a magas infláció is kinyírja őket! Ezek alapján nem véletlen csökkent 40.000 fővel a versenyszférában dolgozók száma!”
 • 41. rózsakert 2012. december 20. 09:00
  „a 10 %-os minimálbér költségnövekedése azért sok-sok még most dolgozó reptetését jelentheti---mert ne leygünk naívak-ha költség nő-bevétel-nyereség csökken vagy nincs---abból a tőke tulaja levonja a következtetéseket !”
60 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fokozottan ellenőrzi a hatóság a pangasius halat

A pangasius néven forgalmazott haltermékek fokozott hatósági ellenőrzését rendelte el Fazekas… Tovább olvasom